Verkalking in de schouder

Wat is verkalking in de schouder?

Verkalking in de schouder wordt ook wel Tendinitis Calcarea genoemd. In de schouder bevinden zich o.a. de rotator cuff spieren. Dit zijn vier spieren die samen de schouderkop in de schouderkom stabiliseren. Bij Tendinitis Calcarea vormen zich calciumkristallen in één of meerdere van de pezen van deze rotator cuff spieren. De vorming van kalk kan uiteindelijk leiden tot botvorming.

Hoe ontstaat het?

Er is vooralsnog geen eenduidigheid over de directe oorzaak van de kalkvorming in de schouderpezen. Een verminderde stofwisseling in de pees, een overbelasting van de pees of een inklemming van de pees zijn allemaal oorzaken welke in verband worden gebracht met een verkalking in de schouder. Mensen van middelbare leeftijd hebben een verhoogde kans op verkalking in de schouder. Daarnaast kan de vorming van kalk in pezen erfelijk zijn. 

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men hoeft niet meteen klachten te ervaren wanneer er kalkvorming optreedt. Pas als de pees door de kalkvorming stugger wordt en in omvang toeneemt, begint men pijn te ervaren. Door de verdikking van de pees ontstaat er wrijving met andere structuren in de schouder, zoals de slijmbeurs. Vaak is een slijmbeursontsteking hiervan het gevolg. Men ervaart in dit stadium van de kalkvorming een stekende pijn in de schouder die toeneemt bij het heffen van de arm en het naar achteren bewegen van de arm. De pijn wordt voornamelijk aan de voorkant en zijkant van de schouder gevoeld en kan uitstralen naar de arm. Ook kan deze ’s nachts aanwezig zijn wanneer men op de schouder ligt. 

Wat is de behandeling?

Tendinitis calcarea is een aandoening die uiteindelijk vanzelf weer overgaat. De kalk lost op en de klachten verdwijnen. Hoewel de hersteltijd echter jaren kan duren, zijn er verschillende technieken om dit herstel te versnellen en om de pijn te dempen. Dit kunnen fysiotherapeutische technieken zijn zoals het mobiliseren van de schouder, oefentherapie, triggerpointtherapie (dry-needling therapie) of houdingstherapie. Ook shockwave therapie kan het herstel versnellen door de kalk te vergruizen, zodat dit via het bloed afgevoerd kan worden. Ook kan een arts de kalk ‘aanprikken’, zodat deze via de slijmbeurs afgevoerd kan worden. Tot slot kan het inspuiten van ontstekingsremmers (corticosteroïden) in de slijmbeurs helpen om de pijnklachten te verminderen. Men kan volledig herstellen van een verkalking in de schouder. Bij hevige klachten die niet verminderen door een conservatieve behandeling, kan men kiezen voor een operatie. Hierbij wordt door middel van een kijkoperatie (atroscopie) de kalk aangeprikt en verwijderd.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal