Gluteus maximus (grote bilspier)

Wat is de gluteus maximus (grote bilspier)?

Verloop van de spier

De grote bilspier begint ter hoogte van de binnen- en bovenzijde van de bilregio en hecht aan bij de tuberositas glutea van het dijbeen en de peesplaat van het dijbeen (tractus iliotibialis).

Bekijk de video van de gluteus maximus!

Functie van de gluteus maximus

Deze spier zorgt voor het naar achteren bewegen van het been (strekken van de heup). Ook helpt hij mee bij het naar buiten draaien van de heup (exorotatie). Ook ondersteunt hij als de knie gestrekt is en helpt hij bij het aanspannen van de tractus iliotibialis (peesplaat van het dijbeen). Tot slot is deze spier ook een stabilisator van het bekken.

Klachten die de grote bilspier kan veroorzaken

Heup- en bilklachten
De grote bilspier kan triggerpoints bevatten. Deze kunnen uitstralende pijn veroorzaken in de bil, maar ook ter hoogte van de heup. Deze uitstralende pijn noemt men ‘referred pain’.
Deze pijn kan men bijvoorbeeld behandelen door de triggerpoints te ‘ontladen’ middels dry needling of ze te behandelen met manuele druktechnieken (manuele triggerpointtherapie). Ook kunnen rekoefeningen, tape technieken en bijvoorbeeld mobilisaties hieraan bijdragen. Tot slot is het belangrijk na te gaan hoe deze triggerpoints zich in de bilspier hebben kunnen vormen en deze oorzaak aan te pakken.

Bekkenklachten

De grote bilspier is een belangrijke stabilisator van het bekken. Indien deze spier aan één zijde of aan beide zijdes verzwakt is, kan dit de stabiliteit van het bekken verminderen en kan dit (pijn)klachten geven. Het is dus belangrijk om kracht- en stabiliteitsoefeningen te doen voor de grote bilspier.

Hamstringklachten
Bij te zwakke bilspieren gaan de hamstrings dit vaak compenseren en kunnen zij overbelast raken. Dit kan (pijn)klachten geven. Het is dus belangrijk om de grote bilspieren in optimale conditie te houden door regelmatig kracht- en stabiliteitsoefeningen te doen.

Rugklachten
Waarschijnlijk had je niet verwacht dat je rugklachten kan krijgen wanneer de gluteus maximus niet goed functioneert. Waneer er triggerpoints in de grote bilspier ontstaan dan kan dit referred (uitstralende) pijn geven naar je lage rug. Wanneer dit het geval is zou het raadzaam zijn om met een triggerpointspecialist contact op te nemen. 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen