Heupklachten

heupklachtenDe heup is het gewricht tussen het bovenbeen en het bekken. Het bestaat uit een kop en een kom. Om ervoor te zorgen dat deze mooi gestabiliseerd kunnen bewegen, zitten er stevige banden en een gewrichtskapsel omheen. Om ervoor te zorgen dat er geen wrijving optreedt tussen de kop en kom bevindt zich hiertussen een kraakbeenlaagje. Dit vangt schokken op en zorgt ervoor dat de heup pijnvrij bewogen kan worden.
U kunt in dit artikel meer lezen over de soorten heupklachten, de oorzaken, de symptomen en de behandelingen van een aantal veelvoorkomende klachten aan de heup.

Soorten heupklachten

In het artikel ‘Soorten heupklachten’ kan men lezen wat voor verschillende typen klachten aan de heup er zijn. Zo kan men specifieke klachten van aspecifieke klachten onderscheiden en kunnen klachten aan de heup acuut of chronisch zijn.
Bij specifieke klachten is het duidelijk wat de oorzaak van de klacht is. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar op een MRI-scan of röntgenfoto. Bij aspecifieke klachten is de oorzaak onbekend. Toch kan ook deze klacht een lichamelijke oorzaak hebben.
Het verschil tussen acute en chronische klachten is bepaald door de duur dat de klachten aanwezig zijn. Wanneer klachten korter dan zes weken aanwezig zijn, spreekt men van acute klachten. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanwezig zijn, is het een chronische klacht. Echter, ook bij deze laatste soort klachten kan fysiotherapie vaak goed helpen.

Oorzaken heupklachten

Een heupklacht kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal bekende oorzaken zijn: een slijmbeursontsteking, slijtage, een fractuur, een snapping hip en heupdysplasie. U kunt in het artikel ‘Oorzaken heupklachten’ meer lezen over deze aandoeningen.
Daarnaast zijn er een aantal algemene factoren die de kans op klachten aan de heup vergroten, zoals: te weinig beweging, te veel beweging (overbelasting), een verkeerde stand van de heup (of andere gewrichten in de bewegingsketen), een eenzijdig bewegingspatroon of door een blessure aan een ander nabijgelegen gewricht. Lees meer over 'oorzaken van pijn in de heup'. 

Symptomen heupklachten

De verschillende heupklachten hebben ieder hun eigen symptomen. Enkele veelvoorkomende symptomen bij klachten aan de heup zijn:

  • pijn aan de zijkant van de heup
  • pijn aan de voorkant van de heup
  • pijn in de liesregio
  • pijn in bil/bekken
  • uitstralende pijn naar het been
  • pijn die verergert bij het liggen op de heup
  • pijn die verergert bij (trap)lopen of andere belasting op de heup
  • verminderde mobiliteit, kracht en stabiliteit van de heup
  • ‘knappend’ gevoel in de heup
  • Lees meer over 'symptomen van heupaandoeningen'.

Behandeling heupklachten

De behandeling is mede afhankelijk van de oorzaak van de klacht. U kunt in het artikel ‘Behandeling heupklachten’ meer lezen over de specifieke behandeling van een aantal klachten aan de heup. Daarnaast zijn er een aantal algemene aandachtpunten bij het behandelen van klachten aan de heup, zoals: verminderen van pijnklachten, vergroten van mobiliteit, kracht en stabiliteit, verbeteren looppatroon, etc. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen door bijvoorbeeld manuele technieken, dry needling, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, taping of massage.

Onze vestigingen

 

Contactgegevens

U kunt ook direct contact met ons opnemen.
0412-404035 of 076-5657133.
Of per mail: administratie@fysiotherapie4all.nl


Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Tel: 076-5657133

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Tel: 076-5657133


Fysiotherapie Heesch

Locatie: Huisartsenpraktijk Hiemstra

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Uden

Locatie: Basic-Fit Uden

Industrielaan 12

5405 AB Uden

Tel: 0412-404035


Fysiotherapie Uden

Locatie: Locatie Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Tel: 0412-404035