Runners knee (iliotibiale bandsyndroom)

(Ook bekend als: lopers knie, Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom(TIFS), IlioTibial Band Syndrome(ITBS)

Runners knee

De runners knee (lopers knie) is een overbelastingsletsel waarbij er meestal pijn / irritatie ontstaat aan de buitenzijde van de knie of rond de knieschijf. De runners knee is dan ook een verzamelnaam voor een hardloopbelessure rondom de knie. De meest voorkomende zijn:

1. Het iliotibiale bandsyndroom (ITBS)
2.Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)

Mensen met O-benen of x-benen hebben in dit geval meer kans op deze blessure.


Wat is het illiotibiale bandsyndroom?

Wat is een runners knee?

Een runners knee is een vorm van een overbelastingsblessure waarbij irritatie ontstaat aan de buitenzijde van de knie. Tussen de heup en de buitenzijde van de knie lopen twee spieren over in een peesplaat welke langs het bovenbeen naar de knie loopt en met een pees aanhecht aan de buitenzijde van het onderbeen. Vlak voor de aanhechting aan de buitenzijde van het onderbeen kan de pees ‘aanlopen’ tegen een uitstekend puntje, aan de buitenzijde van de knie. Wanneer dit langere tijd voortduurt, kan er op dat punt irritatie ontstaan wat pijnklachten geeft. Omdat deze blessure vaak voorkomt bij hardlopers is de naam runners knee ontstaan, dit geeft echter een vertekend beeld, want er zijn tal van andere sporten en oorzaken waardoor deze blessure kan ontstaan. Andere namen hiervoor zijn tractus iliotibialis frictiesyndroom of iliotibiaal frictiesyndroom.

Oorzaken van een runners knee

Er zijn verschillende oorzaken die tot een lopers knie kunnen leiden. Allereerst hebben mensen met de zogenaamde O-benen meer kans op het ontwikkelen van deze klachten, omdat de pees om een soort bocht heen moet. Er komt dus meer spanning op de pees te staan waardoor er een grotere kans is op wrijving bij het irritatie punt aan de buitenzijde van de knie. Ook verkorte spieren aan de buitenzijde van het bovenbeen kunnen voor meer wrijving zorgen door een toename in de spanning in dat gebied. Door zwakte van de bilspieren en bovenbeenspieren aan de buitenzijde van de knie kan er minder controle ontstaan tijdens de landingsfase van het hardlopen waardoor de knie wat meer naar binnen neigt te gaan. Ook hierdoor neemt de spanning in dit gebied toe. Het tractus iliotibialis frictiesyndroom kan ook ontstaan door een verschil in beenlengte of door een standsafwijking van de voet. Daarnaast is versleten of slecht schoeisel ook een van de mogelijke oorzaken.

Tekens & symptomen van een runners knee

Bij een runners knee ontstaan er knieklachten voornamelijk tijdens het hardlopen en/of traplopen pijnklachten aan de buitenzijde van de knie. Deze pijnklachten kunnen doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen. Meestal bestaat de pijn uit een doffe tot scherpe, stekende pijn. Vaak ontstaan de klachten tijdens het hardlopen en nemen deze progressief toe. In het begin kan men meestal nog relatief lang doorgaan met hardlopen, maar de pijnklachten zullen steeds vroeger optreden. Ook kan de pijn na het hardlopen optreden of zelfs de volgende dag en heeft men ook last bij bijvoorbeeld traplopen.

Het tractus iliotibialis frictiesyndroom is in te delen in drie stadia:

 • Stadium I: de pijn wordt gevoeld na de inspanning
 • Stadium II: de pijn treedt al tijdens de inspanning op
 • Stadium III: de pijn is constant aanwezig waardoor trainen niet meer mogelijk is.

Hoe wordt de diagnose runners knee gesteld?

Aan de hand van een vraaggesprek zullen de klachten van een runners knee mogelijk al naar voren komen. Daarnaast kan de diagnose vastgesteld worden met aanvullend lichamelijk onderzoek. De pijn is ook vaak goed aan te wijzen en er zijn specifieke testen om die de klachten kunnen provoceren. Eventueel kan echografie de diagnose bevestigen maar dit is vanwege het duidelijke beeld vaak niet nodig.

Wat is de prognose?

Bij adequate behandeling is de prognose van een lopers knie gunstig en kan deze gewoon volledig herstellen. Hoe vroeger men erbij is des te gunstiger de prognose is. Daarnaast zal er ook gekeken moeten worden naar de oorzaak om een recidief te voorkomen.

behandeling runners knee

Behandeling van een runners knee

De behandeling van het tractus iliotibialis frictiesyndroom hangt erg af van in welk stadium het aanwezig is. In de acute fase is het belangrijk dat er voldoende rust wordt genomen zodat de aangedane pees kan herstellen. Vaak wordt hierbij ook gebruik gemaakt van koelen met ijs wanneer er een ontsteking aanwezig is. Zodra deze onstekingsfase voorbij is, moet er nog steeds een vorm van rust gehouden worden, dit wil echter niet zeggen dat er helemaal niets gedaan mag worden. Sporten binnen de pijngrens mag, maar hardlopen wordt in het begin nog afgeraden. Daarnaast komt er vaak ook oefentherapie aan bod en een stukje massage/fricties in het peesgebied.

Ook kunnen er door overbelasting zogenaamde triggerpoints in de spieren in de spieren ontstaan wat onder andere voor extra spanning in het peesgebied kan zorgen. Hierdoor kan een onderdeel van de behandeling ook triggerpointtherapie en/of dry needling therapie zijn. De behandeling van deze blessure kan, zoals u wel zult merken, erg breed getrokken worden en om terugkerende klachten te voorkomen zal dit ook nodig zijn. Vaak is het niet genoeg om de symptomen weg te nemen en het herstel van de pees en omliggende spieren alleen te bevorderen. Er zal verder gekeken moeten worden naar de oorzaak voor het ontstaan van deze klacht. Hierdoor kan de behandeling per persoon en per fase sterk verschillen. Het is belangrijk contact op te nemen met een fysiotherapeut om een goed behandeltraject te starten.

Wat zijn andere behandelingsmogelijkheden?

Bekijk ook 'behandeling knieklachten' voor verschillende behandelmethodes voor verschillende knieklachten.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (12)

 • Berber Hoekstra

  03 december 2017 op 21:01 | #

  Hallo,
  Al enkele jaren kamp ik met een runnersknee. Na een tijd rust te hebben genomen wil ik nu starten met therapie, maar ook met krachttraining & rekoefeningen. Welke krachtoefeningen raad u aan, i.c.m. welke rekoefeningen?
  Vr. gr. Berber Hoekstra

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   18 december 2017 op 14:15 | #

   Beste Berber,

   Ik raad je aan om dit eerst met een fysiotherapeut te bespreken. Een runners knee is een vervelend probleem en het is belangrijk dat je de belasting geleidelijk opvoed. Succes!

   antwoord

 • Jason

  09 juli 2017 op 22:00 | #

  Beste Maikel,

  Tijdens het hardlopen krijg ik na enige tijd steken vanaf de zijkant van mijn knie. En deze steken zorgen voor een pijn waar ik niet verder mee kan lopen. Nu heb ik al een tijd rust, fysiobehandelingen gehad en naar een sportarts geweest. Dit heeft niet geholpen. Heeft u nog suggesties?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   11 juli 2017 op 09:07 | #

   Beste Jason,

   Een runners knee is een vervelend probleem wat soms er lang kan duren voordat het hersteld is. Wat wij vaak in de praktijk naar kijken is de oorzaak van de klacht. Soms heeft iemand nieuw schoeisel, waarom ze verder inzakken met hun voet. Dit met als gevolg dat de knie meer naar binnen gaat en er meer frictie op de pees komt te staan. Verder gebruiken we ook shockwave om het herstel van de pees opnieuw op te starten. Heeft u nog meer vragen?

   antwoord

 • J

  03 juli 2017 op 11:21 | #

  Tijdens het lopen knakt het erg aan zijkant knie. Fysio zegt runners knee. Dat de peesplaat over zijkant bot schuurt. Heb het vanaf maart/april. Knie zeurt soms en is soms pijnlijk. Maar is niet warm rood of dik.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   07 juli 2017 op 08:23 | #

   Beste W. Hansman, pijnklachten aan de zijkant van de knie kunnen natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Bij hardlopers komt inderdaad een 'Runners knee' vaak voor. Meestal ervaart men bij deze aandoening een zeurend/brandend gevoel aan de buitenzijde van de knie, wat met name bij inspanning (hardlopen) erger wordt. Rust en een goed revalidatietraject is de oplossing voor dit probleem. Wij in de praktijk ondersteunen dit herstel vaak met shockwave therapie. Succes! Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • j

  03 juli 2017 op 07:25 | #

  bij mij is juist dat die peesplaat over bot heen schuurt. Knakt zeg maar. Gaat dit ooit nog over met oefeningen

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   03 juli 2017 op 10:58 | #

   Beste Hans,

   Sorry maar met zo weinig informatie kan ik niet zo veel. Heb je wel last van een runners knee? Hoe lang heb je deze klachten al? Wat voel je precies? Probeer je klachten zo uitgebreid mogelijk te beschrijven. Succes!

   antwoord

 • Belinda van den Berg

  26 augustus 2015 op 13:49 | #

  Bedankt voor jouw reactie! Ik ben inderdaad begonnen met dry needling en dit heeft eindelijk een ommekeer bewerkstelligd. De klachten nemen niet meer toe, maar zelfs af. Straks weer voorzichtig aan beginnen met tennis en kijken of het goed blijft gaan.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   27 augustus 2015 op 07:45 | #

   Hoi Belinda, Een Runners knee is een lastige blessure dus blijf alert op pijnsignalen. Let goed op je belasting en belastbaarheid. Succes!

   antwoord

 • Belinda

  08 april 2015 op 07:47 | #

  Vorig jaar is er runnersknee bij mij geconstateerd. Vele oefeningen gedaan om spieren rondom bekken te verstevigen, zooltjes gekregen en gestopt met hardlopen. Wel blijven tennissen. Inmiddels krijg ik steeds meer pijn in de heupen, bij de billen en scherpe steken in mijn lies, waardoor ik ook niet meer kan tennissen. Kan er iets anders aan de hand zijn? Hoe kom ik hier vanaf?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:37 | #

   Beste Belinda, Het kan zijn dat triggerpoints in de heupspieren de oorzaak zijn van je heupklachten. Laat de fysiotherapeut eens kijken of dry needling/ triggerpointtherapie voor u zinvol kan zijn. Succes!

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal