SI-gewricht klachten - Sacro-iliacaal gewricht dysfunctie

(Ook bekend als: SI-gewricht dysfunctie, SI-klachten, Sacroiliitis, Sacroiliacitis.)

SI-gewricht klachten

Pijnklachten aan het SI-gewricht zijn zeer vervelend, omdat de pijn optreedt bij het traplopen, in de auto stappen, rennen en omrollen in bed. Dit zijn bewegingen die we normaal gesproken gemakkelijk, pijnvrij, kunnen uitvoeren. Op het moment dat jij klachten hebt door het SI-gewricht, dan is het van belang dat jij voldoende relatieve rust neemt, zodat niet meer schade optreedt en dus het herstelproces niet wordt belemmerd. Gemiddeld herstel jij namelijk binnen 2 - 3 weken en zulleln de klachten verdwijnen. Zijn de weefsels beschadigd, dan kan herstellen tot wel 6 weken duren.

Wat is het SI-gewricht?

Het sarco-iliacaal gewricht, afgekort het SI-gewricht, bevindt zich in de onderrug. Dit gewricht vormt een verbinding tussen het staartbeen (sacrum) en het bekken (ilium). Er zijn 2 SI-gewrichten aan beide zijde van de wervelkolom. Deze gewrichten verplaatsen gewicht van de wervelkolom naar het bekken en laten kleine bewegingen toe. Bij bepaalde bewegingen van de wervelkolom en de heupen zal het gewricht in elkaar worden gedrukt of juist uitelkaar worden getrokken. Wanneer deze belasting te groot, te abrupt of langdurig plaats vindt, kunnen er problemen in het gewricht ontstaan. Deze problemen noemen wij sacro-iliacaal gewricht dysfunctie. Lees meer over heupklachten.

 

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met SI-dysfunctie (aan één kant) ervaren meestal een eenzijdige pijn in de onderrug, net boven de bil. SI-gewricht klachten kunnen uitstralen naar de bil, lies of dij. De pijnklachten nemen toe wanneer men onderrug- of heupbewegingen maakt. De meeste personen hebben last van pijnklachten wanneer ze omrollen in bed, hun schoenen of sokken aan- of uittrekken, traplopen, rennen, de auto instappen etc. Ook zal lokale druk op het sarco-iliacaal gewricht gevoelig zijn. SI-gewricht dysfunctie is vaak geassocieerd met gewricht stijfheid, hoge spierspanning en/of zwangerschap gerelateerde laxiteit.

Wat zijn de oorzaken?

De dysfunctie wordt veroorzaakt door hoge belasting op het gewricht. Deze belasting kan bestaan uit: buigen, zitten, tillen, rennen, springen, draaiende en buigende bewegingen van de wervelkolom etc. In sommige gevallen is er sprake van een acuut letsel, de klachten ontstaan hier door een verkeerde beweging. De klachten kunnen echter ook ontstaan door langdurige herhaalde belasting, progressief.

Wat zijn bijdragende factoren waardoor deze aandoening kan ontstaan?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van de pijnklachten aan het SI-gewricht. Deze bijdragende factoren kunnen zijn:

Ook hebben zwangere vrouwen een grotere kans op SI-dysfunctie vanwege bekkeninstabiliteit etc. 

Hoe en wie stelt de diagnose van deze aandoening?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen, maar wordt zelfden gebruikt.

Wat is de prognose bij deze aandoening?

De hersteltijd van SI-dysfunctie is afhankelijk van de therapietrouw van de patiënt. In sommige gevallen is iemand binnen een aantal dagen pijnvrij, maar gemiddeld duren de klachten 2-3 weken. Het is belangrijke om de normale hersteltijd van het lichaam in acht te nemen. Beschadigd weefsel heeft (onder ideale omstandigheden) ongeveer 6 weken nodig om de meeste kracht terug te winnen. Dit geeft aan dat men nadat de pijnklachten zijn gestopt, de belasting/activiteiten langzaam moet opbouwen.

Hoe wordt het behandeld?

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn:

Hoe gaat de fysiotherapeut te werk?

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal