Altijd direct een afspraak
Contracten met alle verzekeraars
Ook in de avonden en weekenden

Triggerpoint therapie helpt je van veel voorkomende klachten af


Misschien ken je het wel als iemand tegen je zegt: 'Het lijkt wel of ik knopen in mijn spieren heb' en wanneer je dit gevoel hebt, heb je triggerpoint therapie nodig. Spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd en deze worden behandeld middels triggerpoint therapie. Een spierknoop is een hele kleine, lokale verkramping in de spier. Door deze verkramping hopen afvalstoffen zich op deze plek op en kan er niet voldoende energie naar de spier getransporteerd worden. Men kan meerdere spierknopen in eenzelfde spier hebben, maar men kan op hetzelfde moment ook meerdere spierknopen in verschillende spieren hebben. Het is belangrijk om op tijd triggerpoints aan te pakken, wanneer je dit niet doet worden de klachten langzaam steeds erger.

 

Bekijk de video waarin Maikel Korbmacher uilegt wat triggerpoints zijn en hoe triggerpoint therapie werkt!

 


triggerpoint therapieWat is triggerpoint therapie?

Triggerpoint therapie is een therapievorm om NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) te behandelen. Dit zijn kleine verkrampingen in spieren die we kunnen waarnemen als kleine pijnlijke verhardingen. Deze verhardingen ofwel spierknopen zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Deze spierknopen kunnen goed behandeld worden middels triggerpoint therapie (dry needling therapie).

Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van onze spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Hierbij kunnen we denken aan een ongeluk, overbelasting, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat zich kan uiten in triggerpoints binnen de spier. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn op een andere plek dan waar de triggerpoint zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn bilklachten met uitstraling naar onze benen, (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/ or Shoulder).

Hoe ziet een triggerpoint eruit?

In de afbeeldingen hieronder wordt getoond hoe een triggerpoint eruitziet. Op de eerste foto zie je en spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken. De afstand tussen de korte dwarsvebindingen (Z- verbanden) binnen de vezel definieert de lengte van de individuele sarcomeren. De sarcomeren lopen in de lengte van de vezel, loodrecht op de Z-verbanden. De tweede foto toont een verkramping die bestaat uit een heleboel spiervezels in de toestand van continue maximum aanspannen. Dit is kenmerkend voor een triggerpoint. De spierknoop laat zien hoe dat segment van de spiervezel is samengetrokken en korter en dikker is geworden. De derde foto is het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop tot aan de aanhechting van de spier (in dit geval aan het opperarmbeen). De grotere afstand tussen de Z-verbanden, wat aangeeft hoe de spiervezel wordt uitgestrekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze overstrekte z-verbanden veroorzaken het strakke en verkortte gevoel in een spier.

Triggerpoint therapie in de schouder/arm

Op de afbeelding hieronder kunnen we zien wat de gevolgen zijn van ‘enkele’ spierknopen in een van onze schouderspieren. Het rode gedeelte is het uitstralende pijnpatroon (referred pain) die veroorzaakt wordt door de schouderspier. Dit kan zowel in rust als tijdens bepaalde bewegingen optreden. Het uitstralende pijnpatroon komt hier uit slechts één spier! Naast de pijn heeft de persoon op de afbeelding ook moeite met het op de rug brengen van de hand. Deze spier, de m. infraspinatus (onderdoornspier), wordt namelijk op rek gebracht. De spier wordt door triggerpoints verkort, hierdoor ontstaat er rekpijn in het uitstralingsgebied. Functioneel gezien heeft de persoon op de afbeelding bijv. moeite met het achterwaards vast- en losmaken van een BH-bandje.

triggerpoint behandeling

triggerpoint

Triggerpoint therapie schouder

Latente triggerpoints

Iedereen heeft spierknopen in zijn lichaam die kunnen zorgen voor stijfheid. In de meeste gevallen blijven de spierknopen vaak onopgemerkt, maar kunnen op termijn voor problemen zorgen. Dit worden latente triggerpoints genoemd. Deze latente triggerpoints zijn de zwakke schakels wanneer de spier te maken krijgt met bijvoorbeeld overbelasting. Latente punten worden dan actieve triggerpoints. Een mooi voorbeeld is een kuitpsier met latente spierknopen, die bij overbelasting of ‘s nachts door een tekort aan zuur- en voedingsstoffen in de kramp schiet.


Bij welke klachten is triggerpoint therapie effectief?

Achillespees klachten
Artrose
Brandende pijn
Bursitis (Slijmbeursonteking)
Carpaal tunnel syndroom
Chronische pijn
Duizeligheid
Fasciitis plantaris
Frozen shoulder
Groeipijn
Gevoeligge tanden
Gevoelloosheid in handen of voeten
Golferselleboog
Heuppijn

Hielspoor
Hoofdpijn
Hernia
Ischias
Fibromyalgie
Kaakklachten
Knakkende gewrichten
Kniepijn
Kuitkramp
Migraine
Nekpijn
Pijn of stijfheid aan gewrichten of lichaamsdelen
Peesonsteking
Piriformis syndroom

Postoperatieve pijn
RSI
Rotator cuff syndroom
Rugpijn
Schouder pijn
Shin splints (scheenbeenvlies ontsteking)
Slechte coördinatie of balans
Tendinitis
Tenniselleboog
Tintelingen in handen of voeten
Tinnitus (tuut in oren)
Whiplash
Zitpijn
 

Triggerpoint therapie omvat verschillende behandelingen

Men kan triggerpoints op verschillende manieren bestrijden. Het uiteindelijke doel blijft hetzelfde. De fysiotherapeut kan gebruik maken van (een combinatie van) onderstaande therapievormen.

Manuele druktechnieken: Dit houd in dat men door middel van manuele druktechnieken de triggerpoint (spierknoop) verplaatst in de spiervezel. De triggerpoint heeft bloedvaten dichtgedrukt waardoor er weinig doorbloeding is in dit gedeelte van de spiervezel. Hierdoor kan er geen energie naar de spier (ATP), waardoor er geen goede contractie (samentrekking) kan plaatsvinden. Afvalstoffen blijven op deze plek zitten. Dit is een slechte omgeving voor de triggerpoint om te herstellen. Door de triggerpoint wat te verplaatsen in de spiervezel komt deze in een beter doorbloed gedeelte waardoor het triggerpoint zal oplossen.

Dry needling: Bij dry-needling therapie worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van kleine naalden in de triggerpoint. Er wordt hierbij geen vloeistof ingebracht ('dry' needling). Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen (Local Twitch Response), maar volgt daarna juist ontspanning. Door deze techniek wordt het triggerpoint gedeactiveerd.

Massage: In een triggerpoint ontstaan afvalstoffen. Wanneer deze niet behandeld wordt ontstaat er een ophoping van afvalstoffen. Wanneer deze afvalstoffen verdwijnen, kan het triggerpoint herstellen. Middels massagetechnieken kan men de doorbloeding van spieren verbeteren waardoor afvalstoffen beter en sneller afgevoerd worden.

Houdingstherapie: Wanneer we een goede lichaamshouding hebben verkleint dat de kans op op triggerpoints. De fysiotherapeut kan je adviseren en oefeningen geven om een juiste lichaamshouding te handhaven gedurende de dag, tijdens werk en tijdens sport.

Rekken: Door het rekken van de spier waarin het triggerpoint zich bevindt, kan men het triggerpoint iets verplaatsen in de spiervezel, waardoor deze in een beter doorbloed milieu komt en zo zijn afvalstoffen kan lozen. Het herstel wordt zo ingezet. 

Koelen en rekken (spray-and-stretch techniek): Men kan ook rekken in combinatie met koelen. Er wordt eerst een koude spray op de spier met de triggerpoint gespoten en daarna wordt deze op rek gebracht. Op deze manier worden triggerpoints gedeactiveerd.

Myofasciale release technieken: Bij deze vorm van therapie past men technieken toe waardoor de fascie soepeler wordt. Fascies zijn weefsels die alles in het lichaam met elkaar verbinden. Zij zijn dus ook betrokken bij triggerpoints. Wanneer de fascies soepel zijn, kunnen triggerpoints beter herstellen.Dry needling is een effectieve vorm van triggerpoint therapie

Het lijkt een beetje eng maar dry needling is een nieuwe en zeer effectieve behandelmethode van de fysiotherapeut. Er wordt een droge acupunctuurnaald gebruikt, zonder dat er vloeistof in de spier wordt gespoten. De spier wordt middels een speciale techniek aangeprikt, waardoor er een betere doorbloeding ontstaat en de afvalstoffen weggewerkt kunnen worden. De spier ontspant vrijwel direct en kan meteen beter functioneren. Binnen 5 behandelingen zijn de meeste patiënten pijnvrij.


Bekijk de video waarin Maikel Korbmacher uitlegt wat dry needling therapie is!

 

Bekijk hier het resultaat van triggerpoint therapie bij Pienke

 

Neem contact op voor meer informatie

Wil je meer informatie over 'triggerpoint therapie en behandelingen'? Neem dan contact op met een Fysiotherapie4All vestiging bij jou in de buurt. Wij vertellen je er dan graag meer over en plannen graag een intakegesprek in.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal