Achterste kruisband

Wat is een achterste kruisband?

Er bevinden zich tussen het bovenbeen en het scheenbeen twee sterke banden die elkaar kruisen. Dit zijn de voorste kruisband en de achterste kruisband.

Wat is de functie?

De achterste kruisband is erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Hij voorkomt dat het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen te ver naar voren beweegt.

Wanneer beschadigt het?

Het kan (gedeeltelijk) scheuren door een harde klap op het onderbeen waardoor deze ten opzichte van het bovenbeen met grote kracht naar achteren beweegt. Ook kan een achterste kruisband scheuren door een geforceerde strekking van het kniegewricht.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Er treedt pijn en zwelling in de knie op. Wanneer de zwelling afneemt, kan men een instabiel gevoel ontwikkelingen in de knie waarbij men de knie ongecontroleerd overstrekt of waarbij men het gevoel heeft dat het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar voren schiet. Ook kan men ten gevolge van een beschadiging van de achterste kruisband klachten aan de knieschijf ontwikkelen.

Wat te doen bij een beschadiging?

Wanneer men denkt een beschadiging van de achterste kruisband te hebben, kan men een MRI-scan ondergaan. Bij een verrekking of een scheur probeert men vaak eerst door middel van kracht- en stabiliteitsoefeningen of de spieren de verminderde stabiliteit van de kruisband kunnen opvangen. Wanneer dit niet voldoende lukt of wanneer er de behoefte bestaat om in de toekomst een sport te beoefenen waarbij veel draai- en rembewegingen voorkomen, is een reconstructie van de kruisband aan te raden. Hierbij wordt er een stukje van een eigen pees of een donorpees als nieuwe achterste kruisband in de knie gezet. Vanwege de locatie van de kruisband, is deze operatietechniek moeilijker dan een voorste kruisbandreconstructie. In sommige gevallen kan er na de reconstructie dan ook enige vorm van instabiliteit aanwezig blijven. Het kan zijn dat men de eerste periode na de operatie een brace moet dragen die ervoor zorgt dat men de knie niet kan overstrekken. Het totale herstelproces na een reconstructie van de achterste kruisband beslaat gemiddeld negen maanden waarbij de fysiotherapeut kan helpen door de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de knie te optimaliseren.

Bronnen: Lohman, A.H.M. (2008). Vorm & Beweging (11e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal