Meniscus operatie (meniscectomie)

Wat is een meniscus operatie (meniscectomie)?

Een meniscus operatie wordt in de medische wereld ook wel een meniscopexie of een meniscectomie genoemd. Bij een meniscopexie wordt de beschadiging van de meniscus hersteld door de meniscus te hechten. Bij de meniscectomie wordt een gedeelte van de meniscus verwijderd., een gedeelte van de meniscus te verwijderen (partiële meniscectomie) of door de gehele meniscus te verwijderen. In het kniegewricht bevinden zich twee menisci: een binnenmeniscus en een buitenmeniscus. Dit zijn wigvormige structuren die bestaan uit bindweefsel en kraakbeen. De functies van de menisci zijn: het dempen van schokken op de knie, het ondersteunen van de gewrichtssmering en de sturing van het kniegewricht door middel van sensoren in de meniscus.

Wat zijn oorzaken van een meniscusbeschadiging?

Een meniscus kan bijvoorbeeld beschadigd raken bij een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast staat in de grond. Vaak is het zo dat de binnenste meniscus het eerst schade oploopt, omdat deze vastzit aan de binnenste knieband en daarom niet zo flexibel is als de buitenste meniscus. Door een dergelijke draaibeweging ontstaat er een scheur in de meniscus. Deze scheur kan ervoor zorgen dat het kniegewricht niet optimaal meer functioneert. Vanaf de leeftijd van veertig jaar wordt de meniscus zwakker en kan er al bij een lichte draaiing een beschadiging van de meniscus optreden.

Wat zijn tekens & symptomen?

Mensen met een meniscusbeschadiging ervaren vaak pijn in de knie. Daarnaast kan de knie gezwollen zijn en kan men een instabiel gevoel ervaren. Door de scheur in de meniscus heeft men vaak het gevoel alsof de knie ‘op slot schiet’. Ook kan men de knie niet goed meer buigen. Dit merkt men bijvoorbeeld bij het (trap)lopen, knielen, hurken, autorijden en fietsen.

Wat is de diagnose?

Bij verdenking van een meniscusbeschadiging kan men een MRI-scan of een kijkoperatie ondergaan. Wanneer er een scheurtje in de meniscus zit, kan het zijn dat u het advies krijgt om dit te laten hechten of verwijderen (meniscectomie). Wanneer de meniscus niet optimaal zijn functie kan uitvoeren, kan dit namelijk leiden tot een hogere belasting van het gewrichtskraakbeen en op lange termijn tot artrose. Het advies om wel of niet te laten opereren, is afhankelijk van de plek en de grootte van de scheur.

Hoe wordt een meniscus operatie uitgevoerd?

Als voorbereiding op een meniscus operatie is het belangrijk om de conditie van de knie zo optimaal mogelijk te maken. Dit houdt in dat u bij een fysiotherapeut oefeningen krijgt om de knie zo mobiel mogelijk te maken en waar nodig zal de fysiotherapeut de knie mobiliseren en/of andere structuren behandelen. Hoe beter de conditie van de knie is voor de operatie, hoe beter het herstel van de knie is na de operatie. Waar nodig zal de fysiotherapeut u leren hoe u het beste met krukken kan lopen, omdat u dit na de operatie enkele dagen zal doen.

De operatie zal in de meeste gevallen in de vorm van een kijkoperatie (artroscopie) plaatsvinden. Een artroscopie wordt uitgevoerd in het ziekenhuis waar men meestal maar een halve of hele dag hoeft te verblijven. Wanneer men een artroscopie ondergaat, zal men afhankelijk van het gewricht en uw voorkeur een ruggenprik (tijdelijke verdoving onderlichaam) of een complete narcose krijgen. Tijdens de operatie worden er meestal twee of drie sneetjes rondom de knie aangebracht. Via deze kleine openingen worden de telescoop (klein kijkbuisje) en de instrumenten in het gewricht gebracht. Via een monitor kan de chirurg het gewricht van binnen bekijken en kan hij een stukje meniscus verwijderen of hechten. Na afloop worden er hechtpleisters op de wondjes aangebracht. Daaroverheen wordt een drukverband aangelegd. Het drukverband mag meestal na twee dagen verwijderd worden en de operatiewondjes zijn gemiddeld na vijf dagen dicht. Ook wordt geadviseerd de eerste dagen op krukken te lopen om de knie zo wat te ontlasten. Men mag de belasting op de knie op geleide van de pijn en zwelling opvoeren, maar lange wandelingen dienen de eerste dagen nog vermeden te worden. De eerste maand mag men geen belastingen op de knie uitvoeren waarbij men deze forceert, zoals hurken. U krijgt oefeningen vanuit het ziekenhuis mee naar huis en een fysiotherapeut kan u in het verdere revalidatietraject ondersteunen om de knie weer volledig belastbaar te maken.

Wat is de prognose?

Na een meniscus operatie kan men weer na gemiddeld zes weken dagelijkse activiteiten uitvoeren. Het duurt gemiddeld zes weken tot drie maanden voordat zwaar lichamelijke activiteiten, zoals sporten, weer uitgevoerd kunnen worden. Het accent tijdens deze herstelperiode ligt vooral op mobiliteit, stabiliteit en kracht. Uw fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal