Piriformis (Peervormige spier)

Verloop van de spier piriformis spier

De piriformis spier (ook wel peervormige spier genoemd) is één van de spieren in de regio van de bil. De spier begint bij het bekkenoppervlak van het heiligbeen (sacrum) en loopt naar het bovenste gedeelte van de heupkop(trochanter major).

De anatomie van de musculus piriformis!


Functie van de piriformis spier

Deze spier behoort tot de heupexorotatoren. Dat wil zeggen dat deze spier meehelpt bij het naar buiten draaien van de heup. Daarnaast helpt de spier ook mee bij abductie (zijwaarts heffen van het been) en extensie (strekken) van de heup. Ook zorgt mede deze spier ervoor dat de heupkop goed in de kom gestabiliseerd blijft.


Klachten die de piriformis kan veroorzaken

1. Piriformissyndroom (met ischias als gevolg)

Direct onder de piriformis spier loopt de grote beenzenuw: de nervus ischiadicus. Normaal gesproken is er genoeg ruimte tussen de piriformis spier en de zenuw. Echter, wanneer de piriformis spier erg gespannen (hypertoon) is, kan deze in omvang toenemen waardoor er druk op de zenuw ontstaat. Dit kan voor uitstralende pijn/tintelingen in bil, been en voet zorgen.
Bij het piriformissyndroom is het belangrijk om de oorzaak van de gespannen piriformis spier te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een stijf heupgewricht of door een verkeerde stand van het bekken. Voorbeelden van technieken die in een fysiotherapeutische behandeling naar voren kunnen komen, zijn: mobiliserende technieken om de beweeglijkheid van betrokken gewrichten te optimaliseren, detoniserende technieken (zoals dry needling, massage, manuele triggerpointtherapie en taping) om de spierspanning van de piriformis te verlagen en bijvoorbeeld oefentherapie om de betrokken spieren te rekken en de stabiliteit van de heup te trainen.

2. De piriformis-spier & bilpijn

Wanneer er veel spanning op de piriformis spier staat, kan deze bilklachten veroorzaken. Ook is het mogelijk dat er triggerpoints (spierknopen) in de spier gevormd worden. Deze kunnen voor een lokale, maar ook ‘geprojecteerde’ pijn zorgen. Men kan door de triggerpoints namelijk pijn in de bil ervaren, maar ook aan de achterkant van het boven- en onderbeen.
Om deze spier meer te laten ontspannen, kunnen onze fysiotherapeuten gebruik maken van dry needling, manuele therapie, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, taping, advies, etc.

3. De piriformis kan beperking in de heup geven

Wanneer de piriformis is aangedaan kan de functie verloren gaan. Dus de spier kan niet meer goed aanspannen en ontspannen, waardoor hij eigenlijk in een 'contractie-stand' staat. Hierdoor kun je de heup niet meer goed bewegen en kunnen er beperkingen ontstaan in het draaien van de heup. 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal