Artrose lage rug - slijtage onderrug

(Ook bekend als: Lumbale artrose, Onderrug osteoartritis, Lumbale degeneratie, Spinale degeneratie, Lage rug artritis, Lage rug slijtage)

Artrose lage rug slijtage onderrug

Artrose in de lage rug kan bij mensen rugklachten en pijn in de rug veroorzaken. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Iedereen krijgt te maken met slijtage. Personen die last hebben van deze aandoeningen hebben vaak last van ochtendstijfheid.Hoe wordt artrose behandeld?

Het hoofddoel van de behandeling is zo actief mogelijk blijven zonder toename van klachten. De kracht en mobiliteit dienen behouden te worden om achteruitgang te voorkomen. De behandeling is gericht op de toename van flexibiliteit, kracht en pijnvermindering.

Artrose lage rug is een degeneratieve aandoening. Dit betekent dat de artrose niet kan worden teruggedraaid. Het beste voor de cliënt is actief blijven en een adequaat revalidatie programma ondergaan. Veel personen met mild tot middelmatige ernst van slijtage ervaren vaak weinig tot geen klachten wanneer zij correct omgaan met hun lichaam. Ontstaan er echter wel klachten? Dan dient er een nieuwe balans gevonden te worden tussen belasting en de belastbaarheid van de onderrug en is een revalidatie programma aangewezen. Dit programma kan bestaan uit: manuele mobilisatie technieken, triggerpointtherapie, dry needling therapie, oefentherapie, Medical taping, hydrotherapie, activiteit en levensstijl coaching. Lees hier meer over de behandeling van rugklachten.


Wat is artrose in de lage rug?

Artrose in de lage rug is een degeneratief proces waarbij er graduele slijtage optreedt van de tussenwervelschijven (kraakbeenschijven) in de onderrug. Deze tussenwervelschijven hebben als functie schokdemping en het begeleiden van bewegingen van de wervelkolom. Ieder mens krijgt met slijtage te maken, maar artrose geeft niet bij iedereen rugklachten.

Anatomie van de wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken: de wervels. Elke wervel is verbonden met de wervel erboven en de wervel eronder via twee soorten gewrichten. Deze gewrichten zijn: ‘de facetgewrichten’ die de buitenkanten van de wervels verbinden en de ‘tussenwervelschijven’ die tussen de wervels liggen. De wervels hebben in het midden een groot gat. In het verlengde van elkaar vormen deze gaten het spinale kanaal. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg en de zenuwen.

Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van deze rugklacht?

Wanneer men ouder wordt, zullen er degeneratieve veranderingen optreden in de wervelkolom (slijtage) wat resulteert in het dunner worden van de tussenwervelschijf. Wanneer deze tussenwervelschijf dunner wordt, zullen de wervels dichterbij elkaar komen. Hierdoor wordt het foramen (waar de zenuwen uitkomen) automatisch smaller en stijgt de druk in de facetgewrichten (de bewegelijke gewrichten aan de achterkant/zijkant van de wervelkolom).

De toename van druk in de facetgewrichten zorgt ervoor dat ook in deze gewrichten (meer) slijtage zal optreden. Concluderend kunnen we stellen dat er sprake is van rugpijn vanuit de gewrichten, maar ook van rugpijn vanuit de zenuw.

Deze factoren dragen bij aan het ontwikkelen van deze aandoeningen

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van degeneratie in de onderrug kunnen zijn:

 • Leeftijd (>40 jaar),
 • Genetica,
 • Slechte houding,
 • Blessuregeschiedenis van de onderrug,
 • Spierzwakte,
 • Spierdisbalans,
 • Slechte hef- en tiltechniek (Wat is de beste tiltechniek voor je rug?)
 • Een levensstijl waarbij men veel zit (passief) of lichamelijk zwaar werk verricht (overbelasting).

Neem als voorbeeld de metselaar. Als metselaar werk je veel in voorovergebogen houding waarbij er in de wervelkolom een piekbelasting komt op een specifiek punt van de tussenwervelschijf. Dit zorgt voor frictie, met als gevolg degeneratie van de tussenwervelschijf op dat punt.

Wat zijn tekens & symptomen van lage rug artrose?

Behandeling artrose lage rug

Personen met deze aandoening ontwikkelen gradueel klachten door degeneratie. In minder ernstige gevallen zal een persoon met lumbale artrose weinig tot geen pijn of klachten ervaren. Wanneer er sprake is van matige tot ernstige degeneratie kan men last hebben van verschillende klachten. Eén van de bekendste klachten is ochtendstijfheid, het typische stijve gevoel in de onderrug tijdens het eerste half uur van de dag.

Wanneer men oefeningen doet of meer heeft bewogen, trekt deze stijfheid langzaam weg. Ook kan men last hebben van een strak bandgevoel in de onderrug of pijn aan één zijde van de onderrug met uitstralende pijn naar de bil en/of het been(kan ook veroorzaakt worden door het pirifromis syndroom).Gezien het feit dat de degeneratie zowel in de tussenwervelschijf als in de facetgewrichten is gelokaliseerd, leidt dit tot moeilijker bewegen, zoals: pijn met bukken en op staan uit een stoel na lang zitten.

De diagnose van artrose van de lage rug

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een RX scan kan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en in sommige gevallen kan een CT scan, bot scan of MRI scan geïndiceerd zijn om de ernst vast te stellen.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (2)

 • R

  05 december 2016 op 22:37 | #

  Hallo
  Ik loop al een tijdje met een vraag.
  Bij mij is er dmv.
  - mri
  -botscan en X foto's
  Zijn er verschillende rugaandoening gediagnotiseerd
  -scheurden
  -discopathie
  -facetartrose
  -artrose lage rug en beide knieën
  Nu valt mij op dat de laatste tijd mijn wervels in m'n onderrug wel erg vaak verspringen/ploppen echt heel vaak op een dag.is dit normaal ??? Mvg R
  35 jr vrouw

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   06 december 2016 op 07:29 | #

   Beste mevrouw Rijnders, wanneer je te maken hebt met slijtage in de lage rug en een discopahtie, dan heb je te maken dat de wervels meer op elkaar drukken en niet goed op elkaar staan. Waneer je een beweging maakt in de lage rug kan dat gepaard gaan met 'knoepen/ ploppen'. Dit kan ook voorkomen bij mensen die geen rugklachten hebben. Het kan in principe niet zoveel kwaad, maar als je hier onzeker over bent kun je het beste even met je huisrats contact opnemen. Mijn advies hierin is dat je voldoende blijft trainen/ bewegen! Ik hoop je zo voldoende geholpen te hebben. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal