Nekklachten met uitstralende pijn patronen

Nekklachten

Nekklachten gaan vaak gepaard met pijn en uitstraling naar onze schouder, armen en/of hoofd. Dit noemen we dan ook wel ‘referred pain’. Wanneer zich in de verschillende nek-/schouderspieren myofaciale triggerpoints ontwikkelen, kunnen deze uitstralende pijn geven op een andere plaats dan waar het primaire probleem zich bevind. Veel voorkomende problemen zijn armklachten en spaningshoofdpijn. Deze myofaciale triggerpoints zijn door speciale behandelingen goed te bestrijden. Een effectieve manier van het behandelen van triggerpoints is de dry needling therapie.


Triggerpoints bij nekklachten

 

Klachten aan de nek

Deze klachten zijn tegenwoordig een van de meest voorkomende klachten die we in de praktijk tegen komen. Uit onderzoek is gebleken dat 10-15% van de bevolking wel eens te maken krijgt met deze aandoening. We kunnen deze klachten onderverdelen in 2 categorieën. We kennen de Aspecifieke nekklachten en klachten die ontstaan na een trauma. Wanneer we geen specifieke oorzaak kunnen benoemen spreken we van ‘Aspecifiek’. Dit kan bevestigd worden door bijvoorbeeld röntgenfoto’s of een MRI-scan. De aspecifieke nek-/schouderklachten komen bij 90% van de gevallen voor. De oorzaak van deze klachten zijn meestal gerelateerd aan stress, overbelasting door bijvoorbeeld verkeerde houding of veel eenzijdig werk.

We spreken van ‘specifieke' nekklachten wanneer er daadwerkelijk een oorzaak gevonden kan worden wanneer we aanvullend diagnostiek uitvoeren door middel van röntgen en/of MRI. Bij specifieke klachten kunnen we dus een duidelijke oorzaak vaststellen van het probleem. Bij specifieke nekpijn denken we aan: (unc) artrose nek, vernauwing van het wervelkanaal (stenose), hernia.

Nekklachten en hoofdpijn

Wat kunnen oorzaken zijn van nekklachten?

Pijnklachten kunnen afkomstig zijn van verschillende weefsels in onze nek en dit maakt een nauwkeurige diagnose en specifieke behandeling moeilijk. De weefsels die gevoelig zijn voor problemen zijn de zenuwstructuren, het ruggenmerg, pezen, tussenwervelschijven en onze nekspieren. Deze weefsels geven vaak pijnklachten wanneer ze geïrriteerd en/of ontstoken, overbelast of beschadigd zijn

Een veelvoorkomende oorzaak van nekklachten is een bewegingsbeperking in het gewricht. Wanneer onze nek beperkt is in bewegen kan dit pijnklachten veroorzaken in de nek-/schouderregio. Deze gewrichtblokkades kunnen behandeld worden middels manuele therapie. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat bij mensen met (chronische)nek-/schouderklachten vaak sprake is van een myofaciaal probleem. Dit houd in dat de klachten (primair) veroorzaakt worden door onze spieren. Door myofaciale triggerpoints te bestrijden zien we vaak dat we de klachten kunnen wegnemen.

Acuut vs. chronisch

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische nekpijn. We spreken van acute klachten als deze korter duren dan 6 weken. Wanneer deze klachten langer aanhouden dan 6 maanden spreken we van chronische pijn. Ook wanneer u chronische nekpijn heeft bent u niet uitbehandeld. Triggerpointtherapie geeft vaak goede resultaten bij nekklachten omdat het in de meeste gevallen een myofaciaal(spier) probleem betreft. In de meeste gevallen veroorzaken de nekspieren ook hoodpijnklachten.

Dry needling effectief voor het behandelen van nekklachten

De triggerpointtherapeut kijkt tijdens het onderzoek en de behandeling naar signalen van triggerpoints. Triggerpoints zijn microverkrampingen die een strakke band in de spier veroorzaken. Deze strakke band wordt middels triggerpointmassage of middels dry needling behandeld. Het primaire doel van deze interventie is een zogenaamde ‘twitch/release’ van de spier te verkrijgen. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier, dit wordt een ‘Local twitch’ respons genoemd. Die wordt door de patiënt en therapeut waargenomen. Door de interventie wordt de doorbloeding binnen de spier verbeterd wat resulteert in spierontspanning.

Het uiteindelijke doel van Dry needling therapie is dat de ‘triggerpoints’ langzaam verdwijnen en de spier zich geleidelijk herstelt. De pijn neemt af en de spier en gewrichtsfunctie neemt toe.

De fysiotherapeut die gespecialiseerd is in triggeroints kan duidelijk in kaart brengen wat het probleem is en wat hier aan gedaan kan worden.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (17)

 • Ellen

  21 mei 2015 op 05:59 | #

  De diagnose die is gesteld is een vaat vernauwing in mijn armen. Momenteel heb ik daar niet zoveel last van. Aantal aanpassingen gemaakt in het dagelijks leven. Twee maal in de week sporten met een personal trainer die ook fysiotherapeut is. Echter kan ik al jaren alleen op mijn linker zijde slapen. Mijn schouder gaat pijn doen. Gevolg ik wordt wakker als ik draai. Ik ben ook al eens een periode bij de "kraker" geweest. Dit gaf wel iets verlichting. Maar niet blijvend. Ben benieuwd of dit is op te lossen door deze methode.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:15 | #

   Beste Ellen, in onze praktijk hebben we goede ervaringen met triggerpointtherapie (dry needling) bij nek- en schouderklachten. Triggerpoints zijn in veel gevallen de boosdoener bij schouderpijn en uitstraling naar de armen. We zullen eerst uw klachten moeten analyseren en een uitgebreid onderzoek moeten doen. U kunt contact opnemen met 076-5657133. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Gerda Stevens

  19 april 2015 op 14:52 | #

  Hallo, heb regelmatig spanningshoofdpijn, werk niet heb geen spanningen, allerlei kussens geprobeerd, maar staat er vaak mee op s'morgens, neem ik 2 paracetamols , en dan zakt de pijn, kan ik er nog wat anders tegen doen ?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:30 | #

   Hoi Gerda, mijn advies is om eens een keer dry needling therapie (vorm van triggerpointtherapie) te proberen. Hier hebben wij in onze praktijk goede resultaten mee! succes.. mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Corina

  18 maart 2015 op 15:38 | #

  bij mij heeft dry needling heel erg goed geholpen. Na een val van de trap had ik een luxatie van het ac-gewricht. Na twee operaties een frozen shoulder gekregen. De fysiotherapeut is dry needling gaan toepassen en al na 1 behandeling kon ik mijn arm verder bewegen. Ik heb 5 behandelingen ondergaan, naast de normale fysiotherapie en heb nu na 1 jaar nergens last meer van!!! Zeker aan te raden!!!

  antwoord

 • Astrid

  04 februari 2015 op 22:01 | #

  Mijn partner heeft een frozen shoulder, wat pas na second opinion is vastgesteld. Ze heeft 4x cortisonenspuit gehad. Twee weken geleden de laatste geplaatst. Ze heeft, ondanks morfinepleisters en spierverslappers erg veel pijn. Kunnen jullie iets betekenen?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   22 februari 2015 op 09:10 | #

   Beste Astrid, een frozen shoulder kan erg pijnlijk zijn. Het is belangrijk om de schouder zoveel mogelijk te blijven bewegen. Wij in de praktijk hebben goede resultaten met actieve oefentherapie i.c.m triggerpointtherapie (dry-needling-therapie). Middels een droge naald gaan we de cuff-spieren rond de schouder behandelen, waardoor er een beter mobiliteit ontstaat. Let wel op dat een frozen shoulder een langdurig traject kan zijn. Succes...

   antwoord

 • Corinne teulings

  04 december 2014 op 16:43 | #

  Ook ik heb last van schouder en nek klachten, maar dan vooral aan de aanhechting van de nek/ schedel. Erg pijnlijk! Kunnen jullie daar iets mee??

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   16 december 2014 op 18:28 | #

   Beste Corinne, we kunnen hier zeker iets mee. Waarschijnlijk kunnen we het probleem verhelpen met triggerpointtherapie of dry-needlingtherapie. U kunt contact opnemen met 0412-404035. Succes mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Monique

  08 november 2014 op 06:01 | #

  Ik heb al jaren nek- en schouderbladen waardoor vaak vreselijke hoofdpijn en slecht slapen. Zou dit iets zijn??? Zou meer dan geweldig zijn!!!

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   11 november 2014 op 15:34 | #

   Beste Monique, hoogst waarschijnlijk kunnen we wel iets voor je betekenen. Vaak zorgen gespannen nek- en schouderspieren voor hoofdpijn. Triggerpointtherapie/ dry needling therapie kan uitkomst bieden. U kunt bellen met 0412-404035. Succes!

   antwoord

 • Karin

  30 oktober 2014 op 06:07 | #

  Heel veel pijn in nek schouders en armen en altijd hoofdpijn heb wel 2 versleten nekwervels C5 en 6 is er nog iets aan de pijn te doen

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   11 november 2014 op 15:31 | #

   Beste Karin, er is waarschijnlijk zeker wel iets aan de pijn te doen. Veel voorkomende problemen zijn triggerpoints in de nek- en schouderspieren die hoofdpijn veroorzaken. Verder kunnen we de niveaus C5/C6 ook beïnvloeden met triggerpointtherapie. Als je een afspraak wilt maken kun je contact opnemen met 0412-404035. Succes!

   antwoord

 • Brigitte

  17 oktober 2014 op 19:50 | #

  Hallo heb een wiplash kunnen jullie daar ook wat aan doen. Heb 2 auto-ongelukken gehad in 2 jaar.zit nu bij riviant in breda.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   18 oktober 2014 op 19:29 | #

   Hoi Brigitte, in veel gevallen kunnen wij wel wat betekenen voor deze klacht. Natuurlijk moeten we wel eerst beoordelen of triggerpointtherapie iets kan betekenen voor je. Je kunt bellen met 076-5657133. Succes!

   antwoord

 • monique vd steen

  24 juli 2014 op 21:57 | #

  Hallo ik heb altijd pijn in de linker kant nek schouder. Werk in de zorg en hierdoor word. Mijn werk soms belemmerd.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   26 juli 2014 op 09:26 | #

   Beste Monique, kunnen wij misschien iets voor u betekenen?

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal