Peesontsteking

Peesontsteking - tendinitis

Peesontstekingen komen helaas regelmatig voor en deze kunnen langdurige klachten geven. Wat houdt een peesontsteking in en wat zijn de symptomen en behandelmogelijkheden? Ontdek het allemaal hieronder!

Wat is een peesontsteking?


Een pees wordt ‘tendon’ genoemd in het Latijn en wanneer er sprake is van een peesontsteking noemt men dit ‘tendinitis’. Pezen vormen de overgang tussen spier en bot. Er bevindt zich een extra omhulsel om de pezen (genaamd peesschede) om de pees extra te beschermen. Bij overbelasting op de spier kunnen de pezen (en/of peesscheden) gaan irriteren en ontsteken.
Een tendinitis kan men onderscheiden van een tendinose. Bij een tendinose is er geen sprake van ontstekingsprocessen, maar treedt er degeneratie op van de pees. Dit wil zeggen dat de kwaliteit van de pees achteruit gaat.


Wat zijn de symptomen van een peesontsteking?

De voornaamste klachten die optreden bij een peesontsteking zijn:

 • Pijn: Door de ontsteking treedt er vaak een zeurende en/of stekende pijn ter hoogte van de pees op. Aanvankelijk is dit alleen tijdens de belasting, maar op den duur kan dit ook in rust optreden.
 • Bewegingsbeperkingen: De pees kan in omvang toenemen door de ontsteking waardoor er een bewegingsbeperking kan optreden. Vaak is bewegen van de pees en betrokken lichaamsdelen pijnlijk waardoor men minder gaat bewegen en wat op den duur ook kan leiden tot bewegingsbeperkingen.
 • Uitstralende pijn: De pijn kan ter hoogte van de pees aanwezig zijn, maar kan soms ook uitstralen. Welk gebied dit is, hangt af van welke pees ontstoken is.
 • Stijfheid: Door het ontstekingsproces kan er stijfheid van de pees en spier optreden waardoor er ook een bewegingsbeperking kan optreden.
 • Zwelling: Een ontsteking gaat vaak gepaard met zwelling. Dit is ook bij peesontstekingen vaak het geval.
 • Warmte: De huid rondom de ontstoken pees kan warm aanvoelen door de ontsteking.

Hoe ontstaat een peesonsteking?

Een peesontsteking ontstaat meestal door een overbelasting op de pees. Dit kan een langdurige overbelasting zijn, bijvoorbeeld door repeterend werk, maar ook een acute overbelasting door een val of een schop op de pees. De pees gaat ontsteken en wanneer men hier niet adequaat mee omgaat, kan men een langdurige blessure ontwikkelen.

Een voorbeeld van een peesontsteking is een ontsteking van de supraspinatuspees. Dit is een pees die zich tussen het schouderdak en de schouderkop bevindt. Normaal gesproken heeft deze pees genoeg ruimte om te bewegen, maar bij bijvoorbeeld bovenhands werken (bijvoorbeeld bij ramen lappen) wordt de pees herhaaldelijk ingeklemd en kan deze gaan ontsteken. Door de ontsteking zwelt de pees wat op, waardoor deze nog meer kans op inklemming heeft. Een ander voorbeeld is de achillespeesontsteking. Door overbelasting (bijvoorbeeld door een te snelle trainingsopbouw bij hardlopen) kan de pees gaan ontsteken en kan zelfs gewoon lopen al pijnlijk zijn.
Acute momenten, zoals een val of een schop tegen de pees tijdens sporten, kunnen ook zorgen voor een acute ontsteking van de pees. Het lichaam zet een ontstekingsreactie in. Dit om het ‘wondgebied’ schoon te maken. In principe duurt de ontstekingsfase maar ongeveer 4 dagen, maar wanneer men blijft overbelasten, kan men blijven hangen in het herstel en kan men een blessure ontwikkelen.


Waarom krijgt de een wel een peesontsteking en de ander (bij eenzelfde belasting) niet?

Het is logisch dat niet iedereen een peesontsteking krijgt bij eenzelfde belasting, immers ieder persoon is anders. Of jij eerder last krijgt van een peesontsteking hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Is de spierkracht van de belaste spier voldoende?
 • Is het betrokken gewricht stabiel of is er sprake van instabiliteit?
 • Is er een anatomische afwijking van de betrokken structuren?
 • Is er voldoende herstelmogelijkheid na een belasting?
 • Hoe is je verdere gezondheid?
 • Heb je een gezonde leefstijl?

Waar kan een peesontsteking voorkomen?

Peesontstekingen kunnen op verschillende delen in het lichaam voorkomen. Hieronder worden enkele veel voorkomende peesontstekingen weergegeven:

Peesontsteking in de schouder

Peesontsteking in schouder kan op twee verschillende plaatsen in de schouder voorkomen, namelijk: tussen de schouderkop en schouder dak en aan de voorzijde van de schouder.

Tussen schouderkop en schoude dak
tussen schouderkop en schouder dak bevindt zich de supraspinatuspees. Deze pees wordt vooral belast bij bovenhandse activiteiten waarbij de ruimte tussen schouderkop en schouderdak kleiner wordt. De pijn wordt vooral in de schouder gevoeld, maar kan ook uitstralen naar nek en arm.

Aan de voorzijde van de schouder
Aan de voorzijde van de schouder bevindt zich de bicepspees. Deze wordt bijvoorbeeld belast bij zwaar tillen met een gebogen elleboog en kan hierdoor gaan ontsteken. Pijn bevindt zich aan de voorzijde van de schouder en kan uitstralen richting elleboog. Bekijk het artikel over de bicepspees ontsteking

Peesontsteking in de elleboog

Bekende voorbeelden van peesontstekingen bij de elleboog zijn de golfersarm en de tennisarm. Bij de tennisarm bevindt de peesontsteking zich aan de buitenzijde van de elleboog en bij de golfersarm bevindt deze zich aan de binnenzijde van de elleboog. Deze pezen worden vooral belast bij wrik- en draaibewegingen van de onderarm.

Peesontsteking in de pols

De pees van de duim kan ontstoken raken en dan spreekt men van het syndroom van de Quervain. Deze pees wordt vooral belast als je herhaaldelijk harde knijpkracht moet geven met de duim. De pijn kan gevoeld worden in de pols en duimregio.

Peesontsteking in de knie

Over de knieschijf loopt de patellapees. Wanneer deze ontstoken is, spreekt men ook wel van een jumpers knee of apexitis, omdat de pees vaak ontstoken raakt door herhaaldelijk springen. Dit is een bekende blessure bij bijvoorbeeld volleyballers en basketballers. De pijn wordt aan de voorzijde van de knie en net onder de knieschijf gevoeld.

Peesontsteking in de voet

Aan de achterzijde van de voet bevindt zich de achillespees. Deze verbindt de kuit met de hak en kan ontstoken raken. Dan spreekt men van een achillespeesontsteking. De pijn wordt aan de achterzijde van de hak en in het onderste gedeelte van de kuit gevoeld. Herhaaldelijk springen en rennen/sprinten zijn risicofactoren voor deze blessure. Ook een veel voorkomend probleem onder op de voet is de fasciitis plantares, soms ook wel verward met hielspoor


Hoe wordt een peesontsteking behandeld?

Behandeling peesontsteking

Door relatieve rust te nemen kan een peesontsteking vaak vanzelf over gaan. Toch blijven veel mensen last houden van klachten. Dit komt vaak doordat er belemmerende factoren voor herstel zijn, zoals een verkeerde houding, stress of een verkeerd beweegpatroon. In dit geval kunt u baat hebben bij fysiotherapie. Daarnaast kunt u via een arts bijvoorbeeld ontstekingsremmers krijgen.

Wanneer u bij onze fysiotherapeuten komt, zal eerst gekeken worden wat de oorzaak van de peesontsteking is en of er sprake is van belemmerende factoren. Daarna wordt er samen met u een plan gemaakt om de ontsteking te behandelen. Onderdelen van ons fysiotherapeutische behandelplan kunnen zijn:

shockwave therapie bij een ontstoken pees

Bij shockwave therapie wordt er gebruik gemaakt van hoogenergetische geluidsgolven. Door deze hoogenergetische geluidsgolven wordt het herstelproces van de pees bevorderd en zal de pees dus sneller herstellen.

manuele mobilisaties / manipulaties bij peesontsteking

Belemmerende factoren voor herstel kunnen beperkingen in de beweeglijkheid van gewrichten zijn. Dan is het noodzakelijk deze gewrichten te mobiliseren of manipuleren, zodat de pees voldoende rust krijgt om te herstellen. Ook is dit een voorwaarde om recidiveren van klachten te voorkomen.

houdingstherapie

U kunt zich vast voorstellen dat een lichaamshouding optimaal moet zijn om goed te kunnen herstellen van peesontstekingen van bijvoorbeeld de schouder. We kunnen u daarom houdingsadviezen of houdingsoefeningen geven om een juiste houding te bewerkstelligen.

oefentherapie bij een peesontsteking

Naast houdingsoefeningen kunnen spierversterkende oefeningen, stabiliteitsoefeningen of bijvoorbeeld mobiliteitsoefeningen ook bijdragen aan het peesherstel.

Dry needling/triggerpoint therapie bij een peesontsteking

Wanneer er te veel spierspanning op de spier van de ontstoken pees zit, kan dit de ontsteking in gang houden. Door deze spierknopen met dry needling therapie of manuele triggerpointtherapie te behandelen, ontspant de spier en wordt de pees minder belast. De pees krijgt zo beter de kans om te herstellen.

Massage bij een ontsteking van een pees

Ook met massagetechnieken kunnen we betrokken spieren ontspannen om de belasting op de pezen te verminderen.

taping

Met tapen kunnen we de stand van gewrichten corrigeren, kunnen we spieren ontspannen en andere spieren juist activeren.

adviesgesprek over belasting / belastbaarheid

Eén van de belangrijkste dingen bij het herstel van een tendinitis is RUST. Dat houdt in: wel bewegen, maar niet belasten. Hier gaan we tijdens het behandeltraject dan ook uitgebreid op in.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal