Gluteus medius (Middelste bilspier)

De gluteus medius is een dieper gelegen spier in de bil die begint bij het darmbeen van het bekken en de bekkenrand en hecht aan de grote knobbel aan de zijkant van het bovenbeen (de trochanter major) aan. Deze spier ligt dus in heup- en bilgebied.

Bekijk de functie, symptomen en behandeling van de gluteus medius

Functie van de gluteus medius

Deze spier helpt mee bij het zijwaarts heffen van het been. Daarnaast helpen de voorste vezels mee bij het been naar voren bewegen en het naar binnen bewegen van het been. De achterste vezels helpen mee bij het naar achteren bewegen en naar buiten bewegen van het been.


Oorzaken van problemen in de gluteus medius

De gluteus medius belast je eigenlijk bij elke stap die we zetten. Deze spier moet elke keer het volledige gewicht van je lichaam dragen en is daarom gevoelig voor problemen. Ook wanneer we zware voorwerpen moet tillen gebruiken we intensief deze spier, ook hierdoor kunnen er dus problemen ontstaan. Mogelijke oorzaken van problemen in de gluteus medius zijn:triggerpoints gluteus medius

 • Beenlengteverschil
 • Duursporten (hardlopen)
 • Overgewicht
 • Langdurig zitten
 • Bekken scheefstand (beenlengteverschil)
 • Met de benen over elkaar zitten
 • Val op de bil
 • Algemene overbelasting van de spier door tillen of lopen


Vaak zien we ook dat deze spier aangedaan kan zijn doordat andere spieren overbelast raken. De grote bilspier (gluteus maximus), de kleine bilspier (gluteus minimus), de quadratus femoris en de tensor fasciae latae (peesblad) zijn met elkaar vergroeid waardoor deze ook invloed kunnen uitoefenen op de gluteus medius. Daarom is het voor het behandelen van een blessure belangrijk dat alle spieren worden meegenomen.

Symptomen van de gluteus medius

Wanneer de gluteus medius spier aangedaan is kan deze verschillende symptomen geven. Zo kunnen we lokale pijn krijgen in de bil, maar ook uitstralende pijn. Meestal zijn de oorzaken hiervan kleine spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd. Deze triggerpoints ontstaan meestal door een val op de bil of door overbelasting van de spier. Symptomen die kunnen ontstaan door de gluteus medius zijn:

 • Onderrug klachten ter hoogte van de bekkenrand
 • De spier is druk gevoelig, bijvoorbeeld wanneer je op de bil drukt of ligt.
 • De spier geeft stijfheid waardoor de beweging in de heup beperkt kan worden
 • Een stijf gevoel bij lopen.
 • Uitstralende pijn naar het been


Klachten die de middelste bilspier kan veroorzaken

Heup- en bilklachten

De gluteus medius ligt dus grotendeels aan de zijkant van het bekken. Wanneer deze spier gespannen is kan dit lokale klachten geven. Men kan dit dan ervaren als heupklachten. Ook kunnen triggerpoints (spierknopen) in deze spier pijn in de bil veroorzaken. Dit komt doordat deze triggerpoints pijn kunnen projecteren in een ander gebied dan waar de spierknoop zich bevindt. Dit wordt ook wel ‘referred pain’ genoemd. De middelste bilspier kan op deze manier dus zowel pijn ter hoogte van de heup als in de bil veroorzaken.
Men kan dit type klachten behandelen door de triggerpoints te behandelen. Ook is het vaak handig om de oorzaak van de triggerpoints te achterhalen en eventueel te behandelen om recidiveren te voorkomen. Het behandelen van triggerpoints kan op verschillende manieren, zoals het toepassen van dry needling therapie of manuele triggerpointtherapie. Andere opties kunnen zijn: rekken, tapen, mobilisatietechnieken, etc.

Onderrugklachten

Een ander belangrijk kenmerk van triggerpoints in de gluteus medius is dat deze pijn in de lage rug en rondom het stuitje kan veroorzaken. Dit komt omdat de middelste bilspier een ‘geprojecteerde pijn’ kan geven in dit gebied. Deze rugklachten kan men in dit geval behandelen door de middelste bilspier te behandelen door middel van manuele triggerpointtherapie, dry needling therapie, oefentherapie, taping, houdingsadviezen, etc.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal