Ischias

(Ook bekend als; ischialgie, inklemming nervus ischiadicus, uitstralende pijn naar bil en been)

Ischias

Ischias is een vervelende blessure waarbij er zenuwpijn ontstaat. Het is vaak een zeurende, trillende of prikkelende pijn. Personen voelen deze pijn vooral in de rug- en bilregio. Naast dat Ischias een vervelende pijn geeft, hebben veel personen ook last van gevoelsstoornissen in het been.De behandeling van ischias?

Het belangrijkste is dat de druk op de zenuw verminderd wordt. Wanneer de druk op de zenuw ontstaat door een uitpuiling van een tussenwervelschijf, is het noodzakelijk dit te behandelen. 

Afhankelijk van de mate van uitpuiling, kan er gekozen worden voor oefentherapie of voor een operatie. Wanneer bijvoorbeeld een piriformis syndroom de druk veroorzaakt, is het noodzakelijk deze piriformisspier te normaliseren in spierspanning, zodat de druk op de zenuw vermindert. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen door middel van massage, dry needling, manuele triggerpointtherapie, manuele therapie, tapen, rekoefeningen en houding- en bewegingsadvies. Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen door oefeningen voor de rug- en buikspieren te geven, om zo een optimale houding te kunnen handhaven gedurende de dag. Men loopt dan minder risico op een irritatie van de ischiaszenuw. Lees meer over de behandeling van rugklachten.


Wat is ischias?

Ischias wordt ook wel ischialgie genoemd en is een aandoening waarbij er zenuwpijn optreedt. De zenuw (nervus ischiadicus) is de langste zenuw in het lichaam. De zenuw ontspringt in de onderrug en splitst zich in twee takken naar beide benen en loopt door tot in de voeten. Wanneer de zenuw bekneld, geïrriteerd of beschadigd is, kan er zenuwpijn (neuralgie) in één of beide benen optreden. Dit wordt ischias genoemd.

ischias-behandeling

Wat zijn de oorzaken van ischias?

De zenuwpijn kan meerdere oorzaken hebben. Het piriformissyndroom is een veelvoorkomende oorzaak. Door een verhoogde spierspanning in de piriformisspier (bilspier) raakt de ischiaszenuw die daar onderdoor loopt beknelt en kan de zenuwpijn optreden. Het kan ook zijn dat de zenuw bekneld wordt door het uitpuilen van een tussenwervelschijf (Hernia Nuclei Pulposi, kortweg hernia genoemd). Ook druk op de zenuw door een zwangerschap kan leiden tot deze zenuwpijn. Tot slot kunnen gewrichten in de onderrug en/of het bekken die niet goed functioneren ook ischias veroorzaken.

Wat zijn tekens & symptomen van ischias?

Mensen met deze aandoening ervaren vaak pijn in de rug- en bilregio met uitstraling in de benen die kan doorstralen tot de voeten. Bij acute lage rugpijn is het zo dat de uitstraling maar tot de knie gevoeld wordt. Bij ischias kan de pijn wel verder tot in de voeten gevoeld worden. Dit kan een zeurende, tintelende of prikkelende pijn zijn. Ook kan men krachtsverlies in één of beide benen ervaren. Sommige mensen ervaren gevoelsstoornissen in het been. Ook de reflexen in het been kunnen afnemen.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal