Altijd direct een afspraak
Contracten met alle verzekeraars
Ook in de avonden en weekenden

Snel en voorgoed van je elleboogklachten af!

Elleboogklachten

Heb je elleboogklachten zoals pijn? Er zijn veel verschillende aandoeningen en blessures waardoor elleboogklachten ontstaan. Pijnklachten in de elleboog kunnen ervoor zorgen dat jij dagelijkse werkzaamheden en bewegingen niet meer kunt uitvoeren. De oorzaken, symptomen en behandelingen zijn afhankelijk van de klachten. Het is dus belangrijk om te weten welke blessure jij hebt, zodat de fysiotherapeut de behandeling kan toepassen die het meest effectief is voor jouw blessure.

Download ons gratis stappenplan + tips en oefeningen om van je elleboogklachten af te komen.


Anatomie van de elleboog

De elleboog bestaat uit drie gewrichten: het gewricht tussen het spaakbeen en de bovenarm, het gewricht tussen de ellepijp en de bovenarm en het gewricht tussen het spaakbeen en de ellepijp. Daarnaast bestaat je elleboog uit een slijmbeurs, pezen, spieren en banden.


Soorten elleboogklachten

Soorten elleboogklachten

Niet alle elleboogklachten zijn hetzelfde. Zo zijn er verschillende aandoeningen die pijn veroorzaken in de elleboog. Iedere klacht is weer anders. Maar naast de verschillende aandoeningen wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen acute & chronische elleboogklachten en aspecifieke en specifieke elleboogklachten. Hieronder worden de verschillen tussen deze klachten beschreven.

De oorzaak van elleboogklachten

Elleboogklachten zijn vaak goed te verklaren doordat de oorzaak van de klacht bekend is. Men kan aan de hand van een röntgenfoto of MRI-scan zien wat de oorzaak van de elleboogklacht is. Aspecifieke elleboogklachten zijn pijnklachten waarbij de oorzaak van de elleboogklacht niet duidelijk is. Er zijn geen afwijkingen van een anatomische structuur (zoals een botbreuk, peesontsteking of peesirritatie) zichtbaar. Ondanks dat de oorzaak niet duidelijk is, is er in sommige gevallen toch een verklaring voor deze aspecifieke klachten. Dit verklaring is dat er pijn in de elleboog wordt gevoeld, maar dat deze pijn wordt veroorzaakt door een blessure in een nabijgelegen gewricht, zoals de schouder of nek. Deze pijn ook wel uitstralende pijn genoemd. In totaal zijn er meerdere gewrichten en spieren die uitstralende pijn in de elleboog kunnen veroorzaken.

Het verschil tussen acute en chronische elleboogklachten

Het verschil tussen acute en chronische elleboogklachten zit in de duur van de klacht. De duur van pijnklachten kunnen variëren van weken tot maanden of in sommige gevallen zelfs jaren. Acute elleboogklachten zijn pijnklachten die korter dan zes weken aanwezig zijn. Chronische elleboogklachten zijn pijnklachten in de elleboog die langer dan drie maanden aanwezig zijn. De term 'chronisch' wil in deze gevallen dus niet zeggen dat de klacht niet te behandelen is. Ook chronische elleboogklachten kunnen behandeld en verholpen worden door fysiotherapeutische behandeltechnieken.


Elleboog dislocatie

Elleboog dislocatie

Een elleboog dislocatie is een andere benaming voor de elleboog 'uit de kom'. Een gedisloceerde elleboog is aandoening waarbij rondom het ellebooggewricht schade en een scheuring is opgetreden. Daarnaast zijn de botten die het ellebooggewricht vormen verplaatst. Deze bevinden zich niet langer naast elkaar.


Tennis elleboog

Tenniselleboog

Een tenniselleboog is overbelastingsletsel waarbij pijn aan de buitenzijde van het ellebooggewricht optreedt. Deze pijn ontstaat op het moment dat de spieren aan de achterkant van de vooram (voorarmextensoren) samentrekken. Dit komt, omdat er op dat moment spanning op de pees komt te staan. Door te veel herhalingen of een te grote kracht op de pees kan er schade ontstaan. Deze schade ontwikkelt zich gradueel en kan een ontsteking tot degeneratie als gevolg hebben. Door de schade ontstaat er pijn op het moment dat er opnieuw spanning op de pees komt te staan.


Golfers elleboog

Golferselleboog

Een golferselleboog is een veel voorkomende blessure waarbij pijn aan de binnenkant van het ellebooggewricht ontstaat. De aandoening is vergelijkbaar met de tenniselleboog. Het verschil tussen deze aandoeningen is dat bij de golferselleboog pijn aan de binnenzijde ontstaat terwijl bij een tenniselleboog pijn aan de buitenzijde van de elleboog ontstaat Een golfersarm ontstaat op het moment dat er te veel herhalingen of een te grote kracht op de pees komt. Door de beschadiging van de pees kunnen ontstekingen ontstaan en zal er een degeneratie plaatsvinden.


/Slijmbeursontsteking van de elleboog

Slijmbeursontsteking van de elleboog

Een slijmbeursontsteking van de elleboog is een blessure waarbij schade en een ontsteking is opgetreden aan de slijmbeurs. De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vloeistof en bevindt zich aan de achterkant van de elleboog. Op het moment dat de slijmbeurs ontstoken raakt voel jij dus pijn aan de achterkant van je elleboog.


Elleboogbreuk - Olecranon fractuur.

Elleboogfractuur (breuk)

Een gebroken elleboog wordt ook een olecranon fractuur genoemd. Deze breuk kenmerkt zich door een scheurtje of breuk in het uitstekende botstuk aan de achterkant van de elleboog (olecranon). Op het moment dat er een te grote kracht op dit botstuk komt kan dit breken. Tijdens een val op een uitgestrekte arm of activiteiten met een directe impact op de achterkant van de elleboog kan deze breuk ontstaan.


Binnenband scheur van de elleboog

Scheur in de binnenband van de elleboog

Een scheur in de binnenband van de elleboog is een blessure waarbij er een (in)scheuring van de binnenband ligament van de elleboog aanwezig is. De binnenband is de belangrijkste band van de elleboog en zorgt voor stabiliteit op het moment dat jij een zijwaartse beweging van de elleboog maakt. Door de zijwaartse beweging buitensporig vaak uit te voeren kan dit leiden tot een gescheurde binnenband van de elleboog.


uitstralende pijn elleboog

Uitstralende pijn in de elleboog

Uitstralende pijn in de elleboog is een veel voorkomende aandoening. Uitstralende pijn in de elleboog is een aandoening waarbij de pijn in de elleboog gevoeld wordt, maar waarbij de oorzaak van de pijn op een andere plek in het lichaam zit. De locatie van de pijn is niet hetzelfde als de locatie van de oorzaak van de pijn.


Oorzaken elleboogklachten

Oorzaken van elleboogklachten

In veel gevallen ontstaan elleboogklachten door een trauma, maar ook kunnen pijnklachten gradueel ontstaan. Hieronder ontdek jij van iedere aandoening wat de oorzaken.

Oorzaken van een elleboog dislocatie

De meest voorkomende oorzaak voor een dislocatie van de elleboog is een trauma waarbij de elleboog botten uitelkaar worden geduwd. In de meeste gevallen gebeurt dit tijdens contactsporten zoals rugby en voetbal) of een val op een uitgestrekte arm (bijvoorbeeld van een grote hoogte of met hoge snelheid).

Oorzaken bij een tenniselleboog

Je zou verwachten dat de oorzaak van deze aandoening komt door te veel tennissen. Maar dit is niet de meest voorkomende oorzaak. De oorzaak voor deze blessure is dat men activiteiten uitvoert waarbij er herhaalde pols strekking tegen weerstand worden uitgevoerd. Bij deze beweging is veel kracht of veel grijpkracht nodig. De pijn treedt vaak plots op door te belastende activiteiten of door veranderingen in huidige activiteiten. Daarnaast kan een blessuregeschiedenis met polsklachten, elleboogklachten, schouderklachten of nekklachten, een verhoogde kans geven op het ontwikkelen van een tenniselleboog.

Oorzaken van een golferselleboog

Te veel golfen hoeft niet de oorzaak te zijn voor het ontstaan van deze aandoening. Men ontwikkelt deze aandoening door activiteiten uit te voeren waarbij herhaalde en pols buiging tegen weerstand wordt vereist of bij activiteiten waarbij herhaalde grote knijpkracht nodig is, zoals golf, tennis, badminton, schilderen, metselen en nog veel meer. Net als een tenniselleboog kan een golferselleboog plots optreden, omdat er op dat moment een te krachtige beweging wordt gemaakt waarbij te veel kracht of grijpkracht van de arm gevraagd wordt. Ook kunnen activiteiten te belastend zijn of door veranderingen in de huidige activiteiten.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking van de elleboog

Een slijmbeursontsteking van de elleboog ontstaat meestal door overbelasting. Door te vaak en te lang activiteiten uit te voeren waarbij het ellebooggewricht gebruikt wordt, komt het botuitsteeksel van de elleboog onder te veel spanning te staan. Daarnaast kan een ontsteking van de slijmbeurs ontstaan door een directe impact, bijvoorbeeld een val op de elleboog.

Oorzaken van een elleboogfractuur

In de meeste gevallen ontstaan een gebroken elleboog door een val op een uitgestrekte arm of door een directe impact op het botuisteeksel van de elleboog. Ook kan een dit letsel worden veroorzaakt door een krachtige samentrekking van de tricepsspier, waarbij de onderarm gefixeerd wordt. Deze blessure komt veel voor bij snowboarders, skateboarders, schaatsers en fietsers.

Oorzaken van een binnenband scheur van de elleboog

Een scheur van de binnenband kan plotsing of gradueel ontstaan. De blessure kan plotseling ontstaan door een specifiek voorval. Meestal ontstaat deze blessure door het veelvuldig overbelasten van de binnenste elleboogband.

Oorzaken van een uitstralende pijn in de elleboog

facetgewrichtverstuiking. Uitstralende pijn in de elleboog zijn wordt vaak veroorzaakt door problemen met andere gewrichten of spieren. Zo kunnen problemen in de nek, bovenrug en schouders uitstralende pijn geven naar de elleboog, bijvoorbeeld bij erhoogde zenuwspanning. Daarnaast kunnen verschillende aandoeningen uitstralende pijn naar de elleboog veroorzaken. Deze aandoeningen zijn bijvoorbeeld een nekhernia, een cervicale facetgewrichtverstuiking, hernia in de middenrug of een thoracale 


Symptomen elleboogklachten

Symptomen waaraan je elleboogklachten kunt herkennen

Elke elleboogklacht heeft zijn eigen symptomen waaraan deze te herkennen zijn. Dit is van belang, omdat iedere klacht anders wordt behandeld. Hieronder lees je hoe jij de verschillende aandoeningen kunt herkennen.

Symptomen van een dislocatie van de elleboog

Op het moment van het trauma ervaar je vaak een gevoel van 'uit de kom gaan' van de elleboog. Naast dit gevoel ervaar je direct pijn en is er een zichtbare verandering van de vorm van de elleboog zichtbaar. Door beide ellebogen met elkaar te vergelijken kan deze aandoening geconstateerd worden. Naast deze symptomen zal er een zwelling ontstaan in de elleboog en zal deze ook blauw worden.

Symptomen van een tenniselleboog

Bij een tenniselleboog ervaart men vaak pijn na een zware of ongewone activiteit. Vaak heb je ’s ochtends pijn en zal de elleboog dan stijf aanvoelen. De pijn zit vaak 1 tot 2 cm onder het uitstekende bot aan de buitenzijde van de elleboog. Bij minder ernstige gevallen, zal je weinig pijn ervaren. Bij ernstige gevallen, kan de pijn je beperken in het dagelijks leven(activiteiten) en je ’s nachts wakker houden. Meestal voelt de pijn tijdens activiteit scherp aan. Pijn ontstaat bijvoorbeeld bij het optillen van een beker, openen van een pot, een hand schudden, boodschappen tillen en het omdraaien van de deurknop.

Symptomen van een golferselleboog

Bij ernstige gevallen, kan de pijn je beperken in het dagelijks leven(activiteiten) en elleboogblessure je ’s nachts wakker houden. Bij minder ernstige gevallen zul je weinig pijn ervaren.Men ervaart pijn op de elleboog, 1 tot 2 centimeter onder het uitstekende bot aan de binnenzijde van de elleboog. Deze pijn neemt toe wanneer men stevig op deze regio duwt of wanneer je zware activiteiten uitvoert. Daarnaast kan de elleboog in de ochtend stijf aanvoelen.

Symptomen van slijmbeursontsteking van de elleboog

Je kunt een slijmbeursontsteking van de elleboog herkennen aan de pijn die ontstaan aan de achterkant van de elleboog. Deze pijn ervaar jij op het moment dat jij op de elleboog leunt of op het moment dat jij de elleboog buigt of strekt. Bij minder ernstige gevallen ervaar je alleen stijfheid en lichte pijn in de elleboog die toeneemt tijdens de rust na een activiteit.

Symptomen bij een elleboogbreuk

Op het moment dat men de elleboog breekt wordt er direct een plots een scherpe en intense pijn gevoeld. Naast de pijn zal er een zwelling optreden en zal de elleboog blauw worden. De pijn zal toenemen zodra je op de elleboog drukt, bij duwactiviteiten of tijdens bepaalde bewegingen van de elleboog, pols of schouder. Daarnaast zal in sommige gevallen een tinteling worden gevoeld, die kan aanvoelen als naaldprikken.

Symptomen van een scheur van de binnenband in de elleboog

Personen met deze blessure voelen pijn aan de binnenkant van de elleboog. Je kunt een scheur herkennen doordat er een knappend of scheurend geluid wordt waargenomen tijdens het incident. Het gedeeltelijk afscheuren heeft andere symtpomen dan bij een volledig scheur van de binnenste band van de elleboog:

Tekens en symptomen bij een gedeeltelijke scheur:

Bij het gedeeltelijk scheuren van de binnenband is het mogelijk dat je de activiteit verder kunt uitvoeren. Echter zal na de activiteit de pijn toenemen, een zwelling ontstaan en kan de elleboog stijf aanvoelen.

Tekens en symptomen bij een volledige scheur:

Bij een volledige scheur is er vaak een specifiek (acuut) moment waarbij dit gebeurd. De pijn neemt plots toe en je kunt je activiteit niet verder voortzetten. Naast de pijn zal er direct een zwelling optreden (binnen een uur) en zal de elleboog stijf aanvoelen.

Symptomen bij een uitstralende pijn in de elleboog

Personen die last hebben van uitstralende pijn in de elleboog ervaren vaak een doffe (soms ook prikkelende) pijn in de elleboog. Deze pijn kunnen zij moeilijk aanwijzen en kan variëren van locatie en ernst. Daarnaast kun je de elleboog maar beperkt bewegen en zal de pijn toenemen op het moment dat je op de elleboog drukt.


Behandeling elleboogklachten

De behandeling van elleboogklachten

Voordat bepaald wordt welke behandeling gebruikt wordt om de elleboogklacht te behandelen is het van uiterste belang om te weten met welke aandoening we te maken hebben. Daarna is het van belang om de oorzaak van de pijnklacht te achterhalen, om op basis hiervan de juiste beslissing te maken over de behandeling. Daarnaast speelt de patiënt hierbij ook een grote rol. Niet iedereen is hetzelfde en hierdoor verschilt de behandeling per persoon. Hieronder wordt per aandoening uitgelegd welke behandeltechnieken er mogelijk zijn.

Behandeling bij dislocatie van de elleboog

Personen met een elleboog die uit de kom is geschoten, hebben direct medische hup nodig. Door de dislocatie kan het namelijk zijn dat bloedvaten schade oplopen en dit kan ernstige gevolgen hebben als dit niet wordt verholpen. Personen zonder schade aan de bloedvaten, worden gewoonlijk onderzocht met een behulp van een RX scan. Deze scan wordt gemaakt om botbreuken uit te sluiten. Het succes van het behandelen van een elleboog dislocatie wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. De patiënt zal de elleboog voldoende rust moeten geven. Activiteiten die de elleboog zwaar belasten moeten vermeden worden.De fysiotherapeut kan verschillende behandeltechnieken toepassen, zoals wekedelenmassage, medical taping / easy taping, progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en houding te bevorderen, training en activiteit aanpassingen, dry needling therapie en triggerpointtherapie.

Behandeling bij tenniselleboog

Vaak is de klacht ontstaan door een langdurige of acute overbelasting. Het is dan belangrijk de spieren wel te blijven bewegen, maar tijdelijk geen zware belasting hierop uit te oefenen. Voorkom bijvoorbeeld zwaar tillen, bovenhands tillen, wrikbewegingen et cetera. Fysiotherapie kan helpen de pijn te verminderen en de mobiliteit van de elleboog te optimaliseren. Daarnaast zal de fysiotherapeut ook nabijgelegen gewrichten, zoals de pols, schouder en nek, onderzoeken om te kijken of hier beperkingen in te vinden zijn. Dit zou dan namelijk verband kunnen houden met je elleboogklachten. Therapievormen die zouden kunnen helpen bij een tennisarm, zijn taping, mobilisaties, advies, houdingstherapie, shockwavetherapie, dry needling therapie, fricties, et cetera.

Behandeling bij golferselleboog

Het is bij deze elleboogblessure belangrijk om belasting op de onderarmbuigers te voorkomen. Er wordt dan niet meer te hard aan de aanhechting van de spieren getrokken, waardoor de pees de kans krijgt te herstellen. Het is wel belangrijk de elleboog te blijven bewegen om de doorbloeding en functie in stand te houden. Fysiotherapie kan helpen om de pijn te verminderen en om de beweeglijkheid van de elleboog en onderarm zo veel mogelijk te behouden. De fysiotherapeut kan hier verschillende technieken voor gebruiken, zoals dry needling therapie, shockwave therapie, taping, mobilisatietechnieken, oefentherapie, advies en nog veel meer.

Behandeling bij slijmbeursontsteking van de elleboog

Wanneer er sprake is van een bacteriële bursitis is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Bij een slijmbeursontsteking door overbelasting, zal men de belasting op de slijmbeurs moeten verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door niet op de elleboog te leunen en deze niet belast te buigen. Wanneer de pijn te hevig is, kun je in overleg met je huisarts besluiten om pijnstillers, ontstekingsremmers of eventueel corticosteroïdeninjecties te nemen om de elleboogklachten te verminderen. De fysiotherapeut kan je helpen door je te adviseren over belasting en belastbaarheid, het mobiliseren van het gewricht, het ontspannen van de spieren in de arm, het tapen van het gewricht en nog veel meer onderwerpen.

Behandeling bij een gebroken elleboog

Wanneer de botstukken nog in de juiste positie liggen om aan elkaar te groeien, is een operatie meestal niet nodig. Wanneer de botstukken te ver uit elkaar liggen of in een verkeerde positie staan, is een operatie nodig om de botstukken te herpositioneren en fixeren. Nadat de breuk geheeld is, kun je oefeningen doen om de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de elleboog weer terug te krijgen. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Behandeling bij een scheuring van de binnenste band van de elleboog

De meeste personen met dit letsel genezen goed met adequate fysiotherapie. Bij een binnenband scheur is het belangrijk dat jij de elleboog voldoende rust geeft. Dit bevordert het herstel namelijk. Wanneer je de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen. Dit zorgt er namelijk voor dat je langzaam je dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken.

Kies voor een snelle behandeling

Fysiotherapeutische behandeling van personen met letsel aan de elleboog is noodzakelijk voor een snel herstelproces. Personen met deze aandoening krijgen flexibiliteit- en krachtoefeningen voor optimaal herstel. De fysiotherapeut geeft advies en sturing in welke oefeningen het best zijn voor jou. Fysiotherapeutische behandelingen kunnen bestaan uit:   

  • Triggerpointtherapie
  • Dry needling therapie
  • Gewrichtsmobilisatie
  • Een persoonlijk trainingsschema
  • Wekedelenmassage

Behandeling bij gerefereerde pijn in elleboog

De behandeling van personen met gerefereerde elleboogpijn is sterk afhankelijk van de oorzaak van de pijn (de bron). Accurate diagnosestelling door een fysiotherapeut of dokter, is noodzakelijk om een gepaste revalidatie te starten. Behandeling van de oorzaak van de klachten (de bron), zal de uitstralende pijn doen afnemen.

Neem contact met ons op voor een snelle behandeling

Heb je al enige tijd last van pijnklachten of andere klachten in je elleboog? Laat je snel behandelen door een van de specialisten van Fysiotherapie4All. Dan zijn je klachten snel verdwenen. Je kunt ook ’s avonds of in het weekend bij ons terecht. Neem contact op met de Fysiotherapie4All-vestiging bij jou in de buurt.


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal