Olecranon fractuur

(Ook bekend als: Ellepijp breuk, Olecranon breuk, Onderarm breuk)

Olecranon fractuur

Een olecranon breuk is een breuk in het uitstekende botstuk aan de achterkant van de elleboog: het olecranon. Op het moment dat jij dit botstuk breekt ervaar jij veel pijn en trek jij de arm richting jouw lichaam om het letsel te beschermen. Om het herstel van deze breuk te bevorderen is het van belang dat jij activiteiten die pijn veroorzaken NIET uitvoert. Tevens zijn er verschillende oefeningen die de pijn kunnen verminderen en de revalidatie bevorderen.

Wat is een Olecranon fractuur?

Een olecranon breuk is een relatief weinig voorkomend letsel. Dit letsel wordt gekarakteriseerd door een breuk in het uitstekende botstuk aan de achterkant van de elleboog: het olecranon.

De voorarm bestaat uit twee lange botten: de ellepijp en het spaakpijn. Deze zijn naast elkaar gesitueerd en vormen samen met het bot van de bovenarm het ellebooggewricht. Het uitstekende botstuk aan de achterkant van de elleboog is het uiteinde van de ellepijp en wordt het olecranon genoemd.

Tijdens bepaalde activiteiten, zoals een val op een uitgestrekte arm of activiteiten met een directe impact op de achterkant van de elleboog, wordt er een grote kracht op het olecranon uitgeoefend. Wanneer deze kracht groter is dan wat het bot aankan, kan dit resulteren in een breuk. Dit letsel wordt een olecranon fractuur genoemd. Deze fracturen kunnen verschillen in locatie, ernst en type breuk.

Soms ontstaat een dergelijke breuk in combinatie met andere letsels, zoals: een triceps verrekking, tricepsscheur, pols verstuiking of bijkomende breuken van de hand, pols of voorarm.


Wat zijn de oorzaken?

Het ontstaat meestal tijdens een val op een uitgestrekte arm of bij een directe impact op het botuitsteeksel van de elleboog(het olecranon). Ook kan een dit letsel worden veroorzaakt door een krachtige samentrekking van de tricepsspier, waarbij de onderarm gefixeerd wordt. Olecranon breuken komen in bepaalde sporten relatief veel voor. Deze sporten zijn: snowboarden, skateboarden, schaatsen, fietsen, voetbal, rugby en basketbal. Tijdens deze sporten vallen de spelers vaak met hun elleboog op een hard oppervlak, wat in sommige gevallen kan leiden tot een olecranon fractuur.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen ervaren meestal plotse scherpe, intense pijn op het moment van het trauma. Dit zorgt er meestal voor dat de persoon zijn arm tegen zijn lichaam wilt drukken om het letsel te beschermen. De pijn wordt gewoonlijk gevoeld aan de achterkant van de elleboog en is voornamelijk aanwezig tijdens de nacht en ’s morgens. Personen met een olecranon fractuur kunnen naast pijn ook zwelling en blauwe plekken ervaren. Ook neemt de pijn toe bij het drukken op de aangedane regio, duwactiviteiten of tijdens bepaalde bewegingen van de elleboog, pols of schouder. Meestal veroorzaakt het aanspannen en stretchen van de tricpesspier ook pijn ten hoogte van het olecranon. Ook wordt er vaak een beperking(omwille van pijn) in het strekken van de elleboog gezien. In sommige gevallen hebben personen met deze fractuur een abnormaal gevoel (tintelingen, naaldenprikken etc.) in de elleboog, voorarm, hand of vingers. In ernstige gevallen, waarbij er een verplaatsing van het bot heeft plaats gevonden, is er een duidelijke vervorming van de elleboog zichtbaar.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal vormt een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut of dokter, een essentiële bijdrage tot de diagnose ‘olecranon fractuur’. Een RX scan is noodzakelijk om de diagnose te bevestigen. Verdere onderzoek zoals een MRI scan, botscan of CT scan kan in sommige gevallen bijdrage aan het stellen van de diagnose en het vaststellen van de ernst van de letsel.

Wat is de prognose?

Personen met een gebroken olecranon genezen gewoonlijk volledig met adequate behandeling. Deze behandeling kan chirurgisch of conservatief(zonder operatie) zijn. Binnen een aantal weken tot maanden, kan er een begeleide terugkeer naar activiteiten en sport plaats vinden. Personen met ernstige geassocieerde letsels, zoals: schade aan andere botstukken, weefsel schade, zenuw of bloedvat schade, hebben vaak een langer durend revalidatieproces.

Wat is de behandeling?

Personen met een olecranon fractuur waarbij de botstukken ‘verplaatst’ zijn, ondergaan eerst een anatomische reductie(terug zetting). Onder verdoving zullen de botstukken weer in de oorspronkelijke positie worden geplaatst. Na deze reductie, worden de botstukken chirurgisch gestabiliseerd door middel van een interne fixatie(plaat en schroeven). Bewegingsoefeningen worden meestal binnen één week na de operatie opgestart.

Bij personen waarbij de botstukken niet zijn verplaatst, wordt de arm gedurende 2-3 weken geïmmobiliseerd met een splint. Deze immobilisatie wordt gewoonlijk gevolgd door een afzetbare splint en vroege bewegingsoefeningen.

Het helingsproces wordt opgevolgd met een RX scan. Met deze scan wordt vastgesteld of de breuk herstelt in de correcte anatomische stand. Als heling is vastgesteld, kan de chirurg de patiënt overdragen aan de fysiotherapeut en kan de revalidatie beginnen.

Hoe ziet het revalidatietraject eruit?

Eén van de belangrijkste componenten van de revalidatie, is dat de patiënt genoeg rust neemt van alle activiteiten die een toename van pijn veroorzaken. Activiteiten die het olecranon onder hoge druk/spanning zetten moeten vermeden worden. Voorbeelden van deze activiteiten zijn: tillen, duwen en leunen op de elleboog. Indien de arm meer rust krijgt van deze activiteiten, kan het lichaam het helingsproces inzetten zonder meer schade op te lopen. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Het negeren van symptomen/klachten kan voor meer schade zorgen en het herstelproces vertragen of zelfs tegenwerken.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Personen met dit letsel krijgen tijdens de fysiotherapeutische behandeling, flexibiliteit- en krachtoefeningen voor optimaal herstel. Dit is voornamelijk belangrijk omdat de flexibiliteit en kracht van de weefsels rondom de elleboog snel afnemen bij immobilisatie. De fysiotherapeut geeft advies en sturing in welke oefeningen het best zijn voor de patiënt.

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel, is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Gewricht mobilisatie
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of easytaping
 • Bracing
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit en kracht te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandeling bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, CT scans, bot scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: langdurige immobilisatie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In sommige gevallen worden olecranon fracturen die in eerste instantie conservatief werden behandeld, als nog chirurgisch gestabiliseerd.

Welke oefeningen kan ik doen?

Indien de heling van de breuk is bevestigd door een opvolgende RX scan en de orthopeed groen licht heeft gegeven voor fysiotherapie, zal de fysiotherapeut de revalidatie starten. De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Elleboog buiging en strekking

Sta recht op, buig en strek de arm(in de mate waarin dit pijnvrij kan) langs het lichaam. Zorg dat er niet meer dan een milde tot middelmatige stretch op de elleboog komt te staan. Voer dit 10x uit, zonder toename van klachten(zoals pijn).

De tennisbal squeeze

Houd een tennisbal in de hand. Strek de elleboog en knijp zo hard mogelijk in de tennisbal, zonder dat de pijn ten hoogte van de elleboog toeneemt. Houd dit 5 seconden aan en herhaal dit 10 keer.

Onderarm rotatie

Sta recht op en buig de elleboog in een hoek van 90 graden naast het lichaam zodat de hand naar voren wijs. Draai langzaam de handpalm naar beneden, zover dit pijnvrij gaat. Zorg dat u een mild tot middelmatige stretch voelt. Herhaal dit 10 keer zonder een toename van klachten(zoals pijn).

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (6)

 • sach

  25 oktober 2017 op 11:57 | #

  Beste , ik lez net uw mail van twee jaar geleden en ik vraag me af hoe gaat nu met uw elleboog .Is functie van ellboog hersteld ,buigen en streken van hand ? Ik heb het selfde probleem als u tweer jaar gelden ,ook olecranon gebroken en met pinnen en plaat vast gezet en ik ben nieuwsgierig over herstel van elleboog .
  Ik ben ook bang van latere beperking. Ik heb een aparaat meegekreigen van ziekenhuis om thuis te oefenen(CPU)en met deze apparaat kan ik mijn hand tot 10 graden stretchen en tot 110 buigen zonder pijn .Maar zoder apparaat niet meer dan 30graden strechen en 90 graden buigen .Ik ben 3 weken gelden geopererd .
  Wilt u mij AUB wat meer vertellen over uw ervaringen en wat moet ik doen voor beste herstel .
  Met vriendelijke groet ,
  Sacha

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   20 november 2017 op 11:44 | #

   Beste Sacha,

   Mijn advies is om veel te gaan oefenen. Je bent pas 3 weken geleden geopereerd (inmiddels al 6 zie ik). Geef het 6 maanden de tijd en ga er zelf goed mee aan de slag. Overleg goed met je fysiotherapeut wat wel en niet mag. Succes!

   antwoord

 • Monique voogd

  15 oktober 2017 op 08:45 | #

  Hallo.
  Ben kleine 3 maanden geleden na een val precies op de punt van mijn linker elleboog op de stenen vloer geklapt. Ben niet kleinzerig, maar heb gebruld van de pijn. Direct ijs erop gedaan, en contact met de fysio. Die gaf het advies, geef je arm rust dmv een band te dragen. In het weekend is mijn elleboog door een ehbo er in het verband gedaan. Week erna naar de fysio, zij zei er zit wel wat fractuurtjes los in je elleboog. Dat voelde ze. Maar geprobeerd om met rust en bandage mijn elleboog toch beter te krijgen. Maar mijn arm en elleboog doen nu zo pijn dat ik weer naar mijn fysio ben gegaan. Ze zei, het zit echt niet goed toch maar naar de huisarts. Kan ik na onderzoek bij de huisarts vragen of hij me door wil sturen naar de elleboog kliniek. Ook omdat ik een cva heb gehad en lichte epilepsie heb.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   21 oktober 2017 op 17:54 | #

   Beste Monique,

   Ik zou eerst contact met je huisarts opnemen en vragen of hij je doorstuurt om een röntgen foto te laten maken. Middels een foto kunnen ze een olecranon fractuur (breuk) uitsluiten.

   Succes!

   Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • A.T.F.Hesseling-Fine

  24 maart 2015 op 22:28 | #

  ik heb 6 maanden geleden een gebroken olecranon opgelopen na een val, 5 weken na een gebroken pols na een val. Er zijn alleen röntgenfoto's gemaakt. Er ontstond Posttraumatiische Dystrofie aan pols en onderarm. Er volgde een operatie aan de olecranon die met met pinnen werd vastgezet. De strekking van de arm was redelijk goed maar de buiging wilde niet lukken. De plaatselijke fysio pakte het streng aan en forceerde telkens de buiging wat meer dystrofie opwekte. Na 11 behandelingen in Huizen ben ik door de VU pijnpoli verwezen naar een dystrofie fysiotherapeut in Amsterdam. De dystrofie liep fors terug binnen 10 keer bindweefsel massage. In de 6e maand werd vorige week onder narcose de pinnen eruit gehaald en heeft de chirurg de buiging van de elleboog doorgedrukt met succes zegt hij. Echter thuis bevond ik na de nachtrust dat alles nog verstijfd en pijnlijk was (hand, vingers, ellenboog) en de buiging niet verder kon dan 90 graden met pijn zoals vóór de operatie. Ik ben erg teleurgesteld en verdrietig dat na 6 maanden nog steeds het gewricht niet buigt. Ik heb in mijn frustratie geprobeerd met massage en doordrukken iets verder te komen, maar dat resulteerde in een bloeding door de hechtingen heen en veel meer pijn. Morgen heb ik weer een afspraak met de fysio in Amsterdam en wil vragen wat hij mij te bieden heeft om het beter te krijgen. Zodoende ben ik op uw web beland om dat ook voor te bereiden. Ik lees uit uw adviezen niets over de buiging in graden. Het is en blijft bij mij dus 90 graden en ik vraag mij af of ik met deze functiebeperking moet leren leven of dat er nog mogelijkheden zijn om het gewricht soepeler te maken. Er zijn nooit MRI's of scans gemaakt. Graag uw reactie.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:44 | #

   Beste Menneer/mevrouw herstelling, vervelend zeg en lastig om uw vraag te beantwoorden. Het beste kunt u deze vraag bespreken met uw specialist omdat dit probleem via de mail erg lastig te beoordelen is. Succes met de revalidatie!

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal