Supraspinatus (bovendoornspier)


Verloop van de spier supraspinatus

De supraspinatus spier is een schouderspier. Hij ligt aan de achterzijde van de schouder bij het schouderblad. Hij begint bij het schouderblad (fossa supraspinata en de fascia supraspinata) en loopt als pees onder het schouderdak (acromion) door en hecht vervolgens aan de bovenarm (het tuberculum majus van de humerus) aan.

Functie van de supraspinatus spier

Wanneer de spier aanspant, wordt de schouderkop beter in de schouderkom gestabiliseerd. De spier is één van de rotator cuff spieren. Deze spiergroep wordt ook wel de rotatorenmanchet genoemd. Deze spieren stabiliseren samen de schouderkop in de kom. Daarnaast heeft de supraspinatus ook het zijwaarts heffen van de arm (abductie) als functie en helpt hij mee bij het naar buiten draaien (exoroteren) van de schouderkop. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een bovenhandse werpbeweging.

Klachten die de supraspinatus kan veroorzaken

Impingement
Een bekende klacht waar deze spier vaak bij betrokken is, is een schouder impingement (inklemming). Bij een impingement vindt er een inklemming plaats van één van de structuren die onder het schouderdak liggen. Dit kan bijvoorbeeld een slijmbeurs (bursa) zijn of de supraspinatuspees. Doordat de supraspinatus onder het schouderdak doorloopt, is er een risico dat de pees op dat punt ingeklemd wordt als men de arm boven schouderhoogte beweegt. De ruimte onder het schouderdak wordt dan namelijk kleiner. Een bekend voorbeeld is wanneer iemand enkele dagen een plafond geschilderd heeft. Hierbij wordt de arm langdurig boven schouderhoogte belast. Hierdoor kan de pees wat geïrriteerd raken en in omvang toenemen. Waar normaal gesproken bij het heffen van de arm de pees gemakkelijk onder het schouderdak beweegt, is daar nu te weinig ruimte en vindt er een ‘inklemming’ plaats. Men ervaart vaak pijn in schouder, bovenarm en soms onderarm en hand en deze wordt vaak erger bij het heffen van de arm.
De behandeling van een inklemming van de supraspinatus pees bestaat uit het nemen van relatieve rust door overbelasting op de pees zoveel mogelijk te vermijden en het verbeteren van de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de schouder. Bij fysiotherapie4all maakt men hierbij gebruik van de volgende technieken: dry needling, manuele triggerpointtherapie, massage, Medical Taping, Easy Taping, shockwavetherapie, mobilisaties, manipulaties, oefentherapie etc.

Instabiliteit
Ook bij andere schouderklachten, zoals een schouderinstabiliteit, kan de supraspinatus spier betrokken zijn. Wanneer de supraspinatus onvoldoende getraind is, overbelast is of bijvoorbeeld (gedeeltelijk) gescheurd is, kunnen de spier en pees de schouderkop niet goed in de kom centreren, waardoor er schouderklachten kunnen optreden.
Om deze blessure te behandelen is het vooral van belang de stabiliteit van de schouder te verbeteren. Dit kan door het uitvoeren van stabiliserende oefeningen voor de rotator cuff (stabiliserende) spieren van de schouder, de spieren die voor een juiste lichaamshouding zorgen en de spieren rondom het schouderblad. Daarnaast kunnen bij instabiliteitklachten o.a. easy taping en medical taping nuttig zijn.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal