Ischias

(Ook bekend als; ischialgie, inklemming nervus ischiadicus, uitstralende pijn naar bil en been)

Ischias

Ischias is een vervelende blessure waarbij er zenuwpijn ontstaat. Het is vaak een zeurende, schietende of prikkelende pijn. Personen voelen deze pijn vooral in de rug- en bilregio en kunnen de pijnklachten uitstralen naar het been. Naast dat Ischias een vervelende pijn geeft, hebben veel personen ook last van gevoelsstoornissen of spierzwakte in het been.  Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten. De meeste mensen zijn binnen vijf behandelingen geholpen.

De oorzaken, symptomen & behandeling bij ischiasDit moet jij weten over ischias

Wat houdt ischias klachten precies in?
Welke oorzaken passen er bij deze aandoening?
Op welke manier kan de fysiotherapeut de klachten verminderen?
Wat zijn oefeningen die je kunt doen?
Triggerpoints de oorzaak van ischias...
Hoe lang kan het herstel van ischias duren?Wat is ischias?

Ischias wordt ook wel ischialgie genoemd en is een aandoening waarbij er zenuwpijn optreedt. De zenuw (nervus ischiadicus) is de langste zenuw in het lichaam. De zenuw ontspringt in de onderrug en splitst zich in twee takken naar beide benen en loopt door tot in de voeten. Wanneer de zenuw bekneld, geïrriteerd of beschadigd is, kan er zenuwpijn (neuralgie) in één of beide benen optreden. Dit wordt ischias genoemd. 

Wat zijn de oorzaken van ischias?

De zenuwpijn kan meerdere oorzaken hebben. Daarom vinden wij ischias ook niet ‘echt’ een diagnose. Het is een overkoepelende naam voor voor alle mogelijke oorzaken die zorgen voor druk in het verlengde van de zenuw. De meest voorkomende oorzaken zijn:

• Bulging disk
Het uitstulpen van een tussenwervelschijf zonder dat de nucleus pulposi naar buiten komt.
• Vernauwing van het wervelkanaal of de uitgang van de zenuw (durale mouw)
• Spit
De zenuw kan acuut bekneld raken door bijvoorbeeld langdurig in een verkeerde houding te zitten of te tillen. 
Artrose van de tussenwervelschijven
Doordat er slijtage van de tussenwervelschijven ontstaat kan er meer druk op de uittredende zenuwen komen te staan. 
Een hernia
Het uitpuilen van een tussenwervelschijf waarbij de nucleus pulposi naar buiten komt.
• Zwangerschap
Door de zwangerschap kan je wervelkolom instabiel worden waardoor er sneller druk op de nervus isschiadicus kan ontstaan. 
• Het piriformissyndroom
Het piriformissyndroom is een veelvoorkomende oorzaak. Door een verhoogde spierspanning in de piriformisspier (bilspier) raakt de ischiaszenuw die daar onderdoor loopt bekneld en kan zenuwpijn optreden.

Bekijk de video over het piriformis syndroom en ischias


Symptomen van ischias

Mensen met deze aandoening ervaren vaak pijn in de rug- en bilregio met uitstraling in een been of beide benen die kan doorstralen tot de voeten. Bij acute lage rugpijn is het zo dat de uitstraling, maar tot de knie gevoeld wordt. Bij ischias kan de pijn wel verder tot in de voeten gevoeld worden. Dit kan een zeurende, schietende, tintelende of prikkelende pijn zijn. Ook kan men krachtsverlies in één of beide benen ervaren. Sommige mensen ervaren gevoelsstoornissen in het been. Ook de reflexen in het been kunnen afnemen.

Herken jij je in deze symptomen?

• Zeurende, stekende of branderige pijn in de lage rug, bil en/of het been
• Pijnscheuten vanuit de rug/bil naar de bil en/of het been
• Pijn in de voeten of tenen
• Verdoofd gevoel in het been of de voet
• Tintelend gevoel in het been of de voet
• Spierzwakte in je benen
• Pijn bij het bukken
• Pijn bij het strekken en optillen van het been in ruglig
• Pijn in de bil of been bij hoesten, niezen of persen
• Vermindering of uitval van reflexen

De behandeling van ischias?

Bij ischias is het belangrijkste dat eerst de echte oorzaak van de druk op de zenuw gevonden wordt. Deze druk willen we zo snel mogelijk verminderen om meer schade aan de zenuw te voorkomen. Wanneer er bijvoorbeeld druk op de zenuw ontstaat door een uitpuiling van een tussenwervelschijf, is het noodzakelijk dit te behandelen. 

Afhankelijk van de mate van uitpuiling, kan er gekozen worden voor oefentherapie of voor een operatie. Wanneer bijvoorbeeld een piriformis syndroom de druk veroorzaakt, is het noodzakelijk deze piriformisspier te normaliseren in spierspanning, zodat de druk op de zenuw vermindert. Zo zijn er dus bij de verschillende oorzaken ook andere behandelingen nodig. De fysiotherapeut kan je hierbij door middel van een massage, dry needling, manuele triggerpointtherapie, manuele therapie, tapen, rekoefeningen en houding- en bewegingsadvies zo goed mogelijk helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut je helpen door oefeningen voor de rug- en buikspieren te geven, om zo een optimale houding te kunnen handhaven gedurende de dag. Men loopt dan minder risico op een irritatie van de ischiaszenuw. Lees meer over de behandeling van rugklachten.

Oefentherapie bij ischias

Oefeningen voor ischiasVeel mensen worden inactiever wanneer ze pijn hebben. Hierdoor worden de klachten in de meeste gevallen niet beter. Bij ischias is het van essentieel belang dat je gedoseerd blijft bewegen binnen je pijngrens. Daarom is het belangrijk dat je specifieke oefeningen voor ischias gaat uitvoeren. Let er wel op dat je eerst jezelf goed laat onderzoeken door een fysiotherapeut zodat je gerichte oefeningen krijgt. Wanneer je zelf maar wat gaat doen bestaat de kans dat de klachten alleen maar erger worden. 

Veel voorkomende oefeningen die wij als fysiotherapeut toepassen:

  • mobiliteitsoefeningen
    Door de rug en heup mobiel te maken komt er meer ruimte voor de ischiadicus zenuw waardoor de zenuw beter kan bewegen en herstel kan optreden.
  • krachtoefeningen
    Door specifieke spieren sterker te maken zorg je voor een betere stabiliteit van de rug (corestability) en heup waardoor je de druk op de zenuw weer kunt verminderen.
  • rekoefeningen
    Wanneer de ischias ontstaat door het piriformis syndroom kunnen we rekoefeningen geven voor de piriformis spier, zodat de druk op de zenuw kan afnemen.

Ischias kan verward worden met triggerpoints

In de praktijk zien we vaak dat huisartsen of andere specialisten ten onrechte de diagnose ischias geven. Triggerpoints kunnen in veel ischias behandelinggevallen dezelfde klachten geven. Daarom is het voor de specialist van essentieel belang een uitgebreid onderzoek te doen naar de spieren, die dezelfde klachten kunnen geven. De M. gluteus medius, M. gluteus minimus en M. quadratus lumborum zijn bijvoorbeeld spieren waarvan de klachten overeenkomen met de klachten van ischias.

Ik zal even kort uitleggen wat triggerpoints zijn. Het zijn kleine spierknopen die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting van een spier of een val. Deze triggerpoints zorgen ervoor dat de doorbloeding niet meer optimaal is, waardoor het interne milieu van de spier verandert. De spier raakt hierdoor verstijfd, verkort en wordt pijnlijk. Uiteindelijk kan deze spier dus voor bilklachten en rugpijn zorgen die ook uitstralen naar het been. Deze klachten zijn dus op te lossen door de triggerpoints te behandelen middels triggerpointtherapie, dry needling en/of door rektechnieken. 

Hoe wordt de diagnose ischialgie gesteld?

De fysiotherapeut gaat een uitgebreid onderzoek doen om te achterhalen waar de druk op de zenuw zich bevindt. Wanneer het voor de fysiotherapeut duidelijk is wordt er een specifiek behandelplan opgesteld. Wanneer het vermoeden een hernia is, kan dit uitgesloten worden middels een MRI-scan of een CT-scan. In de meeste gevallen zijn scans niet nodig en kan de fysiotherapeut het probleem zelf oplossen.    

Herstel van ischias

We zien in de praktijk dat ischias klachten binnen een tot vier weken opgelost kunnen worden. Wel is het natuurlijk afhankelijk van de oorzaak van de beknelling. Een hernia heeft bijvoorbeeld in het algemeen meer tijd nodig om te herstellen dan het piriformissyndroom. Belangrijk is dat je jezelf goed laat begeleiden door een specialist zodat de klachten niet erger worden. Hoe sneller je erbij bent des te makkelijker het is voor de fysiotherapeut je te helpen.   
In veel gevallen zijn de pijnklachten van ischias binnen één tot vier weken voorbij. Hierbij is het belangrijk dat iemand begeleid wordt door arts of eventueel een fysiotherapeut. Als de pijn toeneemt of langdurig aanwezig is kan het duiden op een andere onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld een hernia. In overleg met de arts is verder onderzoek nodig om de reden van het vertraagde herstel te achterhalen.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal