Trapezius (monnikskapspier)


Verloop van de Trapezius

Deze spier wordt ook wel de monnikskapspier genoemd en is een ruitvormige spier. Hij loopt van de nek- en borstwervels naar het sleutelbeen, het schouderdak en de spina scapulae. De spier bestaat uit drie delen: trapezius descendens (afdalende gedeelte), trapezius transversa (transversale gedeelte) en trapezius ascendens (opstijgende gedeelte).

Functie van de trapezius spier

De drie delen van deze spier hebben ieder een eigen functie. De trapezius descendens heeft het heffen van het schouderblad, het kantelen van het hoofd naar dezelfde zijde en het roteren van het hoofd naar de andere zijde als functie. De trapezius transversa trekt het schouderblad richting de wervelkolom (naar het midden van de rug). De trapezius ascendens trekt het schouderblad naar beneden en naar binnen (richting wervelkolom) en zorgt ervoor dat het schouderblad gestabiliseerd wordt op de borstkas.

Klachten die de trapezius kan veroorzaken

Hoofdpijn
Triggerpoints (spierknopen) in deze spier kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken. De triggerpoints kunnen namelijk een geprojecteerde pijn (‘referred pain’) geven aan de achterzijde en zijkant van het hoofd. Men ervaart dan de hoofdpijn als klacht, terwijl de oorzaak zich in de trapezius spier bevindt.
Men kan deze triggerpoints ontwikkelen door een verkeerde houding, eenzijdig beweegpatroon, eenzijdige houding, stress/spanning, een acuut trauma, etc.
De behandeling van deze hoofdpijnklacht kan zijn: dry needling, manuele triggerpointtherapie, rekken, massage, houdingstherapie, oefentherapie, mobilisaties/manipulaties, etc.

Nekklachten
Te veel spanning in de trapezius spier kan ook pijn in de nek veroorzaken. Ook kan men in dit geval moeite hebben met het draaien en kantelen van het hoofd.
Deze hypertonie (verhoogde spierspanning) kan ontstaan bij stress, een verkrampte of verkeerde houding, ten gevolge van een andere blessure in bijvoorbeeld nek of rug, instabiliteit van de nek, etc.
De behandeling van dit type nekklachten kan bestaan uit: manuele technieken, dry needling therapie, oefentherapie, houdingstherapie, massage, etc.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal