Dry needling therapie

Dry needling therapie is een behandelmethode van de fysiotherapeut. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Na de behandeling kan de spier weer beter functioneren, afvalstoffen worden weggewerkt, wat resulteert in een betere doorbloeding en uiteindelijk herstel.  

Ons lichaam kan te maken krijgen met veel verschillende soorten klachten. Bijna bij alle klachten is er sprake van een myofaciaal(spier) probleel. Daarom kan dry needling eigenlijk bijna bij alle soorten klachten toegepast worden. De meest voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, nekklachten, lage rugpijn, bilklachten en veel spierklachten in boven- en onderbenen.

Bekijk de video waarin Maikel Korbmacher uilegt wat dry needling therapie is!

 

Bekijk hier het resultaat van dry needling bij Pienke


Dry-needling therapie

 

 

Dry needling niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specieke punten zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.


Wat zeggen andere zeggen over dry needling therapie?
Dry needling therapie kan worden toegepast bij:

Stijve spieren en gewrichten, RSI- klachten, klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols. Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren, krampen,uitstralende pijn patronen, hielspoor, etc.


Hoe kunnen triggerpoints ontstaan

Acuut – bijv. door een verkeerde beweging of ongeluk.Chronisch: door een langdurig verkeerde houding. Langdurige overbelasting van bijv. arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS). Overbelasting / blessures bij sporters. Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia. Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gips. Psychologische factoren zoals stress en depressie. Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie.

Wat is een ‘triggerpoint’? Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. 


Triggerpoints kunnen zich uiten in:

pijn/stijfheid lokaal in een spier; pijn ‘op afstand’ bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten verminderde kracht in de betrokken spier(en) pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid e.a.

Dryneedling therapie


dryneedling


dryneedling2

Hoe Jan na 10 jaar van zijn hoofdpijn af is door Dry Needling Therapie


Waar richt een behandeling zich op

Door het gebruik van Dry needling therapie merkt de patiënt al na 4 behandelingen resultaat. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel de therapie werkt. Het resultaat zal zich uiten in het feit dat de patiënt pijn vrij zal kunnen bewegen en geen last meer heeft van stijve spieren. Naast de behandeling is het van belang dat de patiënt gerichte oefeningen doet om het effect van de behandeling te verhogen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt een dry needling behandeling aan

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid / stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost een de behandeling

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling therapie hieronder. Daarnaast bent u rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van de huisarts nodig heeft voor fysiotherapie.


Klachten waarbij we dry needling kunnen toepassen: 

Achillespees klachten
Artrose
Brandende pijn
Bursitis (Slijmbeursonteking)
Carpaal tunnel syndroom
Chronische pijn
Duizeligheid
Fasciitis plantaris
Frozen shoulder
Groeipijn
Gevoeligge tanden
Gevoelloosheid in handen of voeten
Golferselleboog
Heuppijn
Hielspoor
Hoofdpijnklachten
Hernia
Ischias
Fibromyalgie
Kaakklachten
Knakkende gewrichten
Kniepijn
Kuitkramp
Migraine
Nekpijn
Pijn of stijfheid aan gewrichten of lichaamsdelen
Peesonsteking
Piriformis syndroom
Postoperatieve pijn
RSI
Rotator cuff syndroom
Rugpijn
Schouder pijn
Shin splints (scheenbeenvlies ontsteking)
Slechte coördinatie of balans
Tendinitis
Tenniselleboog
Tintelingen in handen of voeten
Tinnitus (tuut in oren)
Whiplash
Zitpijn
 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal