Cervicogene Hoofdpijn

Hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek!

Hoofdpijn vanuit de nek - Cervicogene hoofdpijn

Cervicogone hoofdpijn is een van de hoofdpijnklachten die bij weinig mensen aanwezig is en komt bijna alleen voor bij personen tussen de 20 en 60 jaar. Deze hoofdpijnklacht kenmerkt zich doordat het wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren in de nek. Deze hoofdpijn vorm is daarnaast goed te behandelen en kan binnen 2 - 3 weken verholpen zijn. Ernstigere gevallen duren langer.

Wat is Cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is de term die gebruikt wordt wanneer men spreekt over pijn aan het hoofd die wordt veroorzaakt door één of meerdere structuren van de nek. Dit is naast migraine een veel voorkomende vorm van hoofdpijn. Cervicogene hoofdpijn kan voorkomen bij alle leeftijden, maar wordt veel gezien bij personen tussen de 20 en 60 jaar.


Anatomie van de nek

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken: de wervels. Elke wervel is verbonden met de wervel er boven en de wervel er onder via twee soorten gewrichten. Dit zijn de facetgewrichten die de buitenzijden van de wervels verbinden en de tussenwervelschijven die tussen de wervels liggen.

Hoe ontstaat hoofdpijn vanuit de nek?

Tijdens bepaalde bewegingen van de nek of langaanhoudende posities van de nek komen de gewrichten, ligamenten, zenuwen en spieren van de nek onder stretch- of compressiekrachten te staan. Wanneer deze belasting hoger is dan dat de nek aan kan, kan dit leiden tot graduele of acute schade aan deze structuren. Wanneer deze schade gerefereerde pijn naar het hoofd geeft, spreken we van cervicogene hoofdpijn.

Het ontstaat dus na schade aan één of meer gewrichten, spieren, ligamenten of zenuwen van de bovenste drie wervels van de nek. De pijn is voelbaar in het hoofd, terwijl de oorzaak van de klacht in de nek ligt. Dit komt doordat de zenuwen die de bovenste nekwervels bezenuwen ook de huid van het hoofd, voorhoofd, kaak en oren bezenuwen. Met als resultaat gerefereerde pijn van de bovenste nekwervels naar deze regio's van het hoofd.

Welke factoren kunnen bijdrage aan het oplopen van deze aandoening?

Er zijn verschillende bijdragende factoren in het ontwikkelen van deze vorm van hoofdpijn. Factoren die dat kunnen zijn:

  • Slechte houding,
  • Blessuregeschiedenis van nekletsel,
  • Overbelasting,
  • Spierzwakte,
  • Slechte slaaphouding,
  • Slechte werkergonomie,
  • Passieve levensstijl,
  • Stress,
  • Dehydratatie.

Wat zijn tekens en symptomen?

Personen met deze blessure ontwikkelen gradueel klachten, zoals pijn aan het hoofd en/of nekpijn tijdens of na belastende activiteiten. De pijn heeft meestal een constant, zeurend karakter en situeert zicht meestal aan één kant van het hoofd en in sommige gevallen aan beiden zijden van het hoofd. De pijn is ook gelokaliseerd ter hoogte van de achterkant van het hoofd, soms ook achter de ogen en op het junkbeen, en minder vaak voorkomend op de top van het hoofd, voorhoofd of oor-regio. Personen met deze blessure ervaren vaak nekpijn, stijfheid en moeite met het draaien van de nek in combinatie met de hoofdpijnklachten. Ook kan druk op de bovenste gewrichten van de nek (net onder de schedel) pijnlijk zijn. Pijn, tintelingen of voosheid kunnen in zeldzame gevallen optreden in de bovenrug, schouders, armen of handen. In sommige gevallen ervaart men ook andere klachten, zoals: duizeligheid, misselijk, licht-hoofdig, verminderde concentratie en neerslachtigheid.

Wanneer ervaar jij pijnklachten?

Cervicogene hoofdpijn speelt op bij activiteiten waarbij de bovenste gewrichten van de nek onder stress komen te staan. Dit kan tijdens een specifiek incident zijn (bijv. een ongeluk of zwaar tillen) of door langdurige of herhaalde houdingen en/of bewegingen (bijv. slechte houding, slapen op de buik, werken achter de pc, langdurig autorijden etc.).

Wat is de prognose bij deze aandoening?

De hersteltijd verschilt per persoon en is afhankelijk van de ernst van het letsel. Minder ernstige gevallen herstellen binnen 2-3 weken. Is er sprake van ernstig letsel of is de cervicogene hoofdpijn chronisch, dan zal de revalidatie significant langer duren (weken tot maanden). Het stellen van de correcte diagnose en vroege fysiotherapeutische behandeling is essentieel voor snel herstel.

Hoe wordt de diagnose gesteld

De diagnose kan worden gesteld door het klinisch onderzoek van een fysiotherapeut of een arts. Bij een onduidelijk klinisch beeld of wanneer er sprake is van een ongeluk kan medische beeldvorming geïndiceerd zijn.

Hoe wordt het behandeld?

De meeste personen met deze blessure herstellen snel en volledig met adequate fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit: manuele mobilisatie technieken, triggerpointtherapie, dry needling therapie, oefentherapie, medical taping, tractie en het aanpassen van technieken/activiteiten in de sport en/of dagelijks leven.

 

De focus van de oefentherapie ligt op het verbeteren van de nekstabiliteit, flexibiliteit, kracht en lichaamshouding van de cliënt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Ontdek hier verschillende oefeningen om de nek soepel te houden.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal