Gluteus maximus (grote bilspier)

Wat is de gluteus maximus (grote bilspier)?

Verloop van de gluteus maximus spier

De grote bilspier begint ter hoogte van de binnen- en bovenzijde van de bilregio en hecht aan bij de tuberositas glutea van het dijbeen en de peesplaat van het dijbeen (tractus iliotibialis).

Bekijk de video van de gluteus maximus

Functie van de gluteus maximus

Deze spier zorgt voor het naar achteren bewegen van het been (strekken van de heup). Ook helpt hij mee bij het naar buiten draaien van de heup (exorotatie). Ook ondersteunt hij als de knie gestrekt is en helpt hij bij het aanspannen van de tractus iliotibialis (peesplaat van het dijbeen). Tot slot is deze spier ook een stabilisator van het bekken.
 

Rek-/ krachtoefening van de m. gluteus maximus6 bilspieroefeninen om je grote m. gluteus maximus te trainenKlachten die kunnen voorkomen in de grote bilspier 

Heup- en bilklachten

De grote bilspier kan triggerpoints bevatten. Deze kunnen uitstralende pijn veroorzaken in de bil, maar ook ter hoogte van de heup. Deze uitstralende pijn noemt men ‘referred pain’.
Deze pijn kan men bijvoorbeeld behandelen door de triggerpoints te ‘ontladen’ middels dry needling of ze te behandelen met manuele druktechnieken (manuele triggerpointtherapie). Ook kunnen rekoefeningen, tape technieken en bijvoorbeeld mobilisaties hieraan bijdragen. Tot slot is het belangrijk na te gaan hoe deze triggerpoints zich in de bilspier hebben kunnen vormen en deze oorzaak aan te pakken.


Bekkenklachten

De grote bilspier is een belangrijke stabilisator van het bekken. Indien deze spier aan één zijde of aan beide zijdes verzwakt is, kan dit de stabiliteit van het bekken verminderen en kan dit (pijn)klachten geven. Het is dus belangrijk om kracht- en stabiliteitsoefeningen te doen voor de grote bilspier.

Hamstringklachten

Bij te zwakke bilspieren gaan de hamstrings dit vaak compenseren en kunnen zij overbelast raken. Dit kan (pijn)klachten geven. Het is dus belangrijk om de grote bilspieren in optimale conditie te houden door regelmatig kracht- en stabiliteitsoefeningen te doen.

Rugklachten

Waarschijnlijk had je niet verwacht dat je rugklachten kan krijgen wanneer de gluteus maximus niet goed functioneert. Waneer er triggerpoints in de grote bilspier ontstaan dan kan dit referred (uitstralende) pijn geven naar je lage rug. Wanneer dit het geval is zou het raadzaam zijn om met een triggerpointspecialist contact op te nemen. 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal