Ontdek de Oplossing voor Jouw Heupklachten!

Zoek je een oplossing voor jouw heupklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn in de heup. Er zijn verschillende soorten heupklachten. We bespreken de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

Zoek professionele hulp bij heupklachten

Heupklachten kunnen veel pijnklachten veroorzaken waardoor jouw bewegelijkheid afneemt. Daarnaast kan pijn aan de heup ervoor zorgen dat je dagelijkse activiteiten niet meer goed kunt uitvoeren en hierdoor veel problemen ervaart. Jij wil dan ook zo snel mogelijk van je klachten afkomen. Hieronder ontdek jij welke heupproblemen er zijn, hoe jij er zeker van kan zijn dat je een bepaalde klacht hebt en hoe je van deze klachten af kunt komen.

De verschillende soorten heupklachten

Er zijn verschillende soorten heupproblemen. Zo kan men specifieke klachten van aspecifieke klachten onderscheiden en kunnen klachten aan de heup acuut of chronisch zijn. Naast de verschillende soorten heupklachten zijn er verschillende aandoeningen en blessures die pijn in de heup kunnen veroorzaken, zoals een slijmbeursontsteking van de heup, gerefereerde pijn in de heup, gebroken heup of een heupflexorscheur. Deze pijn kan ook klachten veroorzaken in de lies.

Het verschil tussen acute en chronische heupklachten

Acuut: Dit zijn klachten die korter dan zes weken aanwezig zijn. Denk hierbij aan een val op de heup, overbelastingblessure van de heup na een lange wandeltocht of een intensieve sportwedstrijd.

Chronisch: Chronische klachten zijn klachten die langer dan drie maanden aanwezig zijn, zoals: slijtage van de hup, slijmbeursontsteking of heupdysplasie. Vaak denkt men bij chronische klachten dat deze niet te verhelpen zijn, maar het tegendeel is waar. Zowel bij chronische als acute klachten kan fysiotherapie goed helpen.

Behalve de onderverdeling tussen acute en chronische heupklachten kunnen de klachten ook onderverdeeld worden in aspecifieke en specifieke klachten.

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke klachten

Aspecifieke klachten: Dit zijn klachten aan de heup waarbij geen specifieke oorzaak bekend is. Je ervaart wel pijn in de heup, maar bij een beeldvormend onderzoek zijn er geen afwijkingen van de heup waarneembaar. In sommige gevallen wordt bij aspecifieke klachten aangegeven dat deze ’tussen de oren’ zitten, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Jij kunt namelijk pijn in de heup ervaren door geprojecteerde pijn. Zo kunnen triggerpoints in de rug, bil of heupklachten veroorzaken. Pijnklachten die worden veroorzaakt door triggerpoints zijn goed te verhelpen middels manuele triggerpointtherapie en dry needling therapie.

Specifieke klachten: Specifieke klachten in de heup zijn klachten waarbij de oorzaak wel duidelijk is en bij een onderzoek middels een MRI-scan of een röntgenfoto ook afwijkingen van de heup waarneembaar zijn. Een gebroken heup, slijmbeursontsteking van de heupen slijtage aan de heup zijn voorbeelden van specifieke heupproblemen. Lees hier meer over een onderzoek bij pijn in de heup.

De verschillende soorten heupklachten

Adductoren Tendinopathie (liesklachten)

De adductoren tendinopathie wordt in veel gevallen veroorzaakt door het overbelasten van de adductoren (spieren aan de binnenkant van het bovenbeen), denk hierbij aan rennen of schoppen. je ervaart vaak pijn in de liesregio en deze pijn neemt toe tijdens een activiteit of in de rust NA een activiteit. Over het algemeen herstellen d meeste mensen goed en kunnen binnen een aantal weken weer normaal functioneren.

Bekkenfractuur

Een bekkenfractuur komt regelmatig voor en kan vervelende gevolgen hebben. Soms is de breuk vrij gunstig waardoor het herstel spoedig verloopt. Soms kan de breuk en het herstel wat langer duren. In dit artikel vertel ik je alles over hoe je moet herstellen van een bekkenfactuur.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan voor veel verschillende klachten zorgen. We moeten zorgen dat ons bekken mobiel en actief blijft. Hiermee voorkom je vooral rugklachten, maar ook niet te vergeten knie- en enkelklachten.
In dit artikel vertel ik alles over het bekken en hoe we deze klachten kunnen voorkomen en verhelpen.

Dijbeenhalsfractuur (gebroken heup)

De gebroken heup is een breuk in de nek van het dijbeen. Bij het breken van het dijbeen ervaar je meteen en scherpe en intense pijn in de heup. In de meeste gevallen ben je niet in staat om te staan, in niet ernstige gevallen kan je mankend lopen. Het niet verhelpen van de blessure zal schade en klachten verergeren en het herstelproces verlangzamen. Het herstel- en revalidatieproces is lang, maar de meeste mensen herstellen volledig en kunnen hun activiteiten weer goed oppakken!

Ischiadica bursitis

Een Ischiadica bursitis is een vervelende aandoening waarbij pijnklachten ontstaan bij overmatig zitten, rennen, lopen, springen, schoppen of traplopen. Er zijn verschillende oefeningen die jou kunnen helpen om pijnklachten te verminderen, deze oefeningen zijn de heupbuiging en de hamstring stretch (zie onderaan pagina). Verder ontdek jij hieronder wat de aandoening precies inhoudt en hoe jouw pijnklachten effectief behandeld kunnen worden.

Piriformis syndroom

Diagnose: piriformis syndroom

Het piriformis syndroom kan stevige pijn in de bil veroorzaken, waarbij uitstralende pijn naar het been kan gaan. Het gaat hierbij om pijn in de achterkant van het bovenbeen, de kuit of zelfs in de voet. Voordat het piriformis syndroom behandelt wordt, is het belangrijk om te kijken hoe het precies ontstaat. Zo kan de beste behandelmethode toegepast worden. De fysiotherapeuten van fysiotherapie4all hebben kennis van deze aandoening en hebben als streven om een patiënt binnen 5 behandelingen pijnvrij te krijgen.

Bilspier scheur

Heb jij een accuut moment gevoelt in jouw bilspieren? Dan kan het zijn dat je een bilspier scheur hebt opgelopen. Deze blessure is over het algemeen makkelijk te diagnostiseren en te verhelpen.
Onze specialisten van fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van een bilspier scheur. Wil je alles weten over bil- en heupklachten? Bekijk het gratis webinar.

Slijmbeursontsteking heup

Behandeling van heupklachten

Personen die last hebben van een slijmbeursontsteking van de heup ervaren pijn aan de buitenkant van de heup. De klachten veranderen naar mate de blessure langer aanwezig is. Over het algemeen genezen mensen goed van deze aandoening. Een vroege (fysiotherapeutische) behandeling van deze aandoening kan het herstelproces versnellen en bevorderen!

Triggerpoints en heupklachten

Triggerpoints en Heupklachten

Heb jij last van heupklachten? In dit artikel lees je meer informatie over triggerpoints en heupklachten.

Wat is een triggerpoint?

In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.

Heupklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

Oorzaken van een pijnlijke heup

Niet iedere heupklacht is hetzelfde en dus heeft iedere klacht ook een andere oorzaak. Daarnaast kan de oorzaak verschillen per persoon en per aandoening. Ondanks dat elke klacht een andere oorzaak heet zijn er wel algemene factoren die de kans op klachten vergroten, zoals:

Te weinig beweging (onderbelasting)
Te veel beweging (overbelasting)
Een verkeerde stand van de heup (or andere gewrichten in de bewegingsketen)
Een eenzijdig bewegingspatroon
Blessure aan een ander nabijgelegen gewricht

De symptomen bij pijn in de heup

Heupklachten kunnen verschillende symptomen hebben. Dit komt omdat niet iedere aandoening die klachten veroorzaak hetzelfde is. Hieronder worden de symptomen beschreven waaraan iedere aandoening te herkennen is.

Behandeling heupklachten

Welke fysiotherapeutische behandeling worden toegepast om jouw heupklachten te verhelpen is afhankelijk per persoon en van de oorzaak van de klacht. Wel zijn er algemene aandachtspunten bij het behandelen van de klachten aan de heup, zoals:

  • Verminderen van de pijnklachten
  • Vergroten van de mobiliteit
  • Kracht en stabiliteit verbeteren
  • Verbeteren van jouw looppatroon
  • Bij de bovenstaande aandachtspunten kan de fysiotherapeut jouw helpen door gebruik te maken van manuele technieken, dry needling therapie, manuele triggerpoitntherapie, oefentherapie, taping of massage.

Adductoren Tendinopathie (liesklachten)

Wat zijn de oorzaken van adductoren tendinopathie?

adductoren tendinopathie ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de adductorenpees veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig schoppen, rennen of veranderen van richting.

Soms, kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal doordat er plots een grotere kracht van de adductorenpees wordt gevraagd, dan dat deze aankan. Deze situatie doet zich meestal voor wanneer de spier zich in een stretch positie bevindt, tijdens plotse versnellingen tijdens het rennen of bij een lange trap in de voetbalsport.

Adductoren tendinopathie komt veel voor in de rensport, zoals: voetbal, hockey, sprinten, hordelopen en ver springen. Ook komt deze aandoening veel voor bij het skiën, paardrijden en gymnastiek. Personen kunnen deze aandoening ontwikkelen navolgend aan een inadequate behandeling van een acuut liesletsel.

Wat zijn de symptomen van adductoren tendinopathie?

Personen met een adductoren origo tendinopathie voelen typisch graduele pijnklachten in de lies. Ook is de adductorenpees erg gevoelig voor druk ter hoogte van de aanhechting op de pelvis. De pijn kan toenemen wanneer men de benen tegen elkaar duwt of wanneer men het been weg beweegt van de middenlijn (abductie).Bij minder ernstige gevallen zal een persoon met een adductoren tendinopathie weinig pijn ervaren, maar voornamelijk last hebben van een stijfgevoel in de liesregio. Deze klachten nemen toe tijdens de rust NA activiteiten die veel/sterke activiteit van de adductoren  vereisen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: rennen, veranderen van richting en trappen. De pijn geassocieerd met deze aandoening kan opwarmen met activiteit in de begin fase van het letsel.

Wanneer de aandoening langer aanwezig is, verandert vaak het beeld en ervaart de persoon voornamelijk klachten/toename van de klachten tijdens sport en activiteiten. Bij ernstige gevallen kan het zijn dat de persoon niet in staat is om zijn activiteit af te maken en kan hij mank lopen als gevolg van de pijn.

Wat is de behandeling van adductoren tendinopathie?

De meeste personen met een adductoren origo tendinopathie genezen goed met adequate fysiotherapie en kunnen binnen een aantal weken weer normaal functioneren. Indien deze aandoening echter al een langere periode aanwezig is, kan de revalidatie maanden in beslag nemen. Vroege fysiotherapeutische interventie is erg belangrijk voor een snel herstel.

Bekijk in detail

Bekkenfractuur

Wat zijn de oorzaken van bekkenfractuur?

Het wordt vaak veroorzaakt door een grote kracht die inwerkt op het bot. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een ongeluk of val van grote hoogte. Bij ouderen kan een simpele val al leiden tot een bekkenfractuur, omdat zij een lagere botdichtheid hebben en zij daarom meer kans hebben op botbreuken.

Wat zijn de symptomen van bekkenfractuur?

Het belangrijkste symptoom is pijn in de bekkenregio. In de meeste gevallen is een ongeluk of val de oorzaak van de bekkenfractuur en heeft men naast deze bekkenfractuur daarom ook andere verwondingen. Bij het bekken lopen verschillende slagaders en zenuwen die ook beschadigd kunnen raken als botstukken door de breuk verschuiven.

Wat is de behandeling van bekkenfractuur?

Afhankelijk van de locatie en de ernst van de breuk kan men voor een conservatieve of operatieve behandeling kiezen. Wanneer de stabiliteit van de bekkenring intact is, volstaat in de meeste gevallen een conservatieve behandeling. Door middel van rust en het mobiliseren van de omliggende structuren onder begeleiding van een fysiotherapeut kan de breuk herstellen. Bij een instabiele bekkenring is een operatie nodig om de breuk te laten genezen. Het herstel van een bekkenfractuur duurt gemiddeld zes tot twaalf weken. De fysiotherapeut kan u tijdens het herstelproces van de breuk begeleiden door het mobiliseren van omliggende structuren. In de tijd daarna kan de fysiotherapeut helpen door aandacht te besteden aan het looppatroon en het gedoseerd opbouwen van de belasting op de spieren en gewrichten rondom het bekken.

Bekijk in detail

Bekkeninstabiliteit

Wat zijn de oorzaken van bekkeninstabiliteit?

Bekkeninstabiliteit komt met name tijdens en na de zwangerschap voor. Tijdens de zwangerschap komt er een hormoon (relaxine) vrij dat ervoor zorgt dat de banden verslappen. Dit is erg belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat de bekkenring dan beter vervormbaar is tijdens de geboorte van de baby. Daarnaast kan het ontstaan door een trauma waarbij de gewrichtsbanden direct beschadigd zijn. Ook kan een disfunctioneren van de dwarse en schuine buikspieren aanleiding geven tot dit verschijnsel.

Wat zijn de symptomen van bekkeninstabiliteit?

Een belangrijk symptoom is pijn aan de voorzijde van het bekken ter hoogte van het schaambeen en/of de liezen of juist pijn in de onderrug en ter hoogte van het stuitje. De pijn verergert wanneer men plotselinge en schokkende bewegingen maakt, zoals het omdraaien in bed, opstaan uit een stoel of hardlopen. Bij vermoeidheid wordt de pijn erger.

Wat is de behandeling van bekkeninstabiliteit?

Bij bekkeninstabiliteit is het belangrijk om de gewrichtsbanden de tijd te geven om te herstellen en daarnaast de dwarse en schuine buikspieren te versterken om de stabiliteit van de bekkenring te vergroten. De (bekken)fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Bekijk in detail

Dijbeenhalsfractuur (gebroken heup)

Wat zijn de oorzaken van dijbeenhalsfractuur (gebroken heup)?

Gezien de sterkte van het bovenbeen bot is er een grote hoeveelheid kracht nodig om een femurhalsfractuur te veroorzaken bij gezonde jonge volwassenen. Deze situatie doet zich meestal voor tijdens een val (van hoge hoogte en op een hard oppervlak) en een directe klap op het dijbeen (vb. motorongeluk). Een dijbeenhalsfractuur doet zich meestal voor bij ouderen (60+), met osteoporose en/of kanker. Deze personen hebben vaak een groter valrisico en een lagere botkwaliteit.

Wat zijn de symptomen een gebroken heup?

Personen met een femurhalsfractuur ervaren meestal plotse scherpe, intense pijn in de heup, lies, bil of dij op het moment van het trauma. Bij ernstige gevallen voornamelijk bij verplaatste fracturen, is het onmogelijk om gewicht op het aangedane been te zetten. De persoon zal niet in staat zijn om van de grond op te staan. Bij minder ernstige gevallen zal de persoon kunnen lopen (vaak mankend) en voornamelijk pijn ervaren tijdens rust. Deze pijn wordt gevoeld aan de aangedane zijde en is prominent gedurende de nacht of ’s morgens vroeg. In sommige gevallen hebben de personen ook klachten ter hoogte van de onderrug, knie, het onderbeen, de enkel of de voet.

Personen met deze blessure kunnen naast pijn ook zwelling en blauwe plekken ervaren. Ook neemt de pijn toe bij het drukken op de aangedane regio, zitten, bepaalde bewegingen van de heup of knie, staan of wandelen(berg op of op oneven oppervlakte). Vaak staat het been in een ‘uitwaartse stand’ en lijkt het been korter dan de gezonde zijde. Bij ernstige fracturen (met verplaatste botstukken), is er een deformiteit zichtbaar. In sommige gevallen hebben personen met een dijbeenhalsfractuur een abnormaal gevoel (tintelingen, naaldenprikken etc.) in de heup, lies, dij, knie, onderbeen, enkel of voet.

Wat is de behandeling van dijbeenhalsfractuur (gebroken heup)?

Personen met een dijbeenhalsfractuur genezen gewoonlijk volledig met adequate behandeling. Deze behandeling kan chirurgisch(met operatie) of conservatief(zonder operatie) zijn. Patiënten die chirurgisch werden behandeld zullen niet volledig kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke sportactiviteiten niveau. Afhankelijk van de ernst van de fractuur (en het type van de activiteit).De begeleide terugkeer naar activiteiten en sport zal 3-12 maanden in beslag vinden. Deze terugkeer zal worden begeleidt door de fysiotherapeut en de specialist. Bij personen met ernstige geassocieerde letsels, zoals: deformiteit, schade aan andere botstukken, weefselschade, zenuw- of bloedvatschade, hebben vaak een langer durend revalidatieproces.

Bekijk in detail

Ischiadica bursitis

Wat zijn de oorzaken van Ischiadica bursitis?

Een ischiadica bursitis is een aandoening, waarbij er schade en inflammatie van de slijmbeurs optreedt ter hoogte van de bil. Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de ischiadica slijmbeurs belasten. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens langdurig zitten (voornamelijk op een hard oppervlak) of door repetitief rennen, springen of schoppen. Deze activiteiten beïnvloeden de ischiadica slijmbeurs via de hamstringpees. In sommige gevallen kan dit letsel acuut optreden, na bijvoorbeeld een trap of val op de ischiadica slijmbeurs.

Wat zijn de symptomen van Ischiadica bursitis?

symptomen?

Personen met een ischiadica bursitis ervaren meestal pijn in het onderste deel van de bil. Bij minder ernstige gevallen, ervaren personen alleen stijfheid en lichte pijn in de bil die toeneemt tijdens de rust na een activiteit. Activiteiten die pijn veroorzaken zijn: overmatig zitten, rennen, lopen, springen, schoppen of trap op lopen. De pijn geassocieerd met ischiadica bursitis warmt in de beginfase van de blessure op met activiteit.

Wanneer de blessure langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen. De pijn wordt scherper of er treden bijkomende klachten op tijdens sport of activiteiten. Ook nemen de pijnklachten toe wanneer men drukt op de ischiadica slijmbeurs en de hamstringpees. In sommige gevallen ervaart men zwakte van het onderste lidmaat. Deze zwakte wordt voornamelijk duidelijk wanneer men probeert te versnellen tijdens het rennen.

Wat is de behandeling van Ischiadica bursitis?

De meeste personen met deze aandoening genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening langdurig aanwezig is voordat men met een behandeling start, kan de revalidatie significant langer duren(meerdere maanden). Vroege fysiotherapeutische behandeling is noodzakelijk voor snel herstel bij alle personen met een slijmbeursontsteking.

Bekijk in detail

Piriformis syndroom

Wat zijn de oorzaken van Piriformis Syndroom?

Het syndroom ontstaat meestal door verkorte en/of gespannen piriformis spier. Dit ontstaat meestal na overbelasting van deze spier, letsel aan de lumbale wervelkolom of herhaalde gespannenheid of trauma van deze spier. Deze blessure komt vaker voor in sporten of activiteiten waarbij deze spier veel wordt gebruikt. Deze activiteiten kunnen zijn: rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting), sprinten, springen, squaten of lunges.

Wat zijn de symptomen van Piriformis syndroom?

Personen met het piriformis syndroom ervaren pijn diep in de bil. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rug, dij, kuit, enkel of voet. Personen ervaren typisch pijn wanneer de piriformis spier op rek wordt gebracht. Deze rek ontstaan wanneer de knie naar de tegenovergestelde schouder wordt getrokken of tijdens krachtige samentrekking van de spier (bijvoorbeeld tijdens het veranderen van ren-richting). Andere activiteiten die klachten kunnen uitlokken zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan bij deze personen een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup worden waargenomen en ervaart men drukpijn ter hoogte van de piriformis spier.

Wat is de behandeling van Piriformis syndroom?

Met stellen van een vroegtijdige diagnose en adequate fysiotherapeutische behandeling, kan dit syndroom binnen een aantal dagen tot weken herstellen. Bij ernstige of chronische gevallen kan herstel significant langer duren.

Bekijk in detail

Bilspier scheur

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde bilspier (Gluteus ruptuur)

Het ontstaat meestal tijdens plotselinge aanspanning van de spier. Dit doet zich meestal voor wanneer men zich in een bepaalde positie bevindt of wanneer men een stretch uitvoert. Soms ontstaat de scheur wanneer een persoon vanuit stilstand wil versnellen, een explosieve sprong maakt of wanneer men een zwaar gewicht wil liften(bijvoorbeeld tijdens het squaten of lunges). In sommige gevallen ontstaat deze blessure door herhaalde spanning op de pees, in combinatie met overbelasting (zoals overmatig lopen of rennen).

Deze blessure komt voor bij ren- en springsporten, zoals: voetbal, basketbal, rugby, fitness en atletiek. Het komt vaker voor bij oudere atleten, voornamelijk wanneer er geen adequate warming-up wordt gedaan.

Wat zijn de symptomen van een gescheurde bilspier (Gluteus ruptuur)

Personen met een Gluteus scheur voelen tijdens het ontstaan van het letsel een plotselinge scherpe pijn of een trekkende sensatie in de bilregio. In minder ernstige gevallen kan de persoon zijn activiteit afmaken en zullen de symptomen pas optreden tijdens zijn cooling-down. In ernstige gevallen zal de persoon niet in staat zijn om zijn activiteit af te maken en zal hij direct erna moeizaam lopen.

Personen ervaren een toename van pijn tijdens activiteiten die de bilspieren belasten, zoals: wandelen (heuvel op), traplopen, rennen, springen, squaten, uitvalspassen, zitten en bij het krachtig aanspannen van de bilspieren (de billen samen knijpen). Ook hebben deze personen vaak last van pijn en stijfheid tijdens rust NA de bovenstaande activiteiten. De klachten zijn sterk aanwezig tijdens het lopen in de ochtend, vlak na het opstaan.

Tijdens deze blessure kan er zwelling, spierspasme en blauwverkleuring in de bilregio ontstaan. De klachten kunnen toenemen tijdens het stretchen van de bilspier en bij het duwen op de aangedane spier.

Wat is de behandeling van een gescheurde bilspier (Gluteus ruptuur)

Personen met een kleine scheur in de spier genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een 1-3 weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien er sprake is van een grotere scheur, kan het herstel 4-8 weken of langer in beslag nemen. Wanneer er sprake van een complete ruptuur is, kan er chirurgische interventie nodig zijn. Dit wordt gevolgd door een intensieve revalidatie, waarbij de terugkeer naar sport of activiteiten 6 maanden of langer kan duren.

Bekijk in detail

Slijmbeursontsteking heup

Wat zijn de oorzaken van slijmbeursontsteking van de heup?

Een slijmbeursontsteking van de heup ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de bursa trochanterica belasten. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens langdurig liggen (in zijlig, voornamelijk op een hard oppervlak), wandelen (voornamelijk berg op of op onregelmatig oppervlak), springen, squaten en lunges. Deze activiteiten beïnvloeden de bursitis trochanterica via de bilspieren of via een directe druk/impact op de bursa. In sommige gevallen kan dit letsel acuut optreden, na bijvoorbeeld een trap of val op de heup.

Wat zijn de symptomen van slijmbeursontsteking van de heup?

Personen met een bursitis trochanterica ervaren pijn aan de buitenkant van de heup. Deze pijn kan ook uitstralen naar de buitenkant van de dij tot aan de knie. Bij minder ernstige gevallen, ervaren personen alleen stijfheid en lichte pijn in de heup die toeneemt tijdens de rust na een activiteit. Activiteiten die pijn veroorzaken zijn: overmatig liggen (zijlig), rennen, springen, overmatig lopen, zitten met de benen gekruist en in en uit de auto stappen. De pijn geassocieerd met slijmbeurs ontsteking warmt in de beginfase van de blessure op met activiteit.

Wanneer de blessure langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen. De pijn wordt scherper of er treden bijkomende klachten op tijdens sport of activiteiten. Ook nemen de pijnklachten toe wanneer men drukt op de trochanter slijmbeurs. In sommige gevallen ervaart men zwakte van het onderste lidmaat. Deze zwakte treedt voornamelijk op wanneer men de trap op loopt, een squat uitvoert of wanneer men probeert te versnellen tijdens het rennen.

Wat is de behandeling van slijmbeursontsteking van de heup?

De meeste personen met deze aandoening genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening langdurig aanwezig is voordat men met een behandeling start, kan de revalidatie significant langer duren(meerdere maanden). Vroege fysiotherapeutische behandeling is noodzakelijk voor snel herstel bij alle personen met een slijmbeursontsteking.

Bekijk in detail