Mediaal kniebandletsel - Binnenband scheur

(Ook bekend als: MCL scheur, Mediaal collateraal ligament scheur, MCL verrekking, MCL Ruptuur, Valgisatie knie, binnenband letsel)

Binnenband scheur

Een scheur van de binnenband in het kniegewricht is een veel voorkomende sportblessure, voornamelijk voetbal, basketbal, hockey en skiën. Je hebt deze blessure vaak al snel door. Dit door het knappend / scheurend geluid tijden het incident. Een scheur in de binnenband kan variëren van een gedeeltelijke scheur tot een complete scheur. Je kunt een scheur aan de binnenband herkennen door instabiliteit van de knie, pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk gevoeld in rust na een activiteit en in de ochtend.


Wat houdt een binnenband scheur in?


Hoe wordt een mediaal knieband letsel behandeld?

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. De behandeltechnieken die de fysiotherapeut kan gebruiken zijn:

  • Stretchen,
  • RICE (rust, ijs, compressie, elevatie),
  • Dry Needling,
  • Triggerpoint therapie,
  • Gewricht mobilisaties,
  • Sportmassage,
  • Elektrotherapie,
  • Oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans),
  • Aanpassen van activiteiten, biomechanische correctie,
  • Hydrotherapie,
  • Medical taping,
  • Easytaping etc.

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.


Wat is een Binnenband scheur?

Een Binnenband scheur (ook bekent als een MCL scheur) is een veelvoorkomend sportletsel en wordt gekenmerkt door schade aan de binnenband van het kniegewricht.

De binnenband is één van de belangrijkste banden van de knie en zorgt voor stabiliteit door overmatige draai- en zijwaartse beweging van de knie tegen te houden. Als deze zijwaartse beweging buitensporig vaak gebeurt en vaker gebeurt dan dat de binnenband kan weerstaan, kan dit leiden tot een scheur van de mediale band. Ontdek hier 5 oefeningen voor het trainen van de stabiliteit van de knie.

Een dergelijke scheur kan variëren van een gedeeltelijke scheur(inscheuring) met minimale pijn tot een complete scheur met pijn en beperkingen. Een MCL scheur kan in 3 graden worden onderverdeeld:

  • Graad 1 scheur: er zijn maar een paar vezels gescheurd, een beetje pijn met nog volledige functie.
  • Graad 2 scheur: er zijn een aantal vezels gescheurd, met middelmatig verlies aan functie.
  • Graad 3 scheur: alle vezels zijn gescheurd wat leidt tot knie instabiliteit en een groot verlies van functie. Andere structuren kunnen ook hierbij ook schade oplopen. Zo kan een menisucus scheuren en/of een voorste kruisband scheuren.

Een knieband (ligament) is een band van sterk bindweefsel en loopt van bot naar bot. De binnenband (mediaal collateraal ligament) situeert zich aan de binnenzijde van de knie en verbindt het dijbeen met het scheenbeen.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een binnenband scheur voelen typisch kniepijn aan de binnenkant van de knie. Ook kan de pijn geprovoceerd worden door lokale druk op de mediale band. Bij een binnenbandletsel die plotseling ontstaat, kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident. In minder ernstige gevallen kan een persoon met deze blessure zijn activiteiten voortzetten. Zij ervaren na de activiteit een toename van pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk na rust en de volgende morgen gevoeld.

Wanneer een persoon zijn mediale band compleet afscheurt, is er alleen op het specifieke moment van het afscheuren duidelijke pijn aanwezig die vervolgens afneemt. Daarna kan er een gevoel van ‘uit de kom gaan’ optreden, wat gevolgd wordt door zwelling (binnen 1 uur na het trauma). Personen met een complete scheur kunnen vaak hun activiteit niet afmaken door pijn of een ‘onstabiel gevoel’ van de knie. In sommige gevallen kan men niet steunen op de knie en zullen er blauwe plekken en kniestijfheid ontstaan.

Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan?

Deze blessure treedt typisch op bij activiteiten waarbij er een hoge spanning op de mediale band komt te staan. Er zijn twee bewegingen die de binnenband zwaar belasten. Dit zijn het draaien van de knie en het zijlings naar binnen bewegen van de knie (valgus). Wanneer deze bewegingen overmatig worden uitgevoerd kan er schade ontstaan aan het MCL. Dit maakt een MCL scheur een veelvoorkomende sportblessure die voornamelijk optreed tijdens voetbal, basketbal, hockey, skiën etc.  In sommige gevallen is er geen sprake van een acuut letsel aan de mediale band, maar wordt de schade veroorzaakt door overmatige repetitieve activiteiten zoals schoolslag.

Binnenband scheur

Welke factoren dragen bij aan het ontstaan van deze blessure?

Naast de boven genoemde oorzaken zijn er ook factoren die bijdragen aan het ontstaan van deze blessure. Deze bijdragende factoren kunnen zijn

  • Spierzwakte (bovenbeen en bilspieren),
  • Een plotse toename van sportbelasting,
  • Verkeerde techniek,
  • Slechte voetenstand,
  • Verkeerd schoeisel,
  • Een knie blessuregeschiedenis
  • Slechte training.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De Diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI-scan, CT scan of RX scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen, de ernst vast te stellen en ander letsel uit te sluiten. Hoe wordt een mediaal kniebandletsel behandeld?

Wat is de prognose?

De meeste personen met een binnenband scheur reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. Wanneer er sprake is van een mild binnenbandletsel (graad 1 en 2) zal men met adequate behandeling meestal binnen 8 weken de normale activiteiten kunnen starten. Wanneer er echter sprake is van een complete scheur van de binnenband zal er een langere revalidatie nodig zijn om optimale functie te bereiken. In sommige gevallen is er buiten de binnenband ook schade aanwezig van andere structuren (zoals de meniscus of de kruisbanden), deze revalidatie zal gecompliceerde zijn en daarom ook meer tijd in beslag nemen.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (20)

  • P. v. R

    27 januari 2018 op 05:57 | #

    Vijf weken geleden ben ik met sporten door mijn knie gegaan, met als gevolg een scheurtje in mijn binnenste meniscus, graad 1 letsel van de binnenste knieband en een volledig gescheurde voorste kruisband. Na vier weken ging het mbv sportfysio eigenlijk alweer de goede kant op. Zelfs qua instabiliteit lijkt het mee te vallen. Alleen na vijf weken blijft de knieband nog steeds pijnlijk (trekkend en zeurend gevoel) en is de binnenkant van de knie dik. Of ik nu meer of minder rust neem, maakt niets uit. Wat kan ik het beste doen voor een zo snel mogelijke verbetering want ik vind het nu wel erg lang duren en baal dat het nu juist ineens slechter gaat. Ik begreep dat de knieband met zes weken vaak wel genezen is.

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      26 februari 2018 op 10:30 | #

      Beste P.v.R,

      Normaal gesproken moeten de pijnklachten na belastingreductie weg langzaam afnemen. Een graad 1 letsel heeft 8-12 weken nodig om weer goed belastbaar te worden. Heb je je wel goed aan de rust gehouden? Dus heb je ook de knieband 'rust' gegeven? Ben je nog onder behandeling van een fysiotherapeut? Succes...

      antwoord

  • Herma

    07 mei 2017 op 18:30 | #

    Beste Maikel,

    Bedankt voor je antwoord. Ik zal in ieder geval mijn vraag op het forum zetten. Als antwoord op jouw vraag: De reden dat ik een beperking/pijn blijf houden is mij niet duidelijk. Als ik gewoon zit heb ik helemaal nergens last van, behalve wat stijfheid die ik voel, Er zit een zwelling op mijn knie, net even onder mijn knieschijf, een zwelling die best wel hard aanvoelt. Wanneer ik mijn knie (over)strek, dus een volledige strekking doet het pijn aan de mediale zijde en bovenop mijn knie en ook in mijn knieholte. Wanneer ik dan ga buigen is er een felle pijn aan de mediale zijde, die eigenlijk tijdelijk is, de pijn ebt weg maar de pijn op mijn knie blijft. Na de oefening van het strekken en buigen heb ik het gevoel alsof er een band om mijn knie zit. Het lijkt stijfheid, het voelt in ieder geval niet prettig. Meestal ga ik daarna bungelen met mijn knie, dat blijft pijn doen, vooral bovenop mijn knie waar de zwelling zit. Ik beweeg enorm veel, lopen, fietsen, sporten, bungelen met mijn been enz. Ik heb een hoge pijngrens en vraag me wel eens af hoe ver ik daar in kan gaan. Moet ik stoppen als het pijn gaat doen of juist doorgaan zodat het daarna misschien minder pijn doet? Heeft fysio nog wel zin?Als mijn kraakbeen beschadigd is, wat een mogelijkheid is na een bandscheuring, doe ik er dan wel goed aan om zo ver door te gaan. Ik heb geen idee of mijn kraakbeen beschadigd is, ik hoor en voel wel gekraak als ik met mijn benen bungel maar ik heb geen last van slotklachten. Een kijkoperatie zie ik eigenlijk niet zo zitten, daarmee maak je alleen maar littekenweefsel. Of moet ik dat nou juist wel doen omdat kraakbeenbeschadiging niet zichtbaar is op een mri in de beginfase, In ieder geval is ook slapen een ramp, ik kan niet op mijn rug slapen dus heb ik behoorlijk wat slapeloze nachten wanneer ik wakker wordt van de pijn. Ik blijf in ieder geval bewegen, meestal voelt dat heel lekker, maar na het bewegen wordt de knie toch wel weer vrij snel stijf. Het is al bijna 8 maanden geleden dat dit gebeurt is. In het ziekenhuis werd gezegd dat het meestal na 3 of 4 maanden weer over is. Nu ik dus al 8 maanden verder ben en de pijnklachten nu ook bovenop mijn knie zitten heb ik wel een reden tot bezorgdheid en ben ik niet meer erg optimistisch.

    Groetjes van Herma

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      09 mei 2017 op 12:40 | #

      Beste Herma, dit verhaal is te complex om je via deze manier goed te begeleiden/adviseren. Ik raad je echt aan om met je specialist contact op te nemen of eventueel een second opinion aan te vragen. Succes met je herstel en hopelijk komt er nog verbetering in. Succes!

      antwoord

  • Herma

    26 april 2017 op 21:15 | #

    Hoi,

    Ik heb 7 maanden geleden mijn knie verdraaid, bij spoedeisende hulp drukverband gehad en is er een foto gemaakt. Op de foto geen botschade, en na een week, toen de zwelling afgenomen was is er een MRI gemaakt. Uitslag, mediaal bandletsel graad 2. Ik moest 6 weken een brace dragen en naar de fysiotherapeut. Na 2 maanden fysio nog steeds geen vergetering, klachten: stijfheid, lichte zwelling op knie, strek- en buigbeperking, pijn mediale zijde en bovenop kniegewricht. Op advies fysiotherapeut terug gegaan naar orthopeed. Hij vermoedde een soort van "frozen knee" zoals je ook een "frozen shoulder"kan hebben. Dit vermoedelijk door overcompensatie doordat ik waarschijnlijk de knie zoveel mogelijk heb willen ontzien. In dat geval zou ik dan cortocosteroIden injecties moeten krijgen en zou de knie met pressie gestrekt moeten worden en zou ik intensieve fysio moeten krijgen. Opnieuw MRI gemaakt om meniscusletsel uit te sluiten. Uitslag: verdikking op de plek waar de knieband het bot raakt. Advies: doorgaan met fysio en trachtten daar de knie meer te gaan strekken. Ik ga nu 1 x per week naar de fysio en daar wordt tijdens massage van de mediale kniezijde de knie voorzichtig gestrekt. Uiteindelijk is de knie dan volledig gestrekt, dit is licht pijnlijk. Maar dan .... dan moet ik de knie weer gaan buigen en dat doet hevige pijn. Daarna kan ik die knie eigenlijk niet meer gestrekt krijgen en moet alles weer van voor af aan. Na de behandeling gaat het wel redelijk, maar zodra ik weer ga zitten, opnieuw stijfheid. Ik fiets en wandel zoveel mogelijk, doe lichte oefeningen (balanceren, squads, voorzichtige buig en strekbewegingen liggend en zittend, ik fiets en wandel zo veel als mogelijk. Nu ben ik 7 maanden verder en eigenlijk is er maar een lichte verbetering vwb de strekfunctie en heb ik nog steeds pijnklachten en stijfheid. Ik wordt er moedeloos van en heb ook een soort gevoel dat het nooit meer goedkomt en dat de pijn of chronisch gaat worden of dat ik een soort van arthrose heb ontwikkeld. Ik durf niet vol uit meer te sporten of te spinnen, wat ik graag doe. Ik ben 55 jaar, wat kan ik nu nog meer doen dan ik al doe of moet ik rekenen op een nog langere herstelperiode, of in het ergste geval, moet ik er op rekenen dat dit altijd zo blijft.

    antwoord

    • Els

      03 mei 2017 op 19:37 | #

      Ha Herma, Wat een narigheid toch.... Ik herken veel in je verhaal. Ben 1 jaar jonger en ben ook al 7 maanden aan het tobben met knieletsel met een zelfde diagnose als dat jij hebt gekregen. Ik ben in maart voor een second opinion bij een andere orthopeed geweest vanwege aanhoudende problemen met buigen en strekken. Ik liep hierdoor flink mank en had ook rugklachten.Nu ik bij een andere fysio ben, merk ik wel dat ik langzaam voor uit ga. Ik krijg minder oefeningen gericht op kracht en meer gericht op rek en stretch. Het lukt me nu de aangedane knie naast mn andere knie te krijgen en mijn looppatroon verandert positief. Mijn bovenbeenspier doet nog weinig. Daardoor is trappen lopen naar boven zwaar. Naar beneden gaat wisselend, afhankelijk van de breedte van de traptreden. Ik heb ook nog last van stijfheid en pijn en zal nog veel geduld moeten oefenen. Toch is mijn doel nog steeds dat het goed komt. Ik ga ter ondersteuning van mijn herstel in juni mee met een kuurreis van 2 weken. Er wordt speciaal voor mij een behandelprogramma opgesteld en dat in combinatie met de rust in de natuur moet toch wel iets positiefs gaan bijdragen. Ik hoop ook meer energie te krijgen waardoor mijn lichaam hopelijk beter in staat is bij te dragen aan het herstel. Herma houd moed! De orthopeed zei: geen aandacht maar geven aan het letsel. Vooruit kijken en oefenen en vertrouwen. De angst die jij hebt voor de pijn en de angst dat het chronisch wordt, is heel begrijpelijk maar draagt niet bij aan het herstel. Ik heb dat heel erg gehad. Liep daardoor ook heel verkrampt uit angst dat ik het letsel erger kon maken. Er wordt nu veel aandacht geschonken aan mijn looppatroon en dat heeft me veel positiefs opgeleverd. Heel veel sterkte en geduld. Dat valt helemaal niet altijd mee. Zullen we kijken hoe het over een half jaar met ons gesteld is? Mvg Els

      antwoord

      • Maikel Korbmacher

        04 mei 2017 op 08:55 | #

        Hoi Els,

        Bedankt voor je helder verhaal en positieve coaching. Els jij bent een soort 'ervaringsdeskundige' en ik denk dat je hier een heel duidelijk en helder advies geeft. Herma probeer wat te doen met deze feedback want we zien inderdaad vaak dat patiënten een soort angst ontwikkelen voor bewegen en bewegen is hier van essentieel belang. Leg je focus niet teveel op de knieband maar kijk vooral wat je wel kunt en ga dit trainen. Succes met je herstel. Mvg Maikel Korbmacher

        antwoord

    • Maikel Korbmacher

      03 mei 2017 op 11:52 | #

      Beste Herma,

      Wat een vervelend verhaal zeg en erg lastig om je advies te geven. Je hebt namelijk al onderzoeken en specialisten gehad die ernaar hebben gekeken. Bij dit soort problemen kunnen orthopeden het beste beoordelen wat er aan de hand is en wat de prognose van de klachten zijn. Zij hebben de mogelijkheid om in de knie te kijken. Wat eigenlijk mijn belangrijkste vraag is; 'wat is de reden dat je zoveel beperking/pijn blijft houden'? Zit deze pijn ter hoogte van je gescheurde binnenband? Mijn advies is om in ieder geval toch zoveel mogelijk proberen blijven te bewegen. Nog een tip! Zet even je vraag op ons forum, er kunnen zo meerdere specialisten naar kijken. Zie link: http://forum.fysiotherapie4all.nl/boards/knieklachten

      Succes, mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Els

    18 maart 2017 op 09:39 | #

    Hoi, Ik ben 5 maanden geleden bewusteloos gevallen en heb daarbij MCL-2 opgelopen. Dit is pas 2 maanden na het vallen gediagnostiseerd door een orthopeed. Ik heb na de diagnose fysio gehad gericht op herstel van het letsel en versterking van de omliggende spieren. De eerste weken na de val zijn er alleen rontgenfoto's van de knie gemaakt en omdat men geen breuk zag volgde er verder geen beleid. Ik klaagde dagelijks in het zkh waar ik 5 dagen werd opgenomen, over pijn in mijn knie en kreeg hoge dosering pijnstilling. Verder werd ik geactiveerd af en toe een wandelingetje te maken in de gang en werd ik geacht alles zelf te doen ( douchen e.d.) Grootste probleem is dat ik nog steeds niet kan buigen, maar erger nog niet kan strekken, ook al is mijn knie niet meer dik of pijnlijk Mijn aangedane been is daardoor korter. Welke oefeningen kan ik doen om de spieren weer zo te krijgen dat ik mijn been kan strekken? Ik ga eind maart naar de derde fysiotherapeut en hoop dat die wel kennis van zaken heeft. Ben bang dat het niet meer goed komt. alles is stijf, ook mijn rug.Hartelijk dank voor uw suggesties. met vriendelijke groet, Els

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      18 maart 2017 op 17:29 | #

      Beste Els, als ik je verhaal zo lees zou ik je adviseren om toch terug te gaan naar je specialist. Dit is een afwijken beloop, jou klachten hadden al lang wat beter moeten zijn. Is er al eens een MRI-scan gemaakt? Succes en als ik je kan helpen hoor ik het graag. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

      • Els

        18 maart 2017 op 18:16 | #

        Hallo Maikel, er is in december bijna 2 mnd. na de val een mri gemaakt. Daarmee kwam de diagnose mcl-2 aan het licht. Het verkorten vd spieren schijnt bij 1% een reactie te zijn vh lichaam op een dergelijk letsel. En misschien heeft t ook te maken met hoe er aanvankelijk beleid is gevoerd. Ik weet t niet. Toen ik bewusteloos viel, was ik erg moe door medicijnen. Mijn conditie was dus niet top. Vraag is nu: komt het nog goed en wat te doen? Raad je nog een keer een mri aan? Mvg Els

        antwoord

        • Maikel Korbmacher

          20 maart 2017 op 09:23 | #

          Beste Els, als er een mri-scan is gemaakt en er geen beschadigingen zijn aan de meniscus heeft een mri-scan niet veel nut. Het is erg moeilijk om via de computer een goed advies te kunnen geven. Mijn advies is om toch een specialist te raadplegen of misschien kun je bij ons langskomen? Mvg Maikel Korbmacher

          antwoord

  • Donna

    10 januari 2017 op 04:42 | #

    Hello goede dag, ik heb een maand geleden mijn binnen band beschadigd. Ik heb een vraagje. Is het normaal dat de been nog niet helemaal recht strekt. Want de therapie helpt met het pijn maar de been gaat nog niet helemaal recht. Is het een normaal symptoom? Ik speel voetbal. Denk je ook dat ik nog zou kunnen spelen?

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      10 januari 2017 op 16:52 | #

      Hey Donna, een maaide kniebandletsel kan 3 maanden duren voordat het hersteld is. De eerste week na het trauma is de knie aan de binnenzijde dik en pijnlijk. De tweede en derde week neemt de pijn af en heb je met name nog te maken met een beperking in het bewegen van de knie. Zorg dat je dit samen met je fysiotherapeut gaat verbeteren/ trainen. Nadat je hersteld bent kun je gewoon weer lekker voetballen. Succes.. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Patricia Overweg

    30 oktober 2016 op 22:33 | #

    Goede avond, heb 3wkn terug een fiets ongeluk gehad,kon de 1e dag mijn knie niet gebruiken, heb 3dgn drukverband gehad en op krukken gelopen.
    Nu nog steeds vocht in de knie en knieholte.
    Van fysiotherapeut moest ik aan de binnenkant mijn knie met tape behandelen in een k vorm waarom die k vorm.
    Graag verneem ik van jullie want de pijn is soms ondragelijk en moet ik diclofenac slikken op dokter recept.
    Fietsen en werken kan ik ook niet de combinatie naar het werk fietsen en werken en dan naar huis fietsen is verdomd pijnlijk aangezien mijn beroep interieur verzorgster is.
    Djw alvast voor het lezen

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      04 november 2016 op 14:04 | #

      Beste Patricia,

      Na een trauma moet in veel gevallen de knieklachten langzaam steeds minder worden. Dus er moet langzaam reductie van klachten zijn. Kun je aangeven wat de diagnose was van de fysiotherapeut? Wanneer de kniepijn blijft aanhouden, is het raadzaam om even verder onderzoek te laten doen. Bespreek dit wel eerst even met je eigen fysiotherapeut.

      Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Berrie

    10 april 2016 op 20:22 | #

    Hallo,

    Ik heb mn binnenste knieband graad 3 gescheurd en mn vkb gescheurd. Heb nu een brace voor binnenste knieband. Is 7 weken geleden gebeurd. Hoe lang is een brace nodig? Zou hem graag afdoen en heb het gevoel dat het niet zo veel meer doet. Groet!

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      28 april 2016 op 14:38 | #

      Beste Berrie, wie heeft de diagnose: 'mediaal kniebandletsel' gesteld? Het is afhankelijk in welke fase van wondgenezing je zit en hoe de knie eruit ziet. Het beste kun je even contact opnemen met je fysiotherapeut en dit met hen bespreken. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • fred

    20 april 2015 op 15:32 | #

    Goedemiddag, even een vraagje. 20 jaar geleden volledig doorgescheurde mediale band gehad na paardrij ongeval. Tot op heden nooit meer last gehad. Maar heb nu enige weken weer pijn aan die band. Dus mn fitness qua beenwerk gestopt. Nu na 5 weken stuk beter. OK de pijn is nu op de schaal van 10 een 4 maar was zeker eerst een 9. Ben altijd blijven wandelen, elke dag 1/2 uur. Mag ik nu inmiddels ook weer op de hometrainer e/o de crosswalker. Doet me eigenlijk geen pijn. Laat u mij wat weten. Thanks Fred (60 jr)

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      15 augustus 2015 op 10:29 | #

      Hoi Fred, Als de pijn al wat afgenomen is kun je in deze fase zeker gaan starten met cardio oefeningen zoals hometrainer, crosstrainer of loopband. Succes!

      antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen