Rotator cuff tendinopathie

(Ook bekend als; Rotator cuff tendinitis, Rotator cuff tendinose, Supraspinatus tendinopathie, Supraspinatus tendinitis, Supraspinatus tendinose)

Rotator cuff tendinopathie

Een Rotator Cuff Tendinopathie is een pijnlijke blessure waarbij veel pijn ontstaat zodra jij met het tillen van zware voorwerpen (voornamelijk bovenhoofdse activiteiten). Zodra jij pijn ervaart in de schouder is het van belang dat jij direct rust neemt. Door langdurig met schouderpijn te lopen kan dit ervoor zorgen dat het herstel significant langer is, namelijk 3 tot 6 maanden i.p.v. een aantal weken.

Wat is een rotator cuff tendinopathie?

De rotator cuff (rotatorenmanchet) is een groep van vier spieren die vanuit het schouderblad via de pezen aanhechten op de kop van het bovenarmbot (humerus). Samen zorgen deze spieren voor beweging en stabiliteit van het schoudergewricht. De rotatorenmanchet bestaat uit: m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. subscapularis en m. teres minor. Wanneer deze spieren aanspannen, komt er spanning op de pezen te staan. Wanneer deze pezen vaak onder spanning staan, door te veel herhalingen of door een te grote kracht, kan er schade aan de pezen ontstaan.

Een rotator cuff tendinopathie is een overbelastingsletsel van één of meerdere pezen van deze vier spieren. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door weefselschade, inflammatie en degeneratie van één of meerdere van deze pezen.

Rotator cuff tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend ontsteking en degeneratie aan één of meer pezen van deze vier spieren. Dit komt meestal door graduele slijtage en scheurtjes geassocieerd met overbelasting. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma. Meestal is de supraspinatus spier aangedaan. Deze aandoening kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt vaak voor tussen het 40ste en het 60ste levensjaar. Deze blessure komt vaak voor in combinatie met schouder impingement of subacromiale bursitis (slijmbeursontsteking).


Wat zijn de oorzaken & klachten?

Deze blessure ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de pezen veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig tillen, bovenhoofdse activiteiten, liggen op de aangedane zijde, duwen, trekken etc. In sommige gevallen ontstaat deze aandoening acuut, door zwaar of slecht tillen, een val op een uitgestrekte arm etc. Het kan ook ontstaan na een scheur van een van de vier spieren. De aandoening komt veel voor in de gooi-sport (honkbal), zwemsport, racketsport (tennis), gewichtheffen en peddelsport (kajakken).

Factoren die bijdrage aan het ontstaan van deze aandoening:

Bijdragende factoren in het oplopen van deze blessure kunnen zijn:

 • Slechte schouderstabiliteit,
 • Verkeerde of onvolledige revalidatie na eerder schouderletsel,
 • Spierzwakte (rotatorenmanchet en/of de spieren die het schouderblad stabiliseren),
 • Gewricht stijfheid (schouder, AC gewricht, nek- of bovenrug),
 • Inadequate warming up,
 • Slechte houding,
 • Anatomische abnormaliteiten
 • Overgewicht.

Wat zijn de tekens & symptomen voor het ontstaan van een rotator cuff tendinopathie?

De symptomen ontwikkelen zich meestal gradueel met de tijd. Vaak voelt men een scherpe, stekende pijn in de schouder bij bepaalde bewegingen. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar de of nek, schouderblad, bovenrug of bovenarm.

Wanneer er sprake is van een matige vorm van de aandoening, zal men weinig tot geen klachten ervaren. De pijn kan verminderen na een warming up en men kan vaak blijven sporten. Echter, na de activiteiten (in rust) kan er een stijf/pijnlijk gevoel in de schouder ontstaan. Bij ernstige of chronische rotator cuff tendinopathie kan de pijn beperkend zijn in het dagelijks leven. Spierzwakte, spierafbraak en nachtelijke pijn (onafhankelijk van slaaphouding) kunnen aanwezig zijn.

Personen met een tendinopathie van de rotatorenmanchet ervaren meestal pijn of hebben moeite met het tillen van zware voorwerpen (voornamelijk bovenhoofdse activiteiten). De pijn kan ook toenemen bij: het optillen van de arm, de arm voor het lichaam kruisen, zwaar duwen of tillen, liggen op de aangedane zijde en duwen op de top van de schouder (rotator cuff spieren).Het kan ook aanwezig zijn in combinatie met schouder instabiliteit (voornamelijk bij jonge atleten). Deze personen ervaren vaak een klikkend geluid, 'uit de kom gaan' gevoel, tintelingen en/of een dode arm gevoel aan de aangedane zijde.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan door een fysiotherapeut of een arts worden gesteld. Een RX scan of Ultrasound is vaak nodig om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen. In sommige gevallen kan een MRI scan nodig zijn om andere aandoeningen uit te sluiten.

Hoe wordt het behandeld?

Met adequate fysiotherapeutische behandeling kunnen de meeste matige rotator cuff tendinopathieën, die nog niet langdurig aanwezig waren, binnen een aantal weken goed genezen. Wanneer de klachten echter langdurig aanwezig zijn voordat er interventie plaats vindt, kan de revalidatie significant langer duren (3-6 maanden).

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: stretchen, RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), gewricht mobilisaties, triggerpointtherapie (dry needling therpie), sportmassage/fricties, oefentherapie, aanpassen van activiteiten, medical taping, easytaping etc. De fysiotherapeut werkt gecombineerd 'hands-on' en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. De focus van de oefentherapie ligt op spierversterking, spierverlening en het aanleren van correct schoudergebruik. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De fysiotherapeut kan helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventieschema op te stellen.

De Specialist

Ivo 't Lam

Ivo Lam Berghem en Oss

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (2)

 • jurgen

  11 oktober 2016 op 20:19 | #

  Hoi,

  Ik heb al heel lang tendinose m.supraspinatus maar mijn eigen fysiotherapeut heeft het op gegeven en ik weet niet zo heel goed wat ik nog kan doen om het goed te krijgen.Met dit probleem kan je gewoon niet de schouder spier goed rekken en dat is het hele probleem.Wat moet ik hier aan doen want ik ben best wel wanhopig aan het worden

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   12 oktober 2016 op 18:05 | #

   Hoi Jurgen, kun je aangeven wat er allemaal aan is gedaan? En hoe hebben ze de rotator cup tendinopathie vastgesteld? Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal