Cervicogene hoofdpijn

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die voortkomt uit de nekregio. Door schade aan één van de structuren in het gebied van de nek kunnen zenuwprikkelingen ontstaan die leiden tot de hoofdpijnklachten. Andere vormen van hoofdpijn zijn: migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.

Hoe ontstaat het?

De exacte oorzaak van cervicogene hoofdpijn is vooralsnog niet duidelijk. Wel vermoedt men dat het komt door schade aan één of meerdere structuren in de nek. Vooral schade aan de facetgewrichten (gewrichten van de wervelkolom) kan leiden tot overprikkeling van de zenuw die (behalve de nek) ook het hoofdgebied innerveert ('bezenuwt'). De prikkeling van deze zenuw in de nek kan daarom in een ander gebied (in dit geval het hoofd) gevoeld worden. Daarnaast kunnen ook andere factoren, zoals een inadequate lichaamshouding of stress, de klachten verergeren of in stand houden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Cervicogene hoofdpijn komt in de meeste gevallen maar aan één kant van het hoofd voor, maar kan ook aan beide kanten van het hoofd optreden. De pijn voelt men aanvankelijk in de nek en het achterhoofd, maar kan ook uitstralen richting het voorhoofd. Men spreekt van een zeurende hoofdpijn die soms uren, maar ook dagen kan duren. Men heeft vaak in ook bewegingsbeperkingen van de nek ten gevolge van de schade aan één of meerdere structuren in de nek. Ook voelt de nek vaak stijf aan. De pijnklachten stralen soms uit in de vorm van pijn of tintelingen richting de schouder en/of arm.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de oorzaak van de cervicogene hoofdpijn wordt er een behandelplan opgesteld. Het is belangrijk dat de overprikkeling van de zenuw verdwijnt. Dit kan door manuele therapie als er bijvoorbeeld één of meerdere facetgewrichten blokkeren. Wanneer de overprikkeling komt door een verhoogde spierspanning, zijn vooral massage, rekoefeningen, triggerpointtherapie en dry-needling therapie en tapen zinvol.
Daarnaast is het ook belangrijk om de andere factoren, zoals spanning of een verkeerde lichaamshouding, te laten behandelen. 

Lees hier alles over hoofdpijnklachten


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal