Hypermobiliteitssyndroom

Wat is het hypermobiliteitssyndroom?

Wanneer iemand klachten heeft door hypermobiliteit spreekt men van het hypermobiliteitssyndroom (HMS). Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit genoemd. Mensen die hypermobiel zijn, kunnen de banden (ligamenten) en kapsels van hun gewrichten verder oprekken en zijn daardoor beweeglijker dan mensen die niet hypermobiel zijn. Door deze vergrote beweeglijkheid worden de gewrichten zwaarder belast en kunnen er overbelastingsklachten ontstaan. Men onderscheidt HMS van gegeneraliseerde hypermobiliteit. Men spreekt van dit laatste wanneer mensen één of meerdere hypermobiele gewrichten hebben, maar hier geen klachten aan ondervinden.

Wat zijn de oorzaken?

Hypermobiliteit ontstaat door erfelijke aanleg. Door deze erfelijke aanleg hebben de banden en kapsels meer elastische eigenschappen waardoor ze verder kunnen uitrekken. Het gewricht wordt daardoor niet voldoende gestabiliseerd en kan instabiel worden. Om dit te compenseren, moeten de spieren en pezen rondom het gewricht harder werken en kunnen zij overbelast raken. Dit kan het hypermobiliteitssyndroom tot gevolg hebben. HMS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De klachten die mensen met het hypermobiliteitssyndroom ervaren, kunnen variëren van verzwikking van gewrichten, zoals de enkels, tot een ontwrichting van de schouder. Ook heeft men vaak lage rugpijn en/of bekkenpijn. De gewrichten kunnen overbelast raken, gaan zwellen en gaan pijn doen. Men ontwikkelt vaak spier- en peesklachten, omdat men deze overbelast. Symptomen waaraan men kan zien of er sprake is van hypermobiliteit zijn: het kunnen overstrekken van de elleboog of de knie, het bewegen van de duim richting de onderarm en het plat op de grond kunnen plaatsen van de handen bij het vooroverbuigen met gestrekte knieën.

Wat is de behandeling?

Hypermobiliteit is niet te 'genezen'. Er bestaan geen medicijnen die de hypermobiliteit tegengaan. Wel kan men de klachten verminderen door de spieren en pezen meer belastbaar te maken, zodat zij de gewrichten beter kunnen stabiliseren. De fysiotherapeut kan u oefeningen aanreiken om de spieren en pezen te trainen. Naast kracht is stabiliteit belangrijk om te trainen.
Bij overbelastingsklachten van spieren en pezen kan de fysiotherapeut deze pijnklachten verhelpen door de spierspanning te normaliseren door middel van bijvoorbeeld tapen, massage, triggerpointtherapie en dry needling. Wanneer dit onvoldoende helpt, kunt u gebruik maken van braces of steunhulpmiddelen (ortheses).

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal