Nekklachten

nekklachten

De nek

De nek bestaat uit zeven wervels: C1 t/m C7. Dit wordt ook wel de cervicale wervelkolom genoemd. Het hoofd rust met de schedel op de eerste halswervel: de atlas. De tweede halswervel wordt ook wel de dens of 'draaier' genoemd. De duidelijk voelbare wervel die het meest uitsteekt onderin je nek is de zevende nekwervel: de vertebra prominens.
Tussen de nekwervels bevinden zich tussenwervelschijven (disci). Deze bestaan uit een ring van kraakbeen (anulus fibrosus) met in het midden een geleiachtige substantie (nucleus pulposus). De belangrijkste functie van de tussenwervelschijven is het dempen van schokken op de wervelkolom. De wervels en tussenwervelschijven worden gestabiliseerd door spieren en banden (ligamenten). Enkele bekende nekspieren die vaak een rol spelen bij nekklachten, zijn de m. trapezius (monnikskapspier) en de m. levator scapulae (schouderbladheffer).

Nekklachten zijn een veel voorkomend probleem en kunnen verschillende oorzaken hebben. Ook kunnen de symptomen en behandeling erg gevarieerd zijn. Fysiotherapie  en triggerpoint therapie behandelingen kunnen u van uw nekklachten afhelpen.  

Hieronder kunt u meer informatie over de soorten, oorzaken, symptomen en behandeling van deze aandoening lezen.

Soorten nekklachten

Nekklachten vallen onder de term KANS. Dit is de afkorting voor Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder. Deze categorie kan men onderverdelen in aspecifieke en specifieke. Aspecifiek wil zeggen dat het klachten zijn waarbij er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak van de klacht is. Er zijn hierbij bijvoorbeeld geen afwijkingen op een MRI of röntgenfoto zichtbaar, maar er zijn wel degelijk pijnklachten. Deze kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door triggerpoints (spierknopen) in spieren of door stress. Specifiek wil zeggen dat de klachten wel een aanwijsbare oorzaak hebben, zoals een wervelfractuur, slijtage of een nekhernia.

Men kan nekpijn ook onderverdelen in acute en chronische. Wanneer de klachten korter dan zes weken aanwezig zijn, spreekt men van acute nekpijn. Wanneer ze langer dan drie maanden aanwezig zijn, worden de nekklachten chronisch. Men denkt vaak bij de term ‘chronisch’ dat er niets aan te doen is. Dit hoeft in dit geval niet zo te zijn! Ook bij chronische klachten willen bepaalde therapievormen, zoals dry needling, juist goed werken! Lees meer over soorten nekproblematiek.

Er zijn verschillende soorten nekklachten, hieronder bespreken we enkele van deze klachten.

 • KANS - Alle nekklachten vallen doorgaans onder de term KANS, dit is een afkorting voor Klachten aan de Arm, Nek en Schouders. Hieronder kunnen dus onder meer ook klachten aan de pols of elleboog vallen. Met KANS doelt men op klachten waarvoor geen duidelijk ongeval of systeemziekte is geweest. Voorheen werden deze klachten aangeduid als RSI, maar bij RSI dient er sprake te zijn van een beschadiging. Dit hoeft voor veel nekklachten niet zo te zijn. 
 • Aspecifiek of Specifiek - Nekklachten kunnen onderverdeelt worden in deze twee categorieen. Aspecifiek omvat alles waarvoor geen duidelijke oorzaak van de klacht is, dit wil echter niet zeggen dat er geen lichamelijke oorzaak is of kan zijn. Specifieke nekklachten komen vaak voort uit een aanwijsbare oorzaak, zoals slijtage, een hernia of een andere oorzaak. Onderliggende oorzaken zijn stress, het aanouden van een verkeerde houding. 
 • Accuut of chronische klachten - Nekklachten zijn naast als specifiek en aspecifiek ook onder te verdelen in accute en chronische klachten. Alles dat minder lang aanhoudt dan zes weken wordt als acuut beschouwd, bij langer dan drie maanden wordt een klacht gezien als chronisch. 

Oorzaken nekklachten

Er zijn verschillende aandoeningen die nekklachten kunnen veroorzaken, zoals: een whiplash, een nekhernia, slijtage of het posturaal syndroom (houdingssyndroom). Daarnaast zijn er nog andere oorzaken, zoals osteoporose (botontkalking) of wervelfracturen.
Er zijn ook factoren die de kans op klachten aan de cervicale wervelkolom vergroten. Dit noemen we risicofactoren. Nekklachten kunnen namelijk veroorzaakt worden door triggerpoints (spierknopen) in spieren, stress/spanning, eenzijdig houding en bewegingspatroon, overbelasting, slapen in een verkeerde houding, een trauma etc.
Via deze link kunt u meer over de verschillende aandoeningen en de risicofactoren lezen. Zie: verschillende oorzaken van nekblessures

Er zijn verschillende oorzaken van nekklachten, hieronder bespreken we enkele van deze oorzaken:

 • Whiplash - Een whiplash kan veroorzaakt worden door een versnelling en vertaging letsel in de nek. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk met de auto of een botsing tijdens het sporten. De nek klapt hierbij naar achter en vervolgens naar voren, dit zorgt ervoor dat de nek als het ware uitgerekt en in elkaar gedrukt wordt in een korte, snelle actie. Dit heeft schade in de nek als gevolg.
 • Nekhernia - Bij een nekhernia komt door een scheur of breuk een soort gelei uit de nekwervels naar buiten. Dit veroorzaakt druk op zenuwen, als dit gebeurt spreekt men van een nekhernia. Er zijn verschillende oorzaken van een nekhernia mogelijk, leest u daarvoor meer op de pagina over de oorzaken.
 • Slijtage - Door slijtage kunnen tussenwervelschijven dunner worden, is het mogelijk dat het kraakbeen afneemt en dat botachtige uitsteeksels gevormd worden. Door het dunner worden van tussenwervels kan het zijn dat deze schijven over elkaar heen gaan schuren, wat de slijtage veroorzaakt.
 • Posturaal Syndroom - Bij deze oorzaak ervaart men klachten in de nek door een vaak aanhoudende verkeerde houding. Voornamelijk wanneer men onderuitgezakt zit ontstaan deze klachten, dit doordat het hoofd verder naar voren hangt en de nekspieren aan de achterzijde dit dienen te compensere.
 • Stress - Spanning of stress kunnen een gote invloed hebben op nekpijn. Het is raadzaam om altijd eerst de oorzaak van de stress weg te nemen voordat er een interventie wordt gestart. 
 • Triggerpoints - Door een trauma, overbelasting of stress kunnen er spierknopen ontwikkeld worden in de spieren. Deze spierknopen noemen we ook wel 'triggerpoints'. De spierknopen zorgen ervoor dat de spieren te weinig zuurstof krijgen, waardoor de spier niet goed kan functioneren en hierdoor extra gespannen wordt. Dit met als resultaat nekproblematiek. De triggerpoints zijn middels manuele druktechnieken of dry needling effectief te behandelen. Bekijk de video hieronder...

Bekijk de video over triggerpointtherapie bij nekklachten!

 

nekklachten triggerpoints


Symptomen nekklachten

Afhankelijk van de oorzaak van de nekklachten passen hier bepaalde symptomen bij. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • stijf en beurs gevoel in de nek
 • pijn aan één of beide zijden van de nek
 • zwaar gevoel in nek en/of het hoofd
 • uitstralende pijn naar het hoofd (hoofdpijn)
 • uitstralende pijn naar bovenrug, schouders, armen en handen
 • bewegingsbeperking van de nek
 • krachtsverlies of tintelingen in armen
 • duizeligheidsklachten
 • visusproblemen
 • etc.

Via deze link kunt u de specifieke symptomen bij een aantal nekaandoeningen lezen.

Behandeling nekklachten

De behandeling van nekklachten is per persoon en per klacht verschillend. Over het algemeen is het verminderen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid in de meeste gevallen noodzakelijk. De fysiotherapeut heeft hier verschillende technieken voor, zoals dry needling, massage, manuele triggerpointtherapie, manuele technieken, tape en mobiliteitsoefeningen.
Om de klachten te behandelen, maar om ook te voorkomen dat ze terugkomen, is het trainen van stabiliteit, kracht en een juiste lichaamshouding ook belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door stabiliteitsoefeningen, tapen, houdingsoefeningen, houdingsadviezen en krachtoefeningen. Via deze link kunt u meer over de behandeling per specifieke nekaandoening lezen

Er zijn verschillende behandelingen voor nekklachten, want als je er eenmaal last van hebt wil je er natuurlijk ook zo snel mogelijk vanaf komen. In de eerder genoemde pagina is meer inormatie te lezen over behandelingen die het beste werken bij iedere nekklacht.

 

nekklachten pdfWil je het complet artikel over deze aandoening lezen op PDF? Download het dan hier via het 'icoon PDF'.

 

Onze vestigingen

 

Contactgegevens

U kunt ook direct contact met ons opnemen.
0412-404035 of 076-5657133.
Of per mail: administratie@fysiotherapie4all.nl


Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Tel: 076-5657133

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Tel: 076-5657133


Fysiotherapie Heesch

Locatie: Huisartsenpraktijk Hiemstra

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Tel: 0412-404035

Fysiotherapie Uden

Locatie: Basic-Fit Uden

Industrielaan 12

5405 AB Uden

Tel: 0412-404035


Fysiotherapie Uden

Locatie: Locatie Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Tel: 0412-404035