Contractuur

Wat is een contractuur?

Een contractuur is een verkorting van een spier, pees of een gewrichtskapsel. Ten gevolge hiervan ontstaat een bewegingsbeperking. Dit wordt een contractuur genoemd.

Hoe ontstaat het?

De spieren, pezen en het gewrichtskapsel bestaan uit bindweefsel. Dit weefsel bestaat uit elastische vezels. Wanneer dit weefsel onvoldoende bewogen wordt, verkort dit weefsel en ontstaat er een bewegingsbeperking. In de meeste gevallen verkorten de buigspieren en buigpezen van gewrichten en wordt strekken van de gewrichten onmogelijk.
Men heeft kans op het ontwikkelen van contracturen als men lang geïmmobiliseerd is, door bijvoorbeeld gips of een spalk. Ook door het langdurig zitten in een rolstoel of een verkeerd bewegingspatroon kunnen contracturen ontstaan.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Door de contractuur ontstaat er een bewegingsbeperking. Men zal merken dat men bijvoorbeeld de knie of de heup niet meer (volledig) kan strekken. Ook een spitsvoet is een bekend voorbeeld van een contractuur. Door de verkorting van de spieren, pezen en het gewrichtskapsel kan het gewricht of het ledemaat in een andere positie gaan staan (standsafwijking). Ook kan men pijnklachten ervaren door de contracturen.

Wat is de behandeling?

Contracturen kunnen vaak voorkomen worden door alle gewrichten, pezen en spieren te blijven bewegen. Een optimale zit- en lighouding is ook belangrijk om contracturen te voorkomen. De fysiotherapeut kan u hierin adviseren. Wanneer men contracturen heeft, kan de fysiotherapeut helpen om de gewrichten en spieren door te bewegen. Ook spalken van ledematen kan helpen om contracturen tegen te gaan.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal