Ontdek de Oplossing voor Jouw Rugklachten!

Zoek je een oplossing voor jouw rugklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de rug. We bespreken de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om van je rugklachten af te komen. In het gratis webinar helpen we je met praktische tips en gaan we dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

Hoe kom je van jouw rugklachten af?

Rugpijn kan zeer vervelend zijn en kan ervoor zorgen dat je beperkt wordt in het uitvoeren van je werk en andere dagelijkse activiteiten. Het kan ontstaan door verschillende oorzaken zoals blessures en/of aandoeningen. Hoe deze aandoeningen het beste behandeld kunnen worden is afhankelijk per patiënt en van de oorzaak van de aandoeningen. Hieronder ontdek je welke soorten rugklachten er zijn, wat de symptomen zijn en hoe middels welke fysiotherapeutische behandelmethodes deze klachten behandeld kunnen worden. Onderschat rugpijn in ieder geval niet, want ze kunnen in sommige gevallen blijvend zijn en voor flink wat problemen zorgen.

Soorten rugklachten

Rugklachten kunnen onderverdeeld worden in aspecifieke en specifieke klachten en chronische en acute klachten. Men kan pijn ervaren in de rug door het optreden van verschillende aandoeningen, zoals een spit, hernia in de lagerug, ischias, slijtage in de onderrug, instabiliteit van de rug en door het posturaal syndroom. Maar er zijn nog meer soorten rugpijnklachten.

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke rugklachten

Aspecifieke klachten: Rugklachten zijn onder te verdelen in aspecifieke en specifiek. Aspecifiek houdt in dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van de klacht is, hierbij zijn er geen zichtbaar letsels, maar zijn er wel klachten. Voorbeelden van aspecifieke klachten zijn klachten die ontstaan door een verkeerde houding, eenzijdig bewegingspatroon, stress of een verhoogde spierspanning. Daarnaast zijn triggerpoints in de spier niet goed waarneembaar met beeldvormend onderzoek en vallen dus ook onder aspecifieke klachten. Uit ervaring weten wij dat bij merendeel van de klachten aan de rug het gaat om aspecifieke klachten.

Specifieke klachten: Bij specifieke rugpijn is het wel duidelijk waardoor de klacht is ontstaan en is er weefselschade zichtbaar. Voorbeelden van specifieke klachten zijn een hernia van de lage rug, slijtage van de tussenwervels en een wervelfractuur.

Het verschil tussen acute en chronische rugklachten

Acuut: Klachten die korter dan zes weken aanwezig zijn vallen onder acute klachten.

Chronische: Chronische klachten van de rug zijn klachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn. Veel mensen denken dat chronische klachten niet te verhelpen zijn, maar het tegendeel is echter waar. Door middel van dry needling therapie kunnen rugklachten die en lange tijd aanwezig zijn goed worden verholpen.

De verschillende soorten rugklachten

Acute lage rugpijn

Misschien herken je het wel, ineens schiet er pijn in je rug. Deze pijn wordt acute lage rugpijn (spit) genoemd. Vaak ontstaat deze pijn, zoals de naam al aangeeft, acuut. De pijn is meestal in de eerste dagen het ergst, daarna wordt deze pijn minder.

Bij Fysiotherapie4all hebben we veel ervaring met acute lage rugklachten en behandelen we met specifieke technieken om de pijn snel te verminderen. Vaak zien we dat de klachten binnen vijf behandelingen verholpen zijn.

Lage Rug Artrose (slijtage onderrug)

Heb jij last van artrose in jouw onderrug? In dit artikel lees je meer informatie over deze aandoening.

Hernia onderrug (lage rug)

Mensen met een hernia onderrug ervaren vaak klachten bij uitvoeren van verschillende dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld bij tillen, zitten of bukken. Daarnaast heeft men vaak last van pijn in de lage rug met uitstralende pijn naar één of beide benen. Door verschillende behandeltechnieken kan de fysiotherapeut de pijnklachten bij een hernia verminderen.

Instabiliteit onderrug

Instabiliteit van de onderrug is een veel voorkomende oorzaak van klachten in de onderrug. Normaal gesproken is de onderrug stabiel door middel van de wervels, het kapsel, de gewrichtsbanden en de spieren. Bij instabiliteit van de onderrug is er een instabiliteit ontstaan in één of meerdere van deze structuren. Dit kan rugklachten veroorzaken.

Ischias

Ischias is ook bekend als; ischialgie of een ingeklemde nervus ischiadicus resulteert vaak in een uitstralende pijn naar bil en been. Het is een vervelende blessure waarbij er zenuwpijn ontstaat. Dit is vaak een zeurende, schietende of prikkelende pijn. Je voelt deze pijn vooral in de rug- en bilregio en de pijnklachten kunnen uitstralen naar het been. Naast dat ischias een vervelende pijn geeft, hebben veel personen ook last van gevoelsstoornissen of spierzwakte in de benen.  Fysiotherapie4All is gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten. De meeste mensen zijn binnen vijf behandelingen geholpen.

Spit

Alles over een spit aanval en lage rugpijn

Spit komt regelmatig voor. Wat is acute spit precies, hoe kan dit behandelt worden en welke oefeningen helpen bij het verlichten van de klachten? In dit artikel wordt alles uiteen gezet.

Inzakkingsfractuur wervelkolom

Een inzakkingsfractuur van de wervelkolom wordt ook wel een compressiefractuur genoemd. Met de term fractuur wordt een breuk bedoeld. Een inzakkingsfractuur is een inzakking van één of meerdere wervels. Er kan sprake zijn van een stabiele of een instabiele wervelfractuur. Bij een stabiele wervelfractuur zal het ruggenmerg (onderdeel van het centrale zenuwstelsel) niet beschadigd raken. Bij een instabiele wervelfractuur kan dit wel het geval zijn.

Houding gerelateerde rugklachten

Houding gerelateerde rugklachten kunnen voorkomen worden door de juiste houding aan te nemen. Wij als fysiotherapeuten kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een juiste houding aannemen is zeer belangrijk om klachten te voorkomen. Steeds vaker zien wij mensen in de praktijk komen, die last hebben van hun rug bij langdurig zitten, staan of liggen. Maar wat is nou de juiste houding? Dat ontdek jij hier! Lees snel verder…

Lumbosacraal radiculair syndroom (LRS)

Bij een lumbosacraal radiculair syndroom treedt er uitstralende pijn in één bil of been op veroorzaakt door prikkeling of compressie van één of twee zenuwwortels in de onderrug. Soms treedt de uitstralende pijn ook in combinatie met andere gevoelsstoornissen en uitvalverschijnselen op.

Triggerpoints en Rugklachten

Triggerpoints de oorzaak van rugpijn

Veel mensen die rugklachten ervaren denken dat de oorzaak van de pijn in hun rug zit. Dit is soms waar, maar in de meeste gevallen heeft het met ‘referred pain’ te maken. Referred pain ofwel ‘afgeleide pijn’ wil zeggen dat de pijn op een andere plek veroorzaakt wordt dan waar de pijn zich bevindt. Wanneer dit […]

Wat is een triggerpoint?

In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.

Triggerpoints als oorzaak van bilpijn

Heb jij last van bilklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van bilpijn.

Rugklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

Wat zijn de oorzaken?

Verschillende blessures en aandoeningen kunnen pijn in de rug veroorzaken. De oorzaken voor het ontstaan van deze blessures en aandoeningen zijn zeer divers en verschillen per persoon en in de mate van ernst. Enkele bekende voorbeelden van aandoeningen die pijnklachten in de rug veroorzaken zijn: spit, hernia, ischias, slijtage, het posturale syndroom en instabiliteit. Er zijn ook een aantal algemene factoren waardoor men sneller rugpijn kan krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding, zwaar fysiek werk, eenzijdig werk, overbelasting, onderbelasting, stress, ouderdom of een ongeluk of trauma.

Veel voorkomende symptomen bij rugpijn

Iedere vorm van rugpijn heeft zijn eigen specifieke symptomen. De symptomen verschillen per klacht en per oorzaak van deze klacht. Hieronder wordt per specifieke aandoening beschreven wat de verschillende symptomen zijn. Lees hier een onderzoek van rugpijn.

Behandeling van rugklachten

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klacht. Als deze namelijk veroorzaakt wordt door een hernia, is een andere therapie van toepassing dan bij instabiliteit van de onderrug.
Ook is de behandeling afhankelijk per persoon en de mate van rugpijn. De fysiotherapeut kan bij het behandelen van rugpijn onder andere gebruik maken van dry needling, massage, oefentherapie, medical taping, easy taping, rekoefeningen, manuele therapie et cetera. Hieronder wordt per klacht aangegeven hoe de klacht het meest effectief behandelt kan worden.

Acute lage rugpijn

Wat zijn de oorzaken van acute lage rugpijn?

Bij het merendeel van de acute lage rugpijn patiënten is de exacte oorzaak niet bekend. Het lijkt erop dat overbelasting van tussenwervelschijven (disci) vaak de oorzaak is. Door deze overbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in de tussenwervelschijven wat pijnklachten oproept. Deze overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door zwaar tillen, een verkeerde lichaamshouding of eenzijdig belasten. Wanneer men een beroep uitoefent waarbij de onderrug zwaar belast wordt, kan dit ook leiden tot acute lumbago. Ook zwakke rugspieren en/of buikspieren kunnen leiden tot deze blessure. Acute lumbago valt onder de aspecifieke lage rugklachten. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak (zoals een hernia) is.

Wat zijn de symptomen van acute lage rugpijn?

Bij acute lage rugpijn ervaart men een plotselinge pijn in de onderrug. Men omschrijft dit gevoel vaak alsof het ‘erin schiet’. Soms is dit nadat men lang in eenzelfde houding heeft gezeten, maar dit hoeft niet zo te zijn. De pijn bevindt zich in de rug, maar kan uitstralen naar bil, heup en bovenbeen. Anders dan bij ischias of het piriformissyndroom, straalt de pijn niet uit naar het onderbeen. De pijn komt plotseling opzetten, maar is meestal binnen enkele weken ook weer verdwenen. De pijn is de eerste paar dagen het heftigste en zwakt daarna al wat af. Tijdens de eerste dagen is bewegen erg pijnlijk en met name het voorover buigen is erg provocerend. De rug voelt erg stijf. Vaak gaat men anders staan en lopen om de pijn te ontzien. Wanneer de rugklachten langer dan drie maanden aanwezig blijven, spreekt men van chronische lage rugpijn.

Wat is de behandeling van acute lage rugpijn?

Bij deze vorm van rugklachten is het belangrijk om rust af te wisselen met bewegen. Voorkom zwaar tillen en bukken tijdens de eerste dagen en zorg voor voldoende afwisseling tussen zitten, liggen, staan en lopen. Het wordt dus afgeraden weken in bed te blijven liggen. Juist het bewegen zorgt ervoor dat de conditie van de spieren verbetert. Men kan aanvankelijk baat hebben bij medicijnen die de pijn remmen. Daarnaast kan een fysiotherapeut helpen door middel van het afnemen van een anamnese (vraaggesprek) en het doen van lichamelijk onderzoek en zo vaststellen of het om acute lage rugpijn gaat. Wanneer dit het geval is, kan de fysiotherapeut helpen om de rug te mobiliseren, de pijn te dempen en de spieren te doen ontspannen. Ook zal de fysiotherapeut oefeningen geven waarmee u de rug zelf soepeler kan maken. Wanneer een verkeerde lichaamshouding mogelijk de oorzaak is van de acute rugpijn, kan de fysiotherapeut houdingsadvies en oefeningen geven om de houding te verbeteren. Wanneer blijkt dat lokale triggerpoints mede oorzaak zijn van lage rugpijn, kan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in triggerpointtherapie deze spierknopen behandelen met manuele triggerpointtherapie, dry needling en/of spray-and-stretch technieken. Lees hier meer over de behandeling van rugklachten.

Bekijk in detail

Lage Rug Artrose (slijtage onderrug)

Wat zijn de oorzaken van artrose lage rug (slijtage onderrug)?

Wanneer men ouder wordt, zullen er degeneratieve veranderingen optreden in de wervelkolom (slijtage) wat resulteert in het dunner worden van de tussenwervelschijf. Wanneer deze tussenwervelschijf dunner wordt, zullen de wervels dichterbij elkaar komen. Hierdoor wordt het foramen (waar de zenuwen uitkomen) automatisch smaller en stijgt de druk in de facetgewrichten (de bewegelijke gewrichten aan de achterkant/zijkant van de wervelkolom).

De toename van druk in de facetgewrichten zorgt ervoor dat ook in deze gewrichten (meer) slijtage zal optreden. Concluderend kunnen we stellen dat er sprake is van rugpijn vanuit de gewrichten, maar ook van rugpijn vanuit de zenuw.

Wat zijn de symptomen van artrose lage rug (slijtage onderrug)?

Personen met deze aandoening ontwikkelen gradueel klachten door degeneratie. In minder ernstige gevallen zal een persoon met lumbale artrose weinig tot geen pijn of klachten ervaren. Wanneer er sprake is van matige tot ernstige degeneratie kan men last hebben van verschillende klachten. Eén van de bekendste klachten is ochtendstijfheid, het typische stijve gevoel in de onderrug tijdens het eerste half uur van de dag.

Wanneer men oefeningen doet of meer heeft bewogen, trekt deze stijfheid langzaam weg. Ook kan men last hebben van een strak bandgevoel in de onderrug of pijn aan één zijde van de onderrug met uitstralende pijn naar de bil en/of het been(kan ook veroorzaakt worden door het pirifromis syndroom).Gezien het feit dat de degeneratie zowel in de tussenwervelschijf als in de facetgewrichten is gelokaliseerd, leidt dit tot moeilijker bewegen, zoals: pijn met bukken en op staan uit een stoel na lang zitten.

Wat is de behandeling van artrose lage rug (slijtage onderrug)?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een RX scan kan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en in sommige gevallen kan een CT scan, bot scan of MRI scan geïndiceerd zijn om de ernst vast te stellen.

Bekijk in detail

Hernia onderrug (lage rug)

Wat zijn de oorzaken van Hernia onderrug (lage rug)?

De klachten kunnen worden uitgelokt door bukken, zitten, tillen etc. Met het naar voren buigen wordt de kern nog verder naar achter geduwd waardoor er nog meer druk op de zenuwbanen komt te staan. Dit resulteert in de herkenbare uitstralende pijnklacht. Ook druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen en persen kan de klacht opwekken. In sommige gevallen kan de druk op de zenuw zo hoog zijn dat dit leidt tot gevoelsstoornissen, zoals tintelingen en voosheid en/of krachtverlies van de spieren.

Wat zijn de symptomen van Hernia onderrug (lage rug)?

Een lumbale HNP is een uitstulping van een breuk van de tussenwervelschijf. Bij een breuk komt de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf naar buiten en kan deze compressie geven op de zenuwbanen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. Vaak heeft men last van lage rug pijn met uitstralende pijn in één of naar beide benen (kan ook veroorzaakt worden door het piriformis syndroom). Deze uitstralende pijn kan tot aan de knie of zelfs tot aan de hiel lopen. Dit is afhankelijk van de locatie van de HNP, omdat die bepaalt welke zenuwbaan onder compressie komt te staan. Meestal zit de hernia ter hoogte van L4-L5 of L5-S1, dus tussen de 4e en 5e lumbale wervel het onderste gedeelte van de lumbale wervelkolom. Meestal ontstaat er een hernia doordat men lage rug artrose ontwikkeld.

Wat is de behandeling van Hernia onderrug (lage rug)?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Bij twijfel van de fysiotherapeut of arts kan in sommige een MRI scan of een CT scan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Bekijk in detail

Instabiliteit onderrug

Wat zijn de oorzaken van instabiliteit van de onderrug?

Wat zijn de symptomen van instabiliteit?

Een belangrijk symptoom van instabiliteit van de onderrug is een pijnlijk en vermoeid gevoel in de onderrug. Dit komt met name opzetten bij het lang zitten of lang staan, omdat op die momenten een beroep gedaan wordt op de lokale stabilisatoren die in de meeste gevallen verzwakt zijn. Daarnaast kan men de lage rug soms minder goed bewegen bij bijvoorbeeld bukken of omdraaien. Men ontwikkelt vaak in de globale stabilisatoren en de globale mobilisatoren een verhoogde spierspanning, omdat deze overbelast worden door het disfunctioneren van de lokale stabilisatoren.

Wat is de behandeling van instabiliteit van de onderrug?

Wanneer er sprake is van verzwakking van de lokale stabilisatoren is het belangrijk om deze spieren te versterken. Men krijgt van de fysiotherapeut verschillende oefeningen om deze spieren te leren aanspannen en ze te versterken. Wanneer er sprake is van een verhoogde spierspanning van de globale stabilisatoren en globale mobilisatoren kan men door middel van rekoefeningen, massage, dry needlingtherapie, medical tape, easy tape of triggerpointtherapie deze spierspanning verlagen.

Bekijk in detail

Ischias

Wat zijn de oorzaken van ischias?

De zenuwpijn die gepaard gaat met ischias kan meerdere oorzaken hebben. Daarom vinden wij ischias ook niet ‘echt’ een diagnose. Het is een overkoepelende naam voor alle mogelijke oorzaken die zorgen voor druk in het verlengde van de zenuw. De meest voorkomende oorzaken zijn

• Bulging disk
Het uitstulpen van een tussenwervelschijf zonder dat de nucleus pulposi naar buiten komt.
• Vernauwing van het wervelkanaal of de uitgang van de zenuw (durale mouw)
• Spit
De zenuw kan acuut bekneld raken door bijvoorbeeld langdurig in een verkeerde houding te zitten of te tillen.
• Artrose van de tussenwervelschijven
Doordat er slijtage van de tussenwervelschijven ontstaat kan er meer druk op de uittredende zenuwen komen te staan.
• Een hernia
Het uitpuilen van een tussenwervelschijf waarbij de nucleus pulposi naar buiten komt.
• Zwangerschap
Door de zwangerschap kan je wervelkolom instabiel worden waardoor er sneller druk op de nervus isschiadicus kan ontstaan.
• Hetpiriformissyndroom
Het piriformissyndroom is een veelvoorkomende oorzaak van ischias. Door een verhoogde spierspanning in de piriformisspier (bilspier) raakt de ischiaszenuw die daar onderdoor loopt bekneld en kan zenuwpijn optreden.

Symptomen van ischias

Mensen met deze aandoening ervaren vaak pijn in de rug- en bilregio met uitstraling in een been of beide benen die kan doorstralen tot de voeten. Bij acute lage rugpijn is het zo dat de uitstraling, maar tot de knie gevoeld wordt. Bij ischias kan de pijn wel verder tot in de voeten gevoeld worden. Dit kan een zeurende, schietende, tintelende of prikkelende pijn zijn. Ook kan men krachtsverlies in één of beide benen ervaren. Sommige mensen ervaren gevoelsstoornissen in het been. Ook de reflexen in het been kunnen afnemen.

Een spoedig en effectief herstel

Ischiasklachten kunnen vaak binnen één tot vier weken opgelost kunnen worden met fysio. Wel is de hersteltijd natuurlijk afhankelijk van de oorzaak van de beknelling. Een hernia heeft bijvoorbeeld in het algemeen meer tijd nodig om te herstellen dan het piriformissyndroom. Belangrijk is dat je jezelf goed laat begeleiden door een van onze specialisten, zodat de klachten niet erger worden. Hoe sneller je erbij bent des te makkelijker het is voor de fysiotherapeut je van de ischias af te helpen. Als de pijn toeneemt of langdurig aanwezig is kan het duiden op een andere onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld een hernia. In overleg met de arts is verder onderzoek nodig om de reden van het vertraagde herstel te achterhalen.

Bekijk in detail

Spit

Mogelijke oorzaken van spit

De pijnklachten die ontstaan door spit kunnen eigenlijk spontaan optreden en er is niet altijd een directe duidelijke oorzaak aan te wijzen. We zien in de praktijk wel vaak dat de meeste problemen bij mensen die langdurig verkeerd zitten, mensen die een zwaar voorwerp tillen en tevens een verkeerde beweging maken voorkomen. De spit ontstaat in veel gevallen door spierzwakte en een disbalans tussen de verschillende spieren, waardoor er te hoge krachten op de wervelkolom komen te staan. Hierdoor staan veel voorkomende oorzaken van spit:

Overbelasting van de rug (bijvoorbeeld door zwaar te tillen)
Zittend werk (verkeerde werkhouding of veel autorijden)
Bulging disk
Hernia in de onderrug
Een slechte lichamelijke conditie (onderbelasting)
Een plotselinge (verkeerde) beweging
Artrose van de tussenwervelschijven
Stress

Veel voorkomende symptomen van spit

De spit klachten komen in de meeste gevallen acuut opzetten. Het is dan ook direct herkenbaar. De meeste mensen kunnen dan ook de rug bijna niet meer bewegen zonder pijn te hebben. Een kleine verkeerde beweging kunnen de klachten dan ook direct versterken. Ze hebben dan ook het gevoel dat de rug vast zit of op slot wil schieten.

Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij spit. De ene persoon ervaart het erger dan de ander. Dit is natuurlijk afhankelijk van de schade in de rug. De symptomen die vaak voorkomen bij spit zijn:

Stekende en/of schietende rugpijn
Stijfheid in de rug
Niet overeind kunnen komen
Bukken is pijnlijk
Pijn die uitstraalt naar de billen en/ of benen
De lage rug niet meer goed kunnen bewegen
Pijn bij beweging van de onderrug

Wanneer we pijnklachten hebben die schietend van aard zijn en doortrekken naar het been spreken we ook wel van ischias. Deze aandoeningen worden dan ook weleens door elkaar gehaald.

Hoe stellen we de diagnose?

Spit is niet echt vast te stellen met een röntgenfoto of MRI-scan, omdat het geen officiële diagnose is. Het is een verzamelnaam en valt onder aspecifieke lage rugklachten. Aan de hand van het klachtenbeeld i.c.m. een lichamelijk onderzoek kan de fysiotherapeut een goed beeld geven van de oorzaak van de pijnklachten en hierop een specifiek behandeladvies geven.

Verstandig is dat wanneer klachten voorkomen zoals krachtverlies, incontinentie en/of gevoelsstoornissen dat je dan contact opneemt met je huisarts.

Bekijk in detail

Inzakkingsfractuur wervelkolom

Wat zijn de oorzaken?

Een inzakkingsfractuur van de wervelkolom kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is botontkalking (osteoporose). De dichtheid van de botten is dan verminderd, waardoor de wervels kunnen inzakken. Dit komt bij oudere mensen voor. Daarnaast kan een inzakkingsfractuur ook ontstaan door een trauma (ongeluk).

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een belangrijk symptoom is hevige pijn in de rug. Soms kan de pijn dof aanvoelen. De pijn wordt erger bij bewegen. De lichaamslengte zal korter worden, omdat de wervel inzakt. In sommige gevallen treden er ademhalingsproblemen op. Men kan ook voorovergebogen gaan lopen met een bolle bovenrug ten gevolge van een inzakkingsfractuur van één of meerdere wervels. Wanneer een inzakkingsfractuur door een trauma ontstaat, kan er door de inwerkende klap ook ruggenmergletsel optreden waardoor zenuwen kunnen beschadigen. Dit kan in het ergste geval leiden tot een verlamming.

Wat is de behandeling?

Wanneer er sprake is van een stabiele inzakkingsfractuur kan de breuk vaak conservatief (zonder operatie) behandeld worden. Door middel van een brace wordt de wervel gestabiliseerd om te voorkomen dat er verdere schade optreedt. In sommige gevallen wordt eerst een aantal dagen bedrust voorgeschreven. Daarna is het juist belangrijk om zoveel mogelijk te blijven bewegen. Aandachtspunten in deze herstelfase zijn dat men niet voorover buigt met de rug en geen zware voorwerpen tilt. De breuk zal in ongeveer zes weken herstellen.

Bij een instabiele inzakkingsfractuur van de wervelkolom is er kans op een ruggenmergbeschadiging en zal overgegaan worden tot een operatie. Tijdens deze operatie worden de gebroken wervels vastgezet en gestabiliseerd, zodat er geen verdere schade aan wervels of zenuwen kan optreden. De fysiotherapeut kan u helpen om met oefentherapie spierkracht op te bouwen om zo snel mogelijk weer mobiel te worden.

Bekijk in detail

Houding gerelateerde rugklachten

Wat zijn oorzaken van het posturaal syndroom

Een langdurig slechte zithouding of langdurige incorrecte manier van staan geeft pijnklachten in de rug. Ter verduidelijking, wanneer men (langdurig) onderuitgezakt zit bevindt de onderrrug zich in een maximaal gebogen positie en de nek in een naar voren gerichte stand(protractie). Dit zorgt voor spanning op de rug gewrichten met als mogelijk gevolg (zeurende) pijnklachten in de rug en/of men kan nekklachten of hoofdpijnklachten ontwikkelen.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met het posturaal syndroom hebben een normale, pijnvrije bewegelijkheid van de wervelkolom. De klachten zijn alleen aanwezig wanneer men langdurig een verkeerde houding aanneemt. Dit kan in zit, stand maar ook in liggende positie. De pijn is meestal een vage pijn onderin de rug en kan soms ook aanwezig zijn ter hoogte van de bovenrug of de nek. Vaak kan de pijn worden verminderd door te bewegen of te wisselen van houding. Op deze manier wordt de spanning van de gewrichten afgehaald en dus de pijnklacht verminderd.

Hoe wordt het Posturaal syndroom behandeld?

De meeste personen met houding gerelateerde rugklachten ervaren geen pijn wanneer zij een correcte houding aannemen. In de meeste gevallen is een houdingscorrectie alles wat nodig is om het probleem te verhelpen. Met behulp van oefentherapie, triggerpointtherapie (dry needling), medical taping, easy taping en advisering kan een optimale houding worden bereik. Het lichaam wordt getraind om deze correcte houding aan te nemen gedurende dagelijkse activiteiten. Ook kunnen specifieke stretch en kracht oefeningen helpen om de belastbaarheid van de wervelkolom te verbeteren.

Bekijk in detail

Lumbosacraal radiculair syndroom (LRS)

Wat zijn de oorzaken? 

In de meeste gevallen veroorzaakt een hernia de prikkeling of compressie van de zenuwwortel. Bij een hernia treedt de geleiachtige kern van een tussenwervelschijf naar buiten waardoor er druk op een nabijgelegen zenuw kan ontstaan. Andere oorzaken van LRS zijn: een wervelfractuur, wervelmetastase, een ontsteking van de zenuwwortel, een verschoven wervel (spondylolisthesis) of een vernauwing in de rug (stenose).

Wat zijn de symptomen? 

Men heeft bij een lumbosacraal Radiculair Syndroom pijn in de onderrug wat uitstraalt naar één bil of been. De exacte locatie van de uitstralende pijn in de bil of het been is afhankelijk van welke zenuwwortel geprikkeld wordt. Deze uitstralende pijn kan doorlopen tot aan de voet. De uitstralende pijn is scherp van aard en kan optreden in combinatie met tintelingen en/of prikkelingen en uitvalsverschijnselen. Dit kan uitval van reflexen zijn, maar ook uitval van spieren. Rek op de geprikkelde zenuw (door bijvoorbeeld voorover te buigen of het been gestrekt te heffen) verergert de pijn.

Wat is de behandeling ervan? 

De behandeling van een lumbosacraal Radiculair Syndroom is afhankelijk van de oorzaak van de zenuwprikkeling. Wanneer een hernia de oorzaak is, zal men deze conservatief of operatief behandelen om zo de prikkeling op de zenuw op te heffen. Ook bij een andere oorzaak, zoals een gebroken wervel, zal de aandacht op het herstel van deze wervel liggen. Daarnaast kan fysiotherapie helpen om de stabiliteit van de spieren in de romp te verbeteren. Dit draagt bij aan een optimale lichaamshouding. Daarnaast schrijft een arts soms medicijnen voor, zoals ontstekingsremmers en medicatie tegen zenuwpijn. In sommige gevallen kan triggerpointtherapie / dry needling helpen om deze klachten te verhelpen. Lees meer over de behandeling rugklachten.

Bekijk in detail