Langer wachten met sporten na een voorste kruisband reconstructie!

Patiënten mogen pas na 9 maanden onbeperkt sporten

Voorste kruisband reconstructie nieuwe kruisband

In het kniegewricht zitten een voorste- en achterste kruisband. Deze banden hebben een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit van de knie. Het scheuren van een voorste kruisband komt onder sporters regelmatig voor. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een verdraaiing van de knie waarbij het onderbeen vast in de grond staat. Aanvankelijk ervaart men veel pijn, maar later is vaak instabiliteit de meest voorname klacht. Door de instabiliteit kunnen er andere klachten, zoals slijtage van de knie optreden.


Na een scheuring van de voorste kruisband kan men operatief of niet-operatief herstellen. Wanneer men niet voor een operatie kiest, is het belangrijk de spieren en aansturing van de knie zo goed mogelijk te trainen om het gemis van de voorste kruisband op te vangen. Wanneer men kiest voor een operatie, zal men een nieuwe voorste kruisband krijgen.
Er wordt geschat dat er in Nederland jaarlijks 8000 reconstructie operaties van de voorste kruisband worden uitgevoerd. Bij een reconstructie kan men ervoor kiezen om een stuk van de hamstring pees of een stuk van de kniepees te gebruiken als nieuwe voorste kruisband.

Het herstel na een voorste kruisband reconstructie duurt lang. Toch zijn patiënten vaak na 6 maanden alweer (onbeperkt) aan het sporten. Er is nu echter uit een nieuw onderzoek van een orthopedisch chirurg (die gespecialiseerd is op het gebied van knieën) van het Maxima Medisch Centrum gebleken dat de voorste kruisband langer dan 6 maanden nodig heeft om weer op volledige sterkte te komen. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat er 13 en 24 maanden na de operatie nog steeds een actief herstelproces is in de kruisband. Dit blijkt uit de aanwezigheid van myofibroblasten.
Het nieuwe advies voor onbeperkte sporthervatting is dan ook 9 tot 12 maanden na de operatie.

Lees hier meer over knieklachten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal