Fasciitis plantaris

Wat is fasciitis plantaris?

Fasciitis Plantaris is een aandoening van de peesplaat onder de voet. Deze peesplaat wordt fascie plantaris genoemd en bestaat uit bindweefsel. De peesplaat loopt van de hak naar de tenen en heeft als functie het in stand houden van de voetboog, het dempen van schokken en het bijdragen aan een optimale voetafwikkeling. Anders dan de naam doet vermoeden, is er bij deze blessure geen sprake van een ontsteking, maar van degeneratie van het bindweefsel van de peesplaat. Er zijn kleine scheurtjes in de vezels ontstaan wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van de peesplaat afneemt. Fasciitis Plantaris wordt vaak verward met hielspoor. Men spreekt echter van hielspoor wanneer er een verkalking onder de hak ontstaat. Hier is bij Fasciitis Plantaris (nog) geen sprake van.

Wat zijn de oorzaken?

Fasciitis Plantaris is een overbelastingsblessure. Dit kan ontstaan door lang staan, veelvuldig lopen, rennen of springen waarbij er veel krachten op de peesplaat inwerken, maar ook door een toename van lichaamsgewicht. Daarnaast zijn er factoren, zoals een verminderde beweeglijkheid van de enkel, een verkorte achillespees en verhoogde spierspanning in de kuit die mogelijk een relatie met Fasciitis Plantaris hebben. Daarnaast zijn er externe factoren, zoals schoeisel, die invloed kunnen hebben op het ontstaan van de klacht.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een symptoom van Fasciitis Plantaris is pijn onder de hak en/of voetboog. Het lopen op sokken of blote voeten is erg onprettig. De eerste paar stappen ’s ochtends of na een periode van inactiviteit zijn het meest pijnlijk. De pijn wordt minder wanneer men een korte tijd in beweging is, maar wordt erger bij lang staan, lang lopen of intensief sporten met veel sprongmomenten.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk om de overbelastingsprikkel te vermijden. Dit geeft de vezels van de peesplaat de tijd om te herstellen. Men kan de hak ontlasten door siliconen zooltjes onder de hak in de schoen te leggen of podotherapeutische zolen te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat de mobiliteit van de omliggende structuren, zoals de achillespees, de kuitspieren en het enkelgewricht voldoende is. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen door middel van het toepassen van rekoefeningen, massagetherapie, oefentherapie, dry needlingtherapie en triggerpointtherapie.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal