Piriformis syndroom

Piriformis syndroom

Het piriformis syndroom kan bij mensen stevige pijn in de bil veroorzaken, waarbij uitstralende pijn naar het been kan gaan. Het gaat hierbij om pijn in de achterkant van ons bovenbeen, de kuit of zelfs in onze voet. Voordat het piriformis syndroom behandelt wordt is het belangrijk om te kijken hoe het precies ontstaat om zo de beste behandelmethode te gebruiken.Wat is het behandeltraject bij het Piriformis syndroom?

Wat zijn de stappen om het piriformis syndroom op te lossen? 


Stap 1: Onderzoek naar de oorzaak:

Het is als eerste belangrijk om de oorzaak van uw klacht te achterhalen om zo het juiste behandeltraject in te gaan. Bij het piriformis syndroom is de piriformisspier te gespannen en/of verkort. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een stijve heup, een blessure aan de onderrug of een val/trauma. Er zijn echter talloze oorzaken mogelijk! Wij zullen daarom dus niet alleen de bilspier zelf, maar ook de nabijgelegen structuren en betrokken gewrichten onderzoeken.

Stap 2: Fysiotherapeutische behandeling bepalen:

Bij deze aandoening is het belangrijk dat de piriformisspier weer gaat ontspannen om zo de druk van de beenzenuw af te nemen. We kunnen een lokale behandeling toepassen op de piriformisspier zelf, zoals dry needling, rekoefeningen, bindweefselmassage of taping, maar ook de nabijgelegen structuren kunnen we behandelen. Dit kan bijvoorbeeld het mobiliseren van een stijve heup of onderrug zijn of het losmaken van de andere bilspieren. De precieze invulling van de behandeling is afhankelijk van de oorzaak van uw blessure aan de piriformisspier.

Alle fysiotherapeutische behandelingen voor het wegnemen van de klachten

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Dry-Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Neurale mobilisatie (zenuwmobilisatie)
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretchen
 • Biomechanische correctie
 • Techniek correctie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core stability te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen


Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat, kan de fysiotherapeut in overleg met u, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Echografie, CT scans of een MRI of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In uiterst zeldzame gevallen wordt chirurgische interventie overwogen.


Wat is het piriformis syndroom?

Het piriformis syndroom, (Ook bekend als: piriformis spier syndroom) is een relatief weinig voorkomende oorzaak van bilpijn en ischias. Deze spier ligt diep in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de heup kop (femur). Deze spier roteert en stabiliseert het heup gewricht. De nervus ischiadicus (de grote beenzenuw) loopt direct onder deze spier. Door deze anatomie kan de nervus ischiadicus onder druk komen te staan wanneer de piriformis spier opgezwollen is. Deze aandoening wordt het piriformis syndroom genoemd.

Bekijk de video waarin Maikel uitlegt wat het Piriformis Syndroom inhoudt, wat de oorzaken zijn, wat de tekens en symptomen zijn en welke behandelmethodes toegepast kunnen wordenWat zijn de oorzaken van het piriformis syndroom?

Het syndroom ontstaat meestal door verkorte en/of gespannen piriformis spier. Dit ontstaat meestal na overbelasting van deze spier, letsel aan de lumbale wervelkolom of herhaalde gespannenheid of trauma van deze spier. Deze blessure komt vaker voor in sporten of activiteiten waarbij deze spier veel wordt gebruikt. Deze activiteiten kunnen zijn: rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting), sprinten, springen, squaten of lunges. Lees meer over heupklachten.


Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van het piriformis syndroom. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Bepaalde oorzaken die leiden tot het piriformis syndroom kunnen zijn:

 • Weinig flexibiliteit (piriformis spier en heup adductoren),
 • Gewricht stijfheid (voornamelijk van de heup, onderrug, SI-gewricht en pelvis),
 • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de piriformis),
 • Verkeerde, overmatige of te zware training,
 • Slechte houding,
 • Slechte pelvis- of core stabiliteit (Met deze oefeningen kun jij jouw rompstabiliteit trainen)
 • Spierdisbalans,
 • Lage rug blessure.


Triggerpoints en het piriformis syndroom

piriformis syndroom en triggerpointsWanneer we vallen of we overbelasten onze bilspieren, kunnen we triggerpoints ontwikkelen in de M. piriformis-spier. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen die zich snel kunnen uitbreiden in de spier. Deze kleine ‘knoopjes’ zorgen ervoor dat er minder bloed, en dus zuurstof bij de spier terecht kan komen. Hierdoor kan de spier niet meer goed aan- en ontspannen, waardoor de spier verkrampt, verstijft en verkort kan worden. De spier kan hierdoor meer gaan drukken op de N. ischiadicus (grote heupzenuw) wat kan leiden tot het ‘piriformis syndroom. We kunnen dus lokale bilpijn of uitstralende pijnklachten ontwikkelen.

Als de oorzaak van het piriformis syndroom triggerpoints zijn, dan kunnen we deze goed behandelen middels speciale technieken, zoals: rektechnieken, manuele therapie, dry needling, training en advies en coaching in stress.


Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met het piriformis syndroom ervaren pijn diep in de bil. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rug, dij, kuit, enkel of voet. Personen ervaren typisch pijn wanneer de piriformis spier op rek wordt gebracht. Deze rek ontstaan wanneer de knie naar de tegenovergestelde schouder wordt getrokken of tijdens krachtige samentrekking van de spier (bijvoorbeeld tijdens het veranderen van ren-richting). Andere activiteiten die klachten kunnen uitlokken zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan bij deze personen een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup worden waargenomen en ervaart men drukpijn ter hoogte van de piriformis spier.

piriformis syndroom uitstraling

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan of Ultrasound kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose.

Wat is de prognose?

Met stellen van een vroegtijdige diagnose en adequate fysiotherapeutische behandeling, kan dit syndroom binnen een aantal dagen tot weken herstellen. Bij ernstige of chronische gevallen kan herstel significant langer duren.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (30)

 • Bianca

  29 maart 2018 op 06:32 | #

  Goedemorgen Maikel, Ik heb sinds 2 maanden last van het priformissyndroom en heb een vraag aan u: ik heb al een dryneedling ondergaan maar volgens die fysiotherapeut kon er niet op de plek waar de pijn zit nl de bil ge needled worden en heeft hij de zijkant van mijn been/bil geneedled. In uw verhaal lees ik dat u dit wel kan, klopt dat want dan wil ik heel graag bij u een afspraak maken. ik woon in Noord Holland. Ik hoor het graag zsm van u. Dank u mvg Bianca

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   04 april 2018 op 09:14 | #

   Beste Bianca, ja hoor wij kunnen dit wel. Het beste kun je in Berghem een afspraak maken bij Loek Herberts (tel 0412-404035). Succes!

   antwoord

 • Michael Kops

  16 februari 2018 op 10:39 | #

  Geachte maikel

  Ik ben inmiddels nog steeds niet van mijn klachten af en heb een beetje de hoop verloren dat het goed gaat komen is hier echt wat aan te doen nog?

  Kan ik bij jullie terrecht en wordt dat vergoed? Met vriendelijke groet,

  Michael Kops

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   26 februari 2018 op 10:38 | #

   Beste Michael,

   Weet je wel zeker dat je het piriformis syndroom hebt? En wat heb je er al allemaal aan laten doen? Stuur even een mail naar info@fysiotherapie4all.nl met je 06-nummer dan bel ik je ff. Succes!

   antwoord

 • Johan v d

  08 december 2017 op 16:17 | #

  Goedemiddag maikel
  Ik heb ook last van hele erge stekende pijn in de bil regio links en af en toe ook rechts al zo een 2 3 jaar
  Heb dagen dat ik zowat niet ken lopen maar ook dagen dat ik bijna niks voel . Al vele behandelingen gehad oa: fysio / mensendieck / revalidatie centrum / pijnpoli ( injectie pijn verdovend middel in de zenuw) ook heb ik mri röntgen fotos gemaakt maar niet echt een duidelijk uitslag ik heb een extra spierbuik op me piriformis als ik de neuroloog moet geloven ben ik out of options. En zal ik er mee moeten leren leven. Maar ben pas 23 jaar en zal graag van de pijn afwillen want het bellemert me heel erg in t dagelijks leven ik ken niet werken of lang lopen want na goeie fysieke inspanning kom de pijn hevig opzetten. Ik zou graag een oplossing vinden en iedereen ze idee is welkom vele handen maken lichter werk ik hoop u hier mee voldoende geinformeert te hebben om een andwoord te kunnen geven mocht u nog iets willen weten geef ik er graag andwoord op. Ik zie graag u andwoord tegemoet.

  Vriedelijke groet , johan

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   18 december 2017 op 14:17 | #

   Beste Johan, heb je ook wel eens dry needling geprobeerd? Wij hebben goede resultaten met deze therapie bij deze aandoening. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Dirk

  30 november 2017 op 19:08 | #

  Ik heb mij in 2010 verstapt. Hierna had ik pijn in mijn bil en uitstraling in mijn been. Op een MRI was een kleine hernia te zien. De rest van de behandeling was gericht op de hernia. Veel fysio maar klacht bleef. Vaak pijn in mijn bil en uitstraling in mijn voet vooral bij zitten. Na een onlangs gedane dry needling behandeling waren de klachten (tijdelijk) weg. Inmiddels heb ik veel last van mijn voet met lopen. Kan het zijn dat de zenuw te veel en te lang klem heeft gezeten (inmiddels 6 jaar) waardoor de klacht van mijn voet is ontstaan? Is er een kans dat de pijn in mijn voet na een goede behandeling verminderd of zelfs over gaat?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   18 december 2017 op 14:12 | #

   Beste Dirk,

   Als je zo lang een beknelling van je zenuw hebt, dan kun je blijvende schade houden aan die zenuw. Dit kan resulteren in pijnklachten aan je voet. Wanneer heb je precies de dry needling behandeling gehad. Het is immers wel zo dat je klachten tijdelijk weg zijn geweest. Dus dan verwacht je geen blijvende schade. Heb je wel vaak genoeg laten behandelen?

   antwoord

 • Bianca

  10 november 2017 op 20:11 | #

  Goedenavond,
  Ook ik denk bijna wel zeker last te hebben van het piriformissyndroom(en/of ischias) Door overmatige spierspanning gehad te hebben door oa. mentale/fysieke (in)spanning(overspanning/burnout), dit heb ik door bodystress release (alternatieven geneeswijzen) weer grotendeels weer kunnen laten verdwijnen om zo het zelfhelende vermogen vh het lichaam aan te spreken(unlocking tension, restore selfhealing). Alleen op een gegeven moment kreeg ik last van mijn rechteronderrug/bilzenuw met warmteuitraling in de been. Wellicht doordat spieren hebben losgelaten en dat er spierzwakte is ontstaan in dit gebied of een soort trauma hierdoor heeft opgelopen. De klachten zijn dan even een tijd weg, maar door middel van stofzuigen(duwbeweging op de onderrug rechts) en tillen (van mijn nichtje ong 20kilo) komt de klacht terug. Stekende pijn had heb ik precies vanaf je heupbot boven je bil met druk op de bilzenuw. Vooral met platliggen op een harde ondergrond dan trekken deze spieren. Massage helpt enigzins, maar er blijft toch spanning rondom dat gebied. Ervaar ook meer stijfheid in de rechterboven been/bil/heup/dijbeen. Helaas door mentale klachten en emoties wordt dit gebied snel getriggerd. Ik slik nu antidepressiva vanwege de psychische klachten door overbelasting op de geest, er gebeurde natuurlijk van alles in mijn lichaam, pijn/vermoeidheid etc.
  Verder alleen strekoefeningen gehad. Of rust als advies. Wat betekent die warmte uitstraling? Druk op de zenuw of dat de druk juist er weer vanaf gaat en signalen doorkrijgt? Daarnaast krijg ik last van mijn hamstrings bij stevig fietsen/wandelen, wellicht dus vanuit die onderrug klachten (spierspanning/overbelasting).
  Wat is nu eigenlijk het beste advies hiervoor? Beter eerst een scan om het e.e.a. uit te sluiten? Bij voorbaat dank!
  Mvg, Bianca

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   20 november 2017 op 13:23 | #

   Beste Bianca,

   Zoals je zelf al aangeeft is dat je al veel verschillende therapieën hebt geprobeerd en tot nu toe helpt er weinig. Goed dat je zo met je stressklachten om gaat, dit lieverd zeker een bijdrage aan je herstel. Aangezien bilpijn ook vanuit de rug ka komen adviseer ik u eerst door een specialist uit te laten sluiten of er geen hernia/ buiging disk in je rug zit. Wanneer je duidelijkheid hebt dat er niets in je rug zit kun je eventueel eens triggerpointtherapie/ dry needling therapie proberen. Deze therapie is bij het piriformissyndroom zeer effectief. Heb je nog meer vragen?

   Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Michael

  19 juni 2017 op 20:38 | #

  Hoi maikel

  Ik denk dat ik het piriformis syndroom heb omdat ik precies de klachten heb die je omschrijft ben al weken met dry needling bezig en rek en strek oefeningen en rugspier verstevigingsoefeningen bezig maar de diepe pijn in de billen en de benen blijft en ja ik heb het aan allebei de kanten alleen links is erger dan rechts wat kan ik hier verder nog aan doen?

  Met vriendelijke groet,

  Michael

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   20 juni 2017 op 07:05 | #

   Beste Michael, aangezien je beide benen problemen hebt, vind ik het wel 'toevallig' dat je aan beide kanten het piriformis syndroom hebt. Heeft je fysiotherapeut ook je rug uitgebreid onderzocht? Als je wel dit syndroom hebt raad ik je aan wel te blijven oefenen, maar als die oefeningen niet werken stop er dan ook mee. In de praktijk zie ik wel eens dat klachten ook kunnen verergeren door veel te stretchen. Succes!

   antwoord

 • Yvonne

  26 mei 2017 op 21:33 | #

  Ik loop al 2,5 jaar met pijn in mijn rechterheup. Nu sinds 1 jaar ook in de linkerheup. Heb al 4 fysiotherapeuten en 4 diagnoses gehad: 1- ischias. 2-slijmbeurs. 3 - bekkenbodem. 4- periformis. Ook al bij elk een hoop behandelingen gehad, waaronder ook dryneedling. Niks helpt, de pijn wordt alleen maar erger.....

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   27 mei 2017 op 08:55 | #

   Hoi Yvonne, wat vervelend zeg. Er zijn veel verschillende oorzaken van klachten in je heup. Als ik je verhaal lees dan zou ik je adviseren om eens verder te gaan kijken. Hiermee bedoel ik een röntgen foto of een MRI laten maken want je klachten moeten toch ergens vandaag komen. Mag ik vragen wat je leeftijd is? Heb je ook klachten in je lies en lage rug? Heb je uitstraling naar je been? Laat even je reactie achter. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • bernadet

  15 februari 2017 op 11:48 | #

  2 en half jaar geleden bevallen van een prachtige dochter. na de bevalling al veel last van bil en achterkant van mijn bovenbeen. ik heb altijd gehandbald en ben 5w na de bevaling al weer een beetje begonnen(veel te vroeg natuurlijk). en met 8w weer 10 min wedstrijd gespeeld wel met pijn. ik ben na 10w heel hard gevallen op mijn rechterbil en kon toen ook iet lopen op mijn rechterbeen. En vanaf toen is de ellende begonnen. niemand wist wat het was 2x mri gehad, bij bekken en gewone fysio geweest cesar therapie gehad. ik had last van doorstraling helemaal naar de voet, en soms met optillen van mijn dochter zakte ik door het been heen. spiersterkte was ook veel minder in het rechterbeen. 8 w geleden zelf via internet een beetje achter gekomen wat het kan zijn. ik loop al een tijdje bij een manuele therapeut, bleek dat mijn bekken ook scheef stond en sinds 6w bij sportmasseur en toen ging het gelukkig wat beter . vorige week met de wintersport gevallen op mijn rechterbil en nu veel de pijn, zitten is idd ook heel pijnlijk. ben bang dat ik er nooit vanaf kom of niet meer kan handballen wat kan ik nog doen?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   23 februari 2017 op 10:29 | #

   Beste Bernadet,

   Wat een vervelend probleem. Ik zie dat je gereageerd hebt op het artikel van het piriformis syndroom. Je hebt natuurlijk al vele therapieën gehad. Heb je ook al dry needling geprobeerd in je bilspieren (m. pirifmors)? Bekijk even de link: https://www.fysiotherapie4all.nl/specialismen/dry-needling-therapie

   Succes, mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Anoniem

  11 januari 2017 op 09:45 | #

  Goedemorgen .
  Ik ben Marita en 62 jaar
  3 jaar geleden ben ik heel hard gevallen op mijn onder rug en sinds die tijd last van mijn rug en linkerbil .Recht heb ik een hernia op het Si 4gewricht De ene dag meer pijn dan de ander ,heb bij de fysiotherapeut gelopen ,wat niet veel deed .Nu heb ik al een tijd chiropracti en dry Needling .Maar de pijn in de linkerbil blijft met uitstraling naar kuit en voet soms tintelingen.Als ik bij de chiropractor ben geweest verminderd het iets maar mijn bekken staat ook scheef door de val .Volgens de arts is het chronisch en weinig aan te doen .Wil nu een scan in een MRI ga ik niet i.v.m claustrofobie.Zou een injectie wat voor mij kunnen betekenen.Ook heb ik overgewicht waar ik nu aan werk .

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   11 januari 2017 op 13:16 | #

   Beste Marita, wat vervelend zeg. Aangezien je al veel behandelingen geprobeerd hebt en deze niet geholpen hebben, lijkt mij het verstandig om de klacht helder te krijgen. Van belang is dat je eerst weet waar je last van hebt, daarna kan er een gerichte behandeling gestart worden. Dus mijn advies is om een MRI-scan te maken. Tegenwoordig hebben ze 'open' MRI-scans of heb je hier ook last van? Succes mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Elles

  09 januari 2017 op 09:57 | #

  Goedemorgen,

  Ik werd vanmorgen wakker met pijn achter mijn linkerknie, en ja hoor, daar kwam de zweepslag weer, maar nu vanuit de achterkant van het been. Normaliter begint deze pijn inn mijn linkerbil, vooral als ik een beetje onhandig sta of buk.4 fysiotherapeuten afgelopen, maar niks helpt. Door een fysiotherapeut kreeg ik de volgende dag zulke vreselijk pijn door mijn linkerbeen dat ik dacht dat mijn been afgesneden werd. Vlijmscherpe pijn dus! Ik denk dat ik maar weer eens naar de huisarts ga voor een verwijzing . Ik denk hierbij aan een mri scan lid. Ik weet het niet meer. 6 jaar geleden heb ik iets zwaars getild, kennelijk is het daardoor gekomen. Graag uw advies verder.
  Met vr, groet.
  E.Vrieze

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   10 januari 2017 op 16:44 | #

   Beste Elles, uit je verhaal lijkt het erop dat de klachten uit je rug komen. Wanneer er een zenuw klem zit in je lage rug kan dit een scherpe/ snijdende pijn geven. Deze pijn straalt meestal uit naar je been, onderbeen of voet. In de meeste gevallen provoceert hoesten of niezen je klachten. Een MRI-scan kan uitsluiten of er een zenuw klem zit in je rug (hernia?). Soms kan de zenuw ook bekneld raken in je bil, dan praten we over het 'piriformis syndroom'. Een effectieve therapie hierbij is dry needling therapie, zie link: https://www.fysiotherapie4all.nl/specialismen/dry-needling-therapie. Succes en als we iets voor je kunnen doen horen we het graag. Mvg Maikel Korbmacher.

   antwoord

 • irene

  13 juni 2016 op 22:18 | #

  Hoi,
  Eenvoudig te behandelen? Ik ben nu reeds 3,5 jaar eigenaar van dit verschrikkelijk syndroom. Op de pijnpoli vertelde de arts dat hij dit het ergste geval van piriformis wat hij ooit gezien had. Doorverwezen naar een gespecialiseerd fysiotherapeut. Niks geholpen. Dry needling maakte dat ik niet meer kon lopen. Men is gestopt met behandelen omdat men schrok van de gevolgen. Acupunctuur haalde niets uit. Nu maar het alternatieve circuit in .. Eens kijken of dat wat uit gaat halen. Het kost klauwen met geld alles bij elkaar, maar ik word er echt wanhopig van soms!

  antwoord

  • Rob Kints

   18 oktober 2016 op 20:03 | #

   Ik heb dezelfde ervaringen als Irene. Iedere poging tot rekken geeft extreme pijn in mijn bil dat ik helemaal niet meer kan zitten. Ik heb alles al geprobeerd rekken, triggerpoint, dry needling, maar hoewel het dan soms wat beter gaat heeft het nooit echt geholpen. Een operatie is het enige dat nog rest maar daar hoor ik ook niet veel goede verhalen over.

   antwoord

   • Maikel Korbmacher

    20 oktober 2016 op 13:30 | #

    Hoi Rob, helaas zijn er ook mensen die er moeilijk van af komen. Is het 100% zeker dat het 'piriformis syndroom' de juiste diagnose is. Is er ook al een MRI-scan gemaakt van je lage rug? Mvg Maikel Korbmacher

    antwoord

    • Anoniem

     06 november 2016 op 19:39 | #

     Hoi Maikel, Ik had dit al in 2006 en als toen de diagnose was gesteld had rekken/dry needling wellichtwel geholpen. Pas in 2009 toen ik niet meer kon fietsen en niet meer dan 5 minuten kon lopen is de diagnose gesteld. Er is toen en in 2012 een MRI gemaakt maar daar was niets op te zien. Ik heb ergens gelezen dat je met een MRI met Neurografie het Piriformis Syndroom zichtbaar kan maken maar als ik dit in mijn ziekenhuis ter sprake breng kijken zij mij een beetje glazig aan. Als ik doorvraag blijken ze ooit een keer één andere patient met Pirifomis syndroom te hebben gehad dus ben bang dat ik niet naar een ziekenhuis ben gegaan met veel expertise. Mvg Rob

     antwoord

     • Maikel Korbmacher

      07 november 2016 op 11:53 | #

      Hoi Rob, het piriformis syndroom is moeilijk met aanvullend diagnostiek vast te stellen. Er zijn natuurlijk vele oorzaken die bil-/ beenklachten kunnen veroorzaken (bv triggerpoints). Vaak kun je door een anamnese en onderzoek een fysiotherapeutische diagnose stellen en een gericht behandelplan opstellen. Mocht de interventies van de fysiotherapeut niet helpen, zou ik je aanraden om toch verder onderzoek te laten doen. Mvg Maikel Korbmacher.

      antwoord

  • Maikel Korbmacher

   14 juni 2016 op 12:40 | #

   Beste Irene, Als je zoveel klachten hebt dan moet je jezelf misschien afvragen of je wel het pririformis syndroom hebt. Is er uitgebreid onderzoek gedaan in de vorm van een MRI? Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Nico Groot

  30 januari 2016 op 05:44 | #

  Goedemorgen,

  Kwam op internet dit tegen, mijn klachten zijn als beroepschauffeur pijn in de bil uitstralen naar m'n achterbeen en bij tijd en wijle zijkant van m'n knie er is wel slijtage aan de heup vastgesteld (licht) maar vind het wel herkenbaar als ik ga lopen verdwijnen de klachten weer snel

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   30 januari 2016 op 10:12 | #

   Hoi Nico, ja dat kan wel. Vaak zie je bij het piriformis syndroom dat wanneer je op je bil zit de klachten erger worden. Als je weer gaat staan en lopen nemen de klachten weer langzaam af. Het is goed om hier een keer door een fysiotherapeut naar te laten kijken. Als ik iets voor je kan doen hoor ik het wel. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Yvonne

  18 december 2015 op 13:31 | #

  Mri scan gehad en uitslag piriformis syndroom. Nu sport/fysiotheraphie. Wat houd dit precies in,en gaat het weer over ip lange termijn. Yvonne

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   18 december 2015 op 13:46 | #

   Beste Yvonne, het priformissyndroom is een relatief eenvoudig te behandelen aandoening. In de meeste gevallen is triggerpointtherapie (dry needling) een effectieve behandelmethode. Kan ik iets voor u doen?

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal