Spanningshoofdpijn

(Ook bekend als: koppijn, hoofdpijn)

Altijd direct een afspraak
Contracten met alle verzekeraars
Ook in de avonden en weekenden

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn bij mensen. Ongeveer 80% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak omschreven als het gevoel alsof er een strakke band over het hoofd zit. Personen die last hebben van deze aandoening, hebben vaak ook moeite met slapen en eten.

Wat houdt spanningshoofdpijn in?

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn, begint de pijn vaak in onze nekspieren/achterkant van je hoofd en beweegt naar voren, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als het gevoel alsof je een strakke band over je hoofd hebt. 

 

Spanningshoofdpijn en de behandeling van de fysio

Dry needling-therapie is een onderdeel van triggerpoint-therapie, wat een effectieve methode is voor het bestrijden van hoofdpijnklachten. Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak worden de klachten veroorzaakt door lange tijd in een en dezelfde positie te zitten, bijvoorbeeld computerwerk. Het kan ook worden veroorzaakt door stress, eenzijdig werk, maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak. Als hoofdpijn 15 of meer dagen per maand voorkomt voor een x-aantal maanden, kunnen we de hoofdpijn beschouwen als chronische spanningshoofdpijn. Als ze minder vaak voorkomen spreken we van episodische spanningshoofdpijn. Hoewel deze aandoening pijnlijk maar met name vervelend kan zijn, zijn ze zelden een teken van een meer ernstige ziekte. Een combinatie van veranderingen in levensstijl, ontspanningstechnieken, en traditionele en complementaire therapieën kunnen bijdragen tot het verminderen van deze hoofdpijn. In onze praktijk zien we dat ‘triggerpoints’ een veel voorkomende oorzaak zijn van hoofdpijnklachten. Middels triggerpoint-/dry needling-therapie behalen we mensen met zeer goede resultaten.

Wat zijn de tekens en symptomen?

Spanningshoofdpijn wordt altijd als erg vervelend ervaren. Echter kunnen de symptomen uiteenlopen. Hieronder een overzicht van de symptomen van spanningshoofdpijn waar je voor behandeling bij onze fysio terecht kunt:

 • Hoofdpijn begint met pijn in de nek/aan de achterkant van je hoofd en verspreidt naar voren.
 • Doffe druk of een knijpen pijn, vaak omschreven als een strakke band rond het hoofd.
 • Spieren in je nek, schouders en kaak voelt strak en pijnlijk.
 • Hoofdpijn kan eenzijdig maar ook tweezijdig voorkomen.
 • Mensen kunnen moeite hebben met slapen of eten.
 • Zorg voor genoeg slaap.
 • Eet een gezond dieet (zuur-base balans).
 • Regelmatige lichaamsbeweging.
 • Stoppen met roken.
 • Gebruik ontspanning technieken.

Lifestyle is belangrijk bij spanningshoofdpijn

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan helpen bij het identificeren van de bron van je spanningshoofdpijn en hoe je jouw omgeving en gewoonten te veranderen om ze te vermijden. Wanneer een hoofdpijn begint, noteer je de datum en tijd het begon. Let op wat je gegeten voor de voorafgaande 24 uur, hoe lang je de avond ervoor sliep, wat je deed net voor de hoofdpijn, ongewone stress in je leven, hoe lang de hoofdpijn duurde en wat je gedaan hebt om het te laten stoppen.

spanningshoofdpijn-nek

 

Triggerpoints in je nek als oorzaak van spanningshoofdpijn

Tegenwoordig zien we steeds vaken dat spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt oor een te hoge spanning in onze nekspieren. Deze spanning in onze nek worden veroorzaakt door NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s). NMTrP’s zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke bindweefsel verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn en kunnen goed behandeld worden middels triggerpoint-therapie (dry needling). Triggerpoints ontstaan met name door het verkeerd gebruik maken van onze spieren. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan; overbelasting, eenzijdig werk, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat triggerpoints tot gevolg heeft. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor referred pijn (uitstralende pijn) en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder).

Neem contact met ons op over je klachten

Heb je zelf ook last van spanningshoofdpijn en ben je op zoek naar een passende behandeling door een fysio? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door ons online contactformulier in te vullen. Wij bespreken graag de mogelijke behandelingen met je in je intake.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (6)

 • meneer hoofdpijn

  16 maart 2016 op 18:56 | #

  bedankt xD

  antwoord

 • Annemarie van Disseldorp

  02 december 2015 op 22:39 | #

  Hallo beste lezer,

  Ik ben Annemarie van Disseldorp 24 jaar oud. Ik loop al ongeveer 6 jaar lang rond met spanningshoofdpijn. Van een zeur hoofd tot vreselijke migraine aanvallen. Daarvoor heb ik ontzettend veel behandelingen gehad van neurologen in het CWZ Nijmegen tot JBZ den bosch en ongeveer alle medicatie gehad voor hoofdpijn. En huisartsen. Ook heb ik verschillende behandelingen gehad van een gieropractor tot een masseur en een manuele fysiotherapeut.
  Maar helaas gaf het verlichting van enkele dagen en dit hielp mij niet met 1 week hoofdpijn vrij.

  Daarna heb ik ook nog een skieongeluk gehad waardoor ik van achter ben geschept en waar mijn hoofdpijn nog meer werd verergerd. Ik had ongeveer 5x per week hoofdpijn. En ik nam zware medicatie in als snoepjes om hopelijk 1 dag vrij te zijn van mijn hoofdpijn met het vervolg dat ik verslaafd was aan medicatie en niet meer zonder kon. Ik dacht dat mijn hoofdpijn voortaan geestelijk zat en ging in behandeling bij een psycholoog.
  Mijn leven bestond uit werken, slapen, hoofdpijn en huilen van de pijn en zo ongelukkig zijn met altijd pijn in mijn hoofd. Het klinkt heel zwaar op mijn leeftijd dit verhaal maar zo was/is mijn ervaring geweest.

  Tot ik ging sporten bij Fitness4all in Berghem. En daar leerde ik mensen met kennis van het vak kennen. En ze zeiden dat ik eens naar Maikel Korbmacher de fysiotherapeut moest gaan. Ik maakte een afspraak met het idee kom maar op ik heb al zoveel behandelingen gehad dit zal ook wel tegenvallen maar wat heb ik te verliezen. Maikel die mijn leven heeft verbeterd tot een heel ander mens.

  Ik heb een behandeling periode gevolgd van 8 behandelingen met dry-needling voor mijn spanningshoofdpijn gehad. Deze Dry-needling kreeg ik in mijn schouders. Hoe het precies in verbinding staat met het hoofd enz, kun je beter uitleg vragen aan Maikel.

  De behandelingen waren niet echt een pretje ik ging steeds met een beetje zweet in mijn handen naar de behandelingen maar het heeft geholpen en dat had ik er steeds voor de volle 100% voor over. Als ik nu 4x per maand hoofdpijn heb is het veel. Ik heb weer zin om dingen te doen heb weer zin om met vriendinnen af te spreken heb weer plezier in alles. En ook ben ik helemaal van mijn medicatie af ik gebruik nog zo nodig migraine medicatie maar ook die neem ik zeer minimaal.

  Vandaag mijn laatste behandeling gehad en Maikel vond dat ik vandaag geen dry-neerlig meer nodig had ik sprong bijna een gat in de lucht. Nu ga ik proberen om te genieten zonder behandelingen en als ik voel dat het minder gaat kan ik ter alletijden weer contact opnemen en gaat hij weer verder kijken!

  Hopelijk hebben jullie er iets aan. En twijfel niet en maak een afspraak iedereen kent de uitdrukking. Even door de zure appel heen bijten!!!! In mijn ogen verdient Maikel een goudlintje!

  Maikel nogmaals via deze weg kei bedankt voor alles! En we zien elkaar in de sportgangen met een lach van oor tot oor!!!

  Groetjes, Annemarie van Disseldorp

  antwoord

 • Paulissen

  27 juli 2014 op 07:12 | #

  Mijn dochter met verstandelijke beperling en autisme, heeft heel erge hoofdpijn, het begon met een vast zittende nek, dat is nu na fysio iets beter , maar ze heeft. Veel last van haar hoofd, boven op haar hoofd, zegt zij..als u haar zou kunnen helpen, zou ik heel erg blij zijn, groetjes dieneke paulissen

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   17 augustus 2014 op 09:21 | #

   Beste Dieneke, een veel voorkomend probleem bij mensen met spanningshoofdpijn zijn triggerpoints in de (nek)spieren. Om duidelijk de oorzaak te kunnen vaststellen zullen we een uitgebreid gesprek en onderzoek moeten uitvoeren. Mijn advies is om een afspraak te maken via 076-5657133. Succes!

   antwoord

 • Gea

  15 juli 2014 op 11:04 | #

  Ik ben in maart 2014 begonnen met de dry-needling therapie. Hierdoor ben ik nu ( medio juli 2014) voor ongeveer 80% van mijn hoofdpijn/duizeligheid en nekklachten af. Ik heb de therapie als heel effectief ervaren. De afname van de klachten heeft even geduurd, maar doordat we door hebben gezet (iedere 2 weken een behandeling) heb ik er nu heel veel baat bij. Deze behandeling is niet te vergelijken met fysiotherapie die ik eerder heb gehad, ik heb het als veel effectiever ervaren. Ik zou het iedereen aanraden.

  antwoord

 • Marieken Arts

  27 mei 2014 op 17:51 | #

  Via de dry-needling therapie bij fysiotherapie4all ben ik zo goed als van mijn spanningshoofdpijn/ migraine af.
  De therapie heeft mij in een aantal behandelingen verlost van hoofdpijn waar ik elke dag last van had en ik er wekelijks wel minstens 1 dag echt geheel niks kon van de pijn. Natuurlijk heb ik nu nog wel eens hoofdpijn maar dat hebben we allemaal wel eens.
  Al meerdere kennissen heb ik door gestuurd voor deze therapie en ook zij hebben er baat bij.
  Ik raad het dus iedereen aan om het te proberen.

  Groetjes Marieken Arts

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal