Dnl effectief bij kaakklachten

Wat is er in dit onderzoek onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat de invloed is van dry needling van triggerpoints (spierknopen) in één van de kauwspieren (de laterale pterygoid spier) op de pijn en de functie van de kaak. Ze hebben dit vergeleken met het innemen van pijnstillers en spierverslappers. De laterale pterygoid spier is één van de kauwspieren van de kaak. De functie van deze spier is het naar beneden bewegen van de onderkaak, het naar voren bewegen van de onderkaak en het zijwaarts bewegen van de onderkaak.

De onderzoekers hebben 48 proefpersonen met chronische myofasciale pijnklachten in dit specifieke gebied van de kaak verdeeld over twee groepen. Daarvan kreeg de ene groep gedurende drie weken pijnstillers en spierverslappers toegediend, terwijl de andere groep gedurende die drie weken eenmaal per week een behandeling met dry needling onderging. De onderzoekers hebben de twee groepen vóór het onderzoek, twee weken na de start van het onderzoek en acht weken na de start van het onderzoek vergeleken.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Bij beide groepen zag men dat de proefpersonen na de drie weken minder pijn hadden in rust en tijdens het kauwen. Dit was een statistisch significant verschil. Dit betekent dat het verschil niet op toeval kan berusten. Echter, bij de groep die met dry needling behandeld werd, zag men een grotere daling in pijn ten opzichte van de hoeveelheid pijn waarmee deze proefpersonen begonnen. Ook zag men alleen bij deze groep proefpersonen tot 70 dagen na de behandeling een verbetering in de functie van de onderkaak. Het openen van de mond, het naar voren bewegen van de onderkaak en het zijwaarts bewegen van de onderkaak ging duidelijk beter.
Bovendien werden bij de groep die met pijnstillers en spierverslappers werd behandeld nadelige bijwerkingen, zoals slaperigheid, geconstateerd. Bij de groep die met dry needling therapie behandeld werd, constateerde men geen nadelige bijwerkingen.

Conclusie

Dry needling van de laterale pterygoid spier zorgde in dit geval voor een efficiëntere pijndaling en een betere functie van de onderkaak (openen van de mond, naar voren bewegen van de onderkaak en zijwaarts bewegen van de onderkaak) vergeleken met een behandeling met pijnstillers en spierverslappers.

Bron:
Gonzalez-Perez LM, et al. (2015). Deep dry needling of trigger points located in the lateral pterygoid muscle: Efficacy and safety of treatment for management of myofascial pain and temporomandibular dysfunction. Med Oral Patol Oral Cir Bucal., 20 (3), 326-33.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gastAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal