Ontdek de Oplossing voor Jouw Knieklachten!

Zoek je een oplossing voor jouw knieklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de knie. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden om pijnvrij te worden. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om van je knieklachten af te komen! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

Snel en voorgoed van je knieklachten af!

Heb jij pijn in je knie? Bijvoorbeeld tijdens het sporten, of misschien wel alleen na het sporten. Elke pijn in het lichaam is vervelend. De meeste knieklachten komen dan ook voor bij mensen die intensief sporten en “ouderen”. Vaak hebben oudere mensen last van chronische klachten, bijvoorbeeld een slijtage van de knie. Zorg dus dat jouw klachten niet chronisch worden en voorkom op latere leeftijd een prothese. Laat je knie snel onderzoeken en/of behandelen, want iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Soorten knieklachten

Er zijn verschillende soorten knieklachten. Hierbij kan er als eerste een onderscheid gemaakt worden tussen acute en chronische klachten en specifieke en aspecifiek klachten.

Verschil tussen acute en chronische knieklachten

Het verschil tussen acute en chronische knieklachten heeft te maken met de tijdsduur dat de klacht aanwezig is. Indien klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn wordt er gesproken van een chronische klacht. Is de pijn in de knie korter dan 6 weken aanwezig dan wordt het een acute klacht genoemd. Voorbeelden van een acute klacht is een scheuring van de voorste kruisband drie weken geleden of een pijnlijke knie na een lange wandeling een week geleden. Veel mensen denken dat chronische klachten niet meer kunnen verdwijnen. Dit kan wel het geval zijn en in de meeste gevallen zijn de chronische klachten van de knie goed te behandelen. Spiergerelateerde klachten die al een langere tijd aanwezig zijn, zijn bijvoorbeeld vaak goed te behandelen met Dry needling Therapie. Dit is een vorm van therapie waarbij spierknopen in de spier met een naald aangeprikt worden, waardoor de spier snel weer kunnen ontspannen. Een voorbeeld van een chronische knieklacht is instabiliteit van de knie die ontstaan is na een kruisbandoperatie vier maanden geleden of pijn dat gedurende een half jaar aanwezig is ten gevolge van slijtage in de knie.

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke knieklachten

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke knieklachten is afhankelijk van de aard van de klacht en dus of er een duidelijke en zichtbare oorzaak van de klacht is. De verdeling van specifieke en aspecifieke klachten komt dus ook voor elke klacht, zo dus ook bij bijvoorbeeld nekklachten of rugklachten. Met specifieke klachten worden klachten bedoeld waarbij de oorzaak van de klacht duidelijk is. Hierbij kan met de aandoening aantonen middels aanvullend diagnostiek. Voorbeelden van specifieke klachten zijn een menisculslaesie of slijtage van de knie.

Aspecifieke klachten zijn klachten waarbij de oorzaak van de klacht in de knie is dus niet duidelijk. Bijvoorbeeld als er middels een MRI-scan of röntgenfoto geen afwijkingen in de structuren van de knie te zien zijn. Dit wil niet meteen zeggen dat de pijn ’tussen de oren’ zit. Er kan bijvoorbeeld pijn in de knie ontstaan dor referred pain (pijn of afstand). Referred pain kan ontstaan doordat triggerpoints, in de spieren rondom de knie, pijn geven richting de knie. Denk aan triggerpoints in de liesspieren. Triggerpoints ontstaan door stress, een verkeerde houding of bijvoorbeeld een eenzijdig bewegingspatroon. Daarnaast kunnen aspecifieke knieklachten ontstaan door letsel van een ander gewricht, zoals de enkel en/of de heup. Knieklachten kunnen dus specifiek of aspecifiek (afhankelijk van of er een duidelijke en zichtbare oorzaak is) en acuut of chronisch zijn (afhankelijk van de duur van de klachten). Lees ook meer over pijn in de lies.

De meest voorkomende aandoeningen die pijnklachten in de knie veroorzaken

Knie artrose

Artrose in de knie: veelvoorkomende aandoening

In het dagelijks leven komt knie artrose ontzettend veel voor. Het kraakbeen in de knie wordt in dit geval dunner met klachten als pijn en stijfheid tot gevolg. Kraakbeen kan echter niet uit zichzelf herstellen. Ook wordt het brozer gedurende de levensjaren, waardoor klachten op hogere leeftijd kunnen toenemen.

Als mensen deze diagnose krijgen denken ze vaak dat er niets meer aan te doen is. Dit is echter zeker niet het geval. De artrose zelf is niet te verhelpen maar de gevolgen zoals pijn en beperkingen in veel gevallen wel. Dus laat een knie zo snel mogelijk beoordelen door een van onze specialisten.

Runners knee

Een Runners knee is een veel voorkomende blessure bij vooral bij sporters voorkomt. Het kan een hardnekkige en lastige blessure zijn als je dit niet tijdig laat behandelen. Vrouwen hebben eerder last van deze blessure als mannen, omdat de stand van het bekken zorgt voor een andere belasting op de knie. Wij van fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het behandelen van de ‘lopers knie’.

Download gratis het webinar over knieklachten!

Achterste kruisband Scheur – PCL scheur

Een achterste kruisband scheur houdt in dat er schade is opgetreden aan de achterste kruisband (PCL). Op het moment van het trauma ervaar jij vaak pijn in de achterkant van de knie, met uitstraling naar de kuit. Hierbij treedt snel na het trauma een zwelling op en heb je het gevoel dat de knie uit de kom is. Steunen op de knie is vaak niet mogelijk en heb jij het gevoel dat de knie heel instabiel is. De ernst van de scheur bepaald het behandeltraject. Indien jij operatief behandelt moet worden is het zeer belangrijk om voor de operatie al te starten met fysiotherapie. Dit voor een optimaal herstel.

Gescheurde kruisband (VKB letsel)

Een gescheurde voorste kruisband is een van de ernstigste blessures die (top)sporters kunnen krijgen. Deze blessure kan ervoor zorgen dat sporters niet meer (zonder risico’s) kunnen sporten. Sporters hebben een VKB letsel meteen door. Dit komt voornamelijk doordat de knie snel heel dik wordt, men vaak een knak of knoep gevoel waarnemen en niet meer op de knie kan staan.

Jumpers knee

Een jumpers knee komt voornamelijk voor bij sporters en we zien het veel voorkomen bij kinderen die in de groeispurt zitten. Wanneer je de pijnklachten negeert kunnen deze steeds erger worden met (chronische) pijn tot gevolg.
Waneer je zorgt dat je het tijdig laat behandelen kunnen deze klachten vrij snel opgelost worden. De fysiotherapeuten van fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het verhelpen van de ‘springers knie’ en andere knieklachten.

Binnenband scheur -Mediaal kniebandletsel

Een binnenband scheur in het kniegewricht is een veel voorkomende sportblessure, voornamelijk voetbal, basketbal, hockey en skiën. Je hebt deze blessure vaak al snel door. Dit door het knappend / scheurend geluid tijden het incident. Een scheur in de binnenband kan variëren van een gedeeltelijke scheur tot een complete scheur. Je kunt een scheur aan de binnenband herkennen door instabiliteit van de knie, pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk gevoeld in rust na een activiteit en in de ochtend.

Meniscus scheur

Meniscus gescheurd? Hoe kun jij dit nu weten? Jij kunt een meniscus scheur herkennen aan het feit dat jij direct knieklachten ervaart tijdens het trauma (draaiende beweging van de knie waarbij de voet op de grond blijft staan), jouw knie dikker wordt en jij jouw knie niet meer goed kan buigen.
In sommige gevallen voelt het alsof de knie bij het buigen op slot ‘schiet’.

Osgood Schlatter

Osgood Schlatter: de juiste diagnose stellen

Als men last heeft van een Osgood Schlatter, wordt er vaak pijn onder de knieschijf ervaren. Deze pijnklachten ontstaan vooral na een activiteit. Denk hierbij aan traplopen, rennen en springen. Het is een aandoening die veel voorkomt bij kinderen en pubers en minder bij volwassenen.

De aandoening kan weken, zelfs maanden aanhouden

Ondanks dat men behandelingen bij de fysiotherapeut ondergaat, kan de aandoening 6 – 12 maanden nodig hebben om te genezen. De fysiotherapeut kan wel de pijnklachten verminderen. Waarom duurt het zolang? Dit komt, omdat het pas weggaat op het moment dat het skelet volledig is volgroeid.

Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)

Met het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) worden pijnklachten bedoeld die zijn ontstaan door een disfunctie van de knieschijf / kniegewricht. Deze aandoening komt veel voor bij kinderen of adolescenten. Op het moment dat jij je knie buigt kan er een klikkend geluid te horen zijn. Hierbij komt dat jij van het gevoel hebt dat je door je knie zakt. Pijnklachten ontstaan vaak in de knieholte en aan de binnen of buitenzijde van de knie. Wil jij optimaal herstellen? Dan is een vroege fysiotherapeutische interventie belangrijk!

Triggerpoints en knieklachten

Knieklachten worden in veel gevallen veroorzaakt door triggerpoints bij mensen. Triggerpoints zijn kleine spierknopen die zich ophopen binnen een spiervezel. Hierdoor kan er te weinig zuurstof bij de spier komen waardoor de spier verkrampt, verstijfdheid en pijnlijk wordt. Ook kunnen deze triggerpoints uitstralende pijnklachten geven naar een ander gebied dan waar de oorzaak van het probleem zit. Lees hier een onderzoek over triggerpoints en kniepijn.

Dry needling bij een totale knie prothese

In dit artikel lees je meer informatie over dry needling bij een totale knie prothese.

Triggerpoints als oorzaak van knieklachten

Heb jij last van knieklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints als oorzaak van knieklachten.

Dry needling vermindert pijnklachten achterzijde knie

Heb jij last van de achterzijde van je knie? In dit artikel lees je meer informatie over Dry needling vermindert pijnklachten achterzijde knie.

Knieklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

Algemene risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat kniepijn ontstaat

Er zijn verschillende risicofactoren die knieklachten veroorzaken. Hierbij kun jij denken aan verkorte spieren in boven- of onderbeen, overbelasting, onderbelasting, een zijdig bewegingspatroon, directe klap op de knie, verkeerde stand van de knie, verkeerde stand van de voet of door een letsel van de enkel of heup.

Symptomen knieklachten

Per specifieke klacht zijn er een aantal symptomen die zich kunnen voordoen. Hieronder worden per klacht aangegeven welke symptomen er zijn. Let op: Het is altijd belangrijk dat er een gedegen onderzoek naar de symptomen worden gedaan, om zo de aard van de klacht zo goed mogelijk te begrijpen!

De behandeling knieklachten

Wat de juiste behandeling van knieklachten is, is afhankelijk van de oorzaak. Er zijn een aantal dingen die bij iedere klacht belangrijk zijn, zoals het optimaliseren van de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de knie. Dit kan bijvoorbeeld door oefentherapie, dry needling, manuele technieken, manuele triggerpointtherapie, taping of massage. Hieronder wordt weergegeven hoe de verschillende klachten te behandelen zijn

Knie artrose

Wat zijn de oorzaken van knie artrose?

De precieze oorzaak is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het samenhangt met verschillende factoren. De oorzaak van artrose is in de meeste gevallen overbelasting. Dit kan te intensief sporten zijn, maar ook bijvoorbeeld overgewicht kan hiertoe leiden. Ook na eerder knieletsel, zoals een voorste kruisband ruptuur of een breuk, kan men artrose gaan ontwikkelen. Bovendien kunnen andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of jicht ook aanleiding geven tot artrose.
Geslacht lijkt ook een rol te spelen: vrouwen hebben vaker artrose dan mannen.

Wat zijn de symptomen van knie artrose?

In het eerste stadium van artrose hoeft men niet direct veel klachten te ervaren. Meestal beginnen de klachten met wat (ochtend)stijfheid of startstijfheid in de knie en ervaart men pas in een later stadium pijnklachten aan de knie. Het buigen en strekken van de knie wordt steeds moeilijker. Ook kan er zwelling van de knie zichtbaar zijn, kan de knie gaan kraken (crepiteren) en kunnen er instabiliteitsklachten optreden. Aan de zijkanten van de botstukken kunnen osteofyten gevormd worden. Dit zijn uitsteeksels van het bot. Ook kan men op den duur een veranderde stand van de knieën krijgen, zoals x-benen of o-benen. In veel gevallen worden de klachten erger als men lang loopt, traploopt, knielt of hurkt.

Wat is de behandeling van knie artrose?

Blijven bewegen (maar niet belasten!) is van groot belang, omdat dit de kwaliteit van het kraakbeen ten goede komt. Dit kan bijvoorbeeld fietsen zijn of het doen van lichte oefenvormen. Bij lichte mate van slijtage zal men vooral met oefentherapie proberen de klachten te verhelpen. Door specifieke oefeningen wordt de kwaliteit van het kraakbeen bevorderd en zouden de klachten kunnen afnemen. Daarnaast kan de fysiotherapeut met manuele technieken het gewricht mobiliseren om deze zo soepel mogelijk te houden. Ook inzicht krijgen in belasting en belastbaarheid kan bijdragen aan het herstel. Vaak gaat slijtage gepaard met veel spierspanning en daarvoor kan massage therapie, dry needling therapie, taping en/of rekoefeningen helpen.
Wanneer dit onvoldoende helpt of bij sprake van forse slijtage zal men het plaatsen van een kunstknie (knie prothese) kunnen overwegen. Hierna volgt een lang revalidatietraject bij de fysiotherapeut. Na deze operatie krijgt u vanaf de 20e behandeling de behandelingen vergoed van de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering(tot maximaal 1 jaar na de verwijsdatum). De eerste 20 behandelingen betaalt u zelf of met de fysiotherapiebehandelingen van uw aanvullende verzekering.

Bekijk in detail

Runners knee

Wat zijn de oorzaken van Runners Knee?

Er zijn verschillende oorzaken die tot een lopers knie kunnen leiden. Allereerst hebben mensen met de zogenaamde O-benen meer kans op het ontwikkelen van deze klachten, omdat de pees om een soort bocht heen moet. Er komt dus meer spanning op de pees te staan waardoor er een grotere kans is op wrijving bij het irritatie punt aan de buitenzijde van de knie. Ook verkorte spieren aan de buitenzijde van het bovenbeen kunnen voor meer wrijving zorgen door een toename in de spanning in dat gebied. Door zwakte van de bilspieren en bovenbeenspieren aan de buitenzijde van de knie kan er minder controle ontstaan tijdens de landingsfase van het hardlopen waardoor de knie wat meer naar binnen neigt te gaan. Ook hierdoor neemt de spanning in dit gebied toe. Het tractus iliotibialis frictiesyndroom kan ook ontstaan door een verschil in beenlengte of door een standsafwijking van de voet. Daarnaast is versleten of slecht schoeisel ook een van de mogelijke oorzaken.

Wat zijn de symptomen van Runners Knee?

Bij een runners knee ontstaan er knieklachten voornamelijk tijdens het hardlopen en/of traplopen pijnklachten aan de buitenzijde van de knie. Deze pijnklachten kunnen doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen. Meestal bestaat de pijn uit een doffe tot scherpe, stekende pijn. Vaak ontstaan de klachten tijdens het hardlopen en nemen deze progressief toe. In het begin kan men meestal nog relatief lang doorgaan met hardlopen, maar de pijnklachten zullen steeds vroeger optreden. Ook kan de pijn na het hardlopen optreden of zelfs de volgende dag en heeft men ook last bij bijvoorbeeld traplopen.

Wat is de behandeling van Runners Knee?

De behandeling van het tractus iliotibialis frictiesyndroom hangt erg af van in welk stadium het aanwezig is. In de acute fase is het belangrijk dat er voldoende rust wordt genomen zodat de aangedane pees kan herstellen. Vaak wordt hierbij ook gebruik gemaakt van koelen met ijs wanneer er een ontsteking aanwezig is. Zodra deze onstekingsfase voorbij is, moet er nog steeds een vorm van rust gehouden worden, dit wil echter niet zeggen dat er helemaal niets gedaan mag worden. Sporten binnen de pijngrens mag, maar hardlopen wordt in het begin nog afgeraden. Daarnaast komt er vaak ook oefentherapie aan bod en een stukje massage/fricties in het peesgebied.

Ook kunnen er door overbelasting zogenaamde triggerpoints in de spieren in de spieren ontstaan wat onder andere voor extra spanning in het peesgebied kan zorgen. Hierdoor kan een onderdeel van de behandeling ook triggerpointtherapie en/of dry needling therapie zijn. De behandeling van deze blessure kan, zoals u wel zult merken, erg breed getrokken worden en om terugkerende klachten te voorkomen zal dit ook nodig zijn. Vaak is het niet genoeg om de symptomen weg te nemen en het herstel van de pees en omliggende spieren alleen te bevorderen. Er zal verder gekeken moeten worden naar de oorzaak voor het ontstaan van deze klacht. Hierdoor kan de behandeling per persoon en per fase sterk verschillen. Het is belangrijk contact op te nemen met een fysiotherapeut om een goed behandeltraject te starten.

Bekijk in detail

Achterste kruisband Scheur – PCL scheur

Wat zijn de oorzaken van een achterste kruisband scheur?

Een achterste kruisband ruptuur treedt typisch op bij activiteiten waarbij er een hoge spanning op de achterste kruisband komt te staan. Er zijn 3 bewegingen die de PCL zwaar belasten. Deze zijn: het draaien van de knie, het overstrekken van de knie en de achterwaartse beweging van het scheenbeen t.o.v. het dijbeen. Wanneer deze bewegingen overmatig of hevig worden uitgevoerd, kan er schade ontstaan aan de achterste kruisband van de knie. Dit maakt een achterste kruisband scheur een veelvoorkomende sportblessure dat voornamelijk optreed bij sporten waarbij men snel van richting veranderd, zoals: voetbal, basketbal, hockey, skiën etc. De blessure ontstaat wanneer een speler zijn onderbeen/knie strekt, maar het lichaam (bovenbeen) beweegt door naar voren. Ook kan de blessure worden veroorzaakt door een klap op het scheenbeen waardoor de knie in overstrekking wordt geforceerd.

Wat zijn de symptomen van een achterste kruisband scheur?

Een PCL is een knieklacht waarbij men vaag gelokaliseerde, diepe pijn in de knie of aan de achterkant van de knie (soms uitstralend naar de kuit) voelt. Bij een acute scheur kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident.

Tekens & symptomen bij gedeeltelijke scheur:

In minder ernstige gevallen kan een persoon met een achterste kruiband-inscheuring zijn activiteiten voortzetten. Zij ervaren na de activiteit een toename van pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk na rust en de volgende morgen gevoeld.

Tekens & symptomen bij volledige scheur:

Wanneer een persoon zijn achterste kruisband compleet afscheurt, is er alleen op het specifieke moment van het afscheuren duidelijke pijn aanwezig, die vervolgens afneemt. Daarna kan er een gevoel van ‘uit de kom gaan’ optreden. Personen met een complete scheur van de achterste kruisband kunnen hun activiteit niet afmaken door pijn of een ‘instabiel gevoel’ van de knie. In sommige gevallen kan men niet steunen op de knie en zal er in de opvolgende dagen blauwkleuring en kniestijfheid ontstaan.

Wat is de behandeling van een achterste kruisband scheur?

Wanneer er sprake is van een complete ruptuur (afscheuring) en de patiënt niet voldoende/adequaat reageert op fysiotherapeutische behandeling kan chirurgische interventie geïndiceerd zijn. Ook wanneer er buiten de achterste kruisband ook andere structuren zijn beschadigd, kan chirurgische reconstructie plaats vinden. Na deze reconstructie zal er 8-12 maanden intensieve revalidatie nodig zijn.

Bekijk in detail

Gescheurde kruisband (VKB letsel)

Wat zijn de oorzaken van een voorste kruisband scheur?

De meeste gescheurde kruisbanden komen voort wanneer men een plotselinge draaiende beweging maakt, waarbij het been vast op de grond staat. Er wordt meestal dan een ‘knak’ of ‘knoep’ gevoel waargenomen in de knie en de knie zwelt meestal binnen een paar uur. De pees ofwel het ligament scheurt voor een deel ‘partieel’  of kan ook volledig scheuren.

Wat zijn de symptomen van een voorste kruisband scheur?

Dit komt voornamelijk doordat de knie snel heel dik wordt, men vaak een knak of knoep gevoel waarnemen en niet meer op de knie kan staan.

Wat is de behandeling van een voorste kruisband scheur?

Een volledige gescheurde kruisband kan niet meer herstellen. Dit kan operatief gereconstrueerd worden. Een gedeeltelijke scheur kan wel genezen, maar vaak is het ligament te ver uitgerekt waardoor het gewricht instabiel wordt. De gescheurde voorste kruisband geeft hevige kniepijn en zorgt ervoor dat de knie instabiel word in bepaalde bewegingen. Dit gebeurt meestal wanneer men draait, zoals een plotselinge verandering van richting. De knie voelt vaak zwak aan en mensen zijn onzeker tijdens bewegen.

Bekijk in detail

Jumpers knee

Wat zijn de oorzaken van een Jumpers Knee?

Een jumpers knee kan door veel verschillende oorzaken ontstaan. Overbelasting is er daar een van. Overbelasting wil zeggen dat de belasting groter is dan dat wat je eigenlijk aan kunt (belastbaarheid). Sportgebonden factoren die tot overbelasting kunnen leiden, zijn:

Verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid (te hoge trainingsfrequentie en volume, afname van de belastbaarheid, overmatige toename in belasting)
Training op harde ondergrond (vaak in combinatie met slecht schoeisel)
Overmatige sprongbelasting (schokbelasting)
Overmatige krachttraining
Vaak ziet men deze klachten bij veel sporten ontstaan tegen het einde van het seizoen door vermoeidheid en algemene overbelasting.
Standsafwijking van de voet, knie of heup
Standsafwijking van de knieschijf
Overmatige beweeglijkheid van de knieschijf
Overgewicht
Verminderde flexibiliteit van de onderste extremiteit
Snelle groei in relatie tot leeftijd
Fysiek zwaar werk (waarbij vaak langdurige en diepe kniebuigingen gemaakt worden)

Wat zijn de symptomen van een Jumpers Knee?

Vaak voelt men bij een jumpers knee knieklachten net onder de knieschijf. In sommige gevallen kan dit ook net boven de knieschijf zijn. De pijn wordt erger bij bewegingen zoals afzetten, springen of hardlopen. Ook traplopen, landurig zitten en autorijden kunnen de klachten provoceren. De klachten ontstaan vaak geleidelijk en worden erger waarbij een zeurend gevoel kan ontstaan. Ook kan er vocht rondom het pijnlijke gebied ontstaan. De pees zelf is vaak drukgevoelig en wanneer het been tegen een weerstand in gestrekt wordt geeft dit ook vaak pijnklachten. Na sportactiviteiten ervaart met ook vaak pijn en stijfheid.

Wat is de behandeling van een Jumpers Knee?

Een jumpers knee op basis van overbelasting door (sport)activiteiten is in een vroeg stadium goed te behandelen, echter zal volledig herstel en de terugkeer naar sportactiviteiten (wedstrijden) soms enkele maanden duren. Wanneer men deze blessure op basis van persoonsgebonden factoren heeft, is dit in een vroeg stadium van de klachten ook goed te behandelen alleen zal er verder gekeken moeten worden naar de oorzaak van de klachten om het terugkeren van de aandoening te voorkomen.

Wanneer de klachten langdurig aanwezig zijn en er degeneratie (afname van de functionaliteit van het weefsel) van de pees is opgetreden of een ontsteking aanwezig is dan duurt het herstel langer. In sommige gevallen kan zelfs een operatie overwogen worden met een lange revalidatie als gevolg.

Bekijk in detail

Binnenband scheur -Mediaal kniebandletsel

Wat zijn de oorzaken van mediaal kniebandletsel?

Wat zijn de symptomen van mediaal kniebandletsel?

Personen met een binnenband scheur voelen typisch kniepijn aan de binnenkant van de knie. Ook kan de pijn geprovoceerd worden door lokale druk op de mediale band. Bij een binnenbandletsel die plotseling ontstaat, kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident. In minder ernstige gevallen kan een persoon met deze blessure zijn activiteiten voortzetten. Zij ervaren na de activiteit een toename van pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk na rust en de volgende morgen gevoeld.

Wanneer een persoon zijn mediale band compleet afscheurt, is er alleen op het specifieke moment van het afscheuren duidelijke pijn aanwezig die vervolgens afneemt. Daarna kan er een gevoel van ‘uit de kom gaan’ optreden, wat gevolgd wordt door zwelling (binnen 1 uur na het trauma). Personen met een complete scheur kunnen vaak hun activiteit niet afmaken door pijn of een ‘onstabiel gevoel’ van de knie. In sommige gevallen kan men niet steunen op de knie en zullen er blauwe plekken en kniestijfheid ontstaan.

Wat is de behandeling van mediaal kniebandletsel?

De meeste personen met een binnenband scheur reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. Wanneer er sprake is van een mild binnenbandletsel (graad 1 en 2) zal men met adequate behandeling meestal binnen 8 weken de normale activiteiten kunnen starten. Wanneer er echter sprake is van een complete scheur van de binnenband zal er een langere revalidatie nodig zijn om optimale functie te bereiken. In sommige gevallen is er buiten de binnenband ook schade aanwezig van andere structuren (zoals de meniscus of de kruisbanden), deze revalidatie zal gecompliceerde zijn en daarom ook meer tijd in beslag nemen.

Bekijk in detail

Meniscus scheur

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde meniscus?

Wat zijn de symptomen van een gescheurde meniscus?

Wat is de behandeling van een gescheurde meniscus?

Bekijk in detail

Osgood Schlatter

Bekijk in detail

Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)

Wat zijn de oorzaken van het patellofemoraal pijnsyndroom

De afwijkende stand van de knieschijf kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Eén van de meest voorkomende oorzaken is een spierdisbalans van de twee buitenste delen van de quadriceps (bovenbeenspier). Vaak trek de buitenste quadriceps (vastus lateralis) harder aan de knieschijf dan de binnenste quadriceps (vastus medialis), met als resultaat dat de knieschijf naar de buitenzijde van het bovenbeen wordt getrokken. Dit kan leiden tot een abnormale beweging van de knieschijf wanneer men de knie buigt en strekt. Er zijn verschillende factoren die deze spierdisbalans kunnen veroorzaken, zoals verkeerde biomechanica van het onderste lidmaat, pijn etc. Deze factoren dient de fysiotherapeut vast te stellen en vervolgens te corrigeren.

Wat zijn de symptomen van het patellofemoraal pijnsyndroom

Personen met deze knieklachten ervaren meestal pijnklachten aan de voorkant van de knie, net onder of rondom de knieschijf. Deze pijnklacht kan ook uitstralen naar de knieholte en/of de binnen of buitenzijde van de knie. Vaak neemt de pijnklacht toe tijdens activiteiten waarbij de belasting op het patellofemoraal gewricht hoog is. Dit kunnen de volgende activiteiten zijn: lang wandelen, trap op en af lopen, hurken, fietsen (tegen hoge weerstand) en springen. Ook kunnen de klachten in sommige gevallen worden uitgelokt wanneer men lokale druk uitoefent op de randen van de knieschijf.

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening die vaak voorkomt bij kinderen of adolescenten. Bij sommige personen kan men een klikkend geluid horen wanneer men de knie buigt of strekt. In ernstige gevallen is het moeilijk om volledig te steunen op het aangedane been en kan men het gevoel hebben dat hij of zij ‘door de knie heen zakt’.

Wat is de behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom

De meeste personen met het patellofemoraal pijnsyndroom reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. Wanneer de aandoening al een langere periode aanwezig is zal de revalidatie automatisch langer duren (meerdere maanden). Vroege fysiotherapeutische interventie is belangrijk voor optimaal herstel.

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: stretchen, RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), dry needling, triggerpoint therapie, gewricht mobilisaties, sportmassage, oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans), aanpassen van activiteiten, biomechanische correctie, Medical taping, easytaping etc.

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld. Lees hier meer over de behandeling bij knieklachten.

Bekijk in detail