Welke oefeningen kan ik doen om de stabiliteit van mijn enkel te verbeteren?

Ga je vaak door je enkel? Lees dan onderstaande info!

Oefeningen enkelstabilteit

Veel mensen gaan wel eens door hun enkel. In de meeste gevallen is dit de schuld van de spieren. Als deze onvoldoende getraind zijn, komt er meer belasting op de banden en kun je deze overbelasten of soms zelfs scheuren. Andersom, wanneer je enkelbanden afgescheurd zijn, moeten de spieren harder werken om de enkel toch te kunnen stabiliseren.

Kortom, het trainen van de spieren rondom de enkel, kan bijdragen aan een stabielere enkel met een minder grote kans op enkelverzwikkingen. Daarnaast heeft men met een stabiele enkel ook minder kans op voet-, onderbeen klachten en knieklachten!

Heb je recent je enkel verzwikt of ga je sowieso vaak door je enkel? Dan kunnen onderstaande oefeningen helpen om de stabiliteit van je enkel te verbeteren! Deze oefeningen bestaan zowel uit kracht als uit stabiliteit. Dit om zo effectief mogelijk te trainen.

Oefeningen enkelstabiliteit te verbeteren!

1. Op 1 been staan

Door regelmatig te oefenen met op één been staan, train je de stabiliteit van je enkel. Als je je knie hierbij licht gebogen houdt, wordt de oefeningen nog wat effectiever.

2. Op 1 been staan met dubbeltaken

Door op één been te staan en hierbij dubbeltaken uit te voeren, zoals het bewegen met je andere been, het gooien van een bal tegen de muur, het overschoppen van een bal of hardop van 100 naar 0 te tellen in stapjes van 3, kan je de oefening verzwaren en zo je stabiliteit nog meer verbeteren. Je verlegt tijdens de oefening je aandacht naar iets anders dan je enkel, wat het dagelijks leven beter nabootst.

3. Kniebuiging op 1 been

Door een squat (kniebuiging) te maken op 1 been, moet de enkel stabiliseren om de knie en het been stabiel te houden. Herhaal de kniebuiging 10 x, neem 1 minuut pauze en doe nog twee van deze series.

4. Kuiten trainen met trapoefening

De kuitspieren spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de enkel. Wanneer u op een onderste traptrede van een trap gaat staan en de trapleuning vasthoudt, kunt u uw hakken laten zakken en vervolgens u weer afzetten op uw voorvoet en de hak omhoog drukken. Hierbij traint u uw kuitspieren. Voer deze oefening 15 keer uit, neem 1 minuut pauze en herhaal dit nog twee keer.

5. Kuiten trainen met tenen lopen

Door af en toe een stukje op uw tenen te lopen, traint u ook uw kuitspieren. De spieren moeten dan flink aanspannen om de hak omhoog te houden.
Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken voor een behandeling? Neem dan gerust per mail of telefoon contact op!


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal