Bakerse cyste

Wat is een Bakerse cyste?

Een Bakerse cyste (ook wel Popliteale Cyste genoemd) is een cyste die zich in de knieholte bevindt. Een cyste is een zakje met een vloeibare substantie.

Hoe ontstaat het?

Een Bakerse cyste ontstaat doordat er overtollig gewrichtsvloeistof in de knie zit. Deze overbodige vloeistof wordt naar buiten geperst via het gewrichtskapsel. Te veel aan gewrichtsvloeistof kan het gevolg zijn van een andere blessure aan de knie, zoals een meniscusbeschadiging of artrose.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een symptoom van een Bakerse cyste is een lokale bult in de knieholte. Door deze bult kan vooral het buigen van de knie wat beperkt zijn. Verder ervaren mensen meestal weinig pijnklachten aan de cyste. Wanneer er sprake is van een onderliggende blessure of aandoening, kan men hierdoor wel pijnklachten in de knie ervaren.

Wat is de behandeling?

Een Bakerse cyste is niet gevaarlijk, maar kan uiteindelijk toch veel hinder veroorzaken. Men kan de cyste operatief of niet-operatief behandelen. Dit is afhankelijk van de grootte van de cyste en de mate van pijn. Bij het niet-operatief behandelen wordt vaak eerst de onderliggende oorzaak van de toename van de gewrichtsvloeistof in de knie behandeld. Wanneer de hoeveelheid gewrichtsvloeistof in de knie afneemt, verdwijnt de cyste meestal vanzelf. Men kan ook er ook voor kiezen met een naald het vocht uit de cyste weg te zuigen. Bij een operatie aan de cyste wordt de cyste in zijn geheel verwijderd en wordt het gat van het gewrichtskapsel waardoor de cyste naar buiten werd gedrukt, gedicht.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal