Dnl vermindert pijnklachten achterzijde knie

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van dry needling(vorm van triggerpointtherapie) van triggerpoints (spierknopen) in spieren van het onderbeen bij een vrouw die sinds twee maanden pijnklachten had aan de achterkant van haar knie. De zestienjarige vrouw had tijdens ballet haar knie licht verdraaid. Ze heeft toen een aantal weken rust gehouden, gekoeld en ontstekingsremmers geslikt. Echter, twee maanden na het ontstaan van haar blessure, was de pijn alleen maar erger geworden. Röntgenfoto's en een MRI-scan wezen uit dat er geen sprake was van structurele schade aan haar knie. Ze deed ballet op competitief niveau en trainde twintig uur per week. De vrouw kwam bij een fysiotherapeut en kreeg tweemaal een dry needling behandeling van spieren in haar onderbeen die triggerpoints bevatten (m. gastrocnemius, m. soleus en m. popliteus). Als de onderzoekers op deze triggerpoints drukten, voelde de vrouw de herkenbare pijn aan de achterkant van haar knie. Er zat 48 uur tussen de twee dry needling behandelingen. Ze kreeg na de dry needling behandelingen rekoefeningen voor haar kuitspieren om thuis uit te voeren.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

De onderzoekers keken wat het verschil in pijnscore was en de globale verbetering bij de vrouw na de dry needling behandelingen. Ook keken ze naar mobiliteit en kracht tijdens het uitvoeren van bepaalde specifieke voor ballet. Dit deden ze voorafgaand aan de dry needling behandelingen, twee dagen en negen dagen na de start van de behandeling en nogmaals na één en drie maanden na de start van de behandeling. Ook voelden ze tijdens deze meetmomenten of er nog triggerpoints aanwezig waren in de spieren.
De uitkomst was dat de vrouw vanaf negen dagen na de behandeling geen pijn meer had in rust en tijdens het dansen. Ook na één en drie maanden na de start van de behandeling gaf ze een pijnscore van 0. Na drie maanden scoorde ze duidelijk beter op de vragenlijst over de globale verbetering.
Vanaf negen dagen na de start van de behandeling waren er geen triggerpoints meer voelbaar en waren de specifieke balletoefeningen pijnvrij en vanaf één maand na de start van de behandeling voerde ze deze oefeningen symmetrisch uit.

Conclusie

Dry needling therapie bij een aantal specifieke spieren in het onderbeen zorgde bij de vrouw voor het verdwijnen van haar pijn aan de achterzijde van haar knie in rust en tijdens ballet en zorgde ervoor dat ze haar balletoefeningen pijnvrij en symmetrisch kon uitvoeren.

Bron
Mason, J.S., Tansey, K.A., Westrick, R.B. (2014). The treatment of subacute posterior knee pain in an adolescent ballet dancer utilizing trigger point dry needling: a case report. The International Journal of Sports Physical Therapy, 9 (1), 116-124.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal