Aangezichtspijn

Wat is aangezichtspijn?

Bij aangezichtspijn is er sprake van hevige pijnscheuten in het gezicht. Het is onder te verdelen in acute en chronische aangezichtspijn. Bij de acute vorm zijn de klachten acuut ontstaan. Dit ziet men bijvoorbeeld wel eens bij een kaakholteontsteking. Bij de chronische vorm kunnen de klachten wel jaren duren. Dit kan onder andere komen door overprikkeling van de hersenzenuw die informatie naar het gezicht stuurt. Daarnaast is aangezichtspijn ook nog te verdelen in typische en atypische aangezichtspijn. Bij de typische vorm treedt er een plotselinge, heftige pijn op in het gezicht die maar kort aanhoudt. Tussen de pijnaanvallen door heeft men geen pijn. Bij de atypische vorm kan de pijn continu aanwezig zijn.

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken voor deze aandoening. De vijfde hersenzenuw (nervus trigeminus) is verantwoordelijk voor het gevoel in het gezicht. Deze zenuw vertakt zich in drie zenuwbundels. Een van die zenuwbundels gaat naar het voorhoofd, de ander naar de neus en de ander naar de onderkaak. De vijfde hersenzenuw kan overprikkeld worden door een ader die naast de zenuw ligt en hier tegenaan drukt. Door deze overprikkeling kan aangezichtspijn veroorzaakt worden. Ook een kaakholteontsteking kan het veroorzaken. De aandoening Multiple Sclerose (MS) kan de vijfde hersenzenuw aantasten en zo ook de aandoening veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een hersentumor aangezichtspijn veroorzaken. In veel gevallen van de aandoening wordt geen duidelijke oorzaak gevonden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De pijn wordt beschreven als een stekende en felle pijn die plotseling op kan komen zetten. Meestal wordt deze aan één zijde van het hoofd ter hoogte van het voorhoofd, de neus of de kaak gevoeld. De pijn kan af en toe opspelen, maar ook continu aanhouden. Men kan de pijn vaak opwekken door koude wind op het gezicht, beweging en het aanraken van bepaalde gevoelige plekken in het gezicht.

Wat is de behandeling?

In sommige gevallen zijn medicijnen voldoende om de pijnklachten onder controle te houden. Deze medicijnen verminderen de hoeveelheid prikkels die de zenuw naar het gezicht stuurt. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan men kiezen voor verschillende operaties. Wanneer de overprikkeling van de vijfde hersenzenuw veroorzaakt wordt door een naastgelegen bloedvat kan men een stukje kunststof tussen de zenuw en het bloedvat plaatsen en zullen de klachten verdwijnen (microvasculaire decompressie). Men kan ook kiezen voor een operatie waarbij de zenuw geblokkeerd wordt (door bijvoorbeeld hitte) en deze daardoor minder prikkels doorgeeft.

In sommige gevallen zijn triggerpoints de oorzaak van aangezichtspijn. Triggerpointtherapie of dry needling therapie kan een effectieve interventie zijn. 


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal