Hernia onderrug - lage rug

Een hernia lage rug staat ook bekend als: Lumbale hernia, Lumbale discus bulging, Discus uitstulping, HNP, Hernia nuclei pulposi, Intervertebraal discus letsel.

Hernia onderrug lage rug

Mensen met een hernia onderrug ervaren vaak klachten bij uitvoeren van verschillende dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld bij tillen, zitten of bukken. Daarnaast heeft men vaak last van pijn in de lage rug met uitstralende pijn naar één of beide benen. Door verschillende behandeltechnieken kan de fysiotherapeut de pijnklachten bij een hernia verminderen.


Wat is het behandeltraject bij een hernia (lage rug)


Wat is het behandeltraject bij een hernia in de lage rug

het behandeltraject van een hernia in de lage rug bestaat uit drie verschillende stappen. Deze stappen zijn:

  1. Onderzoek naar de oorzaak
  2. Fysiotherapeutische behandeling
  3. Persoonlijke nazorg

Hieronder lees jij per stap wat er in het behandeltraject wordt gedaan om jou te helpen met je pijnklachten.

Stap 1 Onderzoek naar de oorzaak:

Bij een hernia van de lage rug is het belangrijk om na te gaan wat de uitstulping van de tussenwervelschijf heeft kunnen veroorzaken. Zo kunnen we een gerichte behandeling inzetten en herhaling van klachten proberen te voorkomen. In veel gevallen is een slechte lichaamshouding of zwaar en/of eenzijdig belasten de oorzaak. Hieraan ten grondslag kan een verzwakte rompstabiliteit liggen. Er zijn echter ook andere oorzaken mogelijk, zoals een eerdere trauma aan de rug waardoor men uiteindelijk een hernia ontwikkelt.

Stap 2 Fysiotherapeutische behandeling:

Een hernia kan operatief of conservatief (zonder operatie) worden behandeld. Vaak heeft het de voorkeur om de klacht eerst zonder operatie te behandelen. Met oefentherapie kunnen we u helpen om uw buik- en rugspieren te versterken, zodat deze spieren de wervels beter kunnen stabiliseren. Ook kunnen specifieke oefeningen eraan bijdragen dat de uitstulping van de tussenwervelschijf weer teruggedrongen wordt. Daarnaast kunnen we met fysiotherapeutische technieken zorgen voor meer ontspanning in de weefsels en gewrichten rondom de hernia.

Stap 3 Persoonlijke nazorg, voorkom de klachten!

Bij een hernia van de lage rug zijn er verschillende fysiotherapeutische behandelingen mogelijk om de blessure te behandelen en herhaling van klachten te voorkomen. Dit zijn fysiotherapeutische behandelingen die kunnen worden toegepast bij deze blessure:

Lees in dit artikel meer over de behandeling van rugklachten.


Wat is een hernia (lage rug)?

In de onderstaande video legt Maikel Korbmacher uit wat het een hernia in de lage rug is, wat de oorzaken zijn, wat de tekens en symptomen zijn en welke behandelmethodes bij deze aandoening worden toegepast.

Een Hernia (lage rug) is een uitstulping van de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf in de onderrug die rugklachten kan veroorzaken. De wetenschappelijke term is Hernia nuclei pulposi (HNP).

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken: de wervels. De wervels hebben in het midden een groot gat en in het verlengde van elkaar vormen deze gaten het spinale kanaal. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg en de zenuwen. Elke wervel is verbonden met de wervel erboven en de wervel eronder via de ‘tussenwervelschijven’. Deze tussenwervelschijven zijn kraakbenige ringen met in het midden een bewegelijke/vloeibare kern: de nucleus.

Wat zijn tekens & symptomen van een hernia?

Een lumbale HNP is een uitstulping van een breuk van de tussenwervelschijf. Bij een breuk komt de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf naar buiten en kan deze compressie geven op de zenuwbanen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. Vaak heeft men last van lage rug pijn met uitstralende pijn in één of naar beide benen (kan ook veroorzaakt worden door het piriformis syndroom). Deze uitstralende pijn kan tot aan de knie of zelfs tot aan de hiel lopen. Dit is afhankelijk van de locatie van de HNP, omdat die bepaalt welke zenuwbaan onder compressie komt te staan. Meestal zit de hernia ter hoogte van L4-L5 of L5-S1, dus tussen de 4e en 5e lumbale wervel het onderste gedeelte van de lumbale wervelkolom. Meestal ontstaat er een hernia doordat men lage rug artrose ontwikkeld.

Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van een hernia in de lage rug?

De klachten kunnen worden uitgelokt door bukken, zitten, tillen etc. Met het naar voren buigen wordt de kern nog verder naar achter geduwd waardoor er nog meer druk op de zenuwbanen komt te staan. Dit resulteert in de herkenbare uitstralende pijnklacht. Ook druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen en persen kan de klacht opwekken. In sommige gevallen kan de druk op de zenuw zo hoog zijn dat dit leidt tot gevoelsstoornissen, zoals tintelingen en voosheid en/of krachtverlies van de spieren.

Hernia lage rug

Bijdragende factoren bij het ontstaan van deze aandoening

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van deze blessure kunnen zijn: leeftijd (20-50 jaar), genetica, slechte houding, blessuregeschiedenis van de onderrug, overgewicht slechte hef- en tiltechniek en een levensstijl waarbij men veel zit (passief) of lichamelijk zwaar werk verricht (overbelasting).

Meestal zien we dat slijtage van de tussenwervelschijf tot verzwakking van de kraakbenige ring zorgt. Door deze verzwakking wordt de kans op een breuk van de tussenwervelschijf groter met als mogelijk gevolg een uitstulping van de kern.

Ook wordt de HNP vaak veroorzaakt door langdurige dezelfde houding aan te nemen. Dit zien we bij mensen die veel zittend werk doen bijvoorbeeld vrachtwagen chauffeurs. Daartegenover staat dat lichamelijk zwaar werk met veel bukken (bijv. tegelleggers) ook de boosdoener kan zijn. Vaak zien we dat bij de meeste mensen met een lumbale HNP de spierconditie niet optimaal is. De spieren werken niet goed samen of zijn te zwak met als gevolg meer druk op de tussenwervelschijf en meer kans op een hernia.

De diagnose bij een hernia in de lage rug

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Bij twijfel van de fysiotherapeut of arts kan in sommige een MRI scan of een CT scan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal