Zenuwbeknelling knie

Wat is een zenuwbeknelling in de knie?

In de knie bevinden zich verschillende zenuwen. Wanneer één van deze zenuwen bekneld raakt, spreekt men van een zenuw entrapment. Vaak gebeurt dit op plekken waar de zenuw door een nauwe tunnel loopt. Het carpale tunnelsyndroom is een voorbeeld van een zenuw entrapment in de pols. Een bekend voorbeeld van een zenuwbeknelling in de knie is een zenuw entrapment van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus). Deze zenuw loopt achter de kuitbeenkop langs. Op deze plek vindt vaak de beknelling plaats.

Wat zijn de oorzaken?

De kuitbeenzenuw kan bekneld raken door druk op de zenuw. De druk op de zenuw kan verhoogd worden door bijvoorbeeld een cyste in de knie of door een verhoogde druk in de spieren van het onderbeen (compartimentsyndroom). Het kan ook gebeuren bij het vaak en langdurig met de benen over elkaar zitten of het langdurig gehurkt zitten. Ook kan de zenuw direct bekneld raken door een breuk van het kuitbeen of door een direct trauma.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Veel voorkomende symptomen bij een zenuwbeknelling van de kuitbeenzenuw zijn tintelingen en/of een brandend gevoel ter hoogte van het scheenbeen. Wanneer er sprake is van een ernstige beknelling heeft men moeite om de voet te heffen, omdat er krachtverlies is opgetreden. Men kan pijn ervaren wanneer men op de kuitbeenkop drukt. Wanneer men loopt of hurkt, kunnen de pijnklachten verergeren.

Wat is de behandeling?

Wanneer er sprake is van een zenuwbeknelling in de knie, is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Druk op de zenuw dient vermeden te worden. Hurken of lang met de benen over elkaar zitten wordt daarom afgeraden. Wanneer de zenuw bekneld raakt door een cyste, dient deze behandeld te worden.