Triggerpoints als oorzaak van pijn in de bil

Welke spieren kunnen bilpijn veroorzaken?

Uitstralende pijn in de bil kent verschillende oorzaken. Één van die oorzaken is de aanwezigheid van triggerpoints in bil- en rugspieren. Hieronder een overzicht van spieren die triggerpoints kunnen bevatten die uitstralende pijn kunnen geven in de bilregio.

1. De grote bilspier (M. Gluteus Maximus)

Anatomie
Triggerpoints-gluteus-maximusDe grote bilspier is de grote spiergroep in de bilregio die aan de oppervlakte ligt.

Functie van deze spier
De grote bilspier heeft als belangrijkste functie het strekken en naar buiten draaien van de heup.

Oorzaken triggerpoints in deze spier
Er kunnen primaire triggerpoints in de grote bilspier ontstaan door het voorovergebogen lopen bij het lopen op een helling, zwemmen, herhaaldelijk schoppen bij bijvoorbeeld vechtsporten, maar ook door het zitten op een portemonnee. Daarnaast kunnen er secundaire triggerpoints in de grote bilspier ontstaan door triggerpoints in de vierkante lendenspier die uitstralende pijn geven in de bilregio.

Gevolgen triggerpoints in deze spier
Deze triggerpoints kunnen onder andere uitstralende pijn geven in de bilregio. De pijn wordt het meest gevoeld aan de onderkant en zijkant van de bil en rondom het stuitje.


2. De peervormige spier (M. Piriformis)

triggerpoints-piriformisAnatomie
Deze spier is een smalle, dikke spier die onder de andere bilspieren ligt. Hij ontspringt aan het heiligbeen en hecht aan de grote knobbel aan het uiteinde van het dijbeen aan.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het naar buiten draaien van de heup.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen primair in de peervormige spier ontstaan door het zijwaarts draaien en tegelijkertijd buigen van de romp, zwaar tillen, veel rennen of door een misstap. Daarnaast kan een triggerpoint in de vierkante lendenspier uitstralende pijn geven in de peervormige spier en er op die manier voor zorgen dat ook in deze spier triggerpoints gevormd worden.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Deze triggerpoints kunnen uitstralende pijn geven in het midden van de bil. Deze pijn kan naar buiten richting de heup trekken.

3. De middelste bilspier (M. Gluteus medius)

triggerpoints-gluteus-mediusAnatomie
De middelste bilspier loopt zowel aan de linkerzijde als aan de rechterzijde van het lichaam van het darmbeen van het bekken naar de grote knobbel aan het uiteinde van het dijbeen.

Functie van deze spier
De middelste bilspieren stabiliseren het bekken en zorgen ervoor dat je de benen zijwaarts kan bewegen. Ook kan men met behulp van deze spieren de heupen naar binnen draaien.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
De middelste bilspier kan triggerpoints ontwikkelen door veel voorovergebogen te werken. Wanneer deze voorovergebogen houding gecombineerd wordt met een houding waarbij het lichaamsgewicht grotendeels op één been rust, is er nog meer risico op het ontstaan van triggerpoints in deze spier.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de middelste bilspier kunnen zich op drie verschillende plekken in het bovenste gedeelte van de spier bevinden en kunnen uitstralende pijn geven in het midden van de bil.


4. De vierkante lendenspier (M. Quadratus Lumborum)

triggerpoints-quadratus-lumborumAnatomie
Deze spier ligt diep in de lage rug regio en is een relatief kleine spier. De spier bevindt zich zowel aan de linkerzijde als aan de rechterzijde van het lichaam. De vierkante lendenspieren ontspringen aan de twaalfde rib en de eerste tot en met vierde lendenwervel en hechten aan de bekkenrand aan.

Functie van de spier
Wanneer je maar één van de twee vierkante lendenspieren aanspant, buigt je romp naar diezelfde zijde. Wanneer je beide vierkante lendenspieren aanspant, trekken deze het bovenlichaam naar beneden en ondersteunen ze het uitademen. Ook zorgt deze aanspanning ervoor dat de twaalfde rib gestabiliseerd wordt. Daarnaast zijn deze twee spieren erg belangrijk voor een optimale rompstabiliteit.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
De vierkante lendenspier kan triggerpoints ontwikkelen door verschillende oorzaken. Voorbeelden hiervan zijn herhaaldelijk vooroverbuigen met de romp in combinatie met een draaiing van de romp, een beenlengteverschil of zwaar tillen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in de vierkante lendenspier voorkomen, kan dit onder andere een uitstralende pijn geven aan de onderkant van de bil en rondom het stuitje.

5. De rugstrekker (M. Erector Spinae)

triggerpoints-erector-spinaeAnatomie
Deze spier bestaat uit drie spiergroepen: de iliocostalis, longissimus en spinalis. De spier begint bij het heiligbeen, de bekkenrand en verschillende wervels en ribben en hecht aan verschillende ribben en wervels aan en loopt tot aan de schedelrand.

Functie van de spier
De functie van deze spier is het strekken van de rug en het zijwaarts buigen van de rug.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door met de romp in gebogen en gedraaide houding te tillen. Ook kan een beenlengteverschil met een ongelijke heupstand triggerpoints veroorzaken in deze spier.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in de iliocostalis of longissimus voorkomen, kan dit een uitstralende pijn geven in het midden van de bil.

Pijn in de bilregio kan dus het gevolg zijn van triggerpoints in bovengenoemde spieren. Triggerpointtherapie (dry-needling therapie) kan helpen van uw klachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Reacties (4)

 • willems

  willems

  15 juli 2017 op 08:37 |
  Kan dit ook ontstaan door 10 x een injectie in de bilspier voor B 12

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   21 oktober 2017 op 18:01 |
   Beste Willems,

   Nu dit lijkt me niet echt aannemelijk. Waar heb je precies last van dan?

   mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Lian Heuvelman

  Lian Heuvelman

  11 november 2017 op 17:39 |
  Goedenavond. Vanochtend bij m'n dagelijkse yoga oefeningen (en wel bij de paradijsvogel) heb ik waarschijnlijk mijn middelste bilspier geblesseerd. Wat kan ik doen om het weer in orde te krijgen? Alvast bedankt vr uw antwoord. Groetjes lian

  antwoord

 • Jan

  Jan

  11 april 2018 op 07:15 |
  Kan dit ook ontstaan door intensief te trainen met de adductor en abductor (70kg) in de sportschool? Ik begon met de zwaarste gewicht.

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal