Altijd direct een afspraak
Contracten met alle verzekeraars
Ook in de avonden en weekenden

Echografie fysiotherapie

Echografie bij fysiotherapie4all

Echografie is hét diagnosticum dat uitstekend past binnen de fysiotherapie. Met echografie wordt het bewegingsapparaat gedetailleerd in beeld gebracht. Afwijkingen zijn goed herkenbaar en objectief vast te leggen. Niet zelden concluderen we ná echo-onderzoek anders dan ervoor. Echografie kan de twijfel wegnemen en het beleid van de behandeling optimaliseren. Echografie is echter alleen binnen onze praktijk voor fysiotherapie in Berghem beschikbaar.

Let op! Alleen op de vestiging in Berghem beschikbaar.


Welke rol heeft echografie binnen de fysiotherapie?

Echografie is een techniek waarbij geluidsgolven via een apparaat het lichaam doordringen en reflecteren op de scheidingslijnen tussen harde en zachte oppervlakken. Door training in het aflezen van deze beelden kan een therapeut door deze reflecties (die bestaan uit verschillende golflengtes) bepalen of er afwijkingen zijn van bepaalde structuren, zoals spieren, pezen en slijmbeurzen. Het meest bekende voorbeeld van echografie, ook wel een echoscopie genoemd, is het maken van een zwangerschapsecho. De beeldvormende techniek van echografie kan echter ook binnen de fysiotherapie toegepast worden. Is de spier gescheurd, de pees verkalkt of is er sprake van een slijmbeursontsteking?  Het kan uitkomst bieden bij het stellen van een juiste diagnose.

Hoe werkt echografie precies?

Het apparaat bevat een probe of transducer. Dit is het kleinere apparaat wat op het lichaam geplaatst wordt wat de geluidsgolven uitzendt en de reflecterende informatie doorstuurt naar een computer, zodat er een beeld gevormd kan worden. Het voordeel van deze beeldvormende techniek is dat de therapeut precies weet wat er zich binnenin je lichaam af speelt. Een voorbeeld hiervan is dat de therapeut dan weet of er een verkalking in de schouderpees zit of niet. Dit is belangrijk wanneer men bijvoorbeeld shockwave therapie zou overwegen. "Daar waar de klassieke fysiotherapeutische testen van het bewegingsapparaat (soms) te kort schieten, is echografie in onze praktijk inmiddels niet meer weg te denken voor accurate en efficiënte diagnostiek.”

Hoe ziet een behandeling echografie eruit?

Echografie Berghem Fysiotherapie4all

Echografie onderzoek

Echografie schouderklachten

Voordat de fysiotherapeut een echo overweegt, zal hij/zij eerst een anamnese (vraaggesprek) afnemen en een lichamelijk onderzoek doen. Wanneer nodig kan daarna een echo gemaakt worden. Voordat de probe op de huid geplaatst wordt, wordt de huid lokaal ingesmeerd met gel. Dat voorkomt dat er luchtbellen ontstaan. Vervolgens zal de therapeut de verschillende structuren in beeld brengen en een conclusie trekken. Het onderzoek is niet pijnlijk en ook niet schadelijk. Ook maakt het geen hoorbaar geluid. De geluidsgolven hebben namelijk een hoge frequentie die voor mensen niet hoorbaar is.


In welke gevallen kan echografie worden toegepast?

De therapeut zal bepalen of een echo van toegevoegde waarde is. Het kan uitkomst bieden wanneer er twijfel is of er weefselschade is en in welke mate. Dit kan het geval zijn bij chronische en acute klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Spierletsel
  • Peesletsel (degeneratie, ontsteking of verkalking)
  • Slijmbeursontsteking
  • Scheuring/verrekking van banden (ligamenten)

Na het maken van een echo kan de juiste behandelvorm ingezet worden. Ook kan het als evaluatiemoment gebruikt worden. Men kan dan na enkele behandelingen beoordelen of de weefselschade al afgenomen is en of verdere therapie nog nodig is. Het maken van een echo kost bij Fysiotherapie4All niets extra. Het is een onderdeel van jouw persoonlijke fysiotherapiebehandeling.

Stel ons al je vragen

Wil je meer weten over de mogelijkheden van echografie binnen onze praktijk in fysiotherapie? Bij Fysiotherapie4All ben je van harte welkom. Onze therapeuten vertellen je graag meer over deze soort behandeling. Neem gerust contact met ons op door ons online contactformulier in te vullen. Wij nemen dan graag de volgende stap met jou.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal