Ischiadica bursitis

(Ook bekend als: Slijmbeursontsteking in de bil, Ischial bursitis, Ischiogluteal bursitis)

Ischiadica bursitis

Een Ischiadica bursitis is een vervelende aandoening waarbij pijnklachten ontstaan bij overmatig zitten, rennen, lopen, springen, schoppen of traplopen. Er zijn verschillende oefeningen die jou kunnen helpen om pijnklachten te verminderen, deze oefeningen zijn de heupbuiging en de hamstring stretch (zie onderaan pagina). Verder ontdek jij hieronder wat de aandoening precies inhoudt en hoe jouw pijnklachten effectief behandeld kunnen worden.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpoint therapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of easytaping
 • Stretching
 • Gewricht mobilisatie
 • ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, core stability en kracht te bevorderen
 • Correctie van abnormale biomechanica
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandeling bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Ultrasound, Röntgenfoto’s, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie, drainage van de slijmbeurs of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.


Wat is ischiadica bursitis?

Een ischiadica bursitis is een aandoening, waarbij er schade en inflammatie van de slijmbeurs optreedt ter hoogte van de bil. De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vloeistof. Dit zakje is gelokaliseerd aan de basis van de pelvis ter hoogte van een botachtig uitsteeksel (tuberositas ischii) en kan pijn veroorzaken in de bilregio.

Een slijmbeurs is ontworpen om de frictie tussen de bewegende weefsel lagen te verminderen. Vaak is een slijmbeurs gelokaliseerd op een plek waar het weefsel schuurt tegen een botachtige uitsteeksel.

De hamstring is de spiergroep aan de achterkant van het bovenbeen. Deze hamstring spieren lopen van de pelvis (origo) tot het bovenste deel van het onderbeen. De hamstring spieren hechten aan op de pelvis via de hamstringpees. De ischiadica slijmbeurs ligt tussen de hamstringpees en de pelvis (tuberositas ischii).

De hamstring spieren zorgen voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Deze spiergroep is voornamelijk actief tijdens rennen, springen en schoppen. Wanneer de hamstrings samentrekken komt de hamstringpees onder spanning te staan. Deze spanning op de pees zorgt voor frictie op de ischiadica slijmbeurs. Ook kan er tijdens het zitten druk op de ischiadica bursitis worden gezet. Wanneer deze belasting overmatig is, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er irritatie en inflammatie van de slijmbeurs (bursa) optreden. Dit resulteert in de aandoening: ischiadica slijmbeursontsteking (bursitis).

Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van een ischiadica bursitis?

Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de ischiadica slijmbeurs belasten. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens langdurig zitten (voornamelijk op een hard oppervlak) of door repetitief rennen, springen of schoppen. Deze activiteiten beïnvloeden de ischiadica slijmbeurs via de hamstringpees. In sommige gevallen kan dit letsel acuut optreden, na bijvoorbeeld een trap of val op de ischiadica slijmbeurs.


Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze aandoening. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

 • Gewricht stijfheid (voornamelijk de heup)
 • Verkorte spieren (voornamelijk de hamstrings en bilspieren)
 • Te veel of verkeerde training of activiteit
 • Spierzwakte (voornamelijk de hamstrings en bilspieren)
 • Inadequate warming-up
 • Slechte biomechanica (looppatroon)
 • Inadequate revalidatie na een eerdere bilblessure
 • Slechte core stabiliteit
 • Beenlengte verschil

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een ischiadica bursitis ervaren meestal pijn in het onderste deel van de bil. Bij minder ernstige gevallen, ervaren personen alleen stijfheid en lichte pijn in de bil die toeneemt tijdens de rust na een activiteit. Activiteiten die pijn veroorzaken zijn: overmatig zitten, rennen, lopen, springen, schoppen of trap op lopen. De pijn geassocieerd met ischiadica bursitis warmt in de beginfase van de blessure op met activiteit.

Wanneer de blessure langer aanwezig is, kan het klachtenpatroon veranderen. De pijn wordt scherper of er treden bijkomende klachten op tijdens sport of activiteiten. Ook nemen de pijnklachten toe wanneer men drukt op de ischiadica slijmbeurs en de hamstringpees. In sommige gevallen ervaart men zwakte van het onderste lidmaat. Deze zwakte wordt voornamelijk duidelijk wanneer men probeert te versnellen tijdens het rennen. Lees meer over heupklachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan, CT scan, RX scan of Ultrasound zijn vaak nodig om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.

Wat is de prognose?

De meeste personen met deze aandoening genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening langdurig aanwezig is voordat men met een behandeling start, kan de revalidatie significant langer duren(meerdere maanden). Vroege fysiotherapeutische behandeling is noodzakelijk voor snel herstel bij alle personen met een slijmbeursontsteking.

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 2-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Heupbuiging

Lig plat op de rug met de benen gestrekt. Beweeg met behulp van de handen de knie langzaam naar de borst, totdat u een mild-/middelmatige stretch voelt. Houd dit 15 sec aan en herhaal dit 4x zonder een toename van pijn.

Hamstring stretch

Sta recht op. Zet de voet van het aangedane been op een bankje of een stoel. Houd uw rug en knieën gestrekt. Leun langzaam naar voren vanuit de heupen totdat u stretch voel aan de achterkant van uw knie en of bil. Houd deze stretch 15 sec aan en herhaal dit 4x zonder een toename van pijn.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Ivo 't Lam

Ivo Lam Berghem en Oss

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (4)

 • C.Snijders

  19 juli 2017 op 14:53 | #

  Om het verhaal kort te houden even in telegramstijl.
  Ik kan niet meer zitten zonder ondraaglijke pijn.
  Voorgeschiedenis:
  Maanden pijn in lies. Foto: matig kraakbeenverlies.
  Naar Fysio. Deze gaf vrij harde massage in bilgebied. Daarna heel veel pijn bij het zitten. Tintelingen en pijn in linkerbeen. Naar neuroloog. MRI: kleine uitstulping en wortelraking S1 Inmiddels oxycocontin gehad. Geen baat. Injectie op pijnpoli/geen baat.
  shockwave verergerde de pijn. Nu weer bij fysio en ook dry needling gehad. Weer sterke reactie. Nu massage. Inmiddels van de pijn poli Pregabaline gehad en advies geduld te hebben, maar ik zit nu al 10 maanden met pijn. De pregabaline heeft de zenuwpijn eraf gehaald. Ik kan nu weer wat fietsen,maar dan moet ik wel ibrufen 600 erbij.
  slikken. Ik heb telkens al gezegd dat ik het gevoel heb dat er meer dan een ding speelt. En las op jullie site van een mevrouw die ook niet kan zitten en een slijmbeursontsteking aan de zitknobbels had en na een injectie aldaar pijnvrij was.
  Dus mijn vraag is of dit bij mij ook mee kan spelen.
  Hoe wordt dat geconstateerd ? Door een echo?
  En bij wie moet ik zijn voor de prik? Ik heb volgende week weer contact met de pijn poli .
  Alvast bedankt.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   20 juli 2017 op 17:00 | #

   Beste C.Snijders, wat een vervelend probleem zeg. Pijn bij zitten kan veel verschillende oorzaken hebben. Een bursitis in de bil kan voorkomen, dit kun je het beste onderzoeken middels echografie. Een sportarts of een anesthesist kan bij een bursitis onder geleiden van een echo injecteren. Het beste kun je even met je fysiotherapeut of huisarts dit bespreken. Succes!

   antwoord

 • Van der veen

  20 mei 2014 op 11:45 | #

  Goedemiddag,

  Ik heb sinds een week extreme pijn in mijn linkerbeen, met name bij bewegingen. Ook heb ik pijn in mijn linkerbil. Als ik wat wiebel, schiet de pijn door mijn hamstrings heen. Zit noodgedwongen thuis. Wat kan ik het beste doen? In de rust of bewegen? Koelen of warmen? Kunt u mij een indicatie geven hoelang ik hier zoet mee ben. Bedankt voor het meedenken

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   24 mei 2014 op 11:30 | #

   Beste C. van der veen, Het is erg moeilijk om dit zo in te schatten. Het lijkt een beetje op uitstralende pijn(neurologisch). Ik denk dat het handig is om hier even naar te laten kijken. Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd. Succes!

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal