Altijd direct een afspraak
Contracten met alle verzekeraars
Ook in de avonden en weekenden

Nekklachten zijn vaak redelijk eenvoudig op te lossen

Nekklachten

Heb jij last van jouw nek? Nekklachten zijn zeer vervelend, een veel voorkomend probleem en kunnen verschillende oorzaken hebben. Ook kunnen de symptomen en behandeling van nekklachten erg gevarieerd zijn. Hieronder ontdek jij meer over de soorten, oorzaken, symptomen en behandeling van de nekklachten. Bekijk deze video waarin Maikel Korbmacher uitlegd wat nekklachten zijn en hoe je deze redelijk eenvoudig kunt oplossen. Voorkom dat je klachten chronisch worden. 

Download gratis stappenplan met tips & oefeningen om van je nekklachten af te komen...

Neklachten - Symptomen & Behandeling

De anatomie van de nek

De nek bestaat uit zeven wervels: C1 t/m C7. Dit wordt ook wel de cervicale wervelkolom genoemd. Het hoofd rust met de schedel op de eerste halswervel: de atlas. De tweede halswervel wordt ook wel de dens of 'draaier' genoemd. De duidelijk voelbare wervel die het meest uitsteekt onderin je nek is de zevende nekwervel: de vertebra prominens.
Tussen de nekwervels bevinden zich tussenwervelschijven (disci). Deze bestaan uit een ring van kraakbeen (anulus fibrosus) met in het midden een geleiachtige substantie (nucleus pulposus). De belangrijkste functie van de tussenwervelschijven is het dempen van schokken op de wervelkolom. De wervels en tussenwervelschijven worden gestabiliseerd door spieren en banden (ligamenten). Enkele bekende nekspieren die vaak een rol spelen bij nekklachten, zijn de m. trapezius (monnikskapspier) en de m. levator scapulae (schouderbladheffer).


Welke verschillende soorten nekklachten zijn er?

Er zijn verschillende soorten nekklachten, hieronder bespreken we enkele van deze klachten.

 • KANS - Alle nekklachten vallen doorgaans onder de term KANS, dit is een afkorting voor Klachten aan de Arm, Nek en Schouders. Hieronder kunnen dus onder meer ook klachten aan de pols of elleboog vallen. Met KANS doelt men op klachten waarvoor geen duidelijk ongeval of ziekte is geweest. Voorheen werden deze klachten aangeduid als RSI, maar bij RSI dient er sprake te zijn van een beschadiging. Dit hoeft voor veel nekklachten niet zo te zijn. Deze klachten vallen onder KANS.
 • Aspecifiek of Specifiek - Nekklachten kunnen onderverdeelt worden in deze twee categorieën. Aspecifiek omvat alles waarvoor geen duidelijke oorzaak van de klacht is, dit wil echter niet zeggen dat er geen lichamelijke oorzaak is of kan zijn. Specifieke nekklachten komen vaak voort uit een aanwijsbare oorzaak, zoals slijtage, een hernia of een andere oorzaak. Onderliggende oorzaken zijn bijvoorbeeld stress of het aanhouden van een verkeerde houding. 
 • Acute of chronische klachten - Nekklachten zijn naast als specifiek en aspecifiek ook onder te verdelen in acute en chronische klachten. Alles dat minder lang aanhoudt dan zes weken wordt als acuut beschouwd, bij langer dan drie maanden wordt een klacht gezien als chronisch. 

Meest voorkomende aandoeningen bij nekklachten

Er zijn veel verschillende soorten aandoeningen die kunnen ontstaan in je nek. Hieronder worden de meest voorkomende aandoeningen in de nek weergegeven, namelijk: de whiplash, nekhernia, slijtage van de nek en het posturaal syndroom in de nek.

Whiplash

Wat is een Whiplash?

Een whiplash wordt ook wel een versnellings- en vertragingsletsel van de nek genoemd. Dit, omdat de nek naar achteren en naar voren klapt en hierdoor snel uit elkaar gerekt en in elkaar gedrukt wordt (compressie). Door deze klapt kan er schade ontstaan bij de verschillende structuren in de nek. Dit kan op zijn beurt weer nekklachten veroorzaken.


Nekhernia

Wat is een nekhernia?

Tussen de nekwervels bevinden zich tussenwervelschijven (disci). Deze tussenwervelschijven dempen de schokken op de wervelkolom. De kraakbeenschijven bestaan uit een ring (analus fibrosus) waarin een geleiacthige kern zich bevindt. Er wordt van een nekhernia gesproken op het moment dat dit gelei, door een scheur/breuk van de anulus, naar buiten komt en druk op de zenuw veroorzaakt. Dit kan ontstaan door langdurig in een dezelfde houding te zitten, bij eenzijdige bewegingspatronen en bij veroudering van de tussenwervelschijven.


Slijtage nek - Cervicale artrose

Wat is slijtage van de nek?

Slijtage van de nek wordt ook wel cervicale artrose, nek osteoartritis en cervicale degeneratie genoemd. Slijtage aan de nek is een degeneratief proces waarbij er graduele slijtage in de gewrichten in de nek. Dit houdt in dat de tussenwervelschijven dunner worden, waardoor het kraakbeen kan afnemen. Op het moment dat het kraakbeen afneemt kunnen er botachtige uitsteeksels gevormd worden (osteofyten). Op het moment dat de tussenwervelschijven dunner worden gaan de twee wervels over elkaar schuren. Dit schuren veroorzaakt pijnklachten. Deze pijnklachten kunnen op hun beurt er weer voor zorgen dat de spierspanning in de nek toeneemt. Door het ontstaan van de pijn en de spierspanning kan jij jouw nek minder goed of helemaal niet bewegen.


Rugpijn door verkeerde houding

Wat is het Posturaal syndroom?

Het posturaal syndroom is een aandoening waarbij de pijnklachten in de rug worden veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding. Bij het posturaal syndroom is er geen sprake van schade aan het weefsel. HEt zijn dus houding gerelateerde klachten. Het is zeer belastend voor de nek op het moment dat je onderuit gezekt zit, waarbij het hoofd ten opzichte van het romp naar voren zakt. Dit, omdat de spieren aan de achterkant van de nek zwaar worden belast. Het gevolg is dat er pijnklachten ontstaan.


De oorzaken van nekklachten


Er zijn verschillende aandoeningen die nekklachten kunnen veroorzaken, zoals: een whiplash, een nekhernia, slijtage of het posturaal syndroom (houdingssyndroom). Daarnaast zijn er nog andere oorzaken, zoals osteoporose (botontkalking) of wervelfracturen.
Er zijn ook factoren die de kans op klachten aan de cervicale wervelkolom vergroten. Dit noemen we risicofactoren. Triggerpoints kunnen nekklachten veroorzaken. Daarnaast kunnen nekklachten ontstaan door stress of spanning, een eenzijdige houding en een eenzijdig bewegingspatroon, overbelasting, slapen in een verkeerde houding, een trauma en nog veel meer factoren.

 • Whiplash - Een whiplash kan veroorzaakt worden door een versnelling en vertaging letsel in de nek. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk met de auto of een botsing tijdens het sporten. De nek klapt hierbij naar achter en vervolgens naar voren, dit zorgt ervoor dat de nek als het ware uitgerekt en in elkaar gedrukt wordt in een korte, snelle actie. Dit heeft schade in de nek als gevolg.
 • Nekhernia - Bij een nekhernia komt door een scheur of breuk een soort gelei uit de nekwervels naar buiten. Dit veroorzaakt druk op zenuwen, als dit gebeurt spreekt men van een nekhernia. Er zijn verschillende oorzaken van een nekhernia mogelijk, lees daarover meer hieronder.
 • Slijtage - Door slijtage kunnen tussenwervelschijven dunner worden, is het mogelijk dat het kraakbeen afneemt en dat botachtige uitsteeksels gevormd worden. Door het dunner worden van tussenwervels kan het zijn dat deze schijven over elkaar heen gaan schuren, wat de slijtage veroorzaakt.
 • Posturaal Syndroom - Bij deze oorzaak ervaart men klachten in de nek door een vaak aanhoudende verkeerde houding. Voornamelijk wanneer men onderuitgezakt zit ontstaan deze klachten, dit doordat het hoofd verder naar voren hangt en de nekspieren aan de achterzijde dit dienen te compensere.
 • Stress - Spanning of stress kunnen een gote invloed hebben op nekpijn. Het is raadzaam om altijd eerst de oorzaak van de stress weg te nemen voordat er een interventie wordt gestart. 
 • Triggerpoints - Door een trauma, overbelasting of stress kunnen er spierknopen ontwikkeld worden in de spieren. Deze spierknopen noemen we ook wel 'triggerpoints'. De spierknopen zorgen ervoor dat de spieren te weinig zuurstof krijgen, waardoor de spier niet goed kan functioneren en hierdoor extra gespannen wordt. Dit met als resultaat nekproblematiek. De triggerpoints zijn middels manuele druktechnieken of dry needling effectief te behandelen. Bekijk de video hieronder...

Symptomen nekklachten
 

Symptomen nekklachten

Er zijn veel verschillende symptomen bij nekklachten. Denk bijvoorbeeld aan een stijve nek, een beurs of zwaar gevoel, duizeligheidsklachten, visusproblemen, of stekende pijn in de nek. De symptomen zijn zeer verschillend en afhankelijk van de oorzaak van de nekpijn. De pijn in de nek kan hierbij uitstralen naar het hoofd, bovenrug, schouders, armen en handen. Naast de pijn en de stijfheid kan bewegingsbeperking een grote rol spelen bij de nekklachten. Hierbij gaat het vooral om het buigen en draaien van het hoofd. De symptomen die jij ervaart zijn afhankelijk van de oorzaak, vandaar dat hieronder per aandoening de symptomen zijn weergegeven.

Symptomen van een whiplash

Klachten bij een whiplash hoeven niet per se direct aanwezig te zijn, het kan namelijk zijn dat deze pas na een paar dagen of weken optreden. De pijn in de nek kan bij een whiplash scherp of dof aanvoelen. Daarnaast wordt de pijn verergert bij te lang in eenzelfde houding te zitten en bij veel beweging van de nek. Een whiplash is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn in de nek
 • Hoofdpijn
 • Bewegingsbeperkingen van de nek
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Tintelingen en uitstralende pijn naar de schouders, armen en handen
 • Pijn in de bovenrug
 • Vermindering van het gezichtsvermogen

Symptomen van een nekhernia

Er zijn verschillende typische symptomen bij een nekhernia, namelijk: pijn aan één of beide zijden van de nek, gepaard gaand met bewegingsbeperkingen van de nek. Daarnaast ervaar je bij een nekhernia vaak een scherpe pijn in de nek, schouders en armen. Ook is een vermindering van de kracht in de armen een symptoom van een nekhernia. Door verschillende activiteiten kan de pijn in de nek worden verergerd. Deze activiteiten zijn: hoesten, niezen en het voorover buigen van de nek bij het zitten. Dit zorgt er namelijk voor dat de nucleus van de tussenwervels meer tegen de zenuw drukt.

Symptomen bij slijtage van de nek

De symptomen bij artrose van de nek zijn afhankelijk van de mate van de slijtage. Bij een lichte slijtage zal je namelijk minder pijnklachten ervaren, neemt de slijtage toe dan zal de pijn en de stijfheid in de nek zich verergeren. Door slijtage ontstaan er bewegingsbeperkingen en kan de druk op de zenuwen toenemen, waardoor je tintelingen, krachtverlies en uitstralende pijn in de schouders, armen en handen kunt ervaren.

Symptomen bij een Posturaal Syndroom

Typische kenmerken van een Posturaal Syndroom is dat de pijnklachten alleen aanwezig zijn, op het moment dat jij een verkeerde houding aanneemt. Nekklachten ontstaan dan op het moment dat jij voorovergebogen naar je smartphone of tablet kijkt (Tabletnek) of op het moment dat je onderuit gezakt voor de computer zit. Door deze houdingen zal je vaak een zwaar gevoel in de nek ervaren.

Behandeling nekklachten

De behandeling van nekklachten

De behandeling van nekklachten is per persoon en per klacht verschillend. Over het algemeen is het verminderen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid in de meeste gevallen noodzakelijk. Om de klachten te behandelen, maar om ook te voorkomen dat ze terugkomen, is het trainen van stabiliteit, kracht en een juiste lichaamshouding ook belangrijk. Daarnaast zijn er verschillende behandelingen voor nekklachten, want als je er eenmaal last van hebt wil je er natuurlijk ook zo snel mogelijk vanaf komen. Hieronder is te lezen hoe de verschillende nekklachten het beste behandeld kunnen worden, waardoor jij pijnvrij de nek kun bewegen.De behandeling bij een whiplash

Als eerste is het bij een whiplash van belang dat uitgesloten wordt er geen sprake is van een ernstig letsel, zoals een breuk van de wervel (wervelfractuur). Hierna is het belangrijk om belasting en ontspanning van de nek af te wisselen. Dit houdt in dat je de belasting van de nek langzaam moet opbouwen en tussendoor voldoende rust moet pakken. In de eerste drie weken mag je de nek wel bewegen, maar de nekpijn mag hierbij niet toenemen. In deze drie weken adviseren wij altijd je houding af te wisselen en voldoende rustpauze in te lassen bij activiteiten. Na die drie weken mag de belasting langzaam opgebouwd worden (ook als hierbij een lichte vorm van pijn aanwezig is). Door het bewegen van de nek wordt namelijk de balans van de nek herstelt. Of jij volledig herstelt en hoe lang het duurt voordat jij volledig bent hersteld van een whiplash is afhankelijk per persoon en hoe je met de klacht omgaat. Over het algemeen is het mogelijk om volledig te herstellen en gemiddeld kun je na zes weken weer aan het werk.

Behandeling bij een nekhernia

Een nekhernia kan op twee manieren worden behandeld, namelijk operatief en conservatief (zonder operatie). De mate van de klachten en de mate van de uitstulping van de gelei bepaalt of er een operatie nodig is. In sommige gevallen is het namelijk mogelijk dat houdingsadviezen en specifieke oefeningen de geleiachtige kern van de tussenwervelschijf kunnen terug dringen en zo de compressie op de zenuw verminderen. Op het moment dat de houdingsadviezen en oefeningen niet helpen kan er gekozen worden voor een operatie. Bij een operatie zijn er twee verschillende technieken die gebruikt kunnen worden om de nekhernia te verhelpen, namelijk:

 • Het aan elkaar vastzetten van twee wervels.
 • De aangedane tussenwerverschijf vervangen door een prothese.

Of de nekhernia nu operatief of conservatief behandeld wordt, het is altijd belangrijk om de rompstabiliteit te verbeteren en verschillende houdingsoefeningen te doen. Dit is belangrijk, omdat de nek hernia in de meeste gevallen (mede) wordt veroorzaakt door een slechte lichaamshouding en een slechte stabiliteit van de wervelkolom.

Behandeling bij artrose van de nek

Het is helaas niet mogelijk om je volledig verhelpen van de slijtage die in de nek is ontstaan. Wel kan de fysiotherapeut de nekklachten zoveel mogelijk beperken en verergering voorkomen. Op het moment dat er van slijtage wordt gesproken is het belangrijk dat je de bewegelijkheid, spierconditie en stabiliteit van de nek zo optimaal mogelijk houdt. Dit kun jij doen door een optimale lichaamshouding te creëren, oefeningen te doen voor de mobiliteit en stabiliteit en door zoveel mogelijk af te wisselen in houdingen en bewegingen in het dagelijks leven. Wij kunnen je hierbij helpen door stabiliteitsoefeningen, mobiliteitsoefeningen en houdingsadviezen te geven. Verder kunnen wij, indien nodig, de nek behandelen middels dry needling therapie, manuele triggerpointtherapie, taping en manuele technieken.

Behandeling bij posturaal syndroom van de nek

Doordat het posturaal syndroom wordt veroorzaakt door een slechte lichaamshouding kan deze aandoening verholpen worden door het aannemen van de juiste lichaamshouding. Helaas merken wij dat het niet gemakkelijk is om de lichaamshouding correct te veranderen. Je kunt een juiste lichaamshouding bereiken door oefeningenvan de fysiotherapeut uit te voeren waarmee jij de spieren versterkt en zo nekklachten vermindert. Hierdoor is volhouden van een juiste lichaamshouding gemakkelijker. Door middel van taping kan de fysiotherapeut jouw houding van het lichaam sturen, waardoor ook je nekklachten verminderen. Daarnaast kan de fysiotherapeut middels dry needling therapie en massage (triggerpointtherapie) de spierspanning van de gespannen in de nek verlagen en zo nekklachten verminderen.


Met deze oefeningen kun jij jouw nek soepel houden

Steeds meer mensen ervaren nekpijn. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat we onze nek verkeerd belasten. We zitten namelijk steeds meer achter de computer en steeds vaker met een gebogen nek naar onze smartphone te kijken. Het gevolg is dat je pijn in de nek ervaart. Deze pijn is te voorkomen door jouw nek soepel te houden. Dit kan middels vier verschillende oefeningen die in de onderstaande video worden uitgelegd.


Spieren die nekklachten kunnen veroorzaken

 De musculus trapezius (monnikskapspier)
 
 
 De musculus levator scapulae
 

Maak een afspraak met een van onze specialisten

Heb je al heel lang last van je nek en wil je nu eindelijk wel eens van je nekklachten af? Maak een afspraak bij een van onze vestigingen. Tijdens een intakegesprek bekijken we waar je nekklachten vandaan komen en hoe deze zo snel mogelijk opgelost kunnen worden.


Download direct het PDF-bestand over nekklachten

nekklachten pdfWil jij dit artikel later nog een keer terug lezen? Download het dan hier via het 'icoon PDF'.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal