Slijmbeursontsteking heup

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs (bursa) is een soort stootkussentje gevuld met vloeistof. Slijmbeurzen bevinden zich in verschillende gewrichten in het lichaam, zoals in de schouder, elleboog, heup, hiel en knie.

De slijmbeurs zorgt ervoor dat de gewrichten wrijvingsloos kunnen bewegen. Wanneer men geen slijmbeurs zou hebben, zouden pezen over de botstukken van het gewricht schuren. Dit zou veel irritatie en pijnklachten geven.

Wanneer ontstaat er een slijmbeursontsteking van de heup?

Een ontsteking van een slijmbeurs wordt ook wel bursitis genoemd. Er zijn twee soorten: een bursitis die ontstaat door een bacteriële infectie en een bursitis die ontstaat door overbelasting. Overbelasting ontstaat wanneer men herhaaldelijk en langdurig de slijmbeurs belast. Aan de zijkant van de heup bevindt zich een slijmbeurs. Bij de heup kan een slijmbeursontsteking door overbelasting ontstaan, door lang op de heup liggen of intensief wandelen/sporten. Er kan een acute overbelasting ontstaan door bijvoorbeeld een val op de heup.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van een bacteriële bursitis zijn hevige pijn, zwelling, warmte en plaatselijke roodheid. De symptomen van een bursitis door overbelasting zijn pijn, zwelling en warmte. Hierbij treedt geen roodheid op. De pijn bevindt zich aan de buitenkant van de heup en kan uitstralen tot de knie. Het liggen op de heup of veel wandelen/sporten kan de klachten verergeren.

Wat is de behandeling?

Wanneer er verdenking is van een bacteriële infectie van de bursa is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts voor verdere behandeling. Wanneer er een slijmbeursontsteking van de heup is ontstaan door overbelasting is het belangrijk deze overbelastingsprikkel voorlopig te vermijden. De meeste niet-bacteriële slijmbeursontstekingen genezen door rust te nemen. Praktisch gezien zou dat betekenen om niet meer op de heup te liggen of veel te wandelen/sporten.
Wanneer de pijn erg hevig is, kan men in overleg met de huisarts besluiten om pijnstillers, ontstekingsremmers of corticosteroïdeninjecties toe te dienen. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all kunnen onderzoeken wat de oorzaak is van uw overbelastingsprobleem en kunnen deze oorzaak behandelen, zodat uw slijmbeurs zo snel mogelijk herstelt.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal