Zweepslag kuit

Wat is een zweepslag van de kuit?

Bij een zweepslag van de kuit is er een (gedeeltelijke) spierscheuring in de kuitspier ontstaan. De tweekoppige kuitspier (M. Gastrocnemius) bestaat uit een binnenste en buitenste spierkop. Een zweepslag treedt in de meeste gevallen in de binnenste (mediale) kop van deze spier op. De mate van scheuring kan variëren van een scheuring van enkele spiervezels tot een volledige scheur van de spier.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van een zweepslag is een plotselinge, grote belasting op de spier. Dit kan zijn bij het aanzetten voor een sprint, maar ook bij het aanzetten voor een sprong. Een zweepslag kan echter ook ontstaan wanneer u gewoon aan het wandelen bent. Risicofactoren voor het ontwikkelen van een zweepslag zijn: een verminderde mobiliteit van voeten, enkels of knieën, een slechte warming-up of eerdere kuitblessures.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men beschrijft het gevoel bij een zweepslag vaak alsof er iemand tegen de kuit trapt. Sommige mensen ervaren ook een 'knappend' gevoel of geluid. Daarna voelt men een scherpe pijn in de kuit. Het is afhankelijk van de mate van de scheuring of men nog op het aangedane been kan staan. Er kan een bloeduitstorting en zwelling ontstaan. De kuitspier is drukpijnlijk en ook het rekken van de kuitspier is provocerend.

Wat is de behandeling?

De eerste dagen na de scheuring is het belangrijk de spier rust te geven. Leg uw been omhoog en leg eventueel een drukverband aan. Beweeg uw voet en knie wel onbelast om de circulatie van het onderbeen te bevorderen. Daarna is het belangrijk de belasting op uw kuit gedoseerd op te bouwen. De fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Een opbouwschema waarbij kracht, mobiliteit en coördinatie een rol spelen is essentieel om restklachten en herhaling van letsel te voorkomen. De herstelduur is afhankelijk van de grootte van de scheuring. Wanneer er enkele spiervezels gescheurd zijn, hoeft het herstel maar twee weken te duren. Bij een grotere spierscheuring kan het herstel zes tot tien weken duren.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal