Altijd direct een afspraak
Contracten met alle verzekeraars
Ook in de avonden en weekenden

Hoofdpijn

hoofdpijnklachten

Er zijn veel verschillende soorten van hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor en kan je ernstig belemmeren in je dagelijks functioneren. Soms is het een vervelende, zeurende pijn die op de achtergrond aanwezig is, maar er zijn ook vormen van deze aandoening waarmee men niet meer kan functioneren. Hoofdpijnklachten kunnen ernstige gevolgen hebben voor onze fysieke en mentale toestand. Zorg dat je de klachten op tijd laat behandelen, zodat deze niet chronisch worden. Hieronder kun je in het lezen wat voor soorten hoofdpijn er zijn, wat de oorzaken zijn, wat de symptomen zijn en wat de beste behandeling is.

Download gratis stappenplan met tips & oefeningen om van je hoofdpijnklachten af te komen...


Hoofdpijn is in de meeste gevallen goed te behandelen

In de onderstaande video legt Maikel Korbmacher uit wat de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn zijn, geeft tips & adviezen hoe jij hoofdpijnklachten kunt voorkomen en wat een fysiotherapeut kan doen om jou het helpen om je hoofdpijn te verminderen. 

Conny had hoofdpijn van migraine

Conny had veel last van migraine klachten. Ze had zoveel last van hoofdpijn dat het haar dagelijks functioneren belemmerde. Dankzij dry needling therapie is ze van haar migraine klachten af en kan ze weer alles doen wat ze leuk vindt.

 

Bekijk de video waarin Jan zijn verhaal over zijn nek- en hoofdpijnklachten verteld.


 

Wat wil jij weten over hoofdpijn?

Wat zijn hoofdpijnklachten, hoe ontstaan deze en hoe kan de fysiotherapeut deze effectief behandelen?

De verschillende vormen van hoofdpijn

Welke oorzaken er zijn waardoor hoofdpijnklachten ontstaan

Deze tips kun jij thuis toepassen om klachten te verminderen

De symptomen waaraan jij de verschillende soorten hoofdpijnklachten kan herkennen

De behandelmethodes waarmee hoofdpijnklachten effectief kan worden behandeld

 

Pas deze drie tips toe om hoofdpijnklachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen:1. Drink voldoende water

Het is zeer belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag. Water zorgt er namelijk voor dat het bloed in de spieren schoon blijft. Hierdoor is de kans kleiner dat er afvalstoffen in de spier blijven zitten die de doorbloeding van de spier kunnen verslechteren. Daarnaast zorgt schoonbloed ervoor dat de spieren optimaal blijven presteren wat zeer belangrijk is.

2. Maak gebruik van rektechnieken

Doormiddel van verschillende rektechnieken (Zie video hierboven) kunnen wij hoofdpijn verminderen of zelfs verdwijnen. Deze rektechnieken zorgen ervoor dat de spieren zich ontspannen waardoor de hoofdpijnklachten afnemen.

3. Zorg voor voldoendelichaamsbeweging:

Spieren zijn gemaakt om te bewegen, maar tegenwoordig bewegen wij als mensen steeds minder. Gemiddeld zitten we zo'n 7 uur op een gehele werkdag. Waarom is het dan zo belangrijk om te blijven bewegen? Dit is belangrijk, omdat beweging ervoor zorgt dat de doorbloeding (circulatie van afvalstoffen) zo optimaal mogelijk voorloopt. Door voldoende beweging blijven er minder afvalstoffen in de spier zitten, waardoor de kans op triggerpoints (spierknopen) wordt verkleind. Triggerpoints in de nekspieren kunnen er namelijk voor zorgen dat uitstralende pijn naar het hoofd gaat, waardoor jij dus hoofdpijn ervaart. Het is dus belangrijk om triggerpoints te voorkomen.


Welke verschillende vormen van hoofdpijnklachten zijn er?

Er zijn vier verschillende vormen van hoofdpijnklachten, namelijk:

  • Migraine
  • Spanningshoofdpijn
  • Clusterhoofdpijn
  • Cervicogene hoofdpijn

Elk van de vormen heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en behandelmethoden. De meeste mensen hebben last van spanningshoofdpijn, want dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en komt in 78% van de gevallen voor. Maar wat houdt spanningshoofdpijn en de andere vormen van hoofdpijn in?


Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn waarbij de pijn vaak in onze nekspieren en/of achterkant van je hoofd ontstaat en zich langzaam naar voren beweegt, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als het gevoel alsof je een strakke band over je hoofd hebt.


migraine

Migraine

Migraine is een neurovasculaire aandoening die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Mensen met migraine ervaren kloppende hoofdpijn aan een van de zijde van het hoofd. Hierbij komt nog dat jij naast hoofdpijn last kunt hebben van aura's, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Vrouwen tussen de 25 t/m 55 jaar oud hebben het meeste last van migraine.


Cervicogene hoofdpijn - hoofdpijn vanuit de nek

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is een benaming voor pijn aan één kant van het hoofd, welke wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren van de nek. Deze vorm van hoofdpijn kan bij alle leeftijden voorkomen, maar personen (mannen en vrouwen) tussen de 20 en 60 jaar oud hebben het vaakste last van de cervicogene hoofdpijn.


Clusterhoofdpijn

Cluster hoofdpijn

Clusterhoofdpijn (CH) wordt ook wel Neuralgie van Horton genoemd. Het is de minst voorkomende vorm van hoofdpijn, maar clusterhoofdpijn geeft zeer hevige hoofdpijnaanvallen en is daarmee ook de meeste pijnlijke vorm van hoofdpijn. Je kunt last hebben van chronische cluster hoofdpijn of episodische clusterhoofdpijn. Bij de chronische variant heb jij vrijwel geen pijnvrije periodes en zal er continue hoofdpijn aanwezig zijn. Bij episodische vorm van hoofdpijn zijn er vaak pijnvrije periodes waarin jij weinig tot geen pijn ervaart.


Oorzaken van hoofdpijnklachten

Ieder type hoofdpijn heeft zijn eigen oorzaken, zoals een slechte lichaamshouding, stress, eenzijdig werk, overbelasting et cetera. Daarnaast zijn er algemene risicofactoren waardoor men meer kans heeft op hoofdpijnklachten. Als laatste kunnen verminderd zicht, een verhoogde bloeddruk en bepaalde medicatie zorgen dat hoofdpijn ontstaat.

Oorzaken hoofdpijn

Oorzaken voor het ontstaan van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn ontstaat door verhoogde spierspanning in de nek, hoofd, rug en/of schouders. Een verhoogde spierspanning kan op verschillende manieren ontstaan, namelijk door een verkeerde lichaamshouding, stress, eenzijdig werk, of een ongeluk. Ook kunnen er triggerpoints ontstaan.

Verkeerde houding

Door een verkeerde houding kan het zijn dat de spier een langdurige periode is aangespannen. Bijvoorbeeld wanneer jij naar je smartphone kijkt met je hoofd voorovergebogen en dus met een kromme nek (tabletnek). Hierdoor worden de nek- en schouderspieren veel meer belast dan in een normale (rechte) houding. Ontdek hier hoe jij een tabletnek kunt voorkomen.

Stress

Door stress komt het lichaam niet in de rust- en herstelfase, waardoor het lichaam niet kan herstellen. Als het lichaam niet goed kan herstellen zullen de spierweefsels ook niet herstellen na het belasten van de spieren.

Triggerpoints

Als de spier zijn afvalstoffen niet goed kan afvoeren, zullen de afvalstoffen ophopen waardoor spierknopen in de spier ontstaan. Deze spierknopen verslechteren de doorbloeding van de spier waardoor er uitstralende pijn kan ontstaan. Bevinden zich spierknopen (triggerpoints) in jouw nek- en of schouderspieren dan kunnen deze uitstralende pijn naar het hoofd geven, waardoor jij hoofdpijnklachten ervaart.

Oorzaken voor het ontstaan van migraine

Tot op de dag van vandaag is het nog niet beken hoe migraine ontstaat. Migraine valt onder de neurovasculaire aandoenigen, omdat het waarschijnlijk iets te maken heeft met het uitzetten van bloedvaten in de hersenen. Daarnaast zouden de neurotransmitters (stoffen die zenuwinformatie dragen), erfelijkheid, een ongezonde levensstijl (slechte voeding) en veel stress meespelen in het ontstaan van migraine.

Oorzaken voor het ontstaan van Clusterhoofdpijn

Net als bij migraine is de exacte oorzaak voor het ontstaan van Clusterhoofdpijn niet bekend. Er wordt gedacht dat deze vorm van hoofdpijn ontstaat door een afwijking van de hypothalamus in de hersenen. De hypothalamus is een gedeelte van de tussenhersenen dat zorgt voor het handhaven van de optimale omstandigheden voor het lichaam. Het wordt ook wel eens de biologische klok van het lichaam genoemd. Dit verklaart namelijk ook waarom de hoofdpijnaanvallen altijd op dezelfde tijdstippen aanwezig zijn. Als laatste denken onderzoekers dat de hoofdpijn ontstaat door het uitzetten van de bloedvaten in de hersenen waardoor er druk op de zenuw komt.

Oorzaken voor het ontstaan van cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn ontstaat doordat er beschadigingen aanwezig zijn in de structuren van de nek. Beschadigingen kunnen aanwezig zijn in de spieren, banden of facetgewrichten. Facetgewrichten zijn gewrichten tussen de wervels. De beschadigingen zorgen ervoor dat er een overprikkeling van de zenuw ontstaat. Deze overprikkeling innerveert ('bezenuwt') de zenuw in de nek en het hoofd. In de meeste gevallen wordt er pijn aan de achterkant van het hoofd gevoeld, maar deze pijn kan ook uitstralen naar het voorhoofd.


Dit kun jij doen tegen hoofdpijnklachten

In de onderstaande video legt Maikel Korbmacher uit wat jijzelf tegen hoofdpijn kunt doen!Symptomen hoofdpijn

Symptomen van hoofdpijn

De symptomen bij hoofdpijnklachten kunnen verschillen per type hoofdpijn. Het is zeer belangrijk om te weten hoe je het type hoofdpijn kunt herkennen. Immers kunnen de behandelingen per type hoofdpijn verschillen. Hieronder wordt per type hoofdpijn de symptomen weergegeven waaraan jij de hoofdpijn kunt herkennen. Zo is clusterhoofdpijn is de meest extreme vorm, omdat de pijn hierbij het meest hevig is.

Symptomen bij spanningshoofdpijn

Mensen die last hebben van spanningshoofdpijn geven aan dat zij het gevoel hebben dat er een strakke band om hun hoofd zit. Vaak ervaren de mensen pijn bij de voorkant van het hoofd boven de ogen. Deze pijn komt in de meeste gevallen vanuit de hals en/of nek omhoog en trekt via het achterhoofd naar het voorhoofd. In veel gevallen hebben mensen met spanningshoofdpijn stijve spieren in de nek- en schouderregio. De pijn bij spanningshoofdpijn is milder dan de hoofdpijn bij migraine of clusterhoofdpijn. De pijn bij spanningshoofdpijn is op de achtergrond aanwezig en verergert niet bij het inspannen. Hierdoor kan men vaak zijn dagelijkse activiteiten bij deze vorm van hoofdpijn nog wel uitvoeren. Een duidelijk verschil met migraine is dat bij spanningshoofdpijn geen visusklachten, misselijkheid of veranderingen is de gemoedstoestand optreden.

Symptomen van migraine

Migraine is te herkennen bij mensen die last hebben van hoofdpijn aan een zijde van het hoofd. De pijn is vaak hevig en ontstaat op bepaalde momenten. Zo genoemde migraine aanvallen. Naast de pijn in het hoofd heeft men vaak ook last van andere klachten, zoals misselijkheid, braken, duizeligheid, auraverschijnselen (bijvoorbeeld het zien van sterretjes) en niet kunnen verdragen van geluid en/of licht. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en dan vooral tussen de 25e en 55e levensjaar. Sommige mensen merken een migraine aanval aankomen terwijl deze aanvallen voor andere mensen zeer plotseling verschijnen. De duur van een migraine aanval kan variëren van 4 tot 72 uur.

Symptomen bij clusterhoofdpijn

Bij clusterhoofdpijn is de pijn het hevigst. Kenmerkend aan deze vorm van hoofdpijn, zoals de naam doet vermoeden, is dat de hoofdpijn komt opzetten in clusters. In de meeste gevallen is dit op één bepaald tijdstap van de dag. De pijn is dan erg hevig en voelt als een stekende of snijdende pijn aan de zijkant van het hoofd. Deze pijn kan hierbij uitstralen naar de nek, oren, ogen en kaak. In tegenstelling tot migraine komt deze vorm van hoofdpijn vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Men kan deze vorm ook herkennen aan het hangend ooglid of vernauwde pupil aan de kant van de pijn. Sommige mensen geven aan dat de pijn zich vermindert als zij gaan bewegen, bijvoorbeeld wandelen.

Symptomen bij cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn verergt zich op het moment dat men zich aan het inspannen is. Vooral als de belasting op de bovenste nekwervels verhoogd wordt kan de pijn zich verergeren. De pijn die ontstaat kan voorkomen aan één of beide zijden van het hoofd. In de meeste gevallen is de pijn aan één zijde van het hoofdpijn aanwezig, namelijk het achterhoofd. Net als bij migraine kunnen mensen met cervicogene hoofdpijn last krijgen van duizeligheid. Een ander symptoom waar mensen deze vorm van hoofdpijn aan kunnen herkennen is dat zij vaak stijfheid en stramheid ervaren in de nekregio en dus de nek moeilijk kunnen bewegen. hierbij kan dit uitstralen naar de rug en/of armen. 


Behandeling hoofdpijn

 

Behandeling van hoofdpijn

Hoofdpijnklachten kunnen middels verschillende behandelingen worden verholpen. De behandeling wordt op basis van de oorzaak van de hoofdpijnklachten bepaald en dus zijn er per klacht verschillende behandelingen mogelijk die hieronder worden besproken.

In onze praktijk merken wij dat hoofdpijnklachten goed worden verholpen middels Triggerpointtheraie in de vorm van Dry Needling therapie of triggerpointtherapie. Zo had ook Jan tien jaar lang nek- en hoofdpijnklachten. Deze klachten waren veroorzaakt door een auto-ongeluk In deze tien jaar heeft hij elke dag veel medicatie moeten slikken en heeft hij veel verschillende specialisten bezocht. Zowel andere fysiotherapeuten, neurologen, chiropractors, dokters en andere specialisten konden niet voor hem betekenen. Na vier behandelingen Dry Needling therapie heeft Jan geen medicatie meer nodig, geen hoofdpijn meer en misschien nog wel het belangrijkste: 'Hij is optimistischer en gaat weer fluitend door het leven!'

Behandeling bij migraine

Voor migraine zijn er verschillende behandelmethodes die de klachten kunnen verminderen. Medicijnen helpen vaak om de symptomen van migraine te onderdrukken en helpen om het uitzetten van de bloedvaten in de hersenen te remmen. Wat veel mensen niet weten is dat de fysiotherapeut op verschillende manier mensen kan helpen bij hun hoofdpijn- migraineklachten. De fysiotherapeut kan door rekoefeningen, massage, ontspanningsoefeningen en taping de hoofdpijnklachten verminderen. Verder kan de fysiotherapeut middels dry needling therapie en manuele triggerpointtherapie de hoofdpijnklachten goed verminderen. Dit, komt omdat veel mensen last hebben van triggerpoints (spierknopen) in de nek- en halsspieren. Deze spierknopen zijn zeer goed te behandelen met deze behandelmethodes.

Behandeling bij spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is zeer goed te behandelen middels dry needling, manuele triggerpointtherapie, massage en rekoefeningen. Dit komt, omdat in de meeste gevallen wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt door triggerpoints. Verder is het zeer belangrijk om de oorzaak van de hoofdpijn aan te pakken. Als de oorzaak van de hoofdpijn komt door een inadequate lichaamshouding is, kunnen houdingsadviezen en houdingsoefeningen uitkomst bieden. Als de hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress of spanning kunnen ontspanningsoefeningen, een gezond eet- en beweegpatroon en voldoen nachtrust helpen deze klachten te verhelpen.

Behandeling bij clusterhoofdpijn

Doordat deze vorm van hoofdpijn zeer hevig is worden de pijn van een aanval zoveel mogelijk onderdrukt. Dit onderdrukken gebeurt door middel van het toedienen van extra zuurstof via een zuurstofmasker en het gebruik van medicijnen (soms in de vorm van een injectie). De medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de kans op een aanval wordt verkleind. In sommige gevallen zijn triggerpoints de oorzaak van hoofdpijn en dus helpen dry needling en manuele triggerpointtherapie om de pijn te verminderen.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn wordt middels verschillende behandelingen behandeld en hangt af van wat de oorzaak is. Manuele therapie wordt gebruikt op het moment dat de hoofdpijn ontstaat door een overprikkeling van de zenuw. Deze zenuw wordt in deze gevallen veroorzaakt wordt door niet goed functionerende gewrichten en dus helpt manuele therapie hierbij. Wanneer de hoofdpijn ontstaat door verhoogde spierspanning is het belangrijk de spierspanning te normaliseren. Dit kan door middel van rekoefeningen, massages, taping, maar ook door dry needling en manuele triggerpointtherapie.Wanneer de oorzaak niet in een verhoogde spierspanning of een gewrichtsblokkade zit, maar in een onjuist beweegpatroon of onjuiste houding, kunnen houdingsoefeningen en oefentherapie zinvol zijn.

Herhaling online lezing hoofdpijnklachten

Wij hebben ons de afgelopen jaren gespecialiseerd in het effectief verhelpen van "pijn" en "hoofdpijn". Wij merken hierdoor dat er steeds meer mensen naar onze praktijk komen voor een behandeling voor hun hoofdpijnklachten. Dit was voor ons de reden om gratis een online lezing over hoofdpijnklachten te geven. Er waren maar liefst 100 deelnemers aanwezig bij onze eerste lezing. De herhaling van de lezing was in eerste instantie alleen voor de deelnemers, maar door alle positieve reacties hebben wij besloten de lezing voor iedereen online te zetten. Bekijk hier de herhaling van de online lezing over hoofdpijnklachten. Ben je benieuwd of onze behandelingen tegen hoofdpijn ook voor jou kunnen helpen? Neem contact op met één van onze vestigingen om een intakegesprek te plannen.

artikel hoofdpijnklachten

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal