Iliopsoas (Heup-lendenspier)

Verloop van de iliopsoas spier

De iliopsoas spier bestaat uit twee spieren: de musculus psoas major en de musculus iliacus (sommige boeken beschrijven ook nog de psoas minor). De psoas major spier loopt van de twaalfde borstwervel tot en met de vierde lendenwervel en de hiermee samenhangende tussenwervelschijven en van de dwarsuitsteeksels van de eerste vijf lendenwervels naar het kleine uitsteeksel van het bovenbeen (trochanter minor). De iliacus spier loopt van de fossa iliaca van het bekken naar het kleine uitsteeksel van het bovenbeen. De psoas minor loopt van de twaalfde borstwervel en de eerste lendenwervel en de tussenwervelschijf naar de arcus iliopectineus (een verdikte bindweefselband bij het schaambeen).

Bekijk de video over de iliopsoas!

Functie van de iliopsoas 

De psoas major en iliacus zorgen voor buiging van de heup en het naar buiten draaien van het bovenbeen. Als ze aan één zijde van het lichaam aanspannen (waarbij het bovenbeen het vaste punt is), zorgen ze ook voor het buigen van de romp naar diezelfde zijde. Als ze aan weerszijden van het lichaam aanspannen, zorgen ze voor het optillen van de romp bij een naar binnen gedraaide positie van de romp. De psoas minor helpt mee bij de opwaartse rotatie van het bekken.

 

Klachten die de iliopsoas kan veroorzaken

Iliopsoas syndroom

Het iliopsoas syndroom is een overkoepelende term voor zowel een iliopsoas tendinitis als een iliopsoas bursitis. Een tendinitis is een ontsteking met degeneratie van de pees als gevolg en een bursitis is in dit geval een slijmbeursontsteking van de slijmbeurs die zich onder de spier bevindt. Deze slijmbeurs zorgt er normaal gesproken voor dat de spier wrijvingsloos kan bewegen ten opzichte van andere nabijgelegen structuren. Het is een soort kussentje gevuld met vocht, wat zich tussen de spier en de harde structuren daaronder bevindt.
Beide blessures veroorzaken grotendeels dezelfde klachten, zoals; pijn aan de voorkant van de heup en in de lies, pijn bij buigen en maximaal strekken van de heup, de knie heffen (bijvoorbeeld bij trap op lopen) en een verslechterd looppatroon.
Fysiotherapeutische technieken die men bij dit syndroom in kan zetten, zijn: dry needling, manuele therapie, oefentherapie, taping, manuele triggerpointtherapie, shockwave, etc.

Liesklachten

De iliopsoas kan liesklachten veroorzaken. Dit komt o.a. doordat triggerpoints in deze spier pijn kunnen projecteren in de liesregio. Iedere spier heeft een bepaald ‘referred pain’ patroon Dit houdt in dat van iedere spier vastgesteld is in welke gebieden van het lichaam deze pijn kan veroorzaken. Van de iliopsoas spier is bekend dat deze niet alleen lokaal bij de spier pijn kan veroorzaken, maar ook in de liesregio en in de onderrug.
Wanneer u liesklachten heeft door triggerpoints in de iliopsoas spier, is dit vaak goed te behandelen met bijvoorbeeld rekoefeningen, taping, manuele triggerpointtherapie, dry needling, etc. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak van het ontstaan van de triggerpoints te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een beperking in de heup, eenzijdig bewegen, overbelasting, een traumamoment, etc. Indien nodig, kan men deze oorzaak ook behandelen om te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw triggerpoints in de iliopsoas gevormd worden.

Rugklachten

Wat misschien voor velen minder bekend is, is dat de triggerpoints in de iliopsoas spier ook pijn in de onderrug kunnen veroorzaken. De iliopsoas verstijf en verkort waardoor de spier te hard aan de rug trekt. Hierdoor ontstaat er rugpijn. De pijn is vaak in een verticale lijn net naast de wervelkolom voelbaar.
Deze rugpijn neemt vaak af wanneer de triggerpoints in de iliopsoas spier behandeld worden. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van rekoefeningen, manuele triggerpointtherapie, taping of dry needling. Ook kan men tijdens de behandelingen de oorzaak van de triggerpoints aanpakken.

Bekijk de video over de iliopsoas & rugpijn!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen