Scheuring van de hamstring

Wat is een scheuring van de hamstring?

Hamstrings is een verzamelnaam voor de drie spieren die zich aan de achterkant van het bovenbeen bevinden (musculus biceps femoris, musculus semitendinosus en de musculus membranosus). Deze spieren lopen van het zitbeen naar het kuitbeen en scheenbeen. Er kunnen in verschillende gradaties scheurtjes in de spiervezels van deze spieren ontstaan. Men spreekt afhankelijk van de ernst van de scheuring van een verrekking of een scheuring (ruptuur).

Wat zijn de oorzaken? 

De hamstrings worden het meest belast wanneer ze aangespannen zijn en toch verlengd worden. De momenten waarop de meeste verrekkingen of scheuringen plaatsvinden is op momenten dat men fel aanzet voor een sprint. Men heeft veel kans op een hamstringblessure wanneer je niet opgewarmd bent voor een zware inspanning of wanneer je al verkorte hamstrings hebt. 

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van een hamstringscheur of een hamstringverrekking is een felle pijn op het moment van het trauma. Daarna is het meestal nauwelijks mogelijk het been te belasten. Wanneer er spiervezels gescheurd zijn, kan er een bloeduitstorting (hematoom) zichtbaar zijn op de achterkant van het bovenbeen. Het aanspannen of rekken van de hamstrings is vaak erg pijnlijk.

Wat is de behandeling?

De eerste dagen na een hamstringscheur of hamstringverrekking is het raadzaam de spier te laten rusten en eventueel de pijn te dempen door middel van het koelen van de spier. Vanaf enkele dagen na het trauma mag men de belasting op de spier gedoseerd opbouwen door eerst te beginnen met lopen en fietsen en pas daarna te starten met krachttraining. Ook is het belangrijk de hamstrings voldoende op lengte te houden door middel van rekoefeningen.