Peesontsteking – Oorzaken, Symptomen en Behandelingen

Wat is een peesontsteking?

Een pees wordt ‘tendon’ genoemd in het Latijn en wanneer er sprake is van een peesontsteking noemt men dit ‘tendinitis’. Pezen vormen de overgang tussen spier en bot. Er bevindt zich een extra omhulsel om de pezen (genaamd peesschede) om de pees extra te beschermen. Bij overbelasting op de spier kunnen de pezen (en/of peesscheden) gaan irriteren en ontsteken. Een tendinitis kan men onderscheiden van een tendinose. Bij een tendinose is er geen sprake van ontstekingsprocessen, maar treedt er degeneratie op van de pees. Dit wil zeggen dat de kwaliteit van de pees achteruit gaat.

Wat zijn de symptomen van een peesontsteking?

De voornaamste klachten die optreden bij een peesontsteking zijn:

Hoe ontstaat dit?

Een peesontsteking ontstaat meestal door een overbelasting op de pees. Dit kan een langdurige overbelasting zijn, bijvoorbeeld door repeterend werk, maar ook een acute overbelasting door een val of een schop op de pees. De pees gaat ontsteken en wanneer men hier niet adequaat mee omgaat, kan men een langdurige blessure ontwikkelen.

Een voorbeeld van een peesontsteking is een ontsteking van de supraspinatuspees. Dit is een pees die zich tussen het schouderdak en de schouderkop bevindt. Normaal gesproken heeft deze pees genoeg ruimte om te bewegen, maar bij bijvoorbeeld bovenhands werken (bijvoorbeeld bij ramen lappen) wordt de pees herhaaldelijk ingeklemd en kan deze gaan ontsteken. Door de ontsteking zwelt de pees wat op, waardoor deze nog meer kans op inklemming heeft. Een ander voorbeeld is de achillespeesontsteking. Door overbelasting (bijvoorbeeld door een te snelle trainingsopbouw bij hardlopen) kan de pees gaan ontsteken en kan zelfs gewoon lopen al pijnlijk zijn.

Acute momenten, zoals een val of een schop tegen de pees tijdens sporten, kunnen ook zorgen voor een acute ontsteking van de pees. Het lichaam zet een ontstekingsreactie in. Dit om het ‘wondgebied’ schoon te maken. In principe duurt de ontstekingsfase maar ongeveer vier dagen, maar wanneer men blijft overbelasten, kan men blijven hangen in het herstel en kan men een blessure ontwikkelen.

Oorzaken van Peesontsteking

  1. Overbelasting: Herhaalde bewegingen of overmatige belasting van een specifieke pees kunnen leiden tot irritatie en ontsteking.
  2. Leeftijd: Het risico op peesontsteking neemt toe met de leeftijd, aangezien pezen na verloop van tijd minder flexibel en elastisch worden.
  3. Sportblessures: Sporten met herhaalde bewegingen, zoals hardlopen, tennissen of golfen, kunnen de pezen belasten en tendinitis veroorzaken.
  4. Slechte houding: Een slechte lichaamshouding bij dagelijkse activiteiten of tijdens het werk kan leiden tot overmatige stress op bepaalde pezen.
  5. Gewrichtsafwijkingen: Afwijkingen in de gewrichten, zoals een botuitsteeksel, kunnen wrijving veroorzaken en de ontwikkeling van peesontsteking bevorderen.

Waarom krijgt de één wel een peesontsteking en de ander bij dezelfde belasting niet?

Het is logisch dat niet iedereen een peesontsteking krijgt bij eenzelfde belasting, immers ieder persoon is anders. Of jij eerder last krijgt van een peesontsteking hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Is de spierkracht van de belaste spier voldoende?
  • Is het betrokken gewricht stabiel of is er sprake van instabiliteit?
  • Is er een anatomische afwijking van de betrokken structuren?
  • Is er voldoende herstelmogelijkheid na een belasting?
  • Hoe is je verdere gezondheid?
  • Heb je een gezonde leefstijl?
  • Waar kan een peesontsteking voorkomen?

Peesontstekingen kunnen op verschillende delen in het lichaam voorkomen. Hieronder worden enkele veel voorkomende peesontstekingen weergegeven.

Waar kan een peesontsteking voorkomen?

Peesontstekingen kunnen op verschillende delen in het lichaam voorkomen. Hieronder worden enkele veel voorkomende peesontstekingen weergegeven:

In de schouder

Peesontsteking in de schouder kan op twee verschillende plaatsen in de schouder voorkomen, namelijk: tussen de schouderkop en schouder dak en aan de voorzijde van de schouder.

Tussen de schouderkop en het schouderdak

tussen schouderkop en schouder dak bevindt zich de supraspinatuspees. Deze pees wordt vooral belast bij bovenhandse activiteiten waarbij de ruimte tussen schouderkop en schouderdak kleiner wordt. De pijn wordt vooral in de schouder gevoeld, maar kan ook uitstralen naar nek en arm.

Aan de voorzijde van de schouder

Aan de voorzijde van de schouder bevindt zich de bicepspees. Deze wordt bijvoorbeeld belast bij zwaar tillen met een gebogen elleboog en kan hierdoor gaan ontsteken. Pijn bevindt zich aan de voorzijde van de schouder en kan uitstralen richting elleboog. Bekijk het artikel over de bicepspees ontsteking.

In de elleboog

Bekende voorbeelden van peesontstekingen bij de elleboog zijn de golfersarm en de tennisarm. Bij de tennisarm bevindt de peesontsteking zich aan de buitenzijde van de elleboog en bij de golfersarm bevindt deze zich aan de binnenzijde van de elleboog. Deze pezen worden vooral belast bij wrik- en draaibewegingen van de onderarm.

In de pols

De pees van de duim kan ontstoken raken en dan spreekt men van het syndroom van de Quervain. Deze pees wordt vooral belast als je herhaaldelijk harde knijpkracht moet geven met de duim. De pijn kan gevoeld worden in de pols en duimregio.

In de knie

Over de knieschijf loopt de patellapees. Wanneer deze ontstoken is, spreekt men ook wel van een jumpers knee of apexitis, omdat de pees vaak ontstoken raakt door herhaaldelijk springen. Dit is een bekende blessure bij bijvoorbeeld volleyballers en basketballers. De pijn wordt aan de voorzijde van de knie en net onder de knieschijf gevoeld wat knieklachten veroorzaakt.

In de voet

Aan de achterzijde van de voet bevindt zich de achillespees. Deze verbindt de kuit met de hak en kan ontstoken raken. Dan spreekt men van een achillespeesontsteking. De pijn wordt aan de achterzijde van de hak en in het onderste gedeelte van de kuit gevoeld. Herhaaldelijk springen en rennen/sprinten zijn risicofactoren voor deze blessure. Ook een veel voorkomend probleem onder op de voet is de fasciitis plantares, soms ook wel verward met hielspoor.

Wat moet je zeker niet doen bij een peesontsteking?

  1. Overmatige Belasting en Overmatige Activiteit: Het is van belang om het aangetaste gebied niet te overbelasten. Vermijd intensieve fysieke activiteit en geef het lichaam de kans om te genezen. Herhaalde stress op de ontstoken pees kan het herstelproces vertragen en de ontsteking verergeren.
  2. Negeren van Pijnsignalen: Pijn is het signaal van het lichaam dat er iets mis is. Negeer de pijn niet en dwing jezelf niet tot activiteiten die ongemak veroorzaken. Door de pijn te negeren, loop je het risico de schade aan de pees te vergroten.
  3. Ongepaste Oefeningen en Rekoefeningen: Hoewel lichte, gerichte oefeningen en rekken een positieve rol kunnen spelen bij het herstel, moeten ze met grote zorg worden uitgevoerd. Vermijd intensieve rekoefeningen die de pees verder kunnen beschadigen. Raadpleeg een fysiotherapeut voor advies over geschikte oefeningen.
  4. Koude Toepassen Zonder Overleg: Het aanbrengen van koude kompressen kan nuttig zijn om de zwelling te verminderen, maar het moet wel op het juiste moment en op de juiste manier worden gedaan. Koudetherapie kan de bloedtoevoer verminderen, dus het is belangrijk om dit niet te lang te doen en altijd eerst advies in te winnen bij een zorgprofessional.
  5. Zelfmedicatie Zonder Advies: Het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen zonder advies van een arts kan meer kwaad dan goed doen. Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen kan negatieve bijwerkingen hebben. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicatie begint of verandert.
  6. Langdurige Rust Zonder Beweging: Terwijl rust belangrijk is voor het herstel, is volledige immobiliteit ook niet ideaal. Te lang inactief blijven kan leiden tot stijfheid en verlies van spierkracht. Werk samen met een zorgverlener om een evenwicht te vinden tussen rust en geleidelijke beweging.

Hoe wordt een peesontsteking behandeld?

Behandeling peesontsteking

Hoe wordt een peesontsteking behandeld?

Door relatieve rust te nemen kan een peesontsteking vaak zonder behandeling vanzelf over gaan. Toch blijven veel mensen last houden van klachten. Dit komt vaak doordat er belemmerende factoren voor herstel zijn, zoals een verkeerde houding, stress of een verkeerd beweegpatroon. In dit geval kun je baat hebben bij fysiotherapie. Daarnaast kun je via een arts bijvoorbeeld ontstekingsremmers krijgen. Wanneer je bij onze fysiotherapeuten komt, zal eerst gekeken worden wat de oorzaak van de peesontsteking is en of er sprake is van belemmerende factoren. Daarna wordt er samen met jou een plan gemaakt voor de behandeling van jouw peesontsteking. Onderdelen van ons fysiotherapeutische behandelplan kunnen zijn:

  • Shockwave therapie – Hier wordt er gebruik gemaakt van hoogenergetische geluidsgolven. Hierdoor wordt het herstelproces van de pees bevorderd en zal de pees dus sneller herstellen.
  • Manuele mobilisaties/manipulaties – Belemmerende factoren voor herstel kunnen beperkingen in de beweeglijkheid van gewrichten zijn. Dan is het noodzakelijk deze gewrichten te mobiliseren of manipuleren, zodat de pees voldoende rust krijgt om te herstellen. Ook is dit een voorwaarde om recidiveren van klachten te voorkomen.
  • Houdingstherapie – Lichaamshouding moet optimaal zijn om goed te kunnen herstellen van peesontstekingen. We kunnen je daarom houdingsadviezen of houdingsoefeningen geven om een juiste houding te bewerkstelligen.
  • Oefentherapie – Spierversterkende oefeningen, stabiliteitsoefeningen of bijvoorbeeld mobiliteitsoefeningen dragen bij aan het peesherstel.
  • Dry needling/triggerpoint therapie – Wanneer er te veel spierspanning op de spier van de ontstoken pees zit, kan dit de ontsteking in gang houden. Door deze spierknopen met dry needling therapie of manuele triggerpointtherapie te behandelen, ontspant de spier en wordt de pees minder belast. De pees krijgt zo beter de kans om te herstellen.
  • Massage – Ook met massagetechnieken kunnen we betrokken spieren ontspannen om de belasting op de pezen te verminderen.
  • Taping – Met tapen kunnen we de stand van gewrichten corrigeren, kunnen we spieren ontspannen en andere spieren juist activeren.

Elk traject is anders

Eén van de belangrijkste dingen bij het herstel en de behandeling van een peesontsteking is rust. Dat houdt in: wel bewegen, maar niet belasten. Hier gaan we tijdens het behandeltraject dan ook uitgebreid op in. Iedereen is echter anders. Dit betekent dat er een traject op maat wordt gemaakt wanneer je in behandeling gaat bij Fysiotherapie4All. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Wil jij meer weten over een peesontsteking? Bekijk dan dit artikel.

Veel gestelde vragen

De behandeling van een peesontsteking, ook wel tendinitis genoemd, kan variëren afhankelijk van de ernst van de ontsteking, de locatie en de specifieke oorzaak. Enkele voorbeelden zijn: Rust en ontlasting, ijsapplicatie, fysiotherapie, shockwave, Orthopedische hulpmiddelen.
Krachtverlies is een veelvoorkomend symptoom bij peesontsteking (tendinitis), en het kan aanzienlijk variëren afhankelijk van de ernst van de ontsteking, de locatie en de duur van de aandoening.
Goede Opwarming en Cooling-down, geleidelijke opbouw van activiteiten, techniek en houding, voldoende Rust en herstel, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen, correcte Uitrusting, hydratatie en voeding, luister naar je lichaam en regelmatige stretching
Een chronische peesontsteking, ook bekend als chronische tendinopathie, verschilt van een acute of kortdurende peesontsteking in termen van duur, symptomen en het onderliggende pathologische proces.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1104 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

07-03-24

Deskundig, goede behandeling en fijn contact

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer