Slijmbeursontsteking van de heup

(Ook bekend als: Bursitis trochanterica, Trochanter bursitis)

Slijmbeursontsteking van de heup

Personen die last hebben van een slijmbeursontsteking van de heup ervaren pijn aan de buitenkant van de heup. De klachten veranderen naar mate de blessure langer aanwezig is. Over het algemeen genezen mensen goed van deze aandoening. Een vroege (fysiotherapeutische) behandeling van deze aandoening kan het herstelproces versnellen en bevorderen!

 


Bekijk de video over de slijmbeursontsteking van de heup!


 

Slijmbeursontsteking van de heup & behandelingen

Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomsten om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • shockwave therapie slijmbeursontsteking heupDry Needlingtherapie
 • Triggerpoint therapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound, TENS etc.)
 • Medical taping of easytaping
 • Stretching
 • Gewricht mobilisatie
 • ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, core stabiliteit en kracht te bevorderen
 • Correctie van abnormale biomechanica
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen
 • Shockwave therapie

Welke andere behandeling bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Ultrasound, Röntgenfoto’s, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.


Wat is een slijmbeursontsteking van de heup?

Een slijmbeursontsteking van de heup (bursitis trochanterica) is een aandoening, waarbij er schade en inflammatie van de bursa optreedt ter hoogte van de heup. De bursa is een klein zakje gevuld met vloeistof. Dit zakje is gelokaliseerd aan de buitenkant van de heup en kan pijn veroorzaken in de heupregio.

De bilspieren zorgen voor het bewegen van de heup en het stabiliseren van de pelvis. Deze spieren zijn voornamelijk actief tijdens wandelen, rennen, springen, traplopen, squaten en uitvalspassen. Tijdens het aanspannen van de bilspieren, komt de bursa trochanterica (slijmbeurs) onder spanning te staan. Ook kan een directe druk op de slijmbeurs zorgen voor frictie van de bursa trochanterica. Wanneer deze druk en/of spanning overmatig is, door te veel herhalingen of door een te zware kracht, kan er irritatie en inflammatie van de bursa (slijmbeurs) ontstaan. Deze aandoening noemt men bursitis trochanterica.

Ontdek hier wat een slijmbeursontsteking in het algemeen is

De anatomie van de heup

Het bovenbeen bot (femur) eindigt in een botachtige kop, genaamd de trochanter major. Deze kop is goed voelbaar aan de zijkant van de heup. Op deze kop hechten verschillende bilspieren aan. Deze bilspieren lopen van de pelvis naar het bovenbeen bot en bedekken de kop (trochanter major). Tussen de bilspieren en de kop bevindt zich een slijmbeurs: de bursa trochanterica. Een slijmbeurs is ontworpen om de frictie tussen de bewegende weefsel lagen te verminderen. Vaak is een bursa gelokaliseerd op een plek waar het weefsel schuurt tegen een botachtige uitsteeksel. Lees meer over heupklachten.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking van de heup?

Een slijmbeursontsteking van de heup ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de bursa trochanterica belasten. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens langdurig liggen (in zijlig, voornamelijk op een hard oppervlak), wandelen (voornamelijk berg op of op onregelmatig oppervlak), springen, squaten en lunges. Deze activiteiten beïnvloeden de bursitis trochanterica via de bilspieren of via een directe druk/impact op de bursa. In sommige gevallen kan dit letsel acuut optreden, na bijvoorbeeld een trap of val op de heup.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze aandoening. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

 • Gewricht stijfheid (voornamelijk de heup)
 • Verkorte spieren (voornamelijk de bilspieren)
 • Te veel of verkeerde training of activiteit
 • Spierzwakte (voornamelijk de hamstrings en bilspieren)
 • Inadequate warming-up
 • Slechte biomechanica
 • Inadequate revalidatie na een eerdere bil- en/of heupblessure
 • Slechte pelvis of core stabiliteit
 • Beenlengte verschil
 • Neurale verstrakking

Wat zijn de tekens & symptomen?

Slijmbeursontsteking heup

Personen met een bursitis trochanterica ervaren pijn aan de buitenkant van de heup. Deze pijn kan ook uitstralen naar de buitenkant van de dij tot aan de knie. Bij minder ernstige gevallen, ervaren personen alleen stijfheid en lichte pijn in de heup die toeneemt tijdens de rust na een activiteit. Activiteiten die pijn veroorzaken zijn: overmatig liggen (zijlig), rennen, springen, overmatig lopen, zitten met de benen gekruist en in en uit de auto stappen. De pijn geassocieerd met slijmbeurs ontsteking warmt in de beginfase van de blessure op met activiteit.

Wanneer de blessure langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen. De pijn wordt scherper of er treden bijkomende klachten op tijdens sport of activiteiten. Ook nemen de pijnklachten toe wanneer men drukt op de trochanter slijmbeurs. In sommige gevallen ervaart men zwakte van het onderste lidmaat. Deze zwakte treedt voornamelijk op wanneer men de trap op loopt, een squat uitvoert of wanneer men probeert te versnellen tijdens het rennen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ te komen. Verder onderzoek, zoals een: MRI scan, CT scan, RX scan of echografie zijn vaak nodig om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.

Wat is de prognose?

De meeste personen met deze aandoening genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening langdurig aanwezig is voordat men met een behandeling start, kan de revalidatie significant langer duren(meerdere maanden). Vroege fysiotherapeutische behandeling is noodzakelijk voor snel herstel bij alle personen met een slijmbeursontsteking.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (10)

 • Yvon

  27 juli 2017 op 09:22 | #

  Ik ga iedere dag naar fitness maar vermijd oefeningen waarbij ik mijn heup belast ( fietsen lopen) welke oefeningen kan ik het beste doen?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   28 augustus 2017 op 17:42 | #

   Beste Yvon, dit is lastig om te zeggen. Mijn advies is om de klacht goed te laten nakijken door een fysiotherapeut. De specialist kan onderzoeken wat de oorzaak is en je specifiek oefeningen geven die bij je passen. Succes!

   antwoord

 • Ada den Engelsen

  26 januari 2017 op 14:13 | #

  Ik heb last van mijn trochanter en wie weet een slijmbeursontsteking.Ik heb sinds een maand zooltje, waarvan er een een ietsjes hoger i.v.m. beenlengte verschil. Nu dansen wij regelmatig en ik heb sinds gisteravond enorme pijn ik kan zijdelings moeizaam mijn been optillen. en mijn knie en zelfs mijn kuit aan de buitenkant heeft een gloeiend gevoel van binnen. Wat is je advies, ik verblijf momenteel ver buiten nederland.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   26 januari 2017 op 15:29 | #

   Beste Ada, wat vervelend zeg. Dit kunnen voor mij gevoel 2 dingen zijn. Het kan zijn dat je een slijmbeursontsteking van je heup hebt, het enige wat je dan kunt doen is rust houden en koelen. Om deze diagnose te bevestigen zou je een echo kunnen maken van de slijmbeurs. Het kan ook zijn dat je bilspieren overbelast zijn en deze 'referred' (= uitstralende pijn) pain geeft naar je been toe. Immers kan deze uitstraling ook komen door de slijmbeursontsteking. Een fysiotherapeut zou je hier goed mee kunnen helpen! Succes, mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Karina v.d. Molen

  17 april 2015 op 17:33 | #

  Beste Maikel,
  Ik heb een slijmbeursontsteking in mijn heup, al bijna een jaar. De pijn is minder geweest na een corticosteroïdeninjectie. Nu weer heftig terug gekomen. Ik pas mijn sport aan en doe oefeningen, heb jij tips? Dank je.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:32 | #

   Hoi Karina, een slijmbeursontsteking van de heup is best een lastig probleem. Het enige wat je kunt doen is rust houden en de belastbaarheid op geleide van pijn opbouwen. Laat ook even je stand nakijken, dus eventueel beenlengte verschil. Succes, mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • kay

  25 maart 2015 op 17:24 | #

  Hoi,

  Ik heb een vraag. Ik heb een slijmbeursontsteking in mijn rechterheup, een kleine beenlengte verschil en een lichte scoliose. Voor de slijmbeursontsteking heb ik onlangs (een week geleden) een injectie gehad. Inmiddels heb ik twee weken niet gesport en wil ik dit weer oppakken. Mijn sportschema is twee keer per week krachttraining met gewichten en 1x per week pilates. Tijdens de krachttraining doe ik ook squats en lunges, met gewicht. Nu vraag ik me af of ik dit kan blijven doen gezien de geconstateerde slijmbeursontsteking. Ter info: ik loop al bijna twee jaar rond met de klachten. Er zijn rontgenfoto's en een echo gemaakt en daar is niks uit gekomen. Vorige week heeft de huisarts, aan de hand van wat duwen en trekken aan mn been, geconstateerd dat het een slijmbeursontsteking is en een injectie toegediend. In de bijna 2 jaar tijd dat ik er last van heb gehad heb ik regelmatig periodes gehad waarop ik rust nam en weken niet sportte maar ook tijdens deze periodes bleven de klachten onveranderd. Nu een week na de injectie zijn de klachten een stuk minder. Dus, kan ik gwn weer sporten en dan gaat het met name om de squats, lunges, deadlifts?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:41 | #

   Hoi Kay, Als de ontsteking eruit is en verder is de heup optimaal mobiel kun je langzaam de belastbaarheid gaan opbouwen. Luister goed naar je lichaam en neem pijnsignalen serieus. Succes!

   antwoord

 • mieke

  20 september 2014 op 16:37 | #

  hallo Maikel, ik heb een bursitus trocanterica en 6 weken geleden van de huisarts een cortico injectie gehad, echter de pijn is er nog steeds; de arts vertelde mij om zijwaartse bewegingen te vermijden. Bij het fietsen had ik geen last en hij zij dat voorwaartse bewegingen geen kwaad konden. Belangrijk voor mij als yogadocent en vervent ligfietser
  Zou fisiotherapie nu nog iets goeds voor mij kunnen doen?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   23 september 2014 op 13:55 | #

   Beste Mieke, het kan zijn dat de spierspanning in je bilspieren er voor zorgt dat de druk op de slijmbeurs verhoogt blijft. Verder kan er ook een probleem in de stand van je heup/voet zitten waardoor de druk op de slijmbeurs te hoog wordt. Dit zouden we eerst even oefen beoordelen. Ik hoop dat je hier wat mee kunt?

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal