Slijmbeursontsteking knie

Wat is een slijmbeursontsteking van de knie?

Een slijmbeurs (bursa) is een soort stootkussentje gevuld met vloeistof. Slijmbeurzen bevinden zich in verschillende gewrichten in het lichaam, zoals in de schouder, elleboog, heup, hiel en knie. Lees uitgebreid artikel met video's: 'slijmbeursontsteking van de knie'.

Wat doet een slijmbeurs?

De slijmbeurs zorgt ervoor dat je gewrichten wrijvingsloos kan bewegen. Wanneer men geen slijmbeurs zou hebben, zouden de botstukken over de pezen van het gewricht schuren. Dit zou veel irritatie en pijnklachten geven.

Wanneer ontstaat er een slijmbeursontsteking van de knie?

Een ontsteking van een slijmbeurs wordt ook wel bursitis genoemd. Er zijn twee soorten: een bursitis die ontstaat door een bacteriële infectie en een bursitis die ontstaat door overbelasting. Overbelasting ontstaat wanneer men herhaaldelijk en langdurig de slijmbeurs belast. Bij de knie gebeurt dit vaak wanneer men veel op de knieën zit of wanneer men vaak op de knieën valt.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van een bacteriële bursitis zijn hevige pijn, zwelling, warmte en plaatselijke roodheid. De symptomen van een bursitis door overbelasting zijn pijn, zwelling en warmte. Hierbij treedt geen roodheid op.

Wat is de behandeling?

Wanneer er verdenking is van een bacteriële infectie van de bursa is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts voor verdere behandeling. Wanneer er een slijmbeursontsteking is ontstaan door overbelasting is het belangrijk deze overbelastingsprikkel voorlopig te vermijden. De meeste niet-bacteriële slijmbeursontstekingen genezen door rust te nemen. Praktisch gezien zou dat betekenen om niet meer op de knieën te gaan zitten en te voorkomen dat men op de knie valt.
Wanneer de pijn erg hevig is, kan men in overleg met de huisarts besluiten om pijnstillers, ontstekingsremmers of corticosteroïdeninjecties toe te dienen. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all kunnen onderzoeken wat de oorzaak is van uw overbelastingsprobleem en kunnen deze oorzaak behandelen, zodat uw slijmbeurs zo snel mogelijk herstelt.

Bron: Lohman, A.H.M. (2008). Vorm & Beweging (11e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum