Nekhernia

Wat is een Nekhernia?

Een nekhernia wordt ook wel cervicale discus hernia, HNP (Hernia Nuclei Pulposi) van de nek en cervicale discus uitstulping (bulging) genoemd.

In de wervelkolom bevinden zich tussenwervelschijven (discus intervertebralis) tussen de wervels. Dit zijn kraakbeenschijfjes waarvan de buitenste ring de annulus fibrosus heet. In het midden van deze schijfjes bevindt zich een geleiachtige kern: de nucleus pulposus. De functie hiervan is het dempen van de schokken op de wervelkolom.

Bij een hernia treedt de nucleus pulposus naar buiten via een scheurtje of breuk in de annulus fibrosus. Er kan zo druk op een nabijgelegen zenuw ontstaan. Wanneer dit proces in de nek plaatsvindt, spreekt men van een nekhernia.

Wat zijn de oorzaken?

Uitstulping van de nucleus pulposus kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Een belangrijke factor is veroudering (slijtage) van de tussenwervelschijf. Door deze veroudering kan er een scheur in de buitenste rand optreden, waardoor de nucleus pulposus naar buiten kan treden. Bij langdurige overbelasting van de discus, door bijvoorbeeld langdurig met het hoofd gebogen te zitten of staan of door een eenzijdig bewegingspatroon, kan er uiteindelijk een scheuring van de discus optreden.

Wat zijn de symptomen?

Bij een nekhernia ervaart men pijn in de nek. Dit kan aan één zijde van de nek optreden, maar kan ook beiderzijds voorkomen. Men kan de nek vaak niet goed bewegen. Door de compressie op één of meerdere zenuwen, kan men zenuwpijn, tintelingen, gevoelsstoornissen en/of krachtsverlies in de armen ervaren.
Activiteiten waarbij men met het hoofd voorovergebogen zit, zoals lezen, kunnen de klachten verergeren. Ook typisch is dat de nekpijn bij hoesten, niezen en persen erger wordt.

Wat is de behandeling ervan?

Afhankelijk van de ernst van de uitstulping kan men kiezen voor een conservatieve (zonder operatie) of operatieve behandeling. Wanneer de uitstulping nog niet dusdanig groot is, kan men door middel van fysiotherapie proberen de uitstulping terug in de nucleus te bewegen. Dit kan door middel van specifieke oefeningen en houdingsadviezen bereikt worden. Wanneer dit niet of onvoldoende lukt of wanneer er sprake is van een ernstige uitstulping, kan men kiezen voor een operatie. Men kent verschillende opties: een spinale fusie of het inbrengen van een tussenwervelschijfprothese. Bij een spinale fusie worden twee wervels aan elkaar vastgezet en bij een tussenwervelschijfprothese vervangt een prothese de aangedane tussenwervelschijf. Zowel bij een conservatieve als operatieve behandeling, is het belangrijk de stabiliteit van de rompspieren te trainen om zo verergering of herhaling van klachten te voorkomen.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal